Het overige nieuws

Over stikstof en zo

Donderdag 30 juni 2022
Vandaag gelezen
"Onze uitstoot móét omlaag. Nergens ter wereld is de stikstofneerslag per hectare zo groot als in Nederland en Vlaanderen. Het klopt ook dat de landbouwsector daar grotendeels voor verantwoordelijk is."
Minister van landbouw Jo Brouns in HUMO.

Versterking voor FC Helson

Donderdag 30 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Versterking voor FC HelsonVeertien nieuwe spelers zullen mee de kleuren van FC Helson verdedigen: Jari Buntinx (EendrachtTermien), Bram Vos (Bolderberg), Nourdinne Arjah (Berg en Dal), Jordi Bauer (Bocholtz, Nl.), Dries Florczak (Louwel), Sven Janssen (Elen), Jerome Kaelen (Wellen), Kenneth Kenens (Leopoldsburg), Giel Leen (Lindelhoeven), Brecht Mombaerts (Berg en Dal), Chadi Mortaziq (Beringen), Gianni Sblendorio (Bocholt), Willem Schepmans (Juve) en Bjordy Verbeeck (Koersel).
Dit weekend werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Hasselt ter hoogte van de Kempischesteenweg aan de kant van de binnenring (fase 3b). De werken starten opnieuw vrijdagavond en duren tot maandagochtend. In de periode is er slechts één linksaf beweging mogelijk: vanaf de Kuringersteenweg/kanaalkom richting Zonhoven. Verkeer van en naar het centrum volgt een omleiding via de Vildersstraat en de Elfde-Liniestraat.
De boodschap blijft om de omgeving van het drukke kruispunt te vermijden en via de alternatieve routes via de E314 - E313 en Genk – Diepenbeek – Hasselt naar en van Hasselt te rijden.
Op donderdag 7 juli wordt een stuk van de binnenring geasfalteerd. Hierdoor rijdt het verkeer tussen de brug van de kanaalkom en het kruispunt de hele dag over één rijstrook. De oprit van de Scheepvaartlaan naar de binnenring is dan afgesloten.

Brigitte Paul overleden

Donderdag 30 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Brigitte Paul overledenMaandag is Brigitte Paul overleden. Zij was 63 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Expo Coal Mine ReCycling

Donderdag 30 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Expo Coal Mine ReCyclingZoomOp vrijdag 1 juli om 20 uur opent in ZLDR Luchtfabriek te Heusden-Zolder de tentoonstelling Coal Mine ReCycling. Dat is een project van vzw Het Vervolg en fotograaf Leo van der Kleij. Het gaat om het leven rondom de koolmijnen in West-Europa en Japan de jongste 45 jaar. Je bent van harte uitgenodigd. De expo staat er nog tot 31 augustus en is elke dag open van 9 tot 17 uur. Het project wordt getoond in het kader van de herdenking van 30 jaar mijnsluiting van de laatste Limburgse koolmijn.
Er is ook een gelijknamig boek uitgegeven dat verkrijgbaar is ter plaatse of via deze link. 
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Te schaars gekleed : acht maanden celAcht maanden cel en een boete van 8.800 euro: dat is de straf die een veertiger uit Zonhoven bij verstek kreeg. De schaars geklede man werd schuldig bevonden aan openbare zedenschennis. De man die ook in het bezit gevonden werd van cocaïne en een aanraking met het gerecht. (PG)
Houthalen-Helchteren - Bellen aan het stuur: 1.040 rijbewijzen afgepaktZoomTijdens de GSM-actie van 16 mei tot en met 12 juni 2022 heeft Parket Limburg in totaal 585 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, waarvan 130 tijdens de twee nationale actiedagen van 17 en 18 mei. Nadien, en ondanks alle waarschuwingen werden nog er nog 455 ingetrokken. 
De bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken zullen zich in september en oktober moeten verantwoorden voor de politierechter. Zij riskeren boetes van 240 tot 4000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Uit de resultaten van de actie blijkt eens te meer dat gsm-gebruik achter het stuur een hardnekkige gewoonte is. Volgens berekeningen van VIAS worden hierdoor 50 doden en 4.500 gewonden per jaar veroorzaakt. Dit is vermijdbaar en daarom zal het Parket Limburg deze actie geregeld herhalen.
Radio en TV
Houthalen-Helchteren - Daan Masset verlaat Radio 2 LimburgZoomZonet kondigde Daan Masset op Radio 2 in Limburg aan dat hij komende vrijdag 1 juli voor de laatste keer Start Je Dag presenteert. Twaalf jaar lang (om precies te zijn: elf jaar en zes maanden) stond Daan samen met de Limburgers op en zorgde hij voor een fris, boeiend en vrolijk begin van de dag. Binnenkort gaat Daan andere programma’s maken voor Radio 2. “Het ochtendblok is het mooiste blok in de radiowereld. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. En dat twaalf jaar op de grootste zender van het land én in het prachtige Limburg, mijn eigen provincie die me bijzonder na aan het hart ligt. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om uit te groeien tot de radiomaker die ik nu ben", vertelt Daan. (foto VRT)
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zomerse temperaturen, daarna minder warmMet drukstijgingen blijft het een etmaal droog en is er veel zon. De temperaturen gaan dan ook flink de hoogte in. Na de doortocht van een actieve storing op donderdag met flink wat hemelwater en mogelijk onweer, wordt het tijdelijk koeler. In het weekend gaat het kwik echter opnieuw de hoogte in.
Vandaag is een zomerse dag bij maxima rond 25 graden en er zijn nauwelijks wolken. Later op de dag zijn hier en daar enkele stapelwolken mogelijk, maar die hinderen de zon nauwelijks. De wind waait zwak uit (…) Het hele nieuwsbericht

Gino Riti overleden

Dinsdag 28 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Gino Riti overledenZaterdag is Gino Riti overleden, de echtgenoot van Carolini Parissi. Hij was 98 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.
Kort nieuws van bij de buren
Een dertiger uit Zonhoven die iPhones en iPads aankocht met vals geld is bij verstek veroordeeld tot 1 jaar cel en een boete van 800 euro. Zijn vriendin die hem naar de verkopers bracht krijgt dezelfde straf, maar dan met uitstel. (PG)

Michele La Rocca overleden

Maandag 27 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Michele La Rocca overledenOp 24 juni is Michele La Rocca (71) overleden. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum.

Weer zes wolvenwelpen

Maandag 27 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Weer zes wolvenwelpenZoomWolvin Noëlla heeft dit jaar minstens zes welpen op de wereld gezet. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos. Daarmee zijn er op dit moment in totaal minstens tien wolven in Limburg: naast de minstens zes nieuwe welpen de twee jaarlingen - die ten laatste volgend jaar vertrekken - en twee ouderdieren.
(Foto INBO & Natuur en Bos)
Kerk
Houthalen-Helchteren - Limburgse gelovigen laten zich horenBij Limburgse gelovigen leeft de duidelijke vraag om het gewijde ambt open te stellen voor gehuwden en voor vrouwen. Men vraagt dit niet omdat men denkt dat daarmee de problemen rond het priestertekort opgelost zouden zijn maar wel omdat dit meer blijk zou geven van gedeelde verantwoordelijkheid en een modernere visie op het ambt in de Kerk. Dat blijkt uit gesprekken in het kader van het synodaal proces in het bisdom Hasselt. Dat proces kaderde in het vorig jaar gelanceerde verzoek van paus (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Moons overleden

Maandag 27 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Louis Moons overledenIn WZC De Bloemelingen in Heusden-Zolder is op 23 juni Louis Moons overleden, de weduwnaar van Alice Claes en de levenspartner van wijlen Barbara Majorczyk. Hij was 83 jaar en afkomstig van Houthalen. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers in Zolder. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Dieven forceren raam

Zondag 26 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Moverkensstraat in Zonhoven kwamen dieven over de vloer. Zij waren binnengeraakt door een raam open te breken. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.

Nieuw: BT Electro Solutions

Zaterdag 25 juni 2022
Bert Thielens en Liesbeth Alaerts, beiden uit Houthalen-Helchteren, hebben de besloten vennootschap BT Electro Solutions opgericht met zetel aan de Steenakkerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie van bewakingssystemen en isolatiewerkzaamheden.
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Avond rond het Land van VogelsanckZoomEen uitzonderlijke bijeenkomst gisteravond in het kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder. Daar had baron de Villenfagne leden van de heemkundige kringen van Heusden, Houthalen, Zolder en Zonhoven uitgenodigd voor een avond rond het 'Land van Vogelsanck'. Nadat de baron zelf het belang van de geschiedenis had benadrukt, gaf rijksarchivaris Rombout Nijssen een deskundige uitleg over de schepenbanken in het Land van Vogelsanck en hoe je opzoekingen kunt doen in het Rijksarchief. Hij kreeg daarover een aantal vragen voorgelegd door presentator Rick De Leeuw. Nadien werd bij een drink nog wat nagepraat over historische wetenswaardigheden. (foto's Theo Houben)

Een modderdag in Hengelhoef

Vrijdag 24 juni 2022
Limburgs Landschap organiseert woensdag van 14 tot 16u in Hengelhoef een Modderdag. Tijdens Modderdag ontdekken duizenden kinderen wat modder is, hoe je ermee kunt spelen, en wat de verbinding met de aarde kan betekenen. Ze maken ‘moddersoep’, bakken ‘moddertaart’ en creëren een ‘modderschilderij’. Vies worden mag op Modderdag! Afspraak om 14u bij het bezoekerscentrum in Hengelhoef, Hengelhoefdreef 6, Houthalen. Gids is Lydia Schraepen. Gratis deelname, maar inschrijven via hengelhoef[!]limburgs-landschap.be. Meer info: www.limburgs-landschap.be, hengelhoef[!]limburgs-landschap.be, 011 53 02 51.
Houthalen-Helchteren - Fietspaden Grote Baan medio augustus klaarZoomKomende maandag schuiven in Houthalen-Helchteren de werken aan de nieuwe fietspaden op naar de drie laatste zones aan de oostkant van de Grote Baan, waar het verkeer richting Hechtel-Eksel rijdt. Vanaf begin augustus krijgt ook de rijweg aan de oostkant van de Grote Baan een nieuwe asfaltlaag. Volgens de huidige planning zijn de fietspaden tegen midden augustus volledig klaar voor gebruik.
In de vierde fase werkt de aannemer aan de fietspaden in drie zones: van de Koolmijnlaan tot de (…) Het hele nieuwsbericht
Varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op natuur kunnen vervroegd stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister Zuhal Demir en minister van Landbouw Jo Brouns de technische details goed voor zo’n regeling. Die wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State. Tegelijk wordt de goedkeuring van de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Vlaanderen kondigt aan dat vanaf 1 juli 2022 het maximaal renteloos te ontlenen bedrag wordt verhoogd tot 60.000 euro per wooneenheid. De maximale looptijd wordt verlengd van 10 naar 25 jaar. De doelgroep zal afgestemd worden op de laagste en middelste inkomens van de aangekondigde 'Mijn Verbouwpremie'. Daarnaast komt er ook een eengemaakte premie voor energiebesparende investeringen. 'Mijn Verbouwpremie' gaat vanaf 1 juli in voege en kan officieel en enkel digitaal aangevraagd worden vanaf 1 oktober. Alle info vind je op de website van Energiehuis Limburg.
Komend weekend wordt het kruispunt van de Grote Ring met de Kempische Steenweg in Hasselt vernieuwd. Tijdens de werken zal het onmogelijk zijn om op het kruispunt links af te slaan. Dat geldt voor het verkeer uit alle rijrichtingen. Er zijn omleidingen aangeduid.

Grote geldsom gestolen

Woensdag 22 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Pironlaan in Heusden-Zolder is vandaag een grote geldsom gestolen. De dieven hadden de voordeur geforceerd om hun slag te slaan.

Laptop gestolen in woning

Woensdag 22 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In het Kolderhof in Heusden-Zolder is een inbraak gepleegd in een woning. De dader(s) ging(en) er met een laptop aan de haal. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.
Op de fiets dwars door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis trappen. Dat kan met vijf nieuwe fietsroutes langs bijzondere historische locaties in Nederlands-Limburg. Tijdens het fietsen komt de Limburgse geschiedenis tot leven. Dankzij de speciale Archeo Route Limburg 2.0 komen fietsers namelijk via 3D-technieken en augmented reality oog in oog te staan met archeologen en hun vondsten. Meer info

In de ruimte

Woensdag 22 juni 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - In de ruimteBedaard en ietwat aarzelend stap ik naar de dokterspraktijk. In het grote venster zie ik mijn dubbele reflectie: enerzijds mijn iets te mollige spiegelbeeld en anderzijds mijn gedachten, die gelukkig wel nog scherp zijn.
Een minuutje later voel ik me als een marsmannetje in de wachtruimte. Klein lokaal, veel te veel mensen. Ondanks de zomerse coronaluwte sta ik daar weer bij stil, vooral omdat het dragen van een mondmasker hier verplicht blijft. Dat staan mag je heel letterlijk nemen, want alle stoelen zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Warm, maar onweersdreiging

Dinsdag 21 juni 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Warm, maar onweersdreigingDe volgende dagen wordt warme, maar onstabiele lucht vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Een depressie over het zuiden van Europa is verantwoordelijk voor een toenemende onweersdreiging. Vooral op vrijdag zijn er pittige onweersbuien mogelijk. In het weekend blijft het eerder wisselvallig, maar wordt het minder warm.
Vandaag is de langste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we ook het meeste zonlicht hebben. Integendeel, wolkenvelden verstoppen de zon vaak in de (…) Het hele nieuwsbericht

Ruit lijnbus ingeslagen

Dinsdag 21 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Voortstraat in Heusden-Zolder heeft een passagier een ruit van een lijnbus ingeslagen. Dat gebeurde gisterenavond.
Gisterennamiddag rond 15 uur botsten twee auto's in Doortocht in Genk. Een 21-jarige vrouw uit Houthalen-Helchteren en een 21-jarige vrouw uit Maasmechelen liepen daarbij verwondingen op.

Vrouw belandt onder kast

Dinsdag 21 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een bloemenzaak aan de Halveweg in Zonhoven is de uitbaatster vanmiddag gewond geraakt toen zij onder een omgevallen kast belandde. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.
Kort nieuws van bij de buren
In de garage van een huis aan de Keltenstraat in Zonhoven brak vanochtend rond 0.40 uur brand uit. De brand sloeg over naar de slaapkamer. Zowel de garage als de slaapkamer zijn uitgebrand. In de overige vertrekken is er rook- en waterschade.

Mathilda Vandijck overleden

Dinsdag 21 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Mathilda Vandijck overledenZondag is Mathilda Vandijck overleden, de echtgenote van Ernest Godderie. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Vrouw (22) gewond bij botsing

Maandag 20 juni 2022
In de Herestraat in Zonhoven botsten gisterenavond rond 21.15 uur twee auto's. Daarbij is een 22-jarige vrouw gewond geraakt.

Verkeersactie: 31 pv's

Maandag 20 juni 2022
Politie Carma heeft gisteren van 9 tot 15 uur een controleactie gehouden op twee verschillende locaties in Houthalen-Helchteren en Oudsbergen. Eén bestuurder reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Eén persoon reed onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd drie uur ingehouden. Dertien personen droegen geen veiligheidsgordel en zestien personen kregen een boete omdat hun voertuig niet in orde was met de technische eisen.

Actie tegen straatracers

Maandag 20 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder heeft de politie het voorbije weekend jacht gemaakt op straatracers. Dat resulteerde in zeven pv's. In de nabije toekomst komen er nog dergelijke acties.
Houthalen-Helchteren - Weldra aftreden van paus Franciscus?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Materialen gestolen uit tuin

Zondag 19 juni 2022
Uit de tuin van een woning aan de Herebaan-Oost zijn alerlei materialen gestolen, onder meer een kettinzaag en een bosmaaier. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Frisser maar dan weer warmer

Zondag 19 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Frisser maar dan weer warmerNa de doortocht van een storing vandaag stroomt gevoelig koelere lucht over onze streken. Na het weekend gaat het op en af met het kwik, de ene dag normale temperaturen, de andere zomerse. Zo is het ook met het weerbeeld, de ene keer zon, de andere keer buien. 
Vandaag is het wisselend bewolkt en drukkend warm. In de loop van de latere ochtend of middag komen er plaatselijke buien opzetten. Een donderslag is daarbij mogelijk. Het kwik kan nog oplopen tot 25 graden, maar na de doortocht van (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Eerste steen velodroom Circuit ZolderZoomGisteren had de officiële “eerstesteenlegging” plaats van de nieuwe velodroom naast het circuit van Zolder, hoewel symbolisch werd gekozen voor het kloppen van de eerste nagel in de wielerpiste. Die klus werd geklaard door Vlaams minister van Sport Ben Weyts. De bouw van het complex ligt nog steeds op schema om in het voorjaar van 2023 de deuren te openen. Het gaat naast de overdekte wielerpiste ook om een gymnastiekhal, een medisch centrum, een horecazaak, een fitness en commerciële. (…) Het hele nieuwsbericht
Eerste steen velodroom Circuit ZolderEerste steen velodroom Circuit Zolder
Eerste steen velodroom Circuit ZolderEerste steen velodroom Circuit Zolder
Zoom

De hakken in het zand

Zaterdag 18 juni 2022
Houthalen-Helchteren - De hakken in het zandZoomMen zegt soms: "Hij zette zijn hakken in het zand". Dat is wat er vandaag gebeurde tijdens een springtornooi in SenTower Park in Oudsbergen. Een paard wou niet springen en zette zijn voorste benen in het zand. De achterste - dat was wat moeilijker... (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Twee woninginbraken

Zaterdag 18 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder is er ingebroken in een huis aan de Oude Baan en in een woning op de Nieuwe Dijk. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.

Code oranje voor hitte

Zaterdag 18 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Code oranje voor hitteVandaag wordt het warm, erg warm, met in de Limburgse Kempen temperaturen tot 35 graden en mogelijk zelfs meer. Daarom heeft het KMI, alleen voor Limburg, code oranje voor hitte afgekondigd. Dat moet mensen attent maken voor de gevolgen van de hitte en zeker extra aandacht geven aan kleine kinderen en senioren, niet alleen om ze uit de zon te houden maar ook om ze voor uitdroging te behoeden.
Houthalen-Helchteren - Het hooikoortsfestival is begonnenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van restaurant Jerico D'Arpino uit Houthalen-Helchteren. Het neerleggen van de schulvorderingen gebeurt op 16 juli.
Het is maar dat je 't weet
Start je kind na de zomervakantie in het eerste middelbaar? Vraag dan een probeerabonnement van De Lijn aan. Daarmee kan je kind de hele maand september gratis op de bus stappen, met uitzondering van de Limburgse snellijnen met nummer 68, 178 en 179. Verder overal en altijd, zowel op schooldagen als tijdens het weekend.
Aanvragen is eenvoudig. Is je kind geboren in 2010? Dan ontving je vast al een brief van De Lijn over hoe je het gratis probeerabonnement kan aanvragen. Dat verloopt zo: (…) Het hele nieuwsbericht

Tropische temperaturen

Woensdag 15 juni 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Tropische temperaturenHet wordt warm de volgende dagen met eerst zomerse maxima, maar op vrijdag en zaterdag bereikt het kwik tropische waarden. Zondag komt er een einde aan het warme weer, wanneer een actieve storing doorheen de regio trekt met een flinke plens hemelwater. Na het weekend zijn de temperaturen opnieuw normaal voor de tijd van het jaar. 
Vandaag kan de zon de hele dag het weerbeeld overheersen. Af en toe zijn er wel enkele hogere wolkenvelden en hier en daar een stapelwolkje, maar die (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Wuytens overleden

Woensdag 15 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Jeanne Wuytens overledenGisteren is Jeanne Wuytens overleden, de weduwe van de in 1971 gestorven Thieu Vrolix en van de in 2017 overleden Albert Deschepper. Zij was 88 jaar en afkomstig van Kaulille. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Helchteren. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Jos Loisen overleden

Woensdag 15 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Jos Loisen overledenOp 8 juni is Jos Loisen overleden. Hij was 58 jaar. Het afscbeid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Houthalen vindt donderdag (14 uur) plaats.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op maandag 20 juni opnieuw een vakbondsactie. Hierdoor zal er onder andere hinder zijn bij De Lijn en op de luchthaven van Zaventem. Reizigers van De Lijn checken best eerst de app of website. Verschillende vluchten op Zaventem worden afgelast en reizigers worden opgeroepen om, indien mogelijk, hun reis op maandag uit te stellen.
Houthalen-Helchteren - Grote renovatie voor VOKA-gebouwZoom28 jaar na de officiële inhuldiging van het gebouw kiest Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een grondige renovatie van het Huis van de Limburgse Ondernemer in Hasselt. “De bestaande infrastructuur dateert van 1994 en is dus niet aangepast aan de huidige duurzaamheidsnormen. Om te kunnen groeien als organisatie is het tijd om ons gebouw klaar te maken voor de toekomst”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “We kiezen bewust voor een duurzaam (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Op de weg Hasselt-Eindhoven in Zonhoven kwam het deze voormiddag tot een aanrijding tussen twee auto's. Daarbij is één gewonde gevallen.

Felix Lespoix overleden

Dinsdag 14 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Felix Lespoix overledenZaterdag is Felix Lespoix overleden, de echtgenoot van Maria Donné. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in het funerarium van Begrafenissen Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Fietser en auto botsen

Maandag 13 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Boddenveldweg in Zonhoven kwam het deze namiddag tot een aanrijding tussen een fietser en een auto. De fietser liep daarbij verwondingen op.

Liza Didden overleden

Maandag 13 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Liza Didden overledenZaterdag is Liza Didden overleden, de weduwe van Harrie Paesen. Zij was 87 jaar en afkomstig van Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: dinsdag (19-20 uur)bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensoporenlaan in Houthalen.

Adriana Cinus overleden

Maandag 13 juni 2022
Op 5 juni overleed Adriana Cinus. Zij was 66 jaar. Het afscbeid vond plaats in beperkte kring.
Kort nieuws van bij de buren
Onbekenden poogden gisterenavond een slag te slaan in de kringloopwinkel aan het Marktplein in Heusden-Zolder. Toen het alarmsysteem in werking trad, sloegen zij op de vlucht.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse regering heeft een pakket met studiemaatregelen voor het hoger onderwijs definitief goedgekeurd. Alle studenten die starten vanaf academiejaar 2023-2024 zullen op het einde van hun 2de jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit hun 1ste jaar. Als dat niet lukt, dan kunnen ze bij hun instelling niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding. Deze zogenaamde ‘knip’ moet een einde maken aan de situatie waarbij studenten sommige vakken maar blijven meesleuren, waardoor ze (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Vizius

Zondag 12 juni 2022
Dominique en Viviane Gielen, beiden uit Houthalen-Helchteren, en Tim Gielen uit Peer hebben de besloten vennootschap Vizius opgericht met zetel aan de Kerkstraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van grondwerken, het plaatsen van klinkers en stoepdallen, rioleringswerken en het aanleggen, ontwerpen en onderhouden van tuinen, parken, recreatieterreinen en het groene gedeelte van sportvelden.

Warme vooruitzichten

Zondag 12 juni 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Warme vooruitzichtenEen uitloper van het hogedrukgebied der Azoren bepaalt het weer zowel op korte als lange termijn. Af en toe kunnen verzwakte storingen nog over onze regio schuiven, maar dit vertaalt zich enkel in wolkenvelden. In de tweede helft van komende week wordt het bovendien zomers warm.
Vandaag is het in de vroege ochtend flink zonnig. Een wolkenband schuift echter in de loop van de ochtend vanuit het westen over onze streken en tempert het oplopen van de temperaturen. Het blijft wel droog, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Op de Halveweg in Zonhoven botsten een auto en een 53-jarige fietser uit Heusden-Zolder. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Op de Europarklaan in Houthalen botsten gisterennamiddag rond 13.30 uur een auto en een 75-jarige fietser uit Oudsbergen. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Motorrijder over de kop

Zondag 12 juni 2022
Een motorrijder is gewond geraakt toen hij deze voormiddag, even voor 10 uur, over de kop ging op de oprit van de E314. Overbrenging van de man naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk.

Weer stilte aan De Plas

Zondag 12 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Weer stilte aan De PlasZoomInmiddels is de gouden stilte aan De Plas in extreme vorm teruggekeerd. (Jef Lingier).
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.
Heb je een dergelijk bericht ontvangen? Klik niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in. Stuur het bericht door naar verdacht[!]safeonweb.be en verwijder het daarna.
Houthalen-Helchteren - Sabien is 'Zorgleerkracht van het jaar'Sabien Segers mag zich vanaf vandaag een jaar lang Limburgs ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. De zorgleerkracht van de basisschool De Kei Beek in Bree werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF uit bijna 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.
De jury verraste Sabien Segers vanmorgen in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.
De vliegbasis van Kleine-Brogel heeft vanmorgen aangekondigd dat er op maandag 13 en dinsdag 14 juni nachtvluchten uitgevoerd zullen worden ter vervanging van eerder geannuleerde nachtvluchten. Die zijn volgens de basis nodig om de piloten toe te laten hun kwalificaties te behouden. Normaal vinden er in juni, juli en augustus géén nachtvluchten plaats.

Gestorven en weer opgezet

Donderdag 9 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Gestorven en weer opgezetZoomHet INBO - Instituut Natuur- en Bosonderzoek - heeft de enige twee vrouwelijke wolvenwelpen van 2020 van de roedel van Hechtel-Eksel laten opzetten. De twee jonge wolvinnen kwamen beide om het leven in het verkeer op resp. 9 en 19 oktober van dat jaar. Het heeft even geduurd bij de taxidermist, maar vandaag werden de opgezette dieren geleverd in het INBO-kantoor in Geraardsbergen (foto). Later gaan ze Vlaanderen rond. (Foto INBO)

Fiets gestolen uit garage

Donderdag 9 juni 2022
Uit een garage aan de Grote Baan is een fiets gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Kansarmoede in Vlaanderen

Donderdag 9 juni 2022
Om over na te denken
"Bijna 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen leeft in een gezin dat geen onverwachte uitgaven van 1.100 euro aankan. 15% van de kinderen kunnen met hun gezin geen week buitenshuis op vakantie. Toegang tot internet, het huis voldoende kunnen verwarmen en regelmatig een maaltijd met vlees, kip of vegetarisch alternatief gebruiken is op dit moment voor veel minder kinderen (2%) een probleem. Regelmatig deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit of een keer per maand afspreken om iets te gaan eten of te drinken is voor ongeveer 1 op de 10 kinderen niet mogelijk."
Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij het Agentschap Opgroeien.
Houthalen-Helchteren - Carpoolparkings worden gereinigdZoom
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vrijdagnacht en in de nacht van 17 op 18 juni opnieuw de carpoolparkings in Limburg laten reinigen. Tijdens de reinigingswerken zal op de betreffende parkings tussen 20u en 6u een parkeerverbod gelden.
Vrijdagnacht zijn de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren aan de beurt.Tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni reinigt het agentschap de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.(Foto AWV)

Leonie Donné overleden

Donderdag 9 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Leonie Donné overledenIn WZC De Bloemelingen in Heusden-Zolder is maandag Leonie Donné overleden, partner van de in 2015 gestorven Louis Lemmens. Zij was 92 jaar en afkomstig van Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Maria Vanhove overleden

Donderdag 9 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Vanhove overledenZondag is Maria Vanhove overleden, de echtgenote van Valentijn Vanhex. Zij was 83 jaar en afkomstig van Houthalen. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) bij begrafenissen Schraepen-Mathijsen in Zonhoven.

Passagier gewond bij botsing

Woensdag 8 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag kwam het tot een aanrijding tussen twee auto's op het kruispunt van de Schomstraat en de Veenderweg in Heusden-Zolder. Daarbij is een passagier gewond geraakt.
Houthalen-Helchteren - Steunmaatregelen tegen wolvenschade uitgebreidZoomSinds vorig jaar is een nieuwe regeling van kracht voor veehouders die hun rasters wolfwerend maken. Hiermee biedt de Vlaamse overheid financiële steun bij het beschermen van vee tegen eventuele wolvenschade. Tot op heden was deze steun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de huidige Limburgse wolvenroedel. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft deze steun nu op basis van wetenschappelijk advies op twee manieren uitgebreid.
In de eerste plaats wordt de (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Onderzoek naar grote piramidefraudeDe Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Parket Limburg zijn een onderzoek gestart naar de beleggingsvehikels 4&MORE en Strategy Collectiv, beide uit Alken. Middels 4&More en Strategy Collectiv zou piramidefraude gepleegd zijn. Hierbij worden hoge intresten beloofd aan de beleggers. De gelden van die beleggers worden echter niet effectief belegd. De intresten van de eerste inleggers worden betaald met de gelden die binnenkomen van de nieuwe geronselde beleggers. Een systeem dat (…) Het hele nieuwsbericht

U moet toch niet naar Hasselt?

Woensdag 8 juni 2022
Vrijdag 10 juni start het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (N74) in Hasselt. De werken lopen gelijk met de verhoging van de Kempische brug, door De Vlaamse Waterweg nv, en zullen gepaard gaan met grote verkeershinder. Vermijd de omgeving, volg de dynamische reistijdbegeleiding en neem de alternatieve routes.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Vlaamse Waterweg nv hebben hun werken op (…) Het hele nieuwsbericht

Onverhoeds blootsvoets

Woensdag 8 juni 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Onverhoeds blootsvoetsBijna. Ik hou niet van bijna. Het is net niet. Haast. Van haast hou ik evenmin. Haast en spoed zijn bijna zelden goed.
 
Het begon allemaal zo onschuldig. Vannacht heeft een bloeddorstige mug in het kleine teentje van mijn linkervoet gebeten. Jeuk! Na een schuifelend, ongemakkelijk ontbijt ontblootte ik mijn voet om eens lekker uitgebreid te krabben. Terwijl ik met gesloten ogen genoot, ging de hond er met mijn sok vandoor. Ze liep ermee naar buiten, ging sierlijk in het midden van de tuin op het (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Op de Elstrekenweg in Zonhoven raakten een auto en een 13-jarige fietsster in een aanrijding betrokken. Deze laatste is daarbij gewond geraakt.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Met vakantie: wat met je huisvuilzak ?ZoomHeb je een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je weinig ruimte, waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuilzak in huis te hebben? Dan kan je tussen 14 juni en 10 september je gele keukenafval-, groene tuinafval- en/of grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen als je volgende regels respecteert:
- Je mag enkel grijze huisvuil-, gele keukenafval- en groene tuinafvalzakken van Limburg.net (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Boswachters hebben het moeilijkZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft Muse Communication en De Kaaskeizer Beheer, beide uit Houthalen-Helchteren, failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 2 juli ingediend worden.
In de Zalmstraat kwam een 57-jarige scooterrijder gisterenvoormiddag rond 11 uur ten val. Hij raakte daarbij gewond.

Code oranje voor Limburg

Zondag 5 juni 2022
Weerbericht
Omwille van een golf van plaatselijke intense regenbuien kondigt het KMI code oranje af voor de provincie Limburg tot 17 uur. Het nummer en het e-loket 1722, via www.1722.be, is actief voor niet-levensbedreigende schade. In geval van nood bel je de noodcentrale 112.

Godelieve Antonissen overleden

Zaterdag 4 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Godelieve Antonissen overledenWoensdag is Godelieve Antonissen overleden. Zij was 87 jaar. Het afscheid en de plaatsing van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Houthalen-Centrum vinden in besloten kring plaats.
Houthalen-Helchteren - Basile Vanspauwen (102) overledenGisteren is Basile Vanspauwen overleden, de weduwnaar van Maria Claessens. Hij was 102 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Centrum.

Aan onze lezers in Spanje

Vrijdag 3 juni 2022
De voorbije dagen melden Internetgazetlezers in Spanje ons dat ze daar op enkele plaatsen geen verbinding met de Internetgazet kunnen maken, ook niet via 4G en zelfs niet via 5G.
Dat is niet onze schuld. We hebben na enig onderzoek vastgesteld dat minstens één plaatselijke provider in Spanje problemen heeft met het linken naar Belgische websites. Vanuit België kunnen we helaas niets ondernemen om die problemen te verhelpen. We raden de gedupeerde lezers aan zo mogelijk een andere provider in Spanje te zoeken. (PP)

Wisselvallig pinksterweekend

Vrijdag 3 juni 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Wisselvallig pinksterweekendHet verlengde weekend verloopt erg wisselvallig. Eerst bereikt gestoorde en zeer warme lucht ons land vanuit het zuiden en zorgt voor lokale onweersbuien. Op zondag schuift een bijzonder actieve storing over onze streken met veel neerslag en lokaal hevig onweer. Daarna wordt koudere, maar nog steeds onstabiele lucht aangevoerd. Ook na het weekend blijft de kans op neerslag hoog.
Zaterdag wisselen zonnige perioden af met bewolkte perioden. Het is meestal droog, maar naarmate de dag vordert, (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - 'Merkwaardige bomen in Limburg'ZoomAan kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder is vandaag het boek “Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers”. voorgesteld. Daarin staan 120 unieke Limburgse bomen die door de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum zijn geselecteerd uit 5.000 merkwaardige bomen.
Vroeger hadden bomen een religieuze of symbolische functie, of ze markeerden grenzen. Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw werden ze vaak als hinderlijk ervaren en (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Zeg nooit zomaar studio tegen een kamerEen coöperatieve vennootschap kocht in 2011 van twee leken-verkopers een gebouw in het oude centrum van Antwerpen. Het werd door de makelaar aangeprezen als een “opbrengsthuis met 20 studio’s, alle gemeubileerd en volledig verhuurd”. Prijs € 1.020.000. De verkopers hadden het gebouw vier jaar eerder onder dezelfde noemer gekocht met de nodige attesten daterend van 1997.
Enkele jaren nadat de vennootschap het gebouw aankocht, verklaarde de burgemeester van Antwerpen de (…) Het hele nieuwsbericht

7.751 nieuwe Limburgers

Vrijdag 3 juni 2022
Herinneringen
Vorig jaar kwamen in Limburg 7.751 baby’s ter wereld. “Dat aantal lag in 2020 nog een stuk lager. Het geboortecijfer kende toen een opvallende daling,” zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “We zien sinds corona dus opnieuw een stijging van het aantal pasgeborenen in Limburg. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%. De stijging in Limburg met 2,5% blijft dus wel eerder bescheiden in vergelijking met andere provincies zoals Antwerpen (5,4%) en Oost-Vlaanderen (7%). West-Vlaanderen sluit de rij met 2,3%.”
Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (51,3%) dan meisjes (48,7%) geboren in Limburg. Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst moeder.

Met de fiets op de trein

Vrijdag 3 juni 2022
Wie een fiets wil meenemen in de trein, zal nu de meest geschikte trein kunnen zoeken. Hoe? Op de website BikeOnTrain zie je meteen in welke trein je je fiets kan meenemen, want dat kan niet in elke trein. BikeOnTrain
Houthalen-Helchteren - Marie-Rose Custermans overledenWoensdag is Marie-Rose Custermans overleden. Zij was 61 jaar. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats van Houthalen vinden woensdag plaats. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Deborre aan de Oostlaan in Genk.

Opnieuw wat warmer

Donderdag 2 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Opnieuw wat warmerEen hogedrukgebiedje zorgt vandaag tijdelijk voor droog weer, maar vanaf morgen nemen de neerslagkansen opnieuw toe op nadering van een storing uit het zuiden. Het weekend verloopt wisselvallig en de temperaturen dalen opnieuw met een noordwestelijke tot noordelijke luchtstroming. Op korte termijn krijgen we enkele regenbuien te verwerken.
Vandaag wordt een droge en vooral ook zonnige dag. Er zijn wel wat hoge wolkenvelden en af en toe ook enkele stapelwolken, maar de zon blijft de hele dag (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Een 17-jarige fietser uit Heusden-Zolder raakte gisterenavond gewond bij een aanrijding met een bestelwagen in Lummen. De bestuurder van de bestelwagen reed door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Alice Gielis overleden

Woensdag 1 juni 2022
Houthalen-Helchteren - Alice Gielis overledenMaandag is Alice Gielis overleden, de echtgenote van Theo Schroyen. Zij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen