Het overige nieuws

Pieter Daens overleden

Woensdag 31 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Pieter Daens overledenGisteren is Pieter Daens overleden, de echtgenoot van Alfonsine Claessens. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt maandag (9.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroeting: zaterdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Jean Werrens overleden

Woensdag 31 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Jean Werrens overledenOp 26 augustus is Jean Werrens overleden. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt in intieme famliliekring plaats. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bjj Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Erzsebet Kiraly overleden

Woensdag 31 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Erzsebet Kiraly overledenIn WZC Vinkenhof is op 26 augustus Erzsebet Kiraly overleden. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Inbraak in garage

Woensdag 31 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Dieven verschaften zich toegang tot een garage aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Heusden-Zolder. De daders zouden afgedropen zijn zonder buit.

Fietser (13) gewond bij aanrijding

Woensdag 31 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Bij een aanrijding op de Koerselsebaan in Heusden-Zolder is een 13-jarige fietser gewond geraakt. Het ongeval gebeurde deze voormiddag.
Houthalen-Helchteren - Chris Umé stunt weer in 'America's Got Talent'ZoomChris Umé uit Paal is al jaren de expert op het gebied van deepfake video's. Met zijn bedrijf Metaphysic neemt hij deel aan de beroemde show "America's Got Talent". Hij verbaasde afgelopen nacht Amerika in de halve finales met een nummer zogezegd gebracht door Simon, Terry en Howie. De jury en de presentator gaven een staande ovatie en Simon kreeg zelfs de krop in de keel. Chris kan nu naar de finale doorstoten maar hiervoor moet het publiek stemmen. Dat resultaat weten we pas vanavond. 
UPDATE Chris heeft de finale bereikt! 
Houthalen-Helchteren - 1,3 miljoen fietsers geteld in de zomerZoomDe fietscijfers van deze zomer zijn ongeëvenaard. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. En zelfs het eerdere zomerrecord van 2020, toen fietsen door de veiligheidsmaatregelen ontzettend in trek was, werd met ruim 10% gebroken.

Mathilde Poelmans overleden

Woensdag 31 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Mathilde Poelmans overledenZondag is Mathilde Poelmans overleden, de echtgenote van Jef Awouters. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in het funerarium van begrafenissen Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Morgen start MS-campagne

Woensdag 31 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 september schiet de jaarlijkse MS-campagne opnieuw uit de startblokken. Tot en met 31 december zijn dan in heel België honderden vrijwilligers op de been om chocolade van Galler en koekjes van Jules Destrooper te verkopen. “De opbrengsten van deze MS-campagne ondersteunen de werking van MS-Liga Vlaanderen en haar afdelingen”, vertelt adjunct-directeur Paul Vanlimbergen. “Zo kunnen we met een hecht en enthousiast team van 17 vaste medewerkers en meer dan 600 (…) Het hele nieuwsbericht

Medelijden

Woensdag 31 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - MedelijdenIk heb medelijden met je. Hoelang is het geleden dat iemand dat tegen je zei en hoelang heeft dat zogenaamde medelijden geduurd? De kans is groot dat je op beide vragen antwoordt met: niet zo lang. Belangrijker nog: hoe voelde je je daarbij? De meeste mensen willen sowieso geen medelijden. Ook omdat het zo makkelijk, zo goedkoop aanvoelt. Soms komt het zinnetje zelfs kwetsend over. Misschien was het ook daadwerkelijk beledigend bedoeld en staat het min of meer synoniem voor ‘ik vind je zielig’. Op die (…) Het hele nieuwsbericht

We zijn met 11.584.008

Dinsdag 30 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2022 telde de Belgische bevolking 11.584.008 inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het afgelopen jaar groeide de Belgische bevolking met 62.770 inwoners. In procenten uitgedrukt is de bevolking met 0,54% gegroeid. Dat groeipercentage ligt dubbel zo hoog dan vorig jaar, waar de COVID-19-pandemie voor een vertraging zorgde. Het overgrote deel van de bevolkingsgroei kan verklaard worden door een sterk positief internationaal migratiesaldo. (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Verbouwlening van start

Dinsdag 30 augustus 2022
In de aanloop naar de eerste schooldag wordt ook de nieuwe Vlaamse Mijn Verbouwlening geactiveerd. Dat is een renteloze lening voor energiezuinige renovaties. Vlaams minister Zuhal Demir kwam ze vanmorgen in Koersel voorstellen. Wij kondigden die nieuwe lening al aan op 23 juni. In dat bericht staat ook de link naar een pagina van Energiehuis Limburg waar alle voorwaarden voor het bekomen van zo'n lening staan vermeld.

Onstabiel weer

Dinsdag 30 augustus 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Onstabiel weerVanuit het zuiden nadert een depressie via Frankrijk, die stilaan de anticyclonale condities verdrijft. De atmosfeer wordt onstabiel en geleidelijk aan neemt de kans op een bui toe. De volgende dagen nemen de neerslagkansen toe onder de vorm van lokale buien. Dan wordt ook onweer mogelijk. Het blijft wel de hele periode nog behoorlijk warm met geregeld zomerse temperaturen.
Vandaag is de atmosfeer licht onstabiel. Dat wordt vooral gekenmerkt door een aantal stapelwolken. Er komen ook wat (…) Het hele nieuwsbericht

Auto met bewusteloze chauffeur

Dinsdag 30 augustus 2022
Iedereen heeft de voorbije dagen wel het bericht gelezen over de bewusteloze chauffeur wiens auto bleef rijden tussen Genk en Halen tot de politie hem kon tegenhouden. De Nederlandse nieuwssite nu.nl heeft daar een interessant bericht over gemaakt. Wie een nieuwe wagen koopt, krijgt vaak te maken met diverse hulp- en assistentiesystemen die bij vele chauffeurs boosheid, radeloosheid, hulpeloosheid of onverschilligheid kunnen veroorzaken. Moeten we daar dan blij mee zijn?  Lees dit verhaal bij nu.nl.

Stal Sport verliest van Houthalen VV

Maandag 29 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Stal Sport verliest van Houthalen VVStal Sport heeft met 0-2 verloren van Houthalen VV.

FC Helson - KFC Diest 0-0

Maandag 29 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - FC Helson - KFC Diest 0-0In een oefenwedstrijd hebben FC Helson en KFC Diest 0-0 gelijkgespeeld.

Park Houthalen klopt KRC Peer

Maandag 29 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen klopt KRC PeerIn de beker van Limburg heeft Park Houthalen gisteren met 2-1 gewonnen van Racing Peer.

Ronny Kwanten overleden

Zondag 28 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Ronny Kwanten overledenVrijdag is Ronny Kwanten overleden, de echtgenoot van Ria Corthouts. Hij was 73 jaar. Het afscheid vindt donderdag (12.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Helchteren. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken aan de Kerkstraat in Peer.

Fietser beroofd door valse agent

Zaterdag 27 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder reed vanmorgen een fietser met opzet tegen een andere fietser. Deze laatste kwam ten val. De aanrijdende fietser beweerde dat hij van de politie was en vroeg zijn identiteitskaart om vervolgens de gsm uit de broekzak van het slachtoffer te jatten en op de vlucht te slaan.

Fons Sneyers overleden

Zaterdag 27 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Fons Sneyers overledenFons Sneyers uit Paal, weduwnaar van Maria Vaes († 2013) , is overleden.
(° Houthalen op 18 oktober 1931 † Beringen-Mijn op 27 augustus 2022)
Begroeting: woensdag 31 augustus 2022 - funerarium - Paal van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Therapie voor mensen met dementie

Zaterdag 27 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De UHasselt heeft een nieuwe therapie ontwikkeld om mensen met dementie meer te laten bewegen, aan de hand van muziek en filmpjes. Het gaat om een onderzoek met de steun van de stichting Alzheimer Onderzoek. Met de nieuwe therapie wil de UHasselt het tekort aan kinesisten opvangen waar woonzorgcentra vaak mee kampen.

Bezorgd over schoolfacturen

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Almaar meer gezinnen vragen zich bij de start van het nieuwe schooljaar af of zij de schoolfactuur nog wel zullen kunnen betalen. Volgens de ouderkoepel van het katholiek onderwijs maakt 1 op de 3 ouders zich daar ernstig zorgen over. Twintig procent van hen heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. 13 procent had wel al eerder problemen om de schoolfactuur betaald te krijgen. Ook armoedeorganisaties zien een toenemende vraag om ondersteuning.
Het Netwerk tegen Armoede ziet een van de belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

De nieuwste stadsloop in Antwerpen

Vrijdag 26 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - De nieuwste stadsloop in AntwerpenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Massaal op reis

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Belgen reisden massaal tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Na bijna twee jaar hun reisplannen te hebben moeten opschorten, is er begin 2022 sprake van een aanzienlijke opleving. De Belgen hebben in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 4 miljoen reizen ondernomen, 27% meer dan het gemiddelde voor de eerste trimesters 2016-2019. Daarbij gaat het om 46% meer reizen binnen België, waarvan +79% met bestemming kust; 21% meer buitenlandse reizen, waarvan +51% naar Frankrijk maar -6% buiten de EU en 33% meer vakantiereizen. (Statbel)

Vrouwelijke personages in romans

Vrijdag 26 augustus 2022
Wetenschap
Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.
Dankzij algoritmes die hij tijdens zijn promotietraject ontwikkelde kon Smeets een (…) Het hele nieuwsbericht

Vrachtwagen in berm op E314

Donderdag 25 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de E314 in Heusden-Zolder is vanavond rond 20 uur een vrachtwagen in de berm beland na een aanrijding met een andere wegreus. Er was verkeershinder in de richting van Lummen.

Maria Lemmens overleden

Donderdag 25 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Lemmens overledenGisteren is Maria Lemmens overleden, de weduwe van Paul Vossen, die in 2020 stierf. Ze was geboren in Helchteren en werd 77 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Peer-centrum. Maandag om 19u is er daar een gebedswake, waarna gelegenheid tot begroeting in uitvaartcentrum Jaeken in Peer.

Wanneer raken vissen in ademnood?

Donderdag 25 augustus 2022
Wetenschap
Houthalen-Helchteren - Wanneer raken vissen in ademnood?ZoomGrotere vissoorten komen sneller in ademnood in opwarmend water dan kleine vissoorten. Hetzelfde geldt voor vissen met grote cellen, zagen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bovendien zijn zeevissen minder goed bestand tegen zuurstofarm water dan zoetwatervissen. Met deze inzichten willen de onderzoekers uiteindelijk kunnen voorspellen welke soorten in gevaar komen bij veranderingen in het water door klimaatopwarming en industriële vervuiling.
Een groot probleem voor vissen en (…) Het hele nieuwsbericht

Minder planlast voor de CLB's

Donderdag 25 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) moet vanaf het nieuwe schooljaar niet meer verplicht betrokken worden bij elke beslissing om een kind in de basisschool een jaar te laten overdoen, om langer in het kleuter- of in het lager onderwijs te blijven of om vroeger dan voorzien te beginnen aan het lager onderwijs. Ook in het secundair onderwijs moet het CLB geen advies meer geven voor een scholier die een jaar moet overdoen. Dat heeft minister van onderwijs Ben Weyts beslist.
De maatregel betekent (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Levensverwachting naar beneden door COVID-19ZoomIn 2020 stierven in Vlaanderen meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van COVID-19. Dat blijkt uit de officiële sterftecijfers voor 2020 die Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft bekend gemaakt. Het grote aantal overlijdens door COVID heeft de levensverwachting in Vlaanderen terugbracht tot ongeveer het niveau van 2015.
In totaal stierven er in Vlaanderen vorig jaar 70.219 personen. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de registraties in Vlaanderen (…) Het hele nieuwsbericht

Schoonbeek-Beverst - Helson 0-0

Donderdag 25 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Schoonbeek-Beverst - Helson 0-0FC Helson heeft in een vriendschappelijke wedstrijd 0-0 gelijkgespeeld bij Schoonbeek-Beverst.
Het is maar dat je 't weet
CVO De Verdieping, PCVO Limburg en PCVO Moderne Talen, drie Limburgse centra voor volwassenenonderwijs, willen mensen aan een job helpen die echt bij hen past. Om het recordaantal vacatures te doen dalen, hebben ze op hun website "Leer in Limburg" met dat doel een online test ontwikkeld. Na 5 vragen weet je daar welke opleiding jou het best zou liggen.
Het resultaat van de test kan je linken aan een korte dagopleiding van (…) Het hele nieuwsbericht

Wanda Walicha overleden

Woensdag 24 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Wanda Walicha overledenVandaag is Wanda Walicha overleden. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen aan de Lijsterstraat in Houthalen-Oost.

Kettingbotsing op E314

Woensdag 24 augustus 2022
Kerk
Op de E314 in Zonhoven raakten deze namiddag vier voertuigen in een kop-staartaanrijding betrokken. Er is zware materiële schade. Het ongeval dat rond 16 uur gebeurde zorgde voor verkeershinder in de richting van Genk.
Radio en TV
Houthalen-Helchteren - Veel kritiek op afschaffen 'Start je Dag' Radio 2Zoom
Er komt veel kritiek op de beslissing van de VRT om het regionale ochtendblok 'Start je Dag' bij Radio 2 te vervangen door een nationaal programma gepresenteerd door Peter Van de Veire. Veel luisteraars reageren massaal negatief op deze beslissing maar ook de politiek moeit zich. Zo is de Limburgse gouverneur niet te spreken over deze beslissing. "Ik heb hiervoor heel weinig begrip. In eerste instantie geeft de VRT hiermee te kennen dat ze in bedrijfseconomische termen denkt en geen begrip heeft voor de mensen. Het valt mij ook op dat men sterren inzet in plaats van lokale mensen om dat lokale nieuws te brengen", zegt de gouverneur. Enkele jaren geleden werd ook al het regionale avondblok afgeschaft. Ook de keuze voor Peter Van de Veire als nieuwe presentator bij de familiezender valt niet overal in goede aarde. (foto VRT)

KFC Hechtel - Houthalen VV 5-1

Woensdag 24 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - KFC Hechtel - Houthalen VV 5-1KFC Hechtel heeft een oefenwedstrijd tegen Houthalen VV gewonnen met 5-1.
Houthalen-Helchteren - Eendracht Houthalen verliest van AnadolEendracht Houthalen heeft een oefenwedstrijd tegen FC Anadol verloren met 2-1.

Bèr Leyman overleden

Woensdag 24 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Bèr Leyman overledenIn Houthalen-Helchteren is maandag Bèr Leyman overleden. Hij was 71 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Opgroeien in kwetsbare gezinnen

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In België leeft 1 op de 7 kinderen (14,5%) in een huishouden dat risico loopt op monetaire armoede. Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft onderzocht wat het betekent voor een kind om onder de armoedegrens te leven. Voor een derde van hen (33%) betekent dit dat zij geen nieuwe, maar alleen tweedehandse kledij kunnen dragen en voor 14% van hen betekent dit dat zij niet ten minste 2 paar schoenen hebben. Om financiële redenen eet 7% van de kinderen die onder de armoedegrens leven niet elke (…) Het hele nieuwsbericht

Mislukte inbraakpoging

Dinsdag 23 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Dieven probeerden binnen te dringen in een pand Achter de Hoven in Zonhoven. Zij geraakten echter niet binnen. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Brandweer worstelt met wespen

Dinsdag 23 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Brandweer worstelt met wespenZoomDe Limburgse brandweer wordt dagelijks geconfronteerd met een groot aantal aanvragen voor het verdelgen van wespennesten. "De gewone wesp kan flink vervelend zijn, maar toch durven we vragen om niet elk nest meteen te willen verdelgen: wespen zijn nuttige beestjes en eten per dag onder andere héél wat muggen, vliegen en bladluizen op. Dus als het kan, laat je het nest best met rust. Ondervind je toch te veel last van de wespen omdat ze bv. in je woning binnendringen, dan kan je een (…) Het hele nieuwsbericht

Varkensvlees meest geconsumeerd

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Met een aandeel van 51,5 procent blijft varkensvlees, in al zijn vormen, het meest geconsumeerde vlees in België, vóór vlees van pluimvee en runderen. (Statbel)

Tropische temperaturen

Dinsdag 23 augustus 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Tropische temperaturenEen briesje vanuit een zuidelijke sector voert lucht aan van subtropische oorsprong. Hierdoor kan het kwik erg hoge waarden bereiken. Een storing ten westen van ons stuurt op tijd en stond wat wolkenvelden over onze streken, maar voorlopig wordt geen neerslag verwacht. Na de doortocht van deze storing op vrijdag, met kans op lokale onweersbuien, wordt koelere lucht aangevoerd.
Vandaag is er flink wat zon, maar er komen ook wel enkele wolkenvelden voor. Het blijft droog en het wordt warm bij maxima rond (…) Het hele nieuwsbericht

Brandstofprijzen

Maandag 22 augustus 2022
Opinie
Eergisteren werd op de radio aangekondigd dat de benzine aan de pomp twintig cent goedkoper wordt. Vandaag wordt gemeld dat de diesel vanaf morgen stijgt tot meer dan 2 euro per liter (basisprijs). Twee dagen geleden dacht ik al: wacht, nu de prijs voor bezine daalt, stijgt straks die voor diesel. Het is zover. Alsof ik op mijn voorgevoel wordt bediend. Wie gelooft de wetten van de markt nog?
Dit is helemaal niet de wet van vraag en aanbod. Dit is het spel van hebzucht en bedrog. Voor hebzucht en (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen verslaat Heusden-ZolderPark Houthalen is bij KVV Heusden-Zolder gaan winnen met 2-3. Het was een wedstrijd in het kader van de Beker van Limburg.

Levensverwachting 81,7 jaar

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben een levensverwachting bij de geboorte van 84,0 jaar en voor mannen gaat het om 79,2 jaar. De levensverwachting bij de geboorte steeg tegenover 2020 met 0,9 jaar voor de totale bevolking. Dat blijkt uit een analyse van de algemene sterfte door Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Afvalproductie stabiel gebleven

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2020 werd in België 68 miljoen ton afval geproduceerd. Dat is een stagnatie ten opzichte van 2018. De stijging in de afvalproductie door de landbouw (+15%), de huishoudens (+9%) en de industrie (+7%) werd gecompenseerd door dalingen met respectievelijk 21% en 9% in de dienstensector en de bouwnijverheid. De industrie is de sector die met 37 miljoen ton het meeste afval produceert, gevolgd door de bouw (20 miljoen ton) en de huishoudens (5,3 miljoen ton). (Bron Statbel).

Studentenkamers in Limburg duurder

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De studentenkamers in Limburg zijn duurder geworden, gemiddeld zo'n 15 tot 20 euro per maand. In Hasselt, Diepenbeek en Genk kost een studentenkamer gemiddeld 311 euro, een studio 410 euro.

Vlijtingen - Helson 0-0

Maandag 22 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Vlijtingen - Helson 0-0In een oefenwedstrijd heeft FC Helson 0-0 gelijkgespeeld op het veld van Vlijtingen VV.

Finneke Timmers overleden

Maandag 22 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Finneke Timmers overledenOp 19 augustus is Finneke Timmers overleden, de weduwe van Felix Achten. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Helchteren. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Man door hond gebeten

Zondag 21 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is in Heusden-Zolder een man gewond geraakt toen hij gebeten werd door een hond. Wat er met de hond - een jonge Mechelse herder - gaat gebeuren, is nog niet geweten.

Botsing tussen motorfiets en auto

Zondag 21 augustus 2022
Op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren botsten deze namiddag rond 14 uur een motorfiets en een auto. Een 45-jarige man uit Hechtel-Eksel en een Nederlandse vrouw raakten daarbij gewond.

Jef Gielen overleden

Zondag 21 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Jef Gielen overledenGisteren is Jef Gielen overleden, de echtgenoot van Dora Eerdekens. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Peer. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Helchteren. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.
Vandaag berichten verschillende media over de mogelijke aanwezigheid van een goudjakhals (Canis aureus) in Vlaanderen, meldt het Agentschap Natuur en Bos. "Deze soort werd hier nog nooit formeel geregistreerd en dat is tot op vandaag ook niet het geval. Het Agentschap voor Natuur en Bos noch het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek deden zelf al waarnemingen ter zake en kunnen dus de beweringen in de media bevestigen noch weerleggen. Het is wel bekend dat de goudjakhals reeds werd waargenomen in (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
In de Beverzakbroekweg in Zonhoven raakten een auto en een 31-jarige voetgangster in een aanrijding betrokken. Deze laatste werd daarbij gewond.

Airco in de trein

Zondag 21 augustus 2022
Vandaag gelezen
Op dit moment heeft 40% van de Belgische treinen geen airco, schrijft DHnet. Wel zijn 445 nieuwe treinen met luchtkoeling besteld, die volgend jaar gaan rijden. Ook dan zal nog niet 100% van de wagons gekoeld worden. En de koeling werkt ook niet als de stroom uitvalt. (WaalsWeekblad.be)

De zomer van Antwerpen...

Zaterdag 20 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - De zomer van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Guy Maréchal overleden

Zaterdag 20 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Guy Maréchal overledenDonderdag is Guy Maréchal overleden, de echtgenoot van Josée Petit. Hij was 76 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Smeets in Hasselt.

Park Houthalen wint in Hoepertingen

Vrijdag 19 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen wint in HoepertingenPark Houthalen heeft een oefenwedstrijd op het veld van HIH Hoepertingen gewonnen met 0-3.

Houthalen VV - KFC Anadol 3-0

Vrijdag 19 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV - KFC Anadol 3-0Houthalen VV heeft met 3-0 gewonnen van KFC Anadol.

Weg met twee uitlaten

Vrijdag 19 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Inbrekers gingen met twee uitlaten aan de haal in een garage aan de Kapelstraat in Heusden-Zolder. De daders sloegen de voorbije nacht toe.

FC Helson - Hades 0-1

Woensdag 17 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - FC Helson - Hades 0-1FC Helson heeft in een vriendschappelijke wedstrijd met 0-1 verloren van Hades. Aan de rust was de stand 0-0. Het doelpunt werd gescoord op strafschop.

Nieuwe vennootschap: IRM

Woensdag 17 augustus 2022
Ivan Russo uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap IRM opgericht met zetel aan de Burgemeester Jan Geritslaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een restaurant, de in- en uitvoer van voedingswaren en het verzorgen van feesten en evenementen.

Hevige regen in Oost-Vlaanderen

Woensdag 17 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Hevige regen in Oost-VlaanderenZoom (Cartoon: Fobie)

Vrouw (20) gewond bij botsing

Woensdag 17 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Kriekelstraat in Zonhoven botsten vanmorgen twee voertuigen. Daarbij is een 20-jarige vrouw gewond geraakt.

Kussen met 'Mel & Kim'

Woensdag 17 augustus 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Kussen met 'Mel & Kim'Zo nu en dan zift ik ze. Of ik maak er op olijke wijze olifanten van. Muggen. Tijdens zwoele zomers zwermen ze zwierig om me heen. Met hun snuiten zuigen ze mijn zoet bloed en met hun gezoem zorgen ze voor gezucht, gezweet en gezwoeg. Soms zelfs voor slapeloze nachten, jeukende bulten en huiveringwekkende halfslaperige herinneringen.
Terwijl ik me krab, droom ik weg. Ik zie kamelen. Vlak voor me. Gelukkig geen echte, anders had ik mijn bed allang bewaterd. Nee, ik zit op een krukje en neem deel aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Maria La Marca overleden

Dinsdag 16 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Maria La Marca overledenGisteren is Maria La Marca overleden. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Begroeting: woensdag (20-20.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Motorrijder (68) aangereden

Dinsdag 16 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Een 68-jarige motorrijder is gewond geraakt bij een aanrijding op de Koerselsebaan in Heusden-Zolder. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Brand in leegstaande woning

Maandag 15 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest gisterenavond een brand blussen in een leegstand huis aan de Guido Gezellelaan in Heusden-Zolder. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.

Fietsster (77) gewond bij aanrijding

Maandag 15 augustus 2022
Een 77-jarige vrouw uit de gemeente raakte gewond bij een aanrijding met een vrachtwagen op de Grote Baan. Het ongeval gebeurde vrijdagavond rond 17.10 uur.

Heksenjacht bestaat nog altijd

Maandag 15 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De Duitse sectie van Missio waarschuwt in een rapport ervoor dat vrouwen, maar soms ook mannen en zelfs kinderen, uit minstens 43 landen vandaag in levensgevaar zijn omdat ze worden vervolgd als vermeende heksen. Meer nog, het fenomeen neemt vandaag nog toe. De afgelopen 60 jaar werden meer mensen gedood als vermeende heksen en tovenaars dan in 350 jaar heksenjachten in Europa. De meeste getroffen landen liggen in Afrika, maar het fenomeen bestaat ook in Zuidoost-Azië, Mexico, Bolivia, Guatemala en (…) Het hele nieuwsbericht

Moederdag in tijden van droogte

Maandag 15 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Moederdag in tijden van droogteZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - 'Theater op de Markt' ondanks hitte groot succesZoomHet vijfdaagse stadsfestival "Theater op de Markt" in Hasselt bracht een massa volk op de been. Maar liefst 52 gezelschappen uit binnen- en buitenland presenteerden het neusje van de zalm op gebied van circus en locatietheater op meer dan 20 locaties in de binnenstad. “Met 100.000 toeschouwers en tal van uitverkochte voorstellingen kunnen we alleen maar tevreden zijn over deze prachtige editie,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.
De organisatie blikt tevreden terug op de (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Borgerhout...

Zaterdag 13 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Borgerhout...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ursela Lilienthal overleden

Zaterdag 13 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Ursela Lilienthal overledenWoensdag is Ursula Lilienthal overleden, de weduwe van Nikolai Vishnevecki. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt donderdag 18 augustus (10.30 uur) plaats.

Geef de wolf geen kans...

Zaterdag 13 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Geef de wolf geen kans...Zoom...en maak je weide wolfproof!                         (Cartoon: Fobie)

Jos Thijs overleden

Zaterdag 13 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Jos Thijs overledenMaandag is Jos Thijs overleden, de echtgenoot van Jeanne Vandevoort. Hij was 78 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 20 augustus (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in het funerarium van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Verhalen over kapelletjes gezocht

Zaterdag 13 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Verhalen over kapelletjes gezochtZoomVlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Veel van deze kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. PARCUM start daarom met een grootschalig project over kapelletjes en hun erfgoed. "Kapelletjes zijn veel meer dan je denkt. Ze herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelen (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Switten overleden

Vrijdag 12 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Jean Switten overledenIn WZC Vinkenhof is woensdag Jean Switten overleden, de weduwnaar van Paula Pirotte. Hij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Geef je hond geen ijsblokjes

Vrijdag 12 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Geef je hond geen ijsblokjes of andere diepvriesartikelen om hem af te koelen. Die waarschuwing geeft een dierenarts op Facebook: "IJsblokjes koelen de honden niet af. Honden ijsblokjes geven in de hitte heeft het tegenovergestelde effect. (...) In extreme hitte moet de temperatuur van een hond geleidelijk verlaagd worden. In lauw water gedrenkte handdoeken die in de vacht bij de huid worden gewreven om de warmte van het lichaam weg te houden, houden de hond koel."

De Rijn valt stilaan droog

Vrijdag 12 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - De Rijn valt stilaan droogZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Blues weerklinkt weer in het najaar

Vrijdag 12 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Blues weerklinkt weer in het najaarZoomWe zitten nog in hartje zomer maar de heren van Be-Mine Blues zijn volop bezig met het najaar waarin de SundayEveningBlues terugkomt naar het MuzeCafé in Zolder. Het wordt opnieuw een reeks maandelijkse concerten met uitstekende live muziek gebracht door Belgische bluesbands. Deze concerten liggen al vast: 25 september Bourbon Street, 23 oktober Travellin' Blue Kings, 20 november Chilly Willy en 11 december Well Well Well. Tickets zijn vanaf nu te koop via www.bemineblues.be. En we willen niemand opjagen, maar de vorige edities waren allemaal uitverkocht, dus treuzel niet te lang.

Een prachtige volle maan vanavond

Donderdag 11 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Een prachtige volle maan vanavondZoomJan Van Ormelingen maakte vanavond deze foto van de volle maan. Het was een opvallend goudkleurige maan - zo prachtig hebben we haar nog maar zelden gezien! UPDATE Deze volle maan was iets groter en levendiger dan normaal. Het is ook de laatste supermaan van het jaar, volgens de NASA.

Dodentocht ingekort door hitte

Donderdag 11 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Dodentocht ingekort door hitteZoomZo ziet Fobie het.

Voka tegen verhoging bedrijfsbelasting

Donderdag 11 augustus 2022
De stijgende kosten van de inflatie-en energiecrisis hebben ook een impact op de werking van steden en gemeenten in onze provincie. Voka – Kamer van Koophandel Limburg dringt er echter op aan om in het kader van de komende begrotingsgesprekken Limburgse bedrijven te ontzien van nieuwe verhogingen van de bedrijfsbelastingen. “Verschillende Limburgse gemeenten voerden sinds het begin van de legislatuur al een verhoging van de belastingen door”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van (…) Het hele nieuwsbericht

Michel Paredis overleden

Donderdag 11 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Michel Paredis overledenMaandag is Michel Paredis overleden, de weduwnaar van Josephine Claes. Hij was 96 jaar en afkomstig van Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in het funerarium van Begrafenissen Witters en Baers in Zolder.

KVK Beringen - Park Houthalen 2-1

Donderdag 11 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - KVK Beringen - Park Houthalen 2-1In een vriendschappelijke wedstrijd heeft KVK Beringen Park Houthalen geklopt met 2-1. Aan de rust was de stand 0-1. Voor KVK Beringen scoorden Vangeel en Kislali, voor Park Houthalen Pellegriti.

Code rood in de bossen

Woensdag 10 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Code rood in de bossenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Hittegolf: code rood

Woensdag 10 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Hittegolf: code roodDoor de aanhoudende droogte en hitte geldt vanaf morgen code rood in alle bos- en natuurgebieden. De toegang tot bossen en natuurgebieden wordt afgeraden. Dat geldt op de eerste plaats uiteraard voor de gebieden beheerd door het Agentschap Natuur en Bos maar de maatregelen gelden evenzeer voor bos en natuur in beheer van natuurorganisaties, de gemeente en privé-eigenaars.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en zijn collega van Omgeving Zuhal Demir voorzien samen voldoende middelen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar die een bedreiging vormt voor onze honingbij. Zo zal er dit jaar nog 130.000 euro extra uitgetrokken worden. De betrokken overheidsdiensten - het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos - evalueren de situatie in het najaar en werken ook een beheersvisie uit voor de Aziatische hoornaar op middellange en lange termijn. Dat hebben beide ministers deze namiddag bekendgemaakt.
Houthalen-Helchteren - Zou men armoe lijden, om een wolfje meer?ZoomHet wolvenkoppel August en Noëlla heeft dit jaar niet 8 maar 9 welpen op de wereld gezet. Dat meldt Welkom Wolf op basis van gegevens van INBO/ANB en waarnemingen. De negen zouden vanmorgen ook gespot zijn door geïnteresseerden die ingegaan waren op een uitnodiging om van op de terril van Zwartberg naar wolven te zoeken. UPDATE Meer bij VRTnieuws

Twee gewonden bij steekpartij

Woensdag 10 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Bij een steekpartij in een café in Heusden-Zolder zijn deze voormiddag twee gewonden gevallen. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de omstandigheden van het voorval.

Even uitrusten...

Dinsdag 9 augustus 2022
Vandaag gezien
Houthalen-Helchteren - Even uitrusten...ZoomBlijkbaar moet de opkomende maan af en toe ook eens uitrusten... Het is warm voor iedereen! (Foto Hans Put)

Hittegolf met tropische maxima

Dinsdag 9 augustus 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Hittegolf met tropische maximaDe hittegolf is nu goed van start gegaan en we kijken aan tegen minstens zes tropische dagen. Door de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied is het ook kurkdroog en overheerst de zon het weerbeeld. Pas na volgend weekend is er kans op wat neerslag en uiteindelijk geraken we ook verlost van de tropische temperaturen. Tot dan zien we haast iedere dag het kwik wat hoger uitkomen.
Morgen is het stralend zonnig weer. Die enkele hoge sluierwolk aan de blauwe hemel hindert de zon in zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster (66) gewond bij val

Maandag 8 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Pater Beckersstraat in Heusden-Zolder is een 66-jarige fietster gewond geraakt bij een val. Het ongeval gebeurde deze voormiddag.

Bouwmateriaal gestolen

Maandag 8 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Oppelsenweg in Zonhoven is bouwmateriaal gestolen. De diefstal is vanochtend vastgesteld.
Houthalen-Helchteren - KFC Paal-Tervant klopt Houthalen VVKFC Paal-Tervant heeft Houthalen VV verslagen met 3-2.

Mijnramp in Marcinelle herdacht

Maandag 8 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Mijnramp in Marcinelle herdachtZoomIn Marcinelle werd vanmorgen de mijnramp herdacht die daar 66 jaar geleden is gebeurd. Op 8 augustus 1956 kwamen in de mijn Bois du Cazier 262 mijnwerkers van verschillende nationaliteiten om het leven. Vanuit het hele land namen reddingsploegen deel aan de hulpverlening. Ook als jonge ingenieur is Jos Legrand, laatste directeur ondergrond KS West, als hoofd van de reddingsbrigade Helchteren-Zolder meermaals afgedaald tijdens de reddingsoperatie.
Vandaag nam dan ook een grote delegatie Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Hou het koel deze week

Maandag 8 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Hou het koel deze weekZoomSinds zaterdag is de waarschuwingsfase van zowel het federale ozon- en hitteplan als het Vlaamse Warmteactieplan actief. Het KMI voorspelt vanaf woensdag hoge temperaturen van 30°C en meer. Zeer warme dagen zijn niet zonder risico’s. Neem de nodige voorzorgen. Denk aan kwetsbare personen. En vergeet ook je huisdieren niet. Een overzicht van de mogelijke gezondheidsklachten en wat je hierbij kan doen vind je hier. Op de foto: zo trof Josh Vandijck op straat een merel aan die bijna omkwam van de dorst.

Ze waren aan het spelen, daarboven

Maandag 8 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Ze waren aan het spelen, daarbovenZoomNiet te tellen hoeveel foto's van de condenssporen van vliegtuigen we vanmorgen binnenkregen. Deze is van Eric Swinnen. De tijd dat een condensspoor blijft hangen is sterk afhankelijk van zonlicht, temperatuur, windrichting of luchtvochtigheid en de hoogte waarop wordt gevlogen. Gewone condenssporen kunnen op die manier uitgroeien tot cirrusachtige wolken die uren blijven hangen. Vliegtuigen veroorzaken door hun verbruik van kerosine ook een milieuverontreiniging, net als alle verbruikers van fossiele brandstof. Deze vervuiling is echter niet zichtbaar en staat los van deze condenssporen. (Foto onder: Jens Veraa)
Ze waren aan het spelen, daarboven
Zoom

335 hardrijders betrapt

Maandag 8 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Bij snelheidscontroles in Heusden-Zolder zijn het voorbije weekend 335 hardrijders betrapt. De agenten verbaliseerden ook vijf bestuurders die te diep in het glas gekeken hadden. Acht chauffeurs kregen een boete omdat de uitlaat van hun voertuig te veel lawaai maakte.

François Vrijsen overleden

Maandag 8 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - François Vrijsen overledenOp 4 augustus is François Vrijsen overleden, de echtgenoot van Clementina Wolfs. Hij was 79 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Reweghs-Pipeleers in Diepenbeek.
Houthalen-Helchteren - Een hittegolf tijdens de schoolvakantieZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Kop-staartbotsing op E314

Zondag 7 augustus 2022
Op de E314 in Houthalen, richting Nederland, raakten vanavond twee voertuigen in een kop-staartaanrijding betrokken. Het bleef bij blikschade.

FC Helson B - W. Koersel B 6-0

Zondag 7 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - FC Helson B - W. Koersel B  6-0FC Helson B heeft Weerstand Koersel B verslagen met 6-0.

Eenwieler gestolen

Zondag 7 augustus 2022
Aan een feestzaal aan de Korhoenstraat is een eenwieler-fiets gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.
Houthalen-Helchteren - Zoeken naar de Aziatische hoornaarZoomUPDATE Het Vlaams Bijeninstituut, dat instaat voor het opsporen en verdelgen van de Aziatische hoornaar, kan voorlopig geen nesten meer bestrijden: het geld is op en Vlaams minister van landbouw Jo Brouns heeft geen extra budget voorzien. Volgens voorzitter René De Backer is men al drie jaar in gesprek over een beheerregeling en is die er nog altijd niet.
Het gevaar bestaat dat mensen nu zelf nesten zullen proberen te verdelgen, zegt De Backer. “Dat is (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf maandag geldt in de Vlaamse bos- en natuurgebieden ALTIJD een algemeen rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. In alle provincies heeft het Vlaamse agentschap Natuur en Bos nu al code oranje afgekondigd, wat betekent dat er een hoog risico op natuurbrand is, wegens de ernstige droogte. Er was al een tijdelijk rook- en vuurverbod van kracht, maar vanaf morgen wordt dat uitgebreid tot een decretaal en permanent rook- en vuurverbod in al onze bos-, natuur- en heidegebieden. En dat het hele jaar door.

Grondwater zakt verder

Zondag 7 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Grondwater zakt verderZoomDoor de droogte zakte het grondwater in Limburg verder. Dat blijkt uit het toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 1 augustus vertoonde 79% van de meetplaatsen een lage (44%) tot zeer lage (35%) freatische grondwaterstand (= de bovenste laag grondwater) voor de tijd van het jaar. Ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn overal sterk gedaald. Op meer dan de helft van de meetplaatsen (53%) worden momenteel zeer lage en lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten. Op 18% van de meetplaatsen worden zelfs historisch lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten.
Juli was in heel Vlaanderen extreem droog. De neerslagtotalen in het VMM pluviometernetwerk variëren tussen 3,8 mm en 37,0 mm. In Ukkel noteerde het KMI slechts 5,2 mm neerslag (de normale waarde voor juli bedraagt 76,9 mm). Het rapport kan je lezen via deze link.
Op de afrit van de E314 richting Leuven in Houthalen ging vanmorgen rond 5u een auto uit de bocht. Het voertuig kantelde en kwam tegen een boom terecht. Bij het ongeval zijn twee gewonden gevallen. Ze moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Garage in de fik

Zaterdag 6 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Garage in de fikVanavond ontstond brand in een garage in de wijk Standaard. De brandweer kon niet verhinderen dat de garage in de as werd gelegd. Hoe de brand ontstond, is nog niet geweten.

Droogte creëert mogelijkheden

Zaterdag 6 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Droogte creëert mogelijkhedenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fietsster slachtoffer van ongeval

Zaterdag 6 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 9 uur botsten een auto en een fietsster op het kruispunt van de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Terlaemenlaan in Heusden-Zolder. De fietsster is daarbij gewond geraakt.
Houthalen-Helchteren - Nog steeds veel duiven niet teruggekeerdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Rosa Lekens overleden

Zaterdag 6 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Rosa Lekens overledenIn Helchteren is woensdag Rosa Lekens overleden, de weduwe van de in 1985 gestorven Louis Jans. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt dinsdag plaats in intieme kring.

Nieuwe hittegolf in de maak

Vrijdag 5 augustus 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Nieuwe hittegolf in de maakNa de doortocht van een buienlijn neemt een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland positie over de Britse Eilanden en breidt de volgende dagen verder uit richting Denemarken en later de Scandinavische landen. Hierbij staat er gedurende een lange periode zonnig, warm en vooral droog weer op het programma. Sterker nog, na het weekend wordt de kans op een hittegolf erg groot.
Vandaag is de afkoeling na de buien in de ochtend zeker welkom. Er is kort na de middag nog kans op een (…) Het hele nieuwsbericht

'Theater op de Markt' in Hasselt

Vrijdag 5 augustus 2022
Volgende week, van 10 tot 14 augustus, neemt Theater op de Markt de Hasseltse binnenstad weer in. Op het programma staan 52 gezelschappen die allemaal verschillende keren spelen. Na de door de pandemie afgelaste editie van 2020 is het vier jaar geleden dat het Limburgse festival voor circus en locatietheater plaatsvond in Hasselt.
Met toegankelijke voorstellingen wil het festival de drempel voor kunstbeleving verlagen en iedereen uitnodigen om te komen genieten van circus- en locatietheater. Aan veel (…) Het hele nieuwsbericht

FC Helson - Belisia 0-3

Vrijdag 5 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - FC Helson - Belisia 0-3FC Helson heeft thuis verloren van Belisia Bilzen. Uitslag: 0-3. Aan de rust was de stand 0-0.

Nachtbussen bij Pukkelpop

Donderdag 4 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Samen met de provincie Limburg en 37 gemeenten zorgt Pukkelpop na iedere festivaldag voor extra nachtritten. De nachtbussen zijn gratis voor inwoners van de betrokken gemeenten, op vertoon van je PKP22-polsbandje. De nachtbussen rijden op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus, met vertrek om 02.30u, en op zondag 21 augustus, met vertrek om 00.30u. Meer info

35 bellers geverbaliseerd

Donderdag 4 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder heeft de politie 35 chauffeurs betrapt die gebruik maakten van hun gsm aan het stuur. Ze kregen een boete van 174 euro. De agenten schreven ook vier pv's uit voor auto's met een knallende uitlaat.

KFC Helson B - Eendracht Louwel 0-0

Donderdag 4 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - KFC Helson B - Eendracht Louwel 0-0In een vriendschappelijke wedstrijd hebben KFC Helson B en Eendracht Louwel 0-0 gelijkgespeeld.

De woestijn rukt op

Donderdag 4 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - De woestijn rukt opZoomVandaag gezien aan Groot-Gestel in Oudsbergen: kamelen in een weide! (Foto Josh Vandijck)

Uw isolatiegraad staat online

Donderdag 4 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Uw isolatiegraad staat onlineZoomHerinnert u zich nog dat er in december 2020 een vliegtuigje heel de provincie overvloog om na te gaan of het dak van de woningen in Limburg wel goed geïsoleerd was? Dat gebeurde, zo vernamen we later, in opdracht van Fluvius. De resultaten van dat onderzoek staan nu online. Via deze link kunt u uw adres ingeven en dan blijkt of je dak goed of slecht geïsoleerd is. Als er rode vlekken te zien zijn, kunt u best ingrijpen, want warmteverlies door slechte isolatie kost 's winters veel geld. Op de website staan ook tips en links die aangeven hoe je dat kan doen.

Henri Winters overleden

Donderdag 4 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Henri Winters overledenOp 31 juli is Henri Winters overleden, de weduwnaar van de in 2015 gestorven Truda Nelissen. Hij was 97 jaar en afkomstig uit Peer. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Houthalen-Oost.

Stijgende prijzen nekken bouw

Woensdag 3 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Stijgende prijzen nekken bouwZoomEen gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka en de Confederatie Bouw Limburg. Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen. 53 procent van de bouwbedrijven heeft zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer, zo blijkt uit de enquête.

Houthalen VV - Bregel 6-4

Woensdag 3 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV - Bregel 6-4In een vriendschappelijke wedstrijd heeft Houthalen VV Bregel verslagen met 6-4.

Range Rover gestolen

Woensdag 3 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
De voorbije nacht is een Range Rover gestolen in Heusden-Zolder. Het voertuig stond op de oprit van een woning aan de Halstraat.

Heide in bloei

Woensdag 3 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Heide in bloeiZoomAugustus is traditioneel de maand dat de heide bloeit, het is dan nu ook het moment om een fiets- of wandeltocht in de Limburgse heide te maken (foto's Gust Ischen) 
Heide in bloeiHeide in bloei
Zoom

Tropisch, nadien afkoeling

Woensdag 3 augustus 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Tropisch, nadien afkoelingVerbonden aan een depressie nabij Schotland trekt een storing over het zuiden van Engeland. De overhangende hoge bewolking kan tot onze streken reiken, maar de neerslag krijgen we "voorlopig" niet mee. Wel wordt aan de voorzijde van deze storing erg warme lucht naar ons land getransporteerd.
Vandaag wordt het op de meeste plaatsen tropisch warm.
Na een zwoele nacht bij minima rond 17 of 18 graden komen de maxima na de middag uit op gemiddeld 32 graden. Er zijn wat hoge wolken aanwezig, maar (…) Het hele nieuwsbericht

Als arbeidsongeschikt afgeschilderd

Woensdag 3 augustus 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Als arbeidsongeschikt afgeschilderdHet gebeurde in de tijd dat werklieden plots werklui werden genoemd. Soms denk ik dat ik daar persoonlijk voor gezorgd heb. Op een zomerse maandag begon ik aan mijn allereerste vakantiejob. Ten gevolge van nachtelijke pesterijen door muggen was ik niet helemaal uitgeslapen, maar zoals altijd wel uitgerust met twee linkerhanden en een totaal gebrek aan technisch inzicht. De omstandigheden zaten voor het overige nochtans mee. Mijn oudere broer was mijn enige collega en mijn nonkel de werkgever. In zijn loods stond (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in woning mislukt

Dinsdag 2 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Dieven poogden een slag te slaan in een huis aan de Waardstraat in Zonhoven. Zij slaagden echter niet in hun opzet. De inbraakpoging is vanmorgen vastgesteld.

Houthalen VV - KFC Eksel A 0-4

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV - KFC Eksel A 0-4Houthalen VV heeft thuis met 0-4 verloren van KFC Eksel A.

Achel VV B - E. Houthalen 0-2

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Achel VV B - E. Houthalen 0-2Achel VV B heeft met 0-2 verloren van Eendracht Houthalen.

Bocholt B - Helson B 5-1

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Bocholt B - Helson B 5-1Bocholt B heeft een ruime overwinning behaald tegen Helson B. Het werd 5-1.

KFC Hechtel klopt Park Houthalen

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - KFC Hechtel klopt Park HouthalenKFC Hechtel heeft Park Houthalen verslagen met 4-3.

Jongen (14) gewond bij ongeval

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Jongen (14) gewond bij ongevalZoomIn de Stalenstraat in Genk zijn gisterennamiddag rond 16.10 uur een voetganger en een fietser gebotst. Een 14-jarige jongen uit Houthalen-Helchteren raakte daarbij gewond.

Drinkwater mogelijk 11,86% duurder

Dinsdag 2 augustus 2022
De Watergroep heeft bij de WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij een aanvraag voor een tariefverhoging voor het drinkwater ingediend. Ze voorziet voor de periode 2023-2028 een geleidelijke stijging van 11,86 procent, los van een eventuele indexering. Terwijl de klanten nu 1,97 euro per 1.000 liter betalen, wordt dat in 2028 2,20 euro. De watermaatschappij verantwoordt de prijsstijging door extra investeringen in opslagruimtes en digitalisering en door de klimaatuitdagingen, zoals de droogte. Eind december wordt bekend of de aanvraag is goedgekeurd.

HIH Hoepertingen - FC Helson 1-1

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - HIH Hoepertingen - FC Helson 1-1In een vriendschappelijke wedstrijd heeft FC Helson 1-1 gelijkgespeeld op het veld van HIH Hoepertingen.

Alice Donné overleden

Dinsdag 2 augustus 2022
Houthalen-Helchteren - Alice Donné overledenOp 29 juli is Alice Donné overleden, de weduwe van Fiel Maex. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Slechts 89 Limburgse biobedrijven

Maandag 1 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
België telde in 2021 2.590 biologische landbouwbedrijven, een kleine toename in vergelijking met 2020. Limburg telt slechts 89 biologische landbouwbedrijven, het kleinste aantal van alle Belgische provincies. Namen en Luxemburg zijn de provincies met de meeste bio-bedrijven. (bron: Statbel)

Diesel gestolen uit brandstoftank

Maandag 1 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Gisteren is diesel gestolen uit een vrachtwagen in Heusden-Zolder. Het voertuig stond op een parking aan de Pastoor Paquaylaan.
Houthalen-Helchteren - Engelse voetbalsters Europees kampioenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Herfst in volle zomer: droogtestressZoomWie de laatste dagen een fiets- of wandeltocht heeft gedaan, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het op bepaalde plaatsen wel herfst lijkt. Bomen verliezen hun bladeren door droogtestress.
"In de zomer kan de bodem zo ver uitdrogen, dat planten niet meer optimaal kunnen verdampen. Ze ondervinden dan droogtestress. Eerst sluit een plant zijn huidmondjes om waterverlies via verdamping te voorkomen, maar uiteindelijk kan hij geheel of gedeeltelijk afsterven. Droogtestress komt (…) Het hele nieuwsbericht
01/07

Het Dorpsrestaurant in "De Roepsteen" Helchteren sluit tijdens de vakantie haar deuren. Graag wenst het vrijwilligersteam iedereen een prettig verlof toe en graag tot ziens vanaf 11 september.

Sylvain Cuypers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Houthalen-Helchteren