Het overige nieuws

Nieuwe vennootschap: PFC

Dinsdag 31 januari 2017
Paolo Finotto uit Houthalen en Walter Finotto uit Heusden-Zolder hebben de gewone commanditaire vennootschap Paolo Finotto Consulting opgericht met zetel aan de Varenstraat in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer filmdistributie, de organisatie van filmlocaties én consulting, management en productie van zowel artistiek als commercieel werk met betrekking tot de audiovisuele, de muziek- en de podiumkunstensector.

Nieuwe bvba: Vertix Tech

Dinsdag 31 januari 2017
Bekir Yakisikli uit Heusden-Zolder en drie Egyptenaren hebben de bvba Vertix Tech opgericht met zetel aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer iedere handelsbedrijvigheid die met gezondheidszorg in de ruimste zin van het woord verband houdt én de aan- en verkoop van producten en systemen voor dataregistratie.

Chinezen verzot op Limburgs bier

Dinsdag 31 januari 2017
Chinezen zijn verzot op Limburgs bier, meldt TVL. Brouwerij Cornelissen uit Opitter zal dit jaar tien procent van zijn omzet halen uit de export naar China. 2017 moet voor de zesde generatie van de familiebrouwerij het jaar van de verre export worden.
Houthalen-Helchteren - Huismus meest geteld in Vlaamse tuinenZoomLiefst 22.950 mensen hebben afgelopen weekend minstens 443.000 vogels geteld in 15.403 tuinen tijdens Het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt. Maar met gemiddeld 27 vogels per tuin waren de Vlaamse tuinen leger dan ooit. In Limburg waren het gemiddeld 29 vogels per tuin.
De huismus (foto) haalde het met grote voorsprong van de merel, die in Vlaanderen op een tweede plek belandde, en van de kauw, die doorstoot naar een derde plaats. De vink en de koolmees, die de afgelopen (…) Het hele nieuwsbericht

Rosa Van Dingenen overleden

Maandag 30 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Rosa Van Dingenen overledenGisteren is in Helchteren Rosa Van Dingenen overleden, de weduwe van Jan Feyen. Zij was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Vrijdag (19 uur) is er daar een avonddienst waarna gelegenheid tot groeten.
Houthalen-Helchteren - Dertigjarige slaat op de vlucht bij controlePolitie MidLim kreeg zaterdagavond meerdere oproepen in verband met een vechtpartij op de Grote Baan, ter hoogte van het Esso-tankstation in Houthalen. Een interventieploeg trof ter plaatse de bestuurder van een voertuig aan die mogelijk bij de vechtpartij betrokken was. Op het moment dat de ploeg de bestuurder wilde controleren, gaf deze plankgas. De inspecteurs konden nog net op tijd aan de kant springen. Ze vonden de verdachte enige tijd later terug aan het Riddersplein in de wijk Meulenberg. De (…) Het hele nieuwsbericht

Infosessie voor groepsbegeleiders

Maandag 30 januari 2017
Begeleiders van groepsuitstappen hebben een grote verantwoordelijkheid. Daarom biedt het provinciebestuur vier gratis informatieve sessies aan over de rechten en plichten van groepsbegeleiders in het verkeer. De deelnemers ontvangen tevens een volledige uitrusting. De infosessies vinden plaats op 11, 15, 18 een 22 mei, telkens van 19 tot 21 uur in het provinciehuis. Inschrijven voor deze infosessies is verplicht. De inschrijvingsperiode loopt van 30 januari tot 21 april 2017.
Meer info

Josephina Aerts (104) overleden

Maandag 30 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Josephina Aerts (104) overledenVrijdag is in WZC Uilenspiegel in Genk de uit Peer afkomstige Josephina Aerts overleden, de weduwe van Leo Vranken. Zij was 104 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost.

Emile Kuppers overleden

Maandag 30 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Emile Kuppers overledenDonderdag is de uit Houthalen afkomstige Emile Kuppers overleden, de echtgenoot van Thea Raymaekers. Hij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Smeets in Hasselt.

Openbare verkoping: Maasveld

Maandag 30 januari 2017
Morgennamiddag wordt in de cafetaria van Sportcafé Houthalen-Oost de woning Maasveld 42 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 5a54ca en heeft een K.I. van 743 euro.

Win een dvd - of een boek

Zondag 29 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Win een dvd - of een boekZoomEen dvd winnen, of een boek, kunt u door een tekst te verzinnen voor het lege tekstballonnetje hierboven. Deze week gaat het over de goede voornemens die u ongetwijfeld gemaakt hebt. Wat zegt de man die door Stijn Lodewijks is getekend?
Mail uw inzending vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wordt u de winnaar!
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende woensdag 1 februari verhoogt De Lijn de tarieven van abonnementen, Lijnkaarten en sms-tickets. De prijs van een biljet, m-ticket en dag- & meerdagenpas wijzigt niet. Meer info

De democratie is onverbiddelijk

Zondag 29 januari 2017
Vandaag gelezen
"De democratie is een uitvinding van pakweg 2500 jaar geleden. Het heeft ons veel moois gebracht, maar in tijden van Trump zien we dat dit systeem ook onverbiddelijk is. Leiders die hun waanfeiten zo overtuigend weten te brengen dat een meerderheid van de kiesgerechtigden er in gaat geloven, krijgen ook daadwerkelijk de kans hun luchtkasteel te gaan creëren. Met alle gevolgen van dien, vooral voor onze kinderen. Amerika levert een scherpe waarschuwing." (Hoogleraar journalistiek Bart Brouwers op E52.nl)

En wie won de dvd?

Zaterdag 28 januari 2017
Houthalen-Helchteren - En wie won de dvd?ZoomHet is Steven Snoekx. Hij mag een dvd tegemoet zien omdat hij het meest humoristische tekstje instuurde. Het aantal inzendingen voor de lege tekstballon was groot. Vele mailers maakten combinaties van letters uit de drie gemeentenamen, anderen zagen de fusie in een groter verband, met Lommel erbij en zo. Wat heel veel terugkwam: Peltenham of Pelterham - niet zo uitzonderlijk, want in Engeland kennen ze bv. Tottenham, Birmingham,... Ook vaak ingezonden: Grevenbroek of iets daarrond. En Toverpelt, Droomland, Hanover... Het was de moeite!
Morgen een nieuwe opgave.

Eén bod voor aankoop Begijnhof

Vrijdag 27 januari 2017
De termijn om een bod uit te brengen op de huisjes en het poortgebouw van het Begijnhof in Hasselt is vandaag verstreken. “Er heeft één partij een bod ingediend. Het bod werd uitgebracht door de UHasselt, die dit eerder op de dag al zelf communiceerde”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.
Het bod zal nu worden geanalyseerd door de beoordelingscommissie. Eerst komt er een onderzoek naar de ontvankelijkheid van de bieding. Daarna komt er een (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels tellen, dit weekend

Vrijdag 27 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Vogels tellen, dit weekendZoomMogen en overmorgen is het zover: dan vraagt Natuurpunt om de vogels in je tuin te tellen. Met maar een half uurtje werk neem je deel aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen. Leer nog snel de vogels herkennen, en krijg last minute voedertips op www.vogelweekend.be.(Foto David Verdonck)

Is hotel mama gratis?

Vrijdag 27 januari 2017
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Is hotel mama gratis?Voor de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen stond een zekere J.T.. Tegenover hem stond zijn moeder. Ze had hem eerder uit huis gezet via de vrederechter en nu eiste ze van hem 3.015 euro. Aan de rechtbank legde zij uit dat zij met haar drie kinderen had afgesproken dat zij per maand 250 euro betaalden voor kost en inwoon. J.T. had maar af en toe betaald. Hij moest 21 maanden betalen of 5.250 euro, maar betaalde slechts 2.040 euro. Zijn moeder had voor hem ook nog een verkeersboete, verkeersbelasting en (…) Het hele nieuwsbericht
"Ik heb God zien schreien." Dat is de titel van de bundel cursiefjes van de Overpeltse pastoor Theo Borgermans die vandaag verscheen. De cursiefjes spelen zich onder meer af op school, in het ziekenhuis, het bejaardenhuis en de gevangenis. Als priester is Theo Borgermans erg gevoelig voor de kleine kanten in Kerk en samenleving. Als priester-journalist heeft hij daarenboven een scherpe opmerkingsgave. De combinatie van deze twee resulteert in deze ‘cursiefjes’, uit het leven (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom Hasselt schorst diaken

Donderdag 26 januari 2017
Het bisdom Hasselt heeft een diaken geschorst wegens een melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover - op het ogenblik van de feiten - wellicht minderjarige personen.
De feiten zouden dateren van ongeveer 15 jaar geleden. De man, die recent tot diaken is gewijd, stond in die periode in het onderwijs. De slachtoffers hebben zich gemeld korte tijd na de diakenwijding bij het Opvangpunt Misbruik in de Kerk, dat de bisschop op de hoogte bracht. Het bisdom heeft meteen gereageerd en de (…) Het hele nieuwsbericht

Lisette Winters overleden

Donderdag 26 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Lisette Winters overledenMaandag is Lisette Winters overleden. Zij was 70 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Houthalen waarna gelegenheid tot groeten in funerarium De Backer-Put.

Anna Kucej overleden

Donderdag 26 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Anna Kucej overledenDinsdag is Anna Kucej overleden. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Witters en Baers.

Hugo Stockmans overleden

Donderdag 26 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Hugo Stockmans overledenIn Helchteren is dinsdag Hugo Stockmans overleden, de echtgenoot van Mariette Claes. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Berkenbos. Vrijdag (18.30 uur) is er een avondwake.
Het is maar dat je 't weet
Sinds kort kan men op het internet een woordenboek raadplegen over de dialecten in beide Limburgen. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten, die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. Geïnteresseerden kunnen er de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’ of ‘persstro’. Daarbij worden ook de verschillende fonetische varianten, de zogenoemde dialectopgaven, van de trefwoorden getoond. Het is ook mogelijk alle trefwoorden van één bepaalde Limburgse plaats op te zoeken.
Het e-WLD bevat 17.539 begrippen, 137.231 trefwoorden en 1.759.090 dialectopgaven, verzameld in ruim 1000 Limburgse plaatsen ofwel dialecten (iedere plaats vertegenwoordigt een eigen dialect). Kijk bijvoorbeeld eens naar de woorden waarmee in beide Limburgen een merel wordt benoemd. Of een lieveheersbeestje...

Maurice Gielissen overleden

Dinsdag 24 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Maurice Gielissen overledenDonderdag is Maurice Gielissen overleden, de echtgenoot van Rosa Snoeks. Hij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Helchteren. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium De Backer-Put in Helchteren.

Openbare verkoping: Weygaardstraat

Dinsdag 24 januari 2017
Morgennamiddag wordt in café Sporting in Helchteren de woning Weygaardstraat 55 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 7a25ca en heeft een K.I. van 737 euro.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 22 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomDat wordt iemand die de mooiste tekst bedenkt voor het lege tekstballonnetje in bovenstaande cartoon van Stijn Lodewijks. Laat je verbeelding de vrije loop en mail je tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Zaterdag hoor je of je gewonnen hebt!

Wie won de DVD?

Zondag 22 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Wie won de DVD?ZoomHet is Maurice Kohlen, die een plezierig tekstje had voor het lege tekstballonnetje. Hij mag deze week zijn prijs verwachten! Het aantal inzendingen rond "Schat, staat de Bokma koud" was niet te tellen en veel lezers hadden iets gezien in "ijsblokjes"... Straks een nieuwe opgave!

Nieuwe MRI-scanner voor West-Limburg

Zaterdag 21 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Nieuwe MRI-scanner voor West-LimburgZoomIn het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder is de nieuwe MRI -scanner officieel ingehuldigd door de burgemeesters van Heusden-Zolder, Beringen en Houthalen-Helchteren. De MRI-scanner is een toestel dat een sterk magneetveld genereert waarmee het lichaam kan doorgelicht worden, maar dan met minder schadelijke straling. Ook kunnen er goede weefselopnames worden gemaakt. Daardoor kan bijvoorbeeld een herseninfarct sneller gezien worden; hetzelfde voor een hernia, een kraakbeenletsel of meniscusscheur. Tot nu toe moesten inwoners uit West-Limburg ofwel de CT-scanner in het SFZ gebruiken ofwel voor onderzoeken naar de grotere ziekenhuizen gaan. Het nieuwe toestel is dus een belangrijke verbetering voor de regio.
Nieuwe MRI-scanner voor West-Limburg
Zoom

Verkeerslichten anders afgesteld

Vrijdag 20 januari 2017
Volgende week gaat een aannemer enkele wijzigingen uitvoeren aan het kruispunt van Helchteren, om de doorstroming te verbeteren. Sinds de werken van vorig jaar gaat het verkeer op de Grote Baan al iets vlotter. De lichten zijn nu anders afgesteld, en rijstroken zijn verlengd. Uit metingen bleek dat de bestuurders er vijf minuten tijd winnen. Maar diezelfde metingen tonen aan dat het verkeer op de Kazernelaan juist langer in de file staat dan vóór die ingreep. Daarom worden de lichten nu weer iets anders afgesteld.

Nieuwe bvba: Mawi Logistics

Vrijdag 20 januari 2017
De nv VNW Beheersmaatschappij en de bvba Yves Vandeput, beiden uit Houthalen-Helchteren, hebben de bvba Mawi Logistics opgericht met zetel in Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren. Doel van de bvba is onder meer de opslag, het behandelen en het vervoer van goederen én het verhuren van magazijnen.

Zaterdag afscheid overleden echtpaar

Donderdag 19 januari 2017
Vrijdag overleden Michel Prencipe (65) en zijn echtgenote Nelly Pellens (61). De vrouw overleed in het ziekenhuis. Toen de politie haar man van het overlijden ging verwittigen werd deze dood aangetroffen in zijn woning. Het echtpaar wordt zaterdag begraven na de afscheidsplechtigheid (10.30 uur) in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Houthalen-Oost.

Patrick Vanderhoydonck overleden

Donderdag 19 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Patrick Vanderhoydonck overledenZaterdag is de uit Koersel afkomstige Patrick Vanderhoydonck overleden, de echtgenoot van Karin Wiemeersch. Hij was 55 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (13 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put in Houthalen.

Vingerafdruk af te lezen van foto

Woensdag 18 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Digitale fotografie is zo ver gevorderd dat vingerafdrukken kunnen worden gekopieerd van een foto. Dat zegt het Japanse Instituut voor Informatica (NII). Het waarschuwt ervoor dat scherpe foto's, waarop iemand bijvoorbeeld het populaire vredesteken maakt (met twee vingers een V maken) gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Een experiment toonde aan dat een vinger, gefotografeerd van op een afstand van drie meter met een goede digitale camera, gemakkelijk kon worden "gereproduceerd". (Bron: dpreview.com)

Appartementen fors duurder

Woensdag 18 januari 2017
Een appartement kopen is weer fors duurder geworden in Limburg. Het afgelopen jaar steeg de prijs van een appartement in onze provincie met 13 procent, gemiddeld betaal je nu zo een 197.000 euro. Dat meldt TVL.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - 38% van Vlaamse broedvogels in gevaarZoomOp basis van een evaluatie van 161 Vlaamse broedvogelsoorten blijkt dat 38% ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’ is. Minder dan de helft van de soorten wordt momenteel als niet in gevaar beschouwd. Lees meer bij Natuurpunt. Op de foto: een kievit. (Foto © Wim Dirckx)

Walter Kuros overleden

Woensdag 18 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Walter Kuros overledenMaandag is Walter Kuros overleden, de weduwnaar van Mia Coninx. Hij was 76 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (14 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put in Houthalen.

'Te rap kapot'

Dinsdag 17 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Wil je smartphone na 1 jaar niet meer updaten? Is je wasmachine al na enkele jaren defect en is het vervangstuk te duur? Geef dit dan door aan het meldpunt "Te rap kapot" van Test-Aankoop. Wanneer er voldoende meldingen zijn over hetzelfde toestel, kunnen zij de problematiek aankaarten en zelfs onderhandelingen voeren met fabrikanten over een tegemoetkoming voor de gedupeerden. Volg deze en andere weetjes via www.klimaatnieuws.be!

Singles Night in het museum

Maandag 16 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Op zaterdag 11 februari organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren voor de vierde keer een ‘Singles Night’. Alleenstaanden die op een fijne manier een vleugje cultuur willen opsnuiven, leren in het museum andere singles kennen. Luchtige activiteiten, animatie, opdrachten en muziek loodsen de aanwezigen doorheen de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ en, wie weet, in elkaars armen.
De tentoonstelling focust op het schoonheidsideaal van de vrouw in de (…) Het hele nieuwsbericht

Win een dvd - of een boek!

Maandag 16 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Win een dvd - of een boek!ZoomEr zijn koude dagen op komst. En dat inspireerde cartoonist Stijn Lodewijks tot bovenstaande cartoon. Wie levert de beste tekst voor het lege tekstballonnetje? Mail hem voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail com, vermeld ook uw postadres en misschien wordt u wel de winnaar!
Houthalen-Helchteren - Het wordt koud: vergeet de vogels nietZoomTotnogtoe was het opvallend rustig op de voederplanken in de Vlaamse tuinen. Met de winterprik en de stevige nachtvorst die zich momenteel aandient, zou daar plots en grondig verandering in kunnen komen. “Door (extra) te voederen help je de vogels deze barre periode door”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.
De winter is voor vogels een taaie periode: insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt, regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. (…) Het hele nieuwsbericht

Motie rond spoorlijnen

Maandag 16 januari 2017
Woensdagnamiddag wordt in de plenaire zitting van het Vlaams parlement een motie voorgelegd om de Vlaamse regering ertoe aan te zetten dat ze bij de federale regering aandringt om de Vlaamse spoorstrategie te realiseren. Daarin zitten 3 Limburgse items: lijn 15 Hasselt-Neerpelt, lijn 15 Antwerpen-Hasselt met aanleg van een 2de spoor tussen Zonhoven en Balen en lijn 19 Mol-Neerpelt-Hamont. De motie wordt ingediend door Joris Vandenbroucke, sp.a-fractieleider. De zitting is live te volgen via www.vlaamsparlement.be.

Maria Poelmans overleden

Maandag 16 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Maria Poelmans overledenVrijdag is in Heusden-Zolder de uit Houthalen afkomstige Maria Poelmans overleden, de weduwe van Jean Vanbaelen. Zij was 88 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats.

Wie won de dvd?

Zondag 15 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Wie won de dvd?ZoomHet is François Pennemans. Hij had bovenstaand tekstje voor het lege tekstballonnetje bedacht en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Er waren nog andere plezierige inzendingen:
- Verdampt! (Rolf Ziemann)
- Ik ben alleen maar een recept van Pascale Naessens aan het maken! (Ann Hannes)
- Ben ik gestopt met roken, is het nog niet goed (Tiens Mevissen)
- Wacht, ik kom meespelen! (Willy Cochet)
enz. enz.....

Recordaantal vacatures in Limburg

Zondag 15 januari 2017
De VDAB heeft in Limburg een recordaantal vacatures in vijftien jaar gehad, meldt TVL. Bijna 24.000 vacatures ontving de VDAB. Dat is een stijging met ruim 35 procent. Daarmee doet Limburg beter dan alle andere Vlaamse provincies.

Nieuwe bvba: Evodays

Zaterdag 14 januari 2017
Dieter Vanswijgenhoven uit Lanaken en Beth Georgiou uit Towcester (Engeland) hebben de bvba Evodays opgericht met zetel in Centrum-Zuid. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het organiseren van indoor en outdoor gemotoriseerde events, het organiseren van beurzen en van managementactiviteiten.

Rosa Smeyers overleden

Zaterdag 14 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Rosa Smeyers overledenWoensdag is de uit Houthalen afkomstige Rosa Smeyers overleden, de weduwe van Pieter Frederix. Zij was 97 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Heusden-Centrum. Maandag (18.30 uur) is er een avondwake in rouwcentrum Beyne in Heusden waarna gelegenheid tot groeten.

Jaroslaus Czekan overleden

Zaterdag 14 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Jaroslaus Czekan overledenDonderdag is Jaroslaus Czekan overleden, de weduwnaar van Fausta Accorsi. Hij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg. Begroetingsmoment: zondag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put.

Een onbetaalbaar zicht

Vrijdag 13 januari 2017
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Een onbetaalbaar zicht‘Mehr Licht.’ Met die woorden blies de Duitse dichter Goethe zijn laatste adem uit. Meer licht, dat was ook wat de kopers van een penthouse in Antwerpen hadden gewild. Ze waren afgegaan op een advertentie die het had over een luxueus penthouse met prachtig zonneterras. Het was uitzonderlijk gelegen, met zicht op de statige Frankrijklei en het theaterplein in Antwerpen, stond er nog te lezen. Het appartement ging van de hand voor 285.000 euro, maar vier maanden na de akte bij de notaris trokken (…) Het hele nieuwsbericht

Bouwinformatieplatform failliet

Vrijdag 13 januari 2017
De rechtbank van Koophandel heeft het Bouwinformatieplatform Habitos uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 12 februari ingediend worden.

Verwarmingsgroothandel failliet

Donderdag 12 januari 2017
De rechtbank van Koophandel heeft vandaag verwarmingsgroothandel CV Import uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 12 februari ingediend worden.
Het is maar dat je 't weet
De FOD Mobiliteit en Vervoer zal de regularisatieperiode voor de inschrijving van bromfietsen en lichte vierwielers (zoals brommobielen, quads en golfkarretjes) uitzonderlijk met één jaar verlengen. Op 10 december 2016 eindigde de eerste overgangsperiode. In totaal werden vorig jaar 71.690 voertuigen geregulariseerd. Daarnaast is voor 43.555 voertuigen enkel de eerste stap van de regularisatie doorlopen.
Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven bij de (…) Het hele nieuwsbericht

Boek 'Limburg 1995-2015' voorgesteld

Woensdag 11 januari 2017
Vandaag is het boek "Limburg 1995 – 2015: 95 tendensen en 15 toekomstvisies" voorgesteld. Het vormt het voorlopige sluitstuk van de boeken die eerder verschenen als terugblik op het gouverneurschap van gouverneur Louis Roppe ("Limburg 1950 - 1975") en het gouverneurschap van gouverneur Harrie Vandermeulen ("Limburg 1975 - 1995").
Gouverneur Herman Reynders: "Dit gedocumenteerde en prachtig geïllustreerde boek past in een rijke provinciale traditie en omvat de periode 1995-2015. Een zeer (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse pool voor truckers

Woensdag 11 januari 2017
De transportbedrijven TDL, Alders Transport, Transport Lux en Multimodal Transports and Logistics (MTL) hebben een werkgeversgroepering opgericht waarmee zij vrachtwagenchauffeurs met elkaar kunnen delen. De
groepering  werd opgericht onder de vorm van een VZW, waarin alle vrachtwagenbestuurders een contract van onbepaalde duur krijgen. In functie van o.a. de wens van de chauffeur naar deeltijdse arbeidsinzet, de gelijktijdige tewerkstelling in verschillende niches van de transportactiviteit of de (…) Het hele nieuwsbericht
De Kerstvakantie lokte heel wat dag- en verblijfstoeristen naar Limburg. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg hield bij 198 logiesuitbaters en attracties. De resultaten van de steekproef tonen aan dat de Limburgse logies- en attractiehouders tevreden zijn over de afgelopen kerstvakantie. Zo bevestigt meer dan 70 % van de bevraagde logiesuitbaters dat deze eindejaarsperiode even goed of beter is dan die van 2015. Ook de attracties scoren goed.
“Hiermee trekken we de (…) Het hele nieuwsbericht

Luc Cuyvers overleden

Woensdag 11 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Luc Cuyvers overledenGisteren is de uit Houthalen afkomstige Luc Cuyvers overleden, de echtgenoot van Annette Molemans. Hij was 81 jaar. De afscheidsviering in aula Omega in Peer en de teraardebestelling op de begraafplaats van Overpelt vinden in besloten familiekring plaats.  Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

Schrijf eens een sprookje

Woensdag 11 januari 2017
Sprookjespark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel is op zoek naar nieuwe sprookjes en roept iedereen op om mee te zoeken, maar vooral ook om mee te schrijven. Met de 'Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen' mag iedereen in Nederland en Vlaanderen een verhaal insturen. De ingestuurde verhalen worden door boekenschrijver Paul van Loon en prinses Laurentien gebruikt voor een nieuw sprookjesboek: de "Sprookjessprokkelaar". De opdracht luidt: schrijf een sprookje van maximaal 1001 woorden, dat zich afspeelt in de toekomst. De sprookjesverhalen kunnen worden ingestuurd tot en met 11 maart dit jaar. In mei worden de winnaars bekend gemaakt. Meer info

Miet Vandebergh overleden

Woensdag 11 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Miet Vandebergh overledenZaterdag is de uit Houthalen afkomstige Miet Vandebergh overleden, de weduwe van Tony Van Mechelen. Zij was 83 jaar en wordt vrijdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Berkenbos. Donderdag (18.30 uur) is er daar een avondwake.

Oppassen met bronwater in Banneux

Dinsdag 10 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Een man die elke week een aantal flessen vult met gratis water uit de openbare bron bij de kerk in Banneux, trof nu ineens water met een sterke chloorsmaak en hij kreeg maagklachten. Hij maakte zijn beklag bij de krant "La Meuse", die naar de kerk stapte. Daar zei men dat het water niet bedoeld is om te drinken, hoewel bedevaartgangers dat sinds 1933 doen en de kerk weet dat. Het water wordt niet voor niets tweemaal per maand gecontroleerd. Alleen bij hevig noodweer is het wel eens even slecht. Elke week worden ook de buizen met chloor schoongemaakt. De krant waarschuwt de mensen om voorzichtig te zijn. (Bron: WaalsWeekblad.be)

Marieke Thoelen overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Marieke Thoelen overledenZondag overleed de uit Koersel afkomstige Marieke Thoelen, de weduwe van Fernand Vandael. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium De Backer-Put.

Manu Smeets overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Manu Smeets overledenIn WZC Sporenpark in Beringen is vrijdag de uit Helchteren afkomstige Manu Smeets overleden, de weduwnaar van Annie Magdelyns. Hij was 96 jaar en wordt donderdag begraven na de afscheidsplechtigheid (11 uur in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Fiorenza Torchia overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Fiorenza Torchia overledenOp 3 januari overleed Fiorenza Torchia. Zij was 85 jaar en wordt zaterdag begraven na de afscheidsplechtigheid in de aula van rouwcenter De Backer-Put. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur).
Het economisch herstel wint aan kracht. Voor het achtste kwartaal op rij stijgt het ondernemersvertrouwen in onze provincie, meldt TVL op basis van een studie van VKW en Unizo Limburg. Om het hoogste niveau sinds 2011 vast te houden, vragen de werkgeversorganisaties dringend een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 8 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomSinds de elektronische sigaret haar intrede heeft gedaan - we gaan het hier niet over het gezondheidsaspect hebben - wordt Limburg overspoeld door dampshops, zo stond laatst in de kranten. Stijn Lodewijks zag er inspiratie in voor bijgaande cartoon. Wat zegt de man in de dampshop wanneer hij die demonstranten voor de deur ziet?
Mail uw tekst voor dat tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd winnen - of een boek. Graag ook uw postadres vermelden!

Gezamenlijke verkeerscontrole

Zondag 8 januari 2017
Politie MidLim en Politiezone Noordoost-Limburg hielden zaterdagavond en -nacht een gezamenlijke alcoholactie op meerdere locaties in de zone. Tussen 20 en 4 uur werden 311 bestuurders gecontroleerd. Zes van hen legden een positieve ademtest af. De bestuurders kregen een boete en enkele uren rijverbod.
De politie stelde ook enkele PV's op voor andere overtredingen:
•  1 bestuurder kreeg een onmiddellijke inning voor het niet-dragen van de gordel.
•  5 voertuigen waren (…) Het hele nieuwsbericht

En wie won de dvd?

Zondag 8 januari 2017
Houthalen-Helchteren - En wie won de dvd?ZoomHet is Walter Reijnders! Hij stuurde bovenstaand tekstje in. Straks een nieuwe opgave!
Houthalen-Helchteren - Alle voetbalwedstrijden afgelastZoomHet P.C. Limburg heeft vanmorgen ALLE voetbalwedstrijden van vandaag in de provincie afgelast.Dat heeft uiteraard te maken met het winterweer en de staat van de velden, zoals op de foto. (Foto Johan Janssen)

Basketbal: algemene afgelasting

Zaterdag 7 januari 2017
Er is vandaag ook geen basketbal. De Vlaamse basketliga heeft tot een algemene afgelasting beslist omwille van de gevaarlijke toestand op de wegen. De afgelasting geldt zowel voor de jeugd als voor de seniors, landelijk en provinciaal en alleen voor vandaag. Over de wedstrijd morgen zal vanavond een beslissing worden genomen.

Voetbal: nieuwe afgelastingen

Zaterdag 7 januari 2017
Het PC Limburg heeft beslist alle voetbalwedstrijden van zaterdag 7 januari af te gelasten (jeugd, reserven, vrouwen, G-voetbal, KLBS, eerste elftallen). Voor morgen/ zondag worden alle jeugdwedstrijden en G-voetbal afgelast. De wedstrijden van de eerste elftallen gaan in principe wel door. Hier beslist de scheidsrechter ter plaatse.

Zaterdagvoormiddag geen voetbal

Vrijdag 6 januari 2017
Het Provinciaal Comité Limburg heeft beslist om alle wedstrijden die op zaterdag 7 januari voor 12.00 uur starten, af te gelasten vanwege de koude en het verwachte risico op gladde wegen. Het gaat om alle vriendschappelijke, provinciale en gewestelijke competitie- en bekerwedstrijden van de jeugd, vrouwen, reserven en G-voetbal. Het PC wil geen risico nemen met de koude en gladde wegen. “De algemene afgelasting geldt dus alleen zaterdagvoormiddag”, luidt het.

Met de auto naar Antwerpen?

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 1 februari wordt in Antwerpen de lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor auto's die de stad willen binnenrijden. Kunt u dat met uw auto nog zonder problemen? Hier vindt u een antwoord op die vraag.

Slecht weer op komst

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Het wordt deze nacht zeer koud. De vochtige lucht kan zo tegen de ochtend aanvriezen en zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Vrijdagavond wordt dan nog een regen- of sneeuwzone verwacht. De koude en het slechte weer duren zeker tot zaterdag.
Vandaag gelezen
"Canadees onderzoek onder 6,6 miljoen mensen toont aan dat dementie vaker voorkomt bij mensen die dicht langs drukke verkeerswegen wonen. Liefst 7 tot 11% van de gevallen van dementie binnen 50 meter van een drukke weg kan worden veroorzaakt door het verkeer.  (...) Uitlaatgassen worden ook gelinkt aan hart- en vaatziekten, zoals astma, longkanker en hartaandoeningen, en ze zouden een negatief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Met de toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie (…) Het hele nieuwsbericht

(Brom)fietsen moeten verlicht zijn

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
U hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: als chauffeur plotseling in het donker geconfronteerd worden met een of meer fietsers waarvan de fiets niet verlicht is. Dat is écht schrikken hoor. En boos worden.
Want het is een kleine moeite, het licht op (brom)fietsen in orde brengen. En het kan levens redden. Vandaar dat de gouverneur een thema-actie rond de "verlichting ven zwakke weggebruiikers en bromfietsers" aankondigt. Dat betekent dat er in dat verband volgende week veel zal gecontroleerd worden. En dat kinderen 's morgens op weg naar school vaak politie zullen zien staan die nagaat of de fietsverlichting wel brandt. "Fietsverlichting is nog maar een minimum; fluo-vestjes en andere fluo-gadgets met verlichting combineren is nog beter," zegt het persbericht van de provincie.

Bijna 6.000 nieuwe ondernemingen

Woensdag 4 januari 2017
Het voorbije jaar stelden we bijna maandelijks vast dat het aantal starters in Limburg sterk boven het aantal starters van de voorbije jaren uitstak. Dit kunnen we nu ook officieel bevestigen. Met 5.908 starters is 2016 het beste jaar van de 21ste eeuw, stelt VOKA.
"In 2015 waren we trots dat Limburg voor het eerst in vijf jaar terug meer dan 5.000 startende ondernemingen kende. In 2016 deden we er een serieuze schep bovenop. Enkel in de maanden juli en december werd het maandelijks recordaantal starters van de voorbije vijf jaar niet verbroken. Met tien van de twaalf maanden die telkens een record aantal starters kenden, is 2016 dus geëindigd als een absoluut topjaar voor starters".

Niet genoeg acteurs

Woensdag 4 januari 2017
Om over na te denken
"Een serie met alleen maar Limburgers is gewoonweg onmogelijk, daarvoor zijn er niet voldoende acteurs."
(Producer Saskia Verboven van productiehuis 'De Mensen' over de Eén-serie 'Beau Séjour', vandaag in 'Het Laatste Nieuws')

Tony Moons overleden

Woensdag 4 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Tony Moons overledenZaterdag is Tony Moons overleden, de echtgenoot van Chris Luyckx. Hij was 78 jaar. Het afscheid van de gewezen leerkracht van het Kon. Atheneum in Houthalen vindt in intieme kring plaats.

Bruno Wascinski overleden

Woensdag 4 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Bruno Wascinski overledenVrijdag is Bruno Wascinski overleden, de echtgenoot van Anne Swistek. Hij was 68 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Houthalen-Oost.
In Limburg is het aantal faillissementen vorig jaar gedaald met 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van Graydon Belgium. Nationaal daalde het aantal faillissementen met 5,1 procent. In 2016 gingen in ons land 10.066 bedrijven over de kop.

Lode Cornelissen overleden

Dinsdag 3 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Lode Cornelissen overledenDonderdag overleed de uit Houthalen afkomstige Lode Cornelissen, de weduwnaar van Lieve Wets en de echtgenoot van Renilde Hertogen. Hij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kortessem.
In 2016 is het aantal werklozen in Limburg gedaald met 7,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB en van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. In heel Vlaanderen gaat het om een daling met 5,9%.

Zilver voor U12A Cuva

Maandag 2 januari 2017
Op het internationale X-Mastournament in Kortrijk hebben de U12A spelers van Cuva Houthalen zilver behaald. In de finale moesten zij het onderspit delven tegen Kortrijk. Aan het tornooi namen 18 ploegen deel.

Win een dvd! Of een boek!

Zondag 1 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Win een dvd! Of een boek!ZoomIn verschillende gemeenten gold op oudejaarsavond een vuurwerkverbod. In hoeverre dat werd nageleefd was moeilijk te controleren. De cartoon van Stijn Lodewijks speelt op dat vuurwerkverbod in. Wat zegt de begeleider van die jongen die klaarblijkelijk iets aan de hand had tegen de politieagent?
Stuur uw suggestie voor dit tekstballonnetje naar wineendvd[!]gmail.com. Doe dat voor zaterdagmiddag, en u maakt kans op een dvd of een boek! Zaterdagnamiddag maken we de winnaar bekend. Nog dit: vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd of het boek kunnen versturen.

Godelieve Quintens overleden

Zondag 1 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Godelieve Quintens overledenDinsdag is Godelieve Quintens overleden, de weduwe van Jozef Fraiponts en van Leo Bosmans. Zij was 78 jaar en wordt vrijdag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in rouwcenter De Backer-Put.

Lydia Claus overleden

Zondag 1 januari 2017
Houthalen-Helchteren - Lydia Claus overledenDonderdag is Lydia Claus overleden, de weduwe van Willy Helsen. Zij was 81 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

Een voorspoedig 2017!

Zondag 1 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Een voorspoedig 2017!ZoomRedactie en medewerkers van de Internetgazet wensen u van ganser harte een heel voorspoedig 2017. En hou het gezond!
01/07

Het Dorpsrestaurant in "De Roepsteen" Helchteren sluit tijdens de vakantie haar deuren. Graag wenst het vrijwilligersteam iedereen een prettig verlof toe en graag tot ziens vanaf 11 september.

Sylvain Cuypers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Houthalen-Helchteren