Het overige nieuws

Nestkasten ophangen is zeer mooi om holenbroeders aan een nestgelegenheid te helpen, zegt Pierre Rutten. Het is wel nodig om ze - de kastjes - elk voorjaar te controleren op eventuele rotte plekken en vooral te letten of de ophanging nog in orde is. Verwijder de oude nesten, zodat de nestkasten van binnen kunnen opdrogen. Een goede opvolging van deze zaken garandeert dat deze broedsels ook effectief zullen lukken.
De volgende weken en maanden worden 3 nieuwe installaties geplaatst in het Klankenbos van Musica, in het DOmmelhofpark in Neerpelt. Het gaat om een zitbank die trillingen en klank genereert, een kunstinstallatie in het rietvijvertje, en een muzikaal berkenbos langs het pad tussen de sporthal en de Scoutsrally. De nieuwe kunstwerken zullen half juli klaar zijn en worden opengesteld voor het publiek.
Het Klankenbos is een initiatief van Musica, een structurele partner van Dommelhof. Momenteel zijn er tien hedendaagse kunstwerken geplaatst die klank voortbrengen. Het Klankenbos is dus een bijzondere (klank)kunstervaring in openlucht, waarbij je wordt meegenomen langs een wandelparcours in het domein.

Donderdag 'Sportkicks' in Lommel

Donderdag 29 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Donderdag 'Sportkicks' in LommelZoomTraditioneel wordt op de eerste donderdag van de paasvakantie de Limburgse jeugdsporthappening Sportkicks georganiseerd. De tieners worden dit jaar op donderdag 5 april verwacht aan sportsite De Soeverein in Lommel. Tchoukbal, rugby, handboogschieten, dans of schermen: op Sportkicks kan het allemaal. “Dit evenement mogen de Limburgse jongeren echt niet aan zich voorbij laten gaan,” zegt gedeputeerde van Sport Walter Cremers. “De jongeren kunnen op Sportkicks kennismaken met meer dan (…) Het hele nieuwsbericht

Paasactiviteiten in het museum

Woensdag 28 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Paasactiviteiten in het museumZoomTijdens de paasvakantie zijn (groot)ouders met hun (klein)kinderen meer dan welkom in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.
Wie droomt er niet van om archeoloog te worden? In de paasvakantie kunnen kinderen (6-12 jaar) met hun (groot)ouders dit spannende beroep eens een dagje uitproberen. Op een nagebouwde archeologische site gaan ze op zoek naar de verborgen schatten van het museum. Als ze alle opdrachten juist hebben, krijgen ze aan het eind een echt “archeologendiploma” mee naar (…) Het hele nieuwsbericht

Met de groeten uit... Borgloon

Maandag 26 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Met de groeten uit... BorgloonZoomHet mooie weer trok gisteren veel en veel schoon volk  naar Grootloon, een kerkdorp van Borgloon. In de Servaeshoeve vond daar de inhuldiging (foto boven, met links gedeputeerde Gilbert Van Baelen) plaats van de nieuwe werken van PIT met receptie. Een verslag van Zjuul Devens: PIT is een project van Z33 (het provinciale huis voor actuele kunst) en brengt kunst in de open ruimte van Borgloon-Heers. Borgloon heeft iets met kerken. Ik leerde vandaag dat ze er 15 hebben en met het kunstwerk (…) Het hele nieuwsbericht
Met de groeten uit... BorgloonMet de groeten uit... Borgloon
Met de groeten uit... BorgloonMet de groeten uit... Borgloon
Zoom

Zeldzaam mos aangetroffen

Maandag 26 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Zeldzaam mos aangetroffenZoomIn het domein van Bokrijk hebben vrijwilligers van natuurkoepel Likona een vierkante meter van het zeer zeldzame krulbladmos gevonden. Het was 22 jaar geleden dat dit mos nog was opgemerkt in Vlaanderen. Krulbladmos (Nowellia curvifolia) is een zeer zeldzame mossensoort met een gouden kleur, die voor het laatst werd waargenomen in 1990. Toen werden er in Hoeselt enkele vierkante centimeters gezien. Nu bevond het zeldzame plantje (foto) zich op een rotte en ontschorste boomstam van een (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Zet straks de klok één uur vooruitKomende nacht schakelen we over naar de zomertijd: om 2 uur zetten we de klok vooruit naar 3 uur. Wie op stap gaat, heeft een uurtje minder voor de boeg, net zoals onze nachtrust met een uur wordt ingekort. De nachtwerkers moeten dan weer een uur minder kloppen. En morgenavond blijft het een uur langer licht.

Vandaag gelezen...

Vrijdag 23 maart 2012
"Er is een andere strategie nodig om ouders ervan te overtuigen dat technisch en beroepsonderwijs levensnoodzakelijk zijn voor onze bedrijven en dus voor onze welvaart. Het beste lijkt ons dat de hardste schreeuwers zelf het voorbeeld geven. Misschien moeten we het roer omgooien en een oproep lanceren aan onze werkgevers: 'Stuur uw eerstgeborenen systematisch naar het TSO.' Naar analogie met vroeger, toen één kind uit elke begoede familie voorbestemd was voor God. Ons land zal er hen dankbaar voor zijn."
(Provinciaal ACW-secretaris Carien Neven, vandaag in Visie)

Wees slim

Donderdag 22 maart 2012
We hebben het al eens bekendgemaakt, een maand of zo geleden, maar toch nog even meegeven dat er vanaf vrijdagavond 22.00u tot maandagmorgen 06.00u in de hele provincie gecombineerde alcohol-, drugs- en snelheidscontroles zullen gehouden worden door de Limburgse lokale politiezones op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen.
Vorig jaar hebben 2 miljoen mensen de provincie Limburg per fiets verkend. Samen hebben zij zo'n 26 miljoen euro gespendeerd in de diverse horecazaken rondom het Fietsroutenetwerk Limburg.
Dat heeft gedeputeerde van Toerisme Jean-Paul Peuskens vandaag bekendgemaakt. Het gaat om een schatting op basis van de vele tellers die langs het Fietsroutenetwerk Limburg opgesteld staan. Vooral in het voor- en najaar waren er merkelijk meer fietsers, onder meer dankzij de succesvolle (…) Het hele nieuwsbericht

Gustaaf Eyckens overleden

Donderdag 22 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Gustaaf Eyckens overledenDinsdag is Gustaaf Eyckens overleden, de echtgenoot van Leonie Gijbels. Hij was 84 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Helchteren. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Monteer nu de zomerbanden

Dinsdag 20 maart 2012
Het is voor autobestuurders die momenteel nog winterbanden op hun wagen hebben, stilaan tijd om over te schakelen op zomerbanden. Vanaf het moment dat de temperaturen niet meer onder de 6 à 7 graden Celsius duiken, hebben winterbanden geen positief effect meer. Bovendien leveren zomerbanden een brandstofbesparing van 5 tot 8 procent op en zorgen ze voor een lagere CO2-uitstoot door hun lagere rolweerstand.

Joggers, laat je zien!

Maandag 19 maart 2012
Het weer wordt zachter, dus gaan meer en meer mensen  joggen/lopen bij valavond (of zelfs later) op de openbare weg. Twee eenvoudige zaken kunnen het voor jezelf (en anderen) in het verkeer veiliger maken:
- draag bij voorkeur kledij van een lichte kleur en draag een reflecterend armbandje of vestje (zeker bij donkere kledij)
- loop aan de linkerkant van de weg, zo zie je zelf beter het verkeer aankomen, en ga dan tijdig van de weg af. Veel chauffeurs komen nog al te vaak joggers of lopers tegen, die plots uit het niets opduiken.
Nog beter is natuurlijk gaan trainen in een verkeersarme omgeving...

Win 25000 euro!

Vrijdag 16 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Win 25000 euro!ZoomOnbekenden hebben maandagavond op de Markt in Valkenswaard een Mercedes CL 500 gestolen. Daar lagen "belangrijke documenten" in. Wie tips kan leveren die tot de teruggave van de auto leiden, krijgt 25.000 euro beloning. Het gaat om een zilverkleurige Mercedes met kenteken 06-GKG-7, nieuwprijs 136.000 euro. Na de diefstal verdwenen de daders richting Belgische grens. Misschien staat de auto in uw buurt? Foto: een Mercedes CL 500.

Nog even die uitleg

Dinsdag 13 maart 2012
Een aantal lezers vraagt nog eens uit te leggen wat er door de nieuwe lay-out is veranderd. Tenslotte zit niet iedereen op Facebook. Hier gaan we met de essentie:
  • in de eerste kolom ziet u nieuws dat puur lokaal is, voor de eigen gemeente;
  • boven in de tweede kolom staat de kalender. Wie iets organiseert kan dat daar gratis aankondigen, eventueel mét een afbeelding;
  • daaronder vindt u in de tweede kolom nieuws dat voor verscheidene gemeenten - ook de uwe - interessant is. Daar staan ook de overlijdensberichten, algemene berichten met een grote impact, of gewoon maar berichten die u gelezen moet hebben om "bij" te zijn;
  • in de derde kolom staan de zoekertjes en de felicitaties. Ook hier kan men eventueel een afbeelding of foto toevoegen;
  • onderaan elk bericht staan ikoontjes; als men daar op klikt, kan men een bericht printen, mailen, via een sociale site "delen", enz.; 
  • de foto's in de eerste kolom zijn groter dan vroeger. Ook de site zelf is wat breder geworden.
Reageren op de nieuwe vormgeving kunt u via mail of op www.facebook.com/internetgazet.
Houthalen-Helchteren - Ereburgemeester Armand Witters overledenWoensdag is Armand Witters overleden, de weduwnaar van Alice Corstjens en ereburgemeester van Houthalen-Helchteren. Hij was 91 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Helchteren.

Leneke Hillen overleden

Zaterdag 10 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Leneke Hillen overledenIn het Virga Jesseziekenhuis is woensdag Leneke Hillen overleden, de weduwe van Jef Housen. Ze was 91 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Houthalen-centrum. Maandag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Jan Breugelmans overleden

Woensdag 7 maart 2012
Vorige woensdag is Jan Breugelmans overleden, aalmoezenier van de zusters Filip Neri. Hij was 88 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Helchteren. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.
Het zal u niet ontgaan zijn: de Internetgazet steekt in een nieuw, fris kleedje. Voortaan is het nieuws opgedeeld in een hoofdkolom met grotere foto’s, en een zijkolom. De hoofdkolom toont nieuws uit de gemeente zelf; in de zijkolom brengen we onder meer het nieuws dat op meerdere gemeenten terugkomt, zoals dit bericht. Nogal wat lezers volgen immers meer dan één gemeente, waardoor ze hetzelfde bericht meermaals zagen terugkomen. Dat ongemak is nu van de baan. Nog in die (…) Het hele nieuwsbericht

Marijke Peeters overleden

Dinsdag 6 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Marijke Peeters overledenVrijdag is Marijke Peeters overleden, de echtgenote van Eric Henrotay. Ze was 56 jaar.Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Helchteren. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Jacky Cornelissen overleden

Dinsdag 6 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Jacky Cornelissen overledenZaterdag is Jacky Cornelissen overleden, de weduwnaar van José Maes. Hij was 74 jaar. Donderdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Laak. Woensdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Gratis naar... Lady Linn?

Maandag 5 maart 2012
Zaterdag komt dan een van de grootste vrouwen van het Vlaamse artiestenheir naar De Posthoorn in Hamont-Achl: Lady Linn. Vanaf 20.30u stelt ze daar haar nieuwe plaat voor, “No Goodbye at All”, die ze samen met haar groep "The Magnificent Seven" heeft opgenomen en waarop een warm popgeluid te horen is, met blazers, drums en piano. We hebben hier al eerder de lof van Lady Linn gezongen, dus: wees erbij!
Tickets zijn verkrijgbaar bij de dienst vrije tijd in het stadhuis of (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Basket: Houthalen klopt LommelK-Kontrol Lommel heeft dit weekeinde de wedstrijd tegen Houthalen verloren met 75-64. Het was een typische derby met veel missers en balverliezen. Maar Lommel startte beter, kon 10 punten uitlopen en de rust ingaan met 2 punten voorsprong bij een schamele 29-31 stand. Na de rust verscheen er een ander Houthalen dat onder impuls van Maesen (15) en vooral Schrooten (12) afstand nam van Lommel, ondanks het stevig aanklampen van Norvell (22). In de slotfase (37ste minuut) kwam Hodge (12) van de bank om met 2 bommen de Lommelse deur definitief dicht te doen.

Paul Jamers overleden

Zaterdag 3 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Paul Jamers overledenWoensdag is Paul Jamers overleden, de weduwnaar van Julia Lissens. Hij was 81 jaar. Maandag wordt hij gecremeerd na een afscheidsviering in het crematorium in Hasselt.

Mia Verdonck overleden

Zaterdag 3 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Mia Verdonck overledenWoensdag is Mia Verdonck overleden, de weduwe van Mathieu Schetz. Ze was 88 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Houthalen-Centrum. Maandag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Paul Poelmans overleden

Donderdag 1 maart 2012
Houthalen-Helchteren - Paul Poelmans overledenDinsdag is Paul Poelmans overleden, de echtgenoot van Lena Vanlangenakker. Hij was 73 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen zaterdag in familielkring plaatsvinden in het crematorium in Hasselt. Vrijdag is er een gebedswake in de kerk van Houthalen-centrum.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen