Het overige nieuws

Jeanne Verbist overleden

Zaterdag 31 december 2022
Houthalen-Helchteren - Jeanne Verbist overledenDonderdag is Jeanne Verbist overleden, de echtgenote van Jozef Bosmans. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Houthalen. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de H. Hart kerk aan de Kerkstraat in Winterslag.

Mooie foto van een wolf

Vrijdag 30 december 2022
Houthalen-Helchteren - Mooie foto van een wolfZoomLeo Delcroix overleed enkele weken geleden, maar ooit, toen hij nog minister van Defensie was, zei hij dat het aan dat ministerie te danken was dat er nog zoveel natuur in Limburg is. Want Defensie heeft er altijd voor gezorgd dat de militaire terreinen niet betreden mogen worden door onbevoegden, en Limburg heeft veel militaire terreinen. Die uitgestrektheid van de natuur is ook de reden waarom de wolf zich hier thuis voelt, en waarom we eigenlijk blij zouden moeten zijn dat Limburg nog zoveel natuurgebied heeft. Op zondag 11 december fotografeerde Yente De Maesschalck deze Limburgse wolf toen die op weg was naar zijn roedel. Prachtfoto! (Foto Welkom Wolf - Yente De Maesschalck)
De eindejaarsperiode en feesten gaat voor veel mensen gepaard met vuurwerk. Sinds mei 2019 is in Vlaanderen een algemeen vuurwerkverbod van kracht. In politiezone CARMA mag je op oudejaarsavond tussen 23 en 1 uur vuurwerk afsteken in Genk, Houthalen-Helchteren en Zutendaal. In As, Bree, Bocholt, Oudsbergen en Kinrooi is het afsteken van vuurwerk verboden. Politie CARMA houdt tijdens deze periode ook extra toezicht op de naleving van het vuurwerkverbod. Word je betrapt? Dan riskeer je een boete en (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Goed gesorteerd? Punten van Limburg.netVanaf 13 februari beloont afvalintercommunale Limburg.net slimme sorteerders met spaarpunten. Meer info

Het hoofd van Mars

Vrijdag 30 december 2022
Houthalen-Helchteren - Het hoofd van MarsZoomBen je aan Mars gewoon als een ver geel bolletje aan de hemel, dan is deze Mars andere koek. De planeet is gefotografeerd door de James Webb-telescoop die in de ruimte op zoek gaat naar alles wat we nog niet weten - maar wel willen weten. Kijk eens goed naar deze foto, klik er eens op, dan zie je het groter. Als je er lang naar kijkt  zie je er vanalles in: een mond, een neus, ogen, een vogelbek... Prachtige foto! (Credit: NASA)

Ringen gestolen

Donderdag 29 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Sint-Jobstraat in Heusden-Zolder kwamen dieven over de vloer. Er zijn enkele ringen gestolen. De dieftsal is gisteren vastgesteld.

Jef Lijnen overleden

Donderdag 29 december 2022
Houthalen-Helchteren - Jef Lijnen overleden
Dinsdag is Jef Lijnen overleden, de weduwnaar van Paula Lemmens. Hij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Elke dag samen koffie drinken

Donderdag 29 december 2022
Houthalen-Helchteren - Elke dag samen koffie drinkenZoomAl 15 jaar komen vier zilvergrijs behaarde senioren elke dag samen in Café Sherif, bij baas Moeffa. Flor Verbist (91) en zijn vrouw Mady (89) - “ik word volgend jaar 90,” zegt ze fier -, Tony (80) en Maria (80). Vier onafscheidelijke vrienden dus.
“Het is begonnen in De Volksmacht met de broer van Mady als bindmiddel tussen ons," zegt Tony. “Dan hebben we ons eventje verlegd naar de Square. En nu zijn we verbonden met cafébaas Moeffa in café (…) Het hele nieuwsbericht

Over vuurwerk

Donderdag 29 december 2022
Vandaag gelezen
"Het moet toch onderhand mogelijk zijn zo'n belevenis (vuurwerk - red.) virtueel aan te bieden? Middels bril en koptelefoon? Hebben de anderen er geen last van, blijft de lucht schoon, de dieren relaxt en het scheelt een massa ziekenhuisopnames."
(Arnoud Cornelissen in Innovation Origins)
Vanaf 1 januari moeten werkloze sociale huurders zich verplicht inschrijven bij de VDAB. Dat meldt het kabinet van minister van Wonen Matthias Diependaele. Ook zal men voortaan strenger controleren op de kennis van het Nederlands. De maatregel geldt voor bestaande en nieuwe sociale huurders, en voor zowel de hoofdhuurder als voor de eventuele inwonende partner. Sociale huurders die arbeidsongeschikt zijn of ouder dan 64 jaar zijn van de regel vrijgesteld.

Drie woninginbraken: fikse buit

Woensdag 28 december 2022
Houthalen-Helchteren - Drie woninginbraken: fikse buitVanochtend rond 0.30 uur is er een inbraak vastgesteld in een woning aan de Cardijnstraat. Er werden twee horloges gestolen. Gisterenavond rond 19.30 uur werd er ingebroken in een woning aan de Kriekebergstraat. Er werden juwelen gestolen. Gisterenvond om 20 uur werd een inbraak vastgesteld in een woning aan de Trompetterstraat. De inbrekers maakten er geld en juwelen buit.

Tonie Billet overleden

Dinsdag 27 december 2022
Houthalen-Helchteren - Tonie Billet overledenOp 23 december is Tonie Billet overleden, de echtgenoot van Maria Etneo. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Houthalen. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Regen en wind

Dinsdag 27 december 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Regen en windMet een strakke westcirculatie gaat het erg snel op de weerkaarten. Nauwelijks is de ene storing voorbijgetrokken of een volgende meldt zich reeds aan. Daarbij staat er erg veel wind met soms zware windstoten. Het blijft wel de hele periode erg zacht en het ziet ernaar uit dat het jaar wordt afgesloten met uitzonderlijk hoge maxima. Vandaag is de enige droge dag van we week. Het is ook de koudste dag met maxima rond 6 of 7 graden, maar de zon is wel aanwezig. Na de middag spant de zuidwestenwind aan tot (…) Het hele nieuwsbericht

Hector Geleyn overleden

Dinsdag 27 december 2022
Houthalen-Helchteren - Hector Geleyn overledenZaterdag is Hector Geleyn overleden. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Fina Houben overleden

Dinsdag 27 december 2022
Houthalen-Helchteren - Fina Houben overledenOp 21 december is Fina Houben overleden. Zij was 94 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag 28 (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum, gevolgd door de teraardebestelling.

Flats onbewoonbaar door brand

Dinsdag 27 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Als gevolg van een brand gisterenavond zijn drie appartementen aan de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder tijdelijk onbewoonbaar. Bij de brand, die het gevolg was van een kortsluiting, is één lichtgewonde gevallen.

Sporza zendt WK-handbal uit

Dinsdag 27 december 2022
Houthalen-Helchteren - Sporza zendt WK-handbal uitSporza heeft de rechten van het WK-handbal gekocht en zal alle wedstrijden van de Red Wolves zowel op televisie als online uitzenden. Behalve de rechtstreekse uitzendingen zal de VRT zowel in de journaals op radio- en televisie als online via de Sporza-website aandacht besteden aan het WK-handbal en de prestaties van de Red Wolves in het bijzonder. De Belgen plaatsten zich in maart voor het wereldkampioenschap.

De groene long Limburg

Dinsdag 27 december 2022
Houthalen-Helchteren - De groene long LimburgZoomIn Limburg is er voor de bevolking meer toegankelijke, groene ruimte ter beschikking om in te ontspannen dan in heel Vlaanderen. Ook hebben verhoudingsgewijs meer Limburgers dan Vlamingen toegankelijk groen in hun nabijheid.
Verder is Limburg een groene long wat bomen betreft: Limburg heeft procentueel veel meer oppervlakte aan bomen dan Vlaanderen, terwijl Vlaanderen procentueel beduidend meer oppervlakte aan groen in landbouwgebruik heeft. Binnen Limburg is toegankelijk groen vooral in het noordwesten voor het hoogste aandeel inwoners nabij; en het aandeel van de oppervlakte aan bomen is het hoogst in een regio van het noordwesten via het westen en het centrum naar het oosten.
(Bron: limburg.incijfers.be)

Betrapte inbreker kan vluchten

Maandag 26 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Gisteren is in de Kleine Kenenstraat in Heusden-Zolder een inbreker op heterdaad betrapt. Hij wist echter te ontkomen.

Inschrijven voor Lourdesbedevaart

Maandag 26 december 2022
Houthalen-Helchteren - Inschrijven voor LourdesbedevaartZoomWie volgend jaar met het bisdom Hasselt op bedevaart naar Lourdes wil gaan, kan zich nu al inschrijven. De bedevaart gaat door van 17 tot 22 juli en staat in het teken van de 13de verschijning aan Bernadette. Inschrijven kan via deze link.

Twee zwaargewonden bij autobrand

Zondag 25 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond rond 21 uur vatte op de Beringersteenweg in Zonhoven een auto vlam. De twee inzittenden liepen daarbij zware brandwonden op en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Woninginbraak in Sparrenstraat

Zondag 25 december 2022
In een woning aan de Sparrenstraat is gisterenavond ingebroken. De daders gingen er met geld aan de haal.

We wensen u een mooie Kerst

Zaterdag 24 december 2022
Houthalen-Helchteren - We wensen u een mooie KerstZoomDe redactie van de Internetgazet wenst alle lezers in binnen- en buitenland, alle adverteerders, alle medewerkers en hun familieleden een prachtige Kerstmis. Op de foto: een spiraalsterrenstelsel dat zich op 214 miljoen lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Delphinus bevindt. Het is een foto gemaakt door de Hubble-telescoop. (Fotocredits: NASA, ESA en D. Jones - Universiteit van Californië - Santa Cruz).

Zeer zacht met Kerstmis

Zaterdag 24 december 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zeer zacht met KerstmisAtlantische storingen doen met de regelmaat van de klok onze regio aan. Tussendoor zijn er wel drogere perioden, maar erg lang duren die niet. Alvast tot en met Kerstmis is het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Daarna wordt het iets koeler, zonder evenwel van winterweer te spreken.
Vandaag is de luchtmassa licht onstabiel, maar op een lokale regenbui na is het wel meestal droog. Wolken domineren en de zon kan maar mondjesmaat doorbreken. Na de middag nemen de wolken nog toe. Het is vrij (…) Het hele nieuwsbericht

Aurelio Brandolini overleden

Zaterdag 24 december 2022
Houthalen-Helchteren - Aurelio Brandolini overledenOp 22 december is Aurelio Brandolini overleden. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Houthalen-Oost. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Maria Jans overleden

Zaterdag 24 december 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Jans overledenOP 20 december is Maria Jans overleden, de weduwe van de in 2014 gestorven Paul Vanempten. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt dinsdag plaats in beperkte kring.

Angela Barbuto overleden

Zaterdag 24 december 2022
Houthalen-Helchteren - Angela Barbuto overledenWoensdag is Angelo Barbuto overleden, de weduwe van Andrés Mateos-Torrejon. Zij was 70 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Magda Bottu overleden

Zaterdag 24 december 2022
Houthalen-Helchteren - Magda Bottu overledenDonderdag is Magda Bottu overleden, de echtgenote van Angelo Fumarola. Zij was 71 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Wees niet bang voor de wolf

Vrijdag 23 december 2022
Vandaag gelezen
"Niet de wolf is beangstigend, maar het feit dat weldenkende mensen nog steeds zó te manipuleren zijn."
(Maria Quist in De Volkskrant)

Auto's botsen in Guldensporenlaan

Vrijdag 23 december 2022
Een 45-jarige man uit de gemeente is gisterenavond rond 19.15 uur gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee auto's. Het ongeval gebeurde in de Guldensporenlaan.
Houthalen-Helchteren - Scooterrijder (17) gewond bij botsingEen 17-jarige scooterrijder uit Hechtel-Eksel is gewond geraakt bij een botsing met een auto. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 19.30 uur op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.
Limburgers die in de oudejaarsnacht buitenshuis gaan vieren, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar 2023. “Na twee jaar afwezigheid slaan de provincie, De Lijn en heel wat Limburgse gemeenten de handen terug in elkaar om zo veel mogelijk feestvierders veilig te vervoeren op oudejaarsnacht”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens, die tijdelijk Bert Lambrechts, bevoegd voor Mobiliteit, vervangt. 
In totaal rijden dit (…) Het hele nieuwsbericht

De wolf in de bioscoop

Donderdag 22 december 2022
Houthalen-Helchteren - De wolf in de bioscoopZoomNatuurfilmer Cees van Kempen maakte de prachtige film WOLF, waarin het verhaal van de terugkeer van de wolf naar de Lage Landen wordt verteld. Samen met zijn team vertoefde hij meer dan duizend dagen in de natuur om het verborgen leven van de wolf vast te leggen. In WOLF leer je hoe wolven leven en met welke uitdagingen ze geconfronteerd worden, niet in het minst tijdens hun zwerftochten door heel Europa. In Nederland was deze unieke film al in de bioscoop. In Vlaanderen komt de herwerkte versie - met een (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Helson: nieuwe sportief verantwoordelijkeBart Kerkhofs wordt de nieuwe sportief verantwoordelijke van eersteprovincialer FC Helson. Hij was onder meer trainer bij Hechtel, Eksel en KVK Beringen.

S&S Bikes failliet verklaard

Donderdag 22 december 2022
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag S&S Bikes uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 21 januari ingediend worden.

Dieven weg met kluis

Donderdag 22 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Bij een inbraak in een huis aan de Maaswinkelstraat in Zonhoven is een kluis gestolen. De diefstal werd gisterenavond vastgesteld.

Ook op feestdagen luistert Tele-Onthaal

Donderdag 22 december 2022
Houthalen-Helchteren - Ook op feestdagen luistert Tele-OnthaalZoomHet aftellen naar de feestdagen is begonnen. Niet iedereen kijkt evenwel hoopvol uit naar deze periode. Heb je het moeilijk? Tele-Onthaal luistert naar je. Bel gratis en anoniem 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be

Viaduct Boorsem: even wachten nog

Woensdag 21 december 2022
Door de voorspelde regen kan het verkeer op de E314 in Boorsem komende nacht niet omgezet worden naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Daarvoor zijn immers markeringswerken nodig, die enkel op een droog wegdek mogelijk zijn. De fasewissel staat nu gepland na het kerstverlof, zodra het weer dit toelaat.

Fietser gewond in Bieststraat

Woensdag 21 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Bieststraat in Heusden-Zolder is een fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde vanmorgen, even voor 7 uur.

Meisje (17) gewond bij aanrijding

Woensdag 21 december 2022
In de Guldensporenlaan zijn gisterenavond rond 17 uur een 17-jarige fietsster en een auto gebotst. Het meisje raakte daarbij gewond.

Daar is de winter!

Woensdag 21 december 2022
Houthalen-Helchteren - Daar is de winter!ZoomVanavond om 22.48 uur begint de astronomische winter. Het is overdag al zo donker en somber en we beleven nu ook de kortste dagen van het jaar. De zon komt vanmorgen op om 8.39 uur en ze gaat onder om 16.34 uur. Maar één troost: vanaf Kerstmis beginnen de dagen te lengen.

Zandkorrels van de Sahara

Woensdag 21 december 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Zandkorrels van de SaharaHeel veel zekerheden zijn er niet in dit leven. Hooguit twee. We worden geboren en we sterven. Ik sterf, jij sterft. Ik (ge)boor? Jij (ge)boort? Kan dus niet. ‘Geboren’ is een fascinerend woord. Het is immers afgeleid van een werkwoord waarvoor geen tegenwoordige tijd bestaat. Geboren word je onbewust en onwetend. Ter wereld komen is voorbij voordat je het weet. Het leven ook, zal je zeggen, maar meestal maak je dat toch net iets bewuster en langgerekter mee, net als sterven, dat je in uiterste (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht en erg wisselvallig

Dinsdag 20 december 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht en erg wisselvalligAtlantische storingen doen met de regelmaat van de klok onze streken aan en zorgen geregeld voor regen of buien. Samen met de storingen schuift ook erg zachte lucht over onze regio. De volgende dagen blijven de temperaturen erg hoog, maar is het winderig en wisselvallig.
Morgen verlaat een regenzone in de vroege ochtend de regio. Een volgende storing bereikt ons in de late namiddag. Daartussen zijn er opklaringen, maar kan hier en daar ook een bui vallen. De matige zuidwestenwind voert zachte (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Woningen en appartementen werden het voorbije jaar in Limburg gemiddeld 7,3 procent duurder. De woningprijzen in België stegen het voorbije jaar met 5,6 procent. De laatste maanden lijken de prijsstijgingen af te zwakken. Gemiddeld kost een appartement in Limburg 2.490 euro per vierkante meter en een huis 1.769 euro.

Vakantieregeling bij De Lijn

Dinsdag 20 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Vakantieregeling bij De LijnVanaf morgen/woensdag rijden de bussen van De Lijn volgens de vakantiedienstregeling. Reizigers kunnen hun busrit plannen via de routeplanner.

Paula Houben overleden

Maandag 19 december 2022
Houthalen-Helchteren - Paula Houben overleden
Gisteren is Paula Houben overleden, de echtgenote van Eddy Smulders. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West

Het is maar dat je 't weet
De werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan eerstdaags een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 december omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Meteen na de kerstvakantie start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dan met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag. Tijdens drie weekends in het voorjaar vernieuwt AWV ook het wegdek van de snelweg in de rijrichting Lummen met geluidsreducerend asfalt. Dit tussen het viaduct en het ecoduct Kikbeek.

Bregt Nijs overleden

Maandag 19 december 2022
Houthalen-Helchteren - Bregt Nijs overledenGisteren is Bregt Nijs overleden, de echtgenoot van Shelsey Goossens. Hij was 28 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Het is maar dat je 't weet
Het wordt vanaf vandaag gemakkelijker om de inspectieverslagen van een kinderdagverblijf op te vragen. De zorginspectie van de Vlaamse overheid zet de inspectierapporten van de opvangcentra online. Lees meer bij VRT-Nieuws.

Handbal: Kreasa - Eynatten 25-27

Maandag 19 december 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Kreasa - Eynatten 25-27In eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 25-27 verloren van leider Eynatten. Aan de rust was de stand 10-14. In de rangschikking staat Kreasa nu derde.

Woninginbraak in Koolmijnlaan

Zondag 18 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder is ingebroken in een woning. Er is geld gestolen. De inbraak is vrijdagavond vastgesteld.

Dieven slaan twee keer toe

Zondag 18 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven zijn twee inbraken gepleegd. De daders kozen een woning aan de Saarbroekweg en een huis aan de Averasbergstraat uit.

Extra opletten op de weg!

Zondag 18 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Extra opletten op de weg!ZoomVanavond is het extra opletten op de weg met kans op aanvriezende regen, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. "Daar waar de weg nat is en de temperaturen onder nul gaan, kan er ijzel ontstaan. Afstand houden en snelheid matigen zijn de belangrijkste adviezen. Onze strooidiensten volgen op en rijden uit waar nodig." (foto Marleen Abeels)

Helson B - Peer SV 5-2

Zondag 18 december 2022
Houthalen-Helchteren - Helson B - Peer SV 5-2In Vierde Provinciale is Peer SV met 5-2 gaan verliezen bij Helson Helchteren B.

Houthalen VV klopt Belisia

Zondag 18 december 2022
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV klopt BelisiaIn Derde Provinciale heeft Houthalen VV met 4-1 gewonnen van Belisia B.

E. Houthalen - Grote Heide 0-2

Zondag 18 december 2022
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen - Grote Heide 0-2In  Derde Provinciale is Sporting Grote Heide bij Eendracht Houthalen gaan winnen met 0-2

Helson-Park 0-1

Zondag 18 december 2022
Houthalen-Helchteren - Helson-Park 0-1Helson heeft op een rijmerig veld verloren van Park Houthalen met 0-1. Voor Park scoorde Bieniek in de vijfde minuut.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca verliest van LierseIn tweede nationale B van ht zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 7-3 verloren van Lierse. Aan de rust was de stand 3-1.
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar zijn er 800.000 volgers van paus Franciscus op Twitter bijgekomen. Er zijn nu 53,5 miljoen volgers. De Twitterberichten van de paus zijn vandaag beschikbaar in negen talen: het Engels, Spaans, Frans, Portugees, Duits, Italiaans, Pools, Arabisch en Latijn. De pausberichten in het Engels en het Spaans tellen bijna 19 miljoen volgers, die in het Italiaans en het Portugees meer dan 5 miljoen. In het door de coronapandemie uitzonderlijke jaar 2020 werden de tweets van de paus ruim 27 miljard keer bekeken. (Kerknet)

Oppassen voor gladde wegen

Zaterdag 17 december 2022
Houthalen-Helchteren - Oppassen voor gladde wegenZoomOp secundaire wegen is het nog opletten voor gladheid. Ook voetgangers en fietsers moeten uitkijken voor ijsplekken op de weg. Het KMI geeft nog altijd code geel voor mist en gladheid.

Oekraïners moeten naar de VDAB

Vrijdag 16 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Vlaanderen 30.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De Vlaamse regering heeft vandaag een pakket maatregelen goedgekeurd om hen versneld toe te leiden naar de arbeidsmarkt. In totaal zijn vandaag 6.000 (of 1 op 3) Oekraïense vluchtelingen op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen aangemeld bij de VDAB. Daarom wordt aan een regelgevend kader gewerkt om Oekraïense tijdelijk ontheemden verplicht in te schrijven bij de VDAB. Werken zal de maatschappelijke positie van Oekraïense ontheemden versterken, zeggen de ministers Brouns en Diependaele.
Op 1 januari 2023 voert Vlaanderen de motorfietskeuring in, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact. Daarmee wordt ingegaan op een Europese richtlijn.
Concreet gaat het om motorfietsen, driewielers en vierwielers (zoals quads) met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc; en om elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.
De keuring start niet in alle keuringsstations tegelijk. Alken, As en Diest starten op 1 januari, Hechtel-Eksel vermoedelijk vanaf 1 maart.

Koeltechnieker failliet

Vrijdag 16 december 2022
De rechter in Hasselt heeft gisteren het faillissement uitgesproken van koeltechnieker Valentino Janssen uit Houthalen-Hechteren. Het neerleggen van de schuldvorderingen gebeurt op 14 januari.

De dode wolf is onderzocht

Vrijdag 16 december 2022
Houthalen-Helchteren - De dode wolf is onderzochtZoomIn het INBO-laboratorium in Geraardsbergen vond woensdag de autopsie (foto) plaats van de wolf die zaterdagnacht slachtoffer werd van het verkeer op de Noord-Zuid in Hechtel-Eksel.
Het onderzoek wees uit dat het gaat om een gezonde vrouwelijke wolf van 26 kilogram. De laatste definitieve tanden waren aan het doorkomen, wat wijst op een jong dier; dit bevestigt in combinatie met de plaats van het ongeval dat dit een van de negen welpen van 2022 van de roedel van Hechtel-Eksel is. Het dier (…) Het hele nieuwsbericht

Werk helpt migranten bij integratie

Vrijdag 16 december 2022
"Mensen met een migratieachtergrond zijn interessant voor de arbeidsmarkt, maar ze kunnen op hindernissen botsen in de zoektocht naar een baan: gebrek aan kennis van de taal en van de sociale en culturele codes, gebrek aan zelfvertrouwen of een netwerk, vooroordelen… De kloof in de werkzaamheidsgraad van een persoon van Belgische origine en een Belg van de tweede generatie loopt op tot bijna 20%, en deze kloof is nog groter voor personen van buiten de EU en vooral voor vrouwen."
(Koning Boudewijnstichting)

Verkeer onveilig voor minderjarigen

Vrijdag 16 december 2022
Houthalen-Helchteren - Verkeer onveilig voor minderjarigenZoomIn Limburg lieten vorig jaar 5 minderjarigen het leven in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met alle andere provincies, zo blijkt uit cijfers op basis van een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA). Meer dan 500 Limburgse minderjarigen raakten vorig jaar gewond na een verkeersongeval. Bijna de helft van hen waren met de fiets of te voet. Daarmee presteert onze provincie het slechtst wat betreft veiligheid in het verkeer voor minderjarigen.
“Ondanks de inspanningen die worden geleverd om schoolomgevingen en -routes veiliger te maken, ligt het aantal ongevallen met dodelijke afloop in onze provincie hoger dan in het pre-corona jaar 2019”, betreurt Moors. Volgende week wordt in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement ook de voortgang van het Vlaams Verkeersveiligheidsplan besproken.
Houthalen-Helchteren - Nationale staking: hinder bij De LijnZoom
Door een nationale staking is er vandaag hinder bij De Lijn, wie het openbaar vervoer nodig heeft, controleert best eerst de app of de website.

Eerste sneeuw!

Vrijdag 16 december 2022
Houthalen-Helchteren - Eerste sneeuw!ZoomEr is afgelopen nacht een dun laagje sneeuw gevallen, idyllisch om te zien maar het is opletten op de weg. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen. De strooidiensten zijn volop in actie.

Wandel met hond op warmere momenten

Donderdag 15 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Verplaats de dagelijkse wandelingen met je hond naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon. Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond.  Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven. Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. (…) Het hele nieuwsbericht

Ongeval in Donderslagweg

Donderdag 15 december 2022
In de Donderslagweg ging gisterenavond rond 21.30 uur een auto van de baan. Daarbij raakte een 46-jarige vrouw uit de gemeente gewond.

Handbal: Houthalen - Hubo 25-32

Donderdag 15 december 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen -  Hubo 25-32In de kwartfinale Beker van België handbal heeft Houthalen met 25-32 verloren van Hubo.

Waarom hulst zo populair is met kerst

Woensdag 14 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Waarom hulst zo populair is met kerstZoomIn menig interieur duikt in deze periode Ilex aquifolium op. Welke betekenis zit er achter dat prikkende takje hulst?
Wie heeft als kind geen kerststukjes gemaakt in de klas waarin takjes spar en hulst verwerkt zaten? Ook vandaag is hulst, met zijn donkerrode besjes, een dankbaar stukje kerstdecoratie. De winterharde, groenblijvende struik is een taai stukje natuur dat vijftien meter hoog en meer dan honderd jaar oud kan worden. Hulst is tweehuizig: het zijn de vrouwelijke planten die besjes dragen. Behalve voor vogels zijn die overigens giftig voor mens en dier. Meer info (Foto pexels)

Gene Goris overleden

Woensdag 14 december 2022
Houthalen-Helchteren - Gene Goris overledenMaandag is Gene Goris overleden. Hij was 62 jaar en afkomstig uit Houthalen. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Lena Moors overleden

Woensdag 14 december 2022
Houthalen-Helchteren - Lena Moors overledenIn Helchteren is gisteren Lena Moors overleden, de weduwe van de in 2004 gestorven Jozef Schoofs. Zij was 92 jaar. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van Linde-Peer vinden plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Dela in Peer.

Maria Bams overleden

Woensdag 14 december 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Bams overledenMaandag is Maria Bams overleden, de weduwe van Jozef Wouters. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Houthalen. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zolder-Centrum.

Denk ook aan de vogels!

Dinsdag 13 december 2022
Houthalen-Helchteren - Denk ook aan de vogels!ZoomWinter... Wij blijven binnen, de meeste dieren moeten buiten blijven. En daar is het koud en vriest het. Geen slecht idee dus om ook eens aan hen te denken, vooral aan de vogels! Zorg daarom voor een tafeltje buiten met wat strooivoer en zo. Ze zullen je dankbaar zijn. En je krijgt gegarandeerd boeiende vogels te zien! Op de foto een roodborsttapuit in het Hageven. (Foto Marco Vanoppen)
Rolf Driesen (51), zoon van Robert Driesen uit Helchteren, wordt de nieuwe CEO van bedrijvenconsultant Deloitte België. Hij volgt daar Piet Vandendriessche op. Rolf studeerde handelsingenieur in Hasselt en behaalde meerdere diploma's aan de Vlericck School en de universiteit van West-Florida. Rolf is al 20 jaar als leidinggevende verbonden aan Deloitte. Hij en zijn gezin wonen in Heusden-Zolder. Deloitte draait in België een omzet van zowat 700 miljoen. (Jef Lingier)

Erg koud tot zondagavond

Dinsdag 13 december 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Erg koud tot zondagavondHet blijft nog tot en met het weekend erg koud met in de nacht matige vorst en overdag maxima rond het vriespunt of slechts enkele graden daarboven. Woensdag is er een kleine kans op een sneeuwvlokje, vrijdag is er veel zon. Zondagavond wordt de winterkou verdreven en is er een overgang naar zacht weer, waarbij sneeuwval vlug overgaat in regen.
Morgen is het bewolkt en een lokaal sneeuwvlokje is niet helemaal uitgesloten. Meestal is het echter droog en het blijft koud bij maxima rond -1 graad. (…) Het hele nieuwsbericht

Campagne: Stop agressie

Dinsdag 13 december 2022
Houthalen-Helchteren - Campagne: Stop agressieZoom
De Lijn lanceerde vandaag een campagne tegen agressie. 
"De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we vandaag echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. 
Het aantal agressiegevallen ten opzichte van chauffeurs van De Lijn, van partners-exploitanten en controleurs steeg met een stevige 22 % in 2022 (cijfers tot en met november) ten opzichte van het jaar 2021. Maar liefst 2 250 keer onderging een medewerker van De Lijn of een exploitant fysieke of verbale agressie.

Inbraak in Boterbloemstraat

Maandag 12 december 2022
Houthalen-Helchteren - Inbraak in BoterbloemstraatGeld en juwelen: dat is de buit van een inbraak in een huis aan de Boterbloemstraat in Houthalen-Oost. De inbraak werd zaterdag vastgesteld.

Materiaal gestolen op werf

Maandag 12 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan het Dorpsplein in Zonhoven is het voorbije weekend materiaal gestolen op een werf. Aan het Eikenenpad drongen dieven binnen in een woning maar daar zou er geen buit zijn.

Harry Vranken overleden

Maandag 12 december 2022
Houthalen-Helchteren - Harry Vranken overledenOp 9 december is Harry Vranken overleden, de echtgenoot van Janine Sowikowski. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Zuster Steegmans (102) overleden

Maandag 12 december 2022
Houthalen-Helchteren - Zuster Steegmans (102)  overleden
Op 8 december is zuster Amanda Steegmans overleden. Zij was  102 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum, gevolgd door de teraardebestelling op de begffaplaats van Helchteren. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herenbaan-West.

Auto rijdt in op vrachtwagen

Maandag 12 december 2022
Vanochtend is op de E314 in Houthalen een auto op een vrachtwagen ingereden. De bestuurster zat bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

Handbal: Izegem - Houthalen 22-20

Zondag 11 december 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Izegem - Houthalen 22-20In eerste nationale mannen van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 22-20 verloren van Izegem. Kreasa staat na 14 wedstrijden derde in de stand.

Koude nachten, zonnige dagen

Zondag 11 december 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Koude nachten, zonnige dagenDe straalstroom ligt ver ten zuiden van ons land waardoor koude, polaire lucht nog een tijdje kan domineren. De wind draait wel stilaan naar het oosten waardoor wat drogere lucht wordt aangevoerd met meer kans op zon. ’s Nachts betekent dit wel dat het verder kan afkoelen met matige vorst. De storingen blijven vrij ver weg waardoor de kans op sneeuw eerder klein is, maar niet onbestaande.
Zondagavond wordt het vrij helder in het hele land waardoor het flink kan afkoelen. De minima (…) Het hele nieuwsbericht

Juwelendieven breken raam open

Zondag 11 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond is een woninginbraak vastgesteld aan de Nieuwe Dijk in Heusden-Zolder. Om binnen te geraken hadden de daders een raam opengebroken. Er zijn juwelen gestolen.

Zes woninginbraken

Zondag 11 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond is er in Zonhoven ingebroken in zes huizen. De buit bestaat uit geld en juwelen. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de inbraken.

Gelijkspel Houthalen VV - Genk VV

Zondag 11 december 2022
Houthalen-Helchteren - Gelijkspel Houthalen VV - Genk VVIn Derde Provinciale hebben Houthalen VV en Genk VV vandaag 2-2 gelijk gespeeld .Aan de rust leidde Genk VV met 0-2 dankzij doelpunten van Kochen en Peeters. In de 66ste minuut bracht Parisi de stand op 1-2. In de 80ste minuut legde Piliteri de eindcijfers via strafschop vast. De scheidsrechter trok zeven gele kaarten.

Verlies voor Eendracht Houthalen

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - Verlies voor Eendracht HouthalenIn Derde Provinciale heeft Eendracht Houthalen met 6-1 verloren bij Maasland N.O..

Helson wint van Torpedo

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - Helson wint van TorpedoIn Eerste Provinciale heeft Helson met 4-1 gewonnen van Torpedo Hasselt. Duvan scoorde vier keer. De doelpunten van Helson vielen in de 53ste, de 55ste, de 67ste en de 73ste minuut.

Park Houthalen - KSK Meeuwen 1-1

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen - KSK Meeuwen 1-1In Eerste Provinciale hebben Park Houthalen en KSK Meeuwen op het veld van Park 1-1 gelijk gespeeld.
Niessen bracht Meeuwen in de 16de minuut op voorsprong en een onmondig Park bleek de hele eerste helft niet bij machte om te reageren. Na de uitsluiting van Grobben in de 71ste minuut kreeg Meeuwen het moeilijk en Park voerde de druk op. Uiteindelijk kwam er enkele minuten voor affluiten nog de gelijkmaker via Olivieri.

Helson B - Maasland NO B 3-3

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - Helson B - Maasland NO B 3-3In vierde provinciale C hebben Helson B en Maasland NO B vanavond 3-3 gelijkgespeeld.

Zaalvoetbal: Meeuwen - Houthalen 3-2

Zaterdag 10 december 2022
In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft Meeuwen La Baracca Houthalen verslagen met 3-2. Na tien wedstrijden staat Meeuwen voorlaatste in de stand met 5 punten, La Baracca laatste met 3 punten.

26 Wijergidsen afgestudeerd

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - 26 Wijergidsen afgestudeerdZoomNa een opleidingstraject van vijf dagen studeerden vandaag 26 cursisten (foto) af als nieuwe Wijergidsen. Voortaan kunnen ze groepen of families mee op ontdekking nemen in De Wijers en hen helemaal onderdompelen in het land van 1001 vijvers.
De opleiding tot Wijergids is een traject van 5 dagen, waarbij bestaande natuur- of toeristische gidsen een aanvullend traject volgen om zich helemaal te verdiepen in De Wijers. Zo kregen de Wijergidsen in spe een uitgebreide uitleg over de (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Donne overleden

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - Louis Donne overledenDinsdag overleed Louis Donne (75), de levenspartner van Lizette Janssens. Hij woonde in Heusden-Zolder maar was afkomstig van Houthalen. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Greta Vandormael overleden

Zaterdag 10 december 2022
Houthalen-Helchteren - Greta Vandormael overledenDonderdag is Greta Vandormael overleden, de echtgenote van Chris van de Haterd. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan West.
Bedrijven in Limburg zijn absoluut geen vragende partij om premies bovenop de index - zoals een loonpremie -  in te voeren. Dat blijkt uit een enquête van Voka – KvK Limburg. Volgens de werkgeversorganisatie zou 80% van de ondernemingen in de provincie de premie niet toekennen, mochten ze daar zelf over kunnen beslissen.
De federale regering bereikte recent een akkoord over het loonkader voor de komende twee jaar. Dat behelst onder meer de mogelijkheid voor bedrijven die winst (…) Het hele nieuwsbericht

Twee woninginbraken

Vrijdag 9 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder is ingebroken in een woning op de Koerselsebaan en in een huis op de Nieuwe Dijk. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

'Een dier is (g)een cadeau'

Donderdag 8 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Vlaams minister Ben Weyts lanceert in de aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar een campagne om meer mensen ervan bewust te maken dat er serieuze verantwoordelijkheden verbonden zijn aan een huisdier. Met de boodschap ‘Een dier is (g)een cadeau’ wil Weyts wijzen op het belang van een doordachte dierenaankoop. De campagne zal zowel offline te zien zijn - zoals bijvoorbeeld op bussen van De Lijn - als online op allerlei sociale mediakanalen. “Dieren kunnen een prachtig geschenk zijn, maar (…) Het hele nieuwsbericht

'Wolven zijn bang voor mensen'

Donderdag 8 december 2022
Vandaag gelezen
"Wolven zijn van nature bang voor mensen. Ze zullen mensen dan ook zoveel mogelijk mijden. Dat betekent overigens niet dat ze niet worden gezien in gebieden waar mensen wonen. Wolven maken graag gebruik van onze infrastructuur, zoals wegen. Dat zien ze niet als iets menselijks."
(Job van der Plicht op nu.nl) Meer info

Vrouw (38) gewond bij ongeval

Donderdag 8 december 2022
Een 38-jarige vrouw uit de gemeente is gewond geraakt bij een verkeersongeval op de N722 in Alken. Daar is vanmorgen een auto op een file ingereden.
Kort nieuws van bij de buren
Een dertiger die op 27 juni 2021 bij een bedrijf in Heusden-Zolder twaalf bestelwagens leegroofde heeft vandaag 15 maanden cel en een boete van 800 euro gekregen. Aan de verzekeringsmaatschappij, die zich burgerlijke partij stelde, moet hij ruim 33.000 euroschadevergoeding betalen. PG)/i>

Huis onbewoonbaar na slaapkamerbrand

Donderdag 8 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer rukte deze voormiddag uit voor een woningbrand aan de Noordberm in Heusden-Zolder. Daar was brand ontstaan aan een verwarmingstoestel in een slaapkamer. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar.

Diefstal in woning en op werf

Woensdag 7 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Keistraat in Zonhoven maakten inbrekers geld en juwelen buit. De inbraak is gisterenavond vastgesteld. Vanmorgen kreeg de politie melding van een diefstal op een werf aan de Kauwbosstraat.

Provincie investeert 78 miljoen

Woensdag 7 december 2022
Het provinciebestuur gaat volgend jaar 78 miljoen euro investeren: 52 miljoen in eigen projecten, 26 miljoen als investeringssubsidies aan derden. Dat is vandaag gezegd in de beleidsverklaring van de bestendige deputatie.
Belangrijke investeringsprojecten in 2023 zijn fietspaden en fietssnelwegen, infrastructuurwerken in de provinciale scholen, de uitbouw van thematische campussen, be-MINE, het PLOT en de waterlopen. Ook de herbestemming van het begijnhof in Hasselt krijgt concreet vorm en in de (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Jaenen overleden

Woensdag 7 december 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Jaenen overledenOp 2 december overleed Maria Jaenen, de weduwe van de in 2011 gestorven Jacques Beets. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Houthalen. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Berbroek.

Tijdverlies

Woensdag 7 december 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - TijdverliesEen grote fan van Sinterklaas ben ik nooit geweest. Daarom vond ik het allesbehalve erg om te vernemen dat hij in feite niet bestond, zeker omdat ik bijna zelf de baard in de keel had toen ik hoorde dat de zijne nep was. Het vertrouwen in mijn ouders, mijn steunpilaren, was en is onvoorwaardelijk. Bijgevolg vond ik het maar zozo dat ze me zó veel jaren zó schandalig voor het lapje hadden gehouden. Anderzijds hadden de sinterklaasdagen iets magisch qua spanning en gezelligheid en heb ik bijna al mijn (…) Het hele nieuwsbericht

Vernieuwde Sociale Kaart online

Dinsdag 6 december 2022
De vernieuwde Sociale Kaart staat online. Die Sociale Kaart wil elke burger en hulpverlener informeren over het zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel. Wat gaat u er vinden?
- Als burger vind je er een antwoord op allerlei zorgvragen, zoals: ‘Waar vind ik kinderopvang in mijn buurt?’, ‘welke huisartsen zijn er in mijn stad/gemeente?’ of ‘waar vindt een verslaafd familielid hulp?’.
- Als zorg- en welzijnsverlener kan je de tool gebruiken om je (…) Het hele nieuwsbericht

Gouverneur: 'Meer politie nodig'

Dinsdag 6 december 2022
Elk jaar houdt de gouverneur tijdens de openingszitting van de provincieraad een rede voor de raadsleden. Vandaag had gouverneur Jos Landmeeters het over het personeelstekort bij de politie in Limburg. Landmeeters noemde dat tekort structureel. Volgens hem zijn er in Limburg ruim 800 politiemensen méér nodig dan nu, wil men het Belgisch niveau benaderen. Hoewel Limburg een grensregio is, telt de provincie slechts 25,8 politiemensen per 10.000 inwoners. Het nationaal gemiddelde bedraagt 41/10.000.
Vandaag gelezen
De kinderopvang en de zorg voor ouderen houden ons als maatschappij een spiegel voor. Die toont ons dat de prioriteit ligt bij degenen die economisch renderen. De rest is louter een ‘kostenpost’ waarop zoveel mogelijk bespaard moet worden. Dat rendementsdenken schuurt met alles van intrinsieke waarde: zorg, kunst, onderwijs. Het beschavingspeil van een samenleving kan je nochtans niet aflezen van haar BBP of begrotingsevenwicht, maar van hoe ze met de meest kwetsbaren omgaat.
(Liza Cortois in Tertio)

André Dominczak overleden

Dinsdag 6 december 2022
Houthalen-Helchteren - André Dominczak overledenVandaag is André Dominczak overleden, de echtgenoot van Gerarda Mantels. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.
Houthalen-Helchteren - Expeditie Natuurpunt is er weer in 2023ZoomDe inschrijvingen voor Expeditie Natuurpunt zijn weer geopend. Er is plaats voor 175 teams om op 24 en 25 juni 2023 door de Vlaamse natuur te trekken. Ze kunnen kiezen uit acht spectaculaire routes met de Gravelroute en Beleefroute als opvallende nieuwkomers. Wie deelneemt, geniet niet alleen van twee dagen avontuur in topnatuur, maar steunt ook zijn favoriete natuurgebied. Dankzij de 1500 euro die je als team inzamelt, help je duizenden vrijwilligers om hun doelen te bereiken en de natuur in jouw (…) Het hele nieuwsbericht

Sociale media: zegen, maar ...

Dinsdag 6 december 2022
Vandaag gelezen
Sociale media zijn een zegen om informatie sneller en breder te verspreiden dan voordien. De keerzijde daarvan is echter dat ook desinformatie sneller voet aan de grond krijgt. De beheerders van de netwerken kunnen een belangrijke rol spelen om die verspreiding tegen te gaan, maar de grens met censuur is daarbij erg dun. (Kerk & leven)

Internet of Things

Maandag 5 december 2022
Het is maar dat je 't weet
29% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikte minstens één met internet verbonden huiselijk apparaat of systeem in 2022. In 2020 was dat 24%. De praktische huiselijke toepassingen waarvan sprake is, dienen voor de beveiliging van de woning, zoals een alarmsysteem, veiligheidscamera of rookdetector (13%); voor energiebeheer, zoals een slimme thermostaat, verbruiksmeter of verlichting (14%); of voor een virtuele assistent zoals Google Home, Siri,.. (10%). Tot slot zijn huishoudtoestellen (koelkasten, ovens…) goed voor 6%. (Statbel)
Vandaag gelezen
Mensen die in armoede leven, hebben veel vragen en zorgen. Kloppen ze ergens aan voor ondersteuning, dan botsen ze steeds vaker op gesloten loketten. Alles moet digitaal. Goede hulp- en dienstverlening start nochtans bij een open loket, waar tijd en ruimte is om samen dingen uit te zoeken of bijkomende vragen te stellen.
(Koen Trappeniers op Linkedln)

LRM wil meer start-ups aantrekken

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - LRM wil meer start-ups aantrekkenZoomDe zeven Limburgse incubatoren lanceren een oproep om nieuwe start-ups aan te trekken. Via het programma Pitch Your Seat krijgen recent gestarte ondernemers nu de kans om te solliciteren voor een gratis werkplek en begeleiding voor zes maanden op één van de incubatoren. Ondernemers die recent gestart zijn met hun start-up kunnen zich tot 15 januari 2023 kandidaat stellen voor een plek in het Pitch your seat-programma. Ze moeten wel voldoen aan enkele voorwaarden, zegt Marc Beenders van de LRM: “We zijn op zoek naar start-ups waar innovatie vooropstaat. De start-up moet actief zijn in één van de volgende thema’s: ICT, health, energie, drones, creative, agro of cleantech. Daarnaast zoeken we ondernemers die broeden op een innovatief idee, of die recent (minder dan twee jaar geleden) gestart zijn. Tot slot engageren deelnemers zich gedurende minstens zes maanden voor een begeleidingstraject in samenwerking met verschillende partners, waaronder Vlaio.”
Wil jij je kandidaat stellen? Dat kan tot 15 januari 2023 via deze link

Geld gestolen bij woninginbraak

Maandag 5 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Bruinstraat in Zonhoven hebben dieven geld gestolen. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Davy Bikkems overleden

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - Davy Bikkems overledenOp 1 december is Davy Bikkems overleden, de partner van Sofie Linsingh. Hij was 48 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Bertha Paruys overleden

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - Bertha Paruys overledenZaterdag is Bertha Paruys overleden. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Miguel Diaz-Saez overleden

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - Miguel Diaz-Saez overledenOp 2 december is Manuel Diaz-Saez overleden. Hij was 58 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid en de teraardebestelling op de begraafplaats van Koersel vinden plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Franken aan de Koerselsebaan in Heusden-Centrum.
De allereerste resultaten van de Vlaamse Preventiebarometer zijn een feit. Ze tonen aan dat heel wat mensen de wil hebben om minder te roken en te drinken en zich vaak nog vergissen in wat ze erover denken te weten.
Een eerste reeks van resultaten is nu beschikbaar.
- Over alcohol: 8 op de 10 Vlamingen geeft aan in het laatste jaar alcohol te hebben gedronken, waarbij mannen een uitgesproken risicoprofiel hebben dan vrouwen. Mannen drinken meer dagelijks alcohol dan vrouwen (8,4% (…) Het hele nieuwsbericht

Sinterklaas in WZC Vinkenhof

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - Sinterklaas in WZC VinkenhofZoomOok dit jaar kwam Sinterklaas op bezoek in WZC Vinkenhof. De bewoners hebben er weer van genoten en ontvingen allemaal een passend snoepzakje.Maar dat hondje had het blijkbaar niet op de Zwarte Pieten. (Freddy Van Becelaere)

Handbal: Doornik - Kreasa 24-26

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Doornik - Kreasa 24-26In eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 24-26 gewonnen van Doornik. Na 13 wedstrijden staat Kreasa tweede in de stand met 20 punten, op drie punten van leider Eynatten-Raeren.

Vanderhoydonk weg bij FC Helson

Maandag 5 december 2022
Houthalen-Helchteren - Vanderhoydonk weg bij FC HelsonDominique Vanderhoydonk is niet langer sportief verantwoordelijke van FC Helson. Hij diende zijn ontslag in.
Kort nieuws van bij de buren
Bij een ongeval in de Vogelzangstraat in Zonhoven is een 26-jarige voetganger gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde gisterenochtend rond 2.45 uur.
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV wint bij Mechelen a/d MaasIn Derde Provinciale is Houthalen VV met 3-4 gaan winnen bij E. Mechelen a/d Maas.

Zware nederlaag voor Park

Zondag 4 december 2022
Houthalen-Helchteren - Zware nederlaag voor ParkPark Houthalen is bij Torpedo Hasselt gaan verliezen met 6-2.

E. Houthalen-Wijchmaal 2-4

Zondag 4 december 2022
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen-Wijchmaal 2-4Sporting Wijchmaal is bij Eendracht Houthalen gaan winnen met 2-4.

IJzige wind

Zondag 4 december 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - IJzige windHet weekend staat in het teken van een ijskoude oosten- tot noordoostenwind. De gevoelstemperatuur ligt daarbij tussen -5 en -10 graden, hoewel de maxima boven 0 graden uitkomen. Er is veel vochtigheid in de onderste lagen van de atmosfeer, waarbij vooral op zondag de zon afwezig blijft. Na het weekend wordt het tijdelijk wat minder koud, maar de neerslagkansen nemen toe.
Vandaag domineren lage wolkenvelden. Ook na het opruimen van nevel en mist in de ochtend kleurt de lucht eentonig grijs. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Achel B - Helson B 6-1

Zaterdag 3 december 2022
Houthalen-Helchteren - Achel B - Helson B 6-1In Vierde Provinciale heeft Achel VV Helson Helchteren verslagen met 6-1.

SV Herkol - KFC Helson 2-0

Zaterdag 3 december 2022
Houthalen-Helchteren - SV Herkol - KFC Helson 2-0In eerste proviciale heeft SV Herkol de punten thuis gehouden tegen KFC Helson. Het won met 2-0.

Een M-'vijver' aan het Remo-stort

Zaterdag 3 december 2022
Houthalen-Helchteren - Een M-'vijver' aan het Remo-stortZoomAan de Heerkensweg, op de rand van het Remo-stort, is er in opdracht van Group Machiels een vijver gedolven. Opmerkelijk: die vijver heeft de vorm van de letter M, de M van Machiels. De bedoeling is onduidelijk, want vissen zwemmen er niet in. Volgens sommigen zou het een herkenningspunt kunnen zijn voor de landing van de privé-helikopter van Machiels. (Jef Lingier)

Wies Achten overleden

Zaterdag 3 december 2022
Houthalen-Helchteren - Wies Achten overledenOp 25 november overleed Wies Achten, de weduwe van de in 2011 gestorven Fons Maggen. Zij was 82 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid en het begraven van de urne vonden plaats op de begraafpaats van Meeuwen.

Meer opbergruimte met een tuinhuis

Vrijdag 2 december 2022
Partnerbijdrage
Houthalen-Helchteren - Meer opbergruimte met een tuinhuisZoomKun je de fietsen of het gereedschap niet meer kwijt in de schuur? Overweeg dan om een tuinhuis aan te schaffen. Ze komen in allerlei soorten materialen en afmetingen waardoor er altijd wel één bij is die in jouw tuin past. Ontdek welke tuinhuizen, maar ook schuttingen en hekwerken, er allemaal zijn en maak een keuze uit het gevarieerde aanbod.

Tuinhuizen

Tuinhuizen zijn ideaal als je op een makkelijke manier meer opbergruimte in je tuin wilt. De tuinhuizen van (…) Het hele nieuwsbericht

Het geheime medicijn

Vrijdag 2 december 2022
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Het geheime medicijnAl meer dan 30 jaar was zij verpleegkundige in hetzelfde ziekenhuis, toen zij tijdens haar weekendshift een telefoontje kreeg van een persoon die zich voorstelde als de partner van een patiënt. Eerder vernam zij van de dokter van die patiënt dat hij de medicatie van de patiënt (HIV? aids?) nodig had en de dokter vroeg haar dit in orde te brengen. Zij vroeg de persoon aan de telefoon daarom de aidsmedicatie bij een volgend bezoek mee te brengen. Geconfronteerd met de reactie van de (…) Het hele nieuwsbericht

Woninginbraak in Sparrenstraat

Vrijdag 2 december 2022
Houthalen-Helchteren - Woninginbraak in SparrenstraatIn een woning aan de Sparrenstraat is gisteren een inbraak in een woning vastgesteld. Er werden juwelen gestolen

Minder huwelijken sinds jaren '70

Vrijdag 2 december 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2019 werden er 44.270 huwelijken afgesloten in België (3,9 huwelijken per 1000 inwoners). In het jaar 2020 lag dit een stuk lager (2,9) omwille van de COVID-19-crisis. Negentig jaar voordien, in 1929, trouwden er 71.811 Belgische koppels of 9,0 huwelijken per 1000 inwoners.
In de jaren vlak na beide Wereldoorlogen piekte het aantal huwelijken: bijvoorbeeld 14,1 huwelijken per 1000 inwoners in 1920 en 10,9 in 1946. Sinds de jaren '70 gaat het aantal huwelijken per 1.000 inwoners gestaag (…) Het hele nieuwsbericht

Wie was de échte Sinterklaas?

Vrijdag 2 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Wie was de échte Sinterklaas?ZoomHoe werd een 4de-eeuwse bisschop een populaire kindervriend? Waarom komt hij uit Spanje en niet uit Italië? En hoe zit dat met die lekkende graftombe?  Op wie is Sinterklaas gebaseerd? 
De oorspronkelijke ‘Sint-Nicolaas’ was Nicolaas van Myra. Hij leefde van ca. 270 tot 342 en was bisschop van Myra, in het toenmalige Lycië. Dat ligt nu langs de zuidkust van Turkije, maar behoorde op dat moment toe aan het Romeinse rijk. Nicolaas werd op 19-jarige leeftijd tot priester (…) Het hele nieuwsbericht

Postzegel gaat 17% duurder worden

Donderdag 1 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Postzegel gaat 17% duurder wordenZoomOp 1 januari 2023 maakt bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks weer duurder "om de stijging van de kosten door de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume deels te compenseren".
De Non-Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 1,39 in plaats van € 1,19 (en € 1,36 per stuk bij aankoop van een vel van 10). De Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 2,17 in plaats van € 1,89 (en € 2,14 per stuk bij aankoop van (…) Het hele nieuwsbericht

E-biker gewond bij botsing

Donderdag 1 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Een e-biker uit Beringen is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto in de Stationsstraat in Heusden-Zolder. Het ongeval gebeurde deze voormiddag.

België uitgeschakeld op WK voetbal

Donderdag 1 december 2022
Houthalen-Helchteren - België uitgeschakeld op WK voetbalBelgië is al uiitgeschakeld op het WK voetbal in Qatar. De beslissende wedstrijd tegen Kroatië eindigde op een 0-0 gelijkspel. Marokko is groepswinnaar.  
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 december het wegdek van de Kempische brug in Hasselt opnieuw asfalteren. Tussen 19u en 9u wordt de toplaag asfalt van de brug in beide rijrichtingen vernieuwd. Houd rekening met enige verkeershinder in de omgeving, zegt het AWV.

Cremeren wordt duurder

Donderdag 1 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanwege de stijgende energieprijzen gaan ook de crematoria de prijzen voor het cremeren van een stoffelijk overschot verhogen. Dat zegt Tom Wustenberghs, algemeen directeur van Pontes, dat meerdere crematoria beheert in Antwerpen, Turnhout en Lommel. Een crematie die nu 500 euro kost, zal dan 630 euro kosten, plus 6% btw Meer bij Gazet van Antwerpen.

Kastaars!: nieuwe mediaprijzen

Donderdag 1 december 2022
Radio en TV
Houthalen-Helchteren - Kastaars!: nieuwe mediaprijzenZoomKastaars!: zo heten de gloednieuwe prijzen die op 28 januari 2023 worden uitgereikt aan Vlaams mediatalent. VRT, DPG Media, SBS en Streamz zetten tijdens dit media-event van het jaar lokaal talent – zowel televisie-, radio- als onlinetalent en -formats - in de schijnwerpers met een grootse televisieshow, radioshow en online evenement. Heel Vlaanderen kan kiezen welke favoriete gezichten en formats bekroond worden. Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst presenteren de (…) Het hele nieuwsbericht

André Knuts overleden

Donderdag 1 december 2022
Houthalen-Helchteren - André Knuts overledenMaandag is André Knuts overleden, de weduwnaar van de vorig jaar gestorven Godelieve Marchal. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Schraepen-Mathijsen in Zonhoven. De bijzetting van de urne op de begraafplaats van Houthalen gebeurt in beperkte kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).
01/07

Het Dorpsrestaurant in "De Roepsteen" Helchteren sluit tijdens de vakantie haar deuren. Graag wenst het vrijwilligersteam iedereen een prettig verlof toe en graag tot ziens vanaf 11 september.

Sylvain Cuypers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Houthalen-Helchteren