Het overige nieuws

Wie de roede spaart...

Vrijdag 31 mei 2013
Nog even in de rand van die GAS-boetes, waarover zoveel te doen is. In het nummer van 1 juni 2013 van het  gezaghebbende (wie kan dat nog zeggen?) juridische tijdschrift Rechtskundig Weekblad wordt een uitspraak van 13 maart 2012 van het Hof van Beroep in Antwerpen gepubliceerd. Die luidt:
"Wanneer een ouder binnen de grenzen van het redelijke en toelaatbare op een proportioneel verantwoorde wijze gebruik maakt van zijn tuchtigingsrecht tegenover zijn onbuigzaam minderjarige kind, is zijn handelswijze gerechtvaardigd en kan hij niet worden gestraft wegens het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen."
Of hoe een uitspraak van een rechter soms een ouderwetse hint oplevert in tijden dat nieuwerwetse pedagogische methoden onder vuur liggen. Maar ook deze hint zal wellicht niet in dank worden aanvaard...

Kort maar interessant

Woensdag 29 mei 2013

* De Russische stuntman Valery Rozov is, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de verovering van de Everest door Edmund Hillary en Tensing Norgay, van een top van die berg op 7.220m hoogte gesprongen (cfr video). Hij deed er vier dagen over om die plek te bereiken; terug naar beneden ging sneller.
* Vlinders leven langer dankzij de kou, meldt Natuurpunt. Sommige blijken hun vleugels als zonnecollectoren te gebruiken.
* In de permafrost van Siberië hebben wetenschappers het goed bewaarde stoffelijk overschot van een volgroeid mammoetwijfje ontdekt. Toen men onder de buik van het dier groef, bleek er zwart bloed in het ijs opgeslagen te liggen; en toen men daarin prikte, begon het bloed - ondanks een temperatuur van -10 graden en een ouderdom van minstens 10.000 jaar - te vloeien. Dat zou het in theorie mogelijk maken om het DNA van de mammoet te bepalen en een mammoet te doen "herrijzen", zeggen de wetenschappers.
U hebt nog twee dagen om uw aanvraagdossier voor een studietoelage in te dienen, want die aanvraag moet uiterlijk op 1 juni 2013 binnen zijn. U doet die aanvraag ofwel online, via www.studietoelagen.be, ofwel via de post, en dan geldt de poststempel als bewijs. Aanvragen die na 1 juni binnenkomen bij de bevoegde dienst worden niet meer onderzocht. Studietoelagen

Marcel Schoeters overleden

Woensdag 29 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Marcel Schoeters overledenGisteren is Marcel Schoeters overleden, de echtgenoot van Mia Haccuria. Hij was 62 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Houthalen-Centrum. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.
Houthalen-Helchteren - Gratis naar Leo Bormans en Michiel Devlieger?ZoomVanavond niets te doen? Sowieso geen terrasjesweer, dus, waarom niet een gezellige avond beleven in CC De Adelberg te Lommel? Op het podium ontvangt Michiel Devlieger tal van gasten zoals singer-songwriter Jonas Winterland, Leo Bormans, Gudrun Bongaerts en vele anderen, en verder de band 'Vooralsnog Live' op het podium én een heuse receptie achteraf naar aanleiding van '10 jaar Vorming'.
Al wat u moet doen is VOOR 17.00 uur bellen naar 011/553511 en de tien eersten krijgen ieder een duo-ticket gratis voor vanavond om 19.30 uur in De Adelberg!

Maria Schorpion overleden

Dinsdag 28 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Maria Schorpion overledenZaterdag is Maria Schorpion overleden, de weduwe van Victor Frederix. Ze was 89 jaar. Donderdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Houthalen-Centrum. Woensdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Cyriel Lenaerts overleden

Zaterdag 25 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Cyriel Lenaerts overledenDonderdag is Cyriel Lenaerts overleden, de weduwnaar van Florine Bos. Hij was 70 jaar. De uitvaartceremonie en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Laak.
Een mailtje van Marc Van Gestel:
"Vandaag/zaterdag wordt onze oudste dochter Ann 30 jaar. Zij is zwaar mentaal gehandicapt en we zouden haar heel graag verrassen. 
"Ann kan niet lezen, dus bedachten wij een alternatief. Op het telefoonnummer 011/98.86.19 werd een voicemail voor haar geïnstalleerd. Concreet kan iedereen op deze verjaardaglijn (dag en nacht) terecht om een boodschap in te spreken. We zullen alles verzamelen en haar nadien laten horen, zodat ze persoonlijk door iedere beller gefeliciteerd werd.
"We zijn ervan overtuigd dat Ann hier heel blij mee zou zijn en het zou ons als ouders ook enorm plezieren om haar gelukkig te zien."
 
CERT.be, het federale cyber emergency team, heeft vandaag Safeonweb.be gelanceerd. Dat is een website die de Belgen op een snelle en correcte manier wil informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid. Safeonweb
Lommelaar Joren Segers heeft gisteren in Helchteren de wedstrijd voor eliterenners zonder contract en voor beloften gewonnen. Er waren 45 deelnemers.

Maria Migchels overleden

Zaterdag 18 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Maria Migchels overledenDonderdag is Maria Migchels overleden, de echtgenote van Georges Meekers. Ze was 84 jaar. De uitvaartdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19 uur is er een avondgebed in de kerk van Helchteren.

Willem Follon overleden

Zaterdag 18 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Willem Follon overledenGisteren is Willem Follon overleden, de weduwnaar van Lucia Tielens. Hij was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. Woensdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Laak.

Nog even voor het slapen gaan

Donderdag 16 mei 2013
Woensdag worden in Brussel de winnaars van de Junior Wiskunde Olympiade en van de Vlaamse Wiskunde Olympiade bekendgemaakt. Een van de vraagstukken voor de "juniors" was deze opgave:
Een lift vertrekt vanaf verdieping 0 (gelijkvloers), gaat naar verdieping 30 en maakt hierbij zeven tussenstops. De lift stopt op de verdiepingen 1, 3, 6, 10, 15, 21 en 28, maar niet in deze volgorde. Hij daalt slechts éénmaal tussen twee stops. De afstand tussen twee verdiepingen is 3 m en de lift legt in totaal 156 m af. Naar welke verdieping daalt de lift?
Echt een vraagstuk om je slaap voor te laten. Of niet? Leerlingen van de tweede graad in het secundair worden geacht het te kunnen oplossen.

An-Katrien Leroy overleden

Donderdag 16 mei 2013
Houthalen-Helchteren - An-Katrien Leroy overledenMaandag is An-Katrien Leroy overleden, de dochter van Jan en Ghislaine Leroy- Schiers. Ze was 20 jaar. De uitvaartceremonie en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. Vrijdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Helchteren.

De Lijn wordt duurder

Dinsdag 14 mei 2013
Houthalen-Helchteren - De Lijn wordt duurderVanaf 1 juni wordt een rit met bus of tram van De Lijn duurder, zo meldt De Lijn op haar website. De nieuwe tarieven "volgen de stijging van de levensduurte." Het gaat om een gemiddelde stijging met 1,91 %. De abonnementen worden gemiddeld 2,04 procent duurder. Een Buzzy Pazz (jongerenabonnement voor -25 jaar) voor een jaar kost voortaan 182 euro, een Omnipas (25-64 jaar) 237 euro. Voor sociale abonnementen Omnio-WIGW en VG (Vervoersgarantie) betaalt de reiziger vanaf 1 juni 36 euro voor een jaar.
Vlaamse (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Anita Vanderhoydonck overledenZondag is Anita Vanderhoydonck overleden, de echtgenote van Etienne Gorissen. Ze was 56 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in familiekring plaatsvinden. Woensdag om 19 uur is er een gebedswake in de Sint-Martinuskerk van Houthalen-centrum.
Houthalen-Helchteren - Morgen is het 'autoluwe schooldag'ZoomMorgen, woensdag 15 mei, is het autoluwe schooldag! Laat de auto thuis en breng uw kind(eren) te voet of met de fiets naar school!

Staking op Zaventem

Zondag 12 mei 2013
Wie morgen met een vliegtuig vanaf Zaventem wil vertrekken, kan daar de dupe worden van een staking bij Swissport. Het personeel van deze bagage-afhandelaar staakt tegen onderbezetting. Wie voor morgen een vlucht heeft geboekt, wordt aangeraden vooraf de vluchtinformatie te checken op www.brusselsairport.be.

Eliane Lemmens overleden

Zaterdag 11 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Eliane Lemmens overledenWoensdag is Eliane Lemmens overleden, de echtgenote van Eddy Van Eygen. Ze was 65 jaar. De uitvaartceremonie en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. 

Stemmen op Femme: nu doen!

Vrijdag 10 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Stemmen op Femme: nu doen!ZoomWoensdag werd op VTM-Kzoom een filmpje uitgezonden, dat opgenomen werd in de Corneliusschool in het Lindel in Overpelt en waarin niet alleen de kinderen maar ook Femme (16) een hoofdrol spelen. Femme uit Overpelt is nu doorgedrongen tot de laatste twee kandidaten van de wedstrijd voor het nieuwe gezicht van deze jongerenzender. Nu komt het er op aan: stemmen op Femme! En doen, hé!
Houthalen-Helchteren - Weer tijgers en leeuwen in het NHCZoomSinds gisteren zijn er bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek weer twee leeuwinnen en twee vrouwelijke tijgers (waarvan één op de foto) ondergebracht. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse autoriteiten, die een tijdelijke opvang vroegen. "Vandaag werden de dieren bij daglicht onderworpen aan een eerste oppervlakkig onderzoek," zegt Syl Janssen van het NHC. "We stelden vast dat bij alle dieren de nagels aan de voorpoten waren uitgetrokken. Een leeuwin miste een stuk staart; omdat die staart gezwollen is besliste de dierenarts om de leeuwin morgen te verdoven voor een grondiger onderzoek." (Foto NHC)

Grootouderdag bij Z33

Woensdag 8 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Grootouderdag bij Z33ZoomOp woensdag 15 mei organiseert Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg, voor de eerste keer een grootouderdag in Hasselt. Grootouders en hun kleinkinderen kunnen dan - tussen 13 en 16 uur - samen een onvergetelijk ruimte-avontuur beleven in de tentoonstelling Space Odyssey 2.0 beleven. (…) Het hele nieuwsbericht

Irmgard Treptow overleden

Maandag 6 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Irmgard Treptow overledenOp zondag 28 april is Irmgard Treptow overleden, de weduwe van Andrej Schirock. Ze was 87 jaar. De crematie en de asverstrooiing hebben in intieme familiekring plaatsgevonden.
Houthalen-Helchteren - Denk mee over de sneltram!ZoomVanaf dinsdag ligt het kennisgevingsdossier van het plan-MER (Milieueffectenrapport) voor de sneltramlijn Hasselt - Neerpelt/Lommel ter inzage in de gemeentehuizen van Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Peer, Neerpelt, Overpelt en Lommel. Tot en met 5 juni 2013 kunt u dat daar inkijken en eventueel suggesties indienen.
Het Spartacusproject is de uitwerking van de mobiliteitsvisie van De Lijn om Limburg te ontsluiten met hoogwaardig en efficiënt openbaar vervoer. De (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Put overleden

Zaterdag 4 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Jan Put overledenWoensdag is Jan Put overleden, de echtgenoot van Maria Bruyninckx. Hij was 83 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartceremonie (om 10 uur) in het crematorium in Hasselt. Dinsdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Houthalen-Centrum.

Ivan Kenis overleden

Vrijdag 3 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Ivan Kenis overledenWoensdag is Ivan Kenis overleden, de partner van Lizette Kellens. Hij was 75 jaar. Maandag wordt hij gecremeerd na een uitvaartceremonie (om 14 uur) in het crematorium  in Hasselt.

Arturo Danti overleden

Donderdag 2 mei 2013
Houthalen-Helchteren - Arturo Danti overledenMaandag is Arturo Danti overleden, de echtgenoot van Lilia Iwaschkow. Hij was 69 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Houthalen-Centrum.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen