Het overige nieuws

Minder dieren geslacht in 2022

Dinsdag 28 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden maandelijks 25,83 miljoen dieren geslacht. In gewicht nemen de varkens het grootste aandeel in (60%, maandelijks 877.000 stuks). In aantallen zijn de kippen in de meerderheid, met 24,8 miljoen geslachte kippen per maand. Over het hele jaar 2022 werden 755.000 runderen naar de slachtbanken geleid. Dat is een daling met 2% tegenover het jaar voordien. Hiermee wordt de dalende trend ingezet in 2017 verder bevestigd. Daarnaast werden er 10,5 miljoen varkens geslacht. Dit is (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Anoniem meldpunt drugs is groot succesZoomOmdat Limburg met een groot probleem kampt van drugsproductie, drugsteelt en schadelijk afval, werd het ‘anoniem drugsmeldpunt Limburg’ in het leven geroepen. Via dit meldpunt kan de burger anoniem melding maken van verdachte activiteiten ivm drugsproductie. Er zijn intussen reeds meer dan 1100 meldingen binnen gekomen en dit zowel telefonisch via het nummer 0800/20877 als via een online-invulformulier via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. Van april 2019 tot oktober 2022 werden dankzij het anoniem drugsmeldpunt Limburg 39 plantages en locaties gekoppeld aan cannabisteelt ontdekt, 6 labo’s voor productie van synthetische drugs en 1 synthetische dumping. Daarnaast waren er ook veel meldingen omtrent dealen van drugs, hetgeen in onderzoek ook tot 115 positieve resultaten heeft geleid.

Fietsster (26) aangereden door auto

Maandag 27 februari 2023
Een 26-jarige fietsster uit Oudsbergen raakte gewond toen zij door een auto werd aangereden op de Lillo Steenweg in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 8 uur.
Het is maar dat je 't weet
In het ZOL in Genk is vandaag het eerste Limburgse Zorgcentrum na Seksueel Geweld geopend, het achtste in het land. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen er voortaan terecht voor gratis medische verzorging, psychologische ondersteuning en verdere nazorg. Het politiepersoneel dat er slachtoffers opvangt heeft een terzake gespecialiseerde opleiding gekregen. Verwacht wordt dat er in het centrum jaarlijks zo'n 1.000 slachtoffers uit Limburg zich zullen aanmelden.

24-urenstaking bij bpost

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - 24-urenstaking bij bpostBij bpost wordt er vanaf vanavond 22u gedurende 24u gestaakt op initiatief van de vakbonden, meldt bpost op Twitter. Dat kan gevolgen hebben voor de postuitreiking morgen en er kunnen postkantoren gesloten zijn. De vakbonden willen met de actie druk zetten op de directie om lopende en geplande reorganisaties opnieuw te bekijken.

Spoorstaking op 10 maart

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De vakbonden hebben opgeroepen tot een staking van het treinpersoneel op 10 maart. De actie kadert in vakbondsprotest tegen de onderfinanciering en onderbezetting van de overheidsdiensten en tegen de pensioenplannen van de regering. Ook de socialistische overheidsvakbond wil die dag staken.

Handbal: Kreasa - Izegem 25-31

Maandag 27 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal:  Kreasa - Izegem 25-31Op de eerste speeldag van de play-offs in eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen verloren van Izegem. Uitslag: 25-31.

Volleybal: Helchteren - Chaumont 3-0

Maandag 27 februari 2023
In het volleybal ( nationale 2 dames A) heeft Helchteren met 3-0 gewonnen van Chaumont. Sets: 25-11, 25-21, 25-19.

Auto's van trouwstoet botsen

Zondag 26 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Meylandtlaan in Heusden-Zolder raakten gisteren drie auto's van een trouwstoet in een kop-staartaanrijding betrokken. Er was enkel blikschade.

Twee mankende wolven

Zondag 26 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Twee mankende wolvenZoomWelkom Wolf registreerde via een van zijn wildcamera's een treintje van zeven wolven tijdens een nachtelijk uitstapje. Opmerkelijk: twee van die wolven blijven behoorlijk te manken. "Dat is helaas niet ongewoon," zegt Jan Loos van Welkom Wolf; "daar zijn verschillende redenen voor, vermoedelijk waren aanrijdingen de oorzaak."
Houthalen-Helchteren - Grote-Brogel klopt Eendracht HouthalenIn Derde Provinciale heeft Sporting Grote-Brogel met 3-2 gewonnen van Eendracht Houthalen.

Houthalen VV wint bij Heis

Zondag 26 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV wint bij HeisIn Derde Provinciale is Houthalen VV bij Heis Sport gaan winnen met 0-3.

Aanwinst voor FC Helson

Zondag 26 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Aanwinst voor FC HelsonMet het oog op komend seizoen heeft FC Helson Kristof Bloemen (Pelt) aangetrokken.

Acht gewonden op afrit E314

Zondag 26 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de afrit van de E314 in Heusden-Zolder miste een busje vanochtend de bocht en belandde op zijn kant. Acht inzittenden raakten lichtgewond.

Zaalvoetbal: La Baracca -Vise 4-12

Zaterdag 25 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca -Vise 4-12In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 4-12 verloren van leider Celtic Visé. La Baracca staat laatste in de stand.

FC Helson klopt SV Herkol

Zaterdag 25 februari 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson klopt SV HerkolFC Helson heeft thuis SV Herkol verslagen met 1-0. Aan de rust was de stand 0-0. Agten scoorde in de 79ste minuur het enige doelpunt. Voor FC Helson was het de derde zege op rij.
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen - Herk FC 2-2  speelt gelijkPark Houthalen heeft vanavond thuis tegen Herk FC 2-2 gelijk gespeeld.

Helson B - Achel B 3-7

Zaterdag 25 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson B - Achel B 3-7In Vierde Provinciale heeft Helson B thuis met 3-7 verloren van Achel B.

Schrale wind

Zaterdag 25 februari 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Schrale windEen hogedrukgebied neemt post over Schotland en stuurt koude lucht van polaire oorsprong naar onze regio. Aanvankelijk is de luchtmassa nog licht onstabiel met kans op een bui, maar naarmate het weekend vordert, neemt de kans op een bui af en zijn er meer opklaringen. De volgende dagen manifesteert het hogedrukgebied zich nog meer over onze streken en is er flink wat zon, maar het is wel koud met een schrale noordoostenwind en tijdens de nacht vriest het algemeen.
Vandaag staat er een (…) Het hele nieuwsbericht

Man (23) gewond bij ongeval

Vrijdag 24 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is een 23-jarige man gewond geraakt bij een ongeval op de Geenrijt in Heusden-Zolder. Bij het ongeval waren een auto, een fietser en de bestuurder van een step betrokken.

Café Patika failliet verklaard

Vrijdag 24 februari 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft gisteren café Patika uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 25 maart ingediend worden.

Gebruik van lachgas daalt in Limburg

Vrijdag 24 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De hype rond het gebruik van lachgas lijkt te gaan liggen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij de politiediensten. Er zijn vorig jaar in Limburg wel nog enkele tientallen pv's opgemaakt en wat lachgasflessen in beslag genomen. Maar het verschil met de voorgaande jaren is groot. Overigens zijn de gevaren van het niet-medicinaal gebruik van lachgas groot.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Meer dan 3000 sociale huurwoningen erbijZoomDe afgelopen negen jaar zijn er meer dan 3.000 sociale huurwoningen bijgekomen in Limburg. De provincie doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen. Maar de groei volstaat niet om tegemoet te komen aan het aantal kandidaat-huurders, want er kwamen in die tijd zo'n 7.000 nieuwe kandidaten bij. (Radio 2)

Lichaam en ziel

Donderdag 23 februari 2023
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Lichaam en zielToen ik het boek van Ernest Claes over de dood van Victalis Vangille las, moest ik aan mijn grootvader – pee Jef – denken. Ernest Claes is passé, dacht ik eerst, maar toch, ik las het graag, geschreven in de sappige taal van de heren van Zichem. De schrijver legt filosofische vragen in de mond van simpele zielen.
Zielen, daar heb je het woord. Als een mens sterft overlijdt het lichaam en niet de ziel, schrijft hij. Toen moest ik aan mijn Pee denken. Hij stierf aan prostaatkanker op 69-jarige (…) Het hele nieuwsbericht

Inbrekers doorzoeken huis grondig

Donderdag 23 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Grote Hemmenweg in Zonhoven is ingebroken via een raam. De daders hebben het huis grondig doorzocht en zijn weg met geld en juwelen.

Veroordeeld voor stelen van drugs

Donderdag 23 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Achttien maanden cel met uitstel en een boete van 400 euro: dat is de straf die twee twintigers uit Heusden-Zolder vandaag hebben gekregen voor het stelen van drugs. Ze hadden cocaïne en cannabis gestolen.

Bart Hensbroek overleden

Donderdag 23 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Bart Hensbroek overledenDinsdag is Bart Hensbroek overleden, de echtgenoot van Marijke de Vente. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Mediabedrijven samen voor 12-12

Donderdag 23 februari 2023
Radio en TV
Houthalen-Helchteren - Mediabedrijven samen voor 12-12ZoomDe mediabedrijven VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis bundelen de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. "People help the people" van Cherry Ghost, eerder al gecoverd door Birdy, wordt gecoverd als campagnelied. En op maandag 6 maart zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in, met de uitzending "People help the people", waarin verzoekplaten worden gedraaid. Onder het motto "People help the people" draaien Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe, Willy, NRJ, Nostalgie en Nostalgie+ die dag enkel muziek op verzoek. Wie een plaat wil aanvragen, kan dat doen door Consortium 12-12 te steunen met een gift.

Visverlof voor 55.000 geduldige mensen

Donderdag 23 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Visverlof voor 55.000 geduldige mensenZoomIn 2020 piekte het aantal visverloven. Het totaal van meer dan 74.000 was het hoogste aantal van de laatste 20 jaar. Hengelen zat in de lift als individuele buitenactiviteit en vorm van natuurbeleving tijdens de coronapandemie en de lockdown. In 2021 heeft deze trend zich niet doorgezet en het aantal hengelaars daalde terug tot iets meer dan 60.000. Het totaal daalde in 2022 verder tot circa 55.000. (Bron: INBO)

Oppassen: vogelgriep in het land

Donderdag 23 februari 2023
Er worden momenteel over heel België gevallen van vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld. In Limburg was dat in de voorbije maand het geval in o.a. Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Halen, Hechtel-Eksel, Maaseik, Kinrooi en Bocholt.
Particulieren worden sterk aangeraden om dieren op te hokken. Kom je een kadaver tegen? Raak het niet aan en meld het via de influenzalijn op het nummer 0800 99 777.

Raimund Kwasniewski overleden

Donderdag 23 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Raimund Kwasniewski overledenMaandag is Raimund Kwasniewski overleden Hij was 84 jaar en afkomstig uit Houthalen-Helchteren. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Remans in Genk.. Begroeting: vrijdag (19-20 uur)

Victor Houben overleden

Donderdag 23 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Victor Houben overledenDinsdag is Victor Houben overleden, de echtgenoot van Angele Knuts. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Bromfietsster (48) gewond bij botsing

Woensdag 22 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Kruiswegstraat in Heusden-Zolder botsten gisterenavond een auto en een 48-jarige bromfietsster. Deze laatste raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Brand in loods van school

Woensdag 22 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest deze namiddag uitrukken omdat er brand was ontstaan in een oude loods van een school aan de Brugstraat in Heusden-Zolder. De loods is uitgebrand. De klaslokalen konden gevrijwaard worden.

Rina Bitters overleden

Woensdag 22 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Rina Bitters overledenZondag is Rina Bitters overleden, de echtgenote van Roger Gijbels. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Bijna 9.300 faillissementen

Woensdag 22 februari 2023
Bedrijfsnieuws
In 2022 werden 9.265 bedrijven failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 42% in vergelijking met 2021 (6.533).
Op gewestelijk niveau valt het op dat het aantal geregistreerde faillissementen in 2022 enkel in het Vlaams Gewest is toegenomen ten opzichte van 2019. De 5.287 faillissementen in dit gewest zijn het hoogste totaal sinds 2013 toen er 5.742 werden geregistreerd. In Wallonië vormen de 2.202 geregistreerde faillissementen het derde laagste resultaat van de afgelopen tien jaar na de "covid-jaren" 2020 en 2021. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 1.776 faillissementen opgetekend, 40% minder dan in 2019. (Statbel)

Acht procent meer verkeersdoden

Woensdag 22 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Acht procent meer verkeersdodenZoomVolgens de laatste Verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute, op basis van cijfers van de federale politie, is het aantal doden op onze wegen in 2022 met 8% gestegen ten opzichte van 2021. 521 personen kwamen om het leven. 1 op de 3 daarvan was een voetganger of een fietser. Het aantal fietsdoden steeg van 74 naar 95. Dat is het hoogste aantal ooit. In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden wel licht, in tegenstelling tot Wallonië en Brussel waar er een stijging was. Het aantal ongevallen met e-steps blijft ook in heel het land stijgen. In 2022 waren er 1.715 letselongevallen met e-steps, ofwel 5 per dag.

Versterking voor Park Houthalen

Woensdag 22 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Versterking voor Park HouthalenPark Houthalen heeft twee spelers aangetrokken voor komend seizoen: doelman Thijs De Boevere (Bree-Beek) en aanvaller Kevin Clerckx (Betekom).

Koudere periode

Dinsdag 21 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Koudere periodeAan de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over het noorden van Frankrijk, wordt in een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming vochtige, maar relatief zachte oceaanlucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied trekt stilaan weg naar het zuidoosten en maakt de weg vrij voor storingen die vanuit het westen komen opzetten. Na de doortocht van een koufront op woensdag, wordt koude en onstabiele lucht aangevoerd.
Morgen bevinden frontale wolken zich al in de ochtend over de (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Clerix overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Maria Clerix overledenZondag is Maria Clerix overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Rik Vrijsen. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Faar urne wirdt begraven op de begraafplaats van Houthalen-Centrum. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Ondertussen, in De Panne...

Maandag 20 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in De Panne...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Frans Florczak overleden

Maandag 20 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Frans Florczak overledenZaterdag is Frans Florczak overleden, de echtgenoot van Alice Feyen. Hij was 74 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in het funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg in Houthalen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Michele Noviello overleden

Maandag 20 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Michele Noviello overledenOp 15 februari is Michele Noviello overleden. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Inbrekers via raam in huis

Zondag 19 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Inbrekers hebben een raam opengebroken om binnen te dringen in een woning aan de Engstegenseweg in Zonhoven. De inbraak is vrijdagnamiddag vastgesteld.

Trio ingerekend op E314

Zondag 19 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft vanochtend op de E314 in Heusden-Zolder een auto onderschept met drie mannen aan boord. Zij werden achtervolgd vanuit Nederland waar zij weigerden te stoppen voor een politiecontrole. In hun auto werden een mes, pepperspray en gestolen werkmateriaal aangetroffen.

Verlies voor Eendracht Houthalen

Zondag 19 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Verlies voor Eendracht HouthalenIn Derde Provinciale is Eendracht Houthalen bij Kattenbos gaan verliezen met 0-1.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: Liège - La Baracca 8 -5In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 8-5 verloren van SL 16 Liège. Na 16 wedstrijden staat La Baraca laatste in de stand met 3 punten.

Eugene Vanhemel overleden

Zaterdag 18 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Eugene Vanhemel overledenDonderdag is Eugene Vanhemel overleden, de echtgenoot van Irma Vandijck. Hij was 81 jaar en wordt donderdag begraven na het afscheid (10.30 uur) in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan West. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur).

Ludo Wouters overleden

Zaterdag 18 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Ludo Wouters overledenOp 12 februari overleed Ludo Wouters, de weduwnaar van Ghislaine Dreesen. Hij was 72 jaar. Het afscheid vond in alle stilte plaats.
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Celstraf met uitstel voor dodelijk ongevalDrie maanden cel met uitstel en een boete van 1.600 euro waarvan de helft met uitstel: die straf kreeg een vrouw uit Zonhoven die op 12 februari 2022 op de Heuvenstraat in Zonhoven fietser René Timmers uit Beringen aanreed die zes dagen later overleed. De rechter heeft de vrouw ook twee maanden rijverbod opgelegd. Zij mag pas terug auto rijden na een theoretisch- en praktisch examen en na een medisch- en psychologisch onderzoek (PG)

Postkantoren maandag gesloten

Vrijdag 17 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Postkantoren maandag geslotenKomende (carnavals)maandag 20 februari zijn de postkantoren gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden wel overal uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

Eduard Claes overleden

Vrijdag 17 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Eduard Claes overleden
Woensdag is Eduard Claes overleden. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

Wisselvallig weekend

Vrijdag 17 februari 2023
Weerbericht
In een strakke westelijke luchtstroming worden storingen naar onze streken gestuurd. Er valt regen, maar de hoeveelheden zijn niet zo erg groot. Na het weekend komt een hogedrukgebied met zijn kern over het noorden van Frankrijk te liggen. We krijgen dan wat vaker droog weer.
Vandaag is het meestal zwaar bewolkt en af en toe valt er een spat regen. Meestal is het echter droog. Er staat wel veel wind met windstoten tot 65 km/u. Het kwik bereikt 12 of 13 graden.
Zaterdag zijn de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Een nieuwe Vermeer in het Rijksmuseum

Donderdag 16 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Een nieuwe Vermeer in het RijksmuseumZoomEen nieuwe Vermeer op de tentoonstelling in Amsterdam die volledig uitverkocht is: het ticketmeisje... (Cartoon: Fobie)

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 16 februari 2023
2.144.000 Belgen, of 18,7% van de bevolking, lopen risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de armoedecijfers voor 2022 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag op basis van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden publiceert.
13,2% van de Belgen leeft in een huishouden met een totaal besteedbaar inkomen dat lager is dan de armoedegrens, dat is 1.366 euro per maand voor een alleenstaande. Ze worden beschouwd als een risico op monetaire armoede.
Verder leeft (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Kruisingen fietssnelweg worden aangepaktZoomDe F74 Hasselt-Eindhoven via Pelt, ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Al deze conflictpunten krijgen de komende jaren een nieuwe, veilige invulling met een duidelijke situatie voor de fietsers en automobilisten. Voor zes van die kruisingen heeft het Limburgs provinciebestuur op 13 februari de omgevingsvergunning aangevraagd.
Het gaat om de fietsdoorsteken aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Een appartement werd in Limburg gemiddeld 1,84 procent goedkoper in het laatste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. De prijsdaling in Limburg is opvallend sterker dan in de andere Vlaamse provincies. Ook de huizenmarkt koelde af, maar daar is de knik in de prijzen veel beperkter dan bij de appartementen. Hasselt versterkte in 2022 zijn positie als duurste Limburgse stad.
Een appartement van 95 vierkante meter kostte eind 2022 in Limburg gemiddeld 218.266 (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Beertens overleden

Donderdag 16 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Jean Beertens overledenDinsdag is in Lummen Jean Beertens overleden, de weduwnaar van de in 2022 gestorven Eveline Coenen. Hij was 79 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt zaterdag (12 uur) plaats in aula de Heyde in Zelem.

Auto uitgebrand op E314

Woensdag 15 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond vatte een auto vlam op de E314 in Heusden-Zolder. De wagen is uitgebrand. Een technisch defect lag aan de oorzaak van de brand.

Priester Renzo Stefani overleden

Woensdag 15 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Priester Renzo Stefani overledenOp 5 februari overleed priester Renzo Stefani. Hij was 76 jaar en onder meer kapelaan in Houthalen en godsdienstleraar aan OLV-Visitatie in Leopoldsburg en het Sint-Pauluscollege in Houthalen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Voetganger aangereden in Hofstraat

Woensdag 15 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Voetganger aangereden in HofstraatIn de Hofstraat is deze voormiddag rond 11 uur een 53-jarige voetganger uit de gemeente aangereden door een auto. Hij raakte daarbij gewond.

Weersverandering

Woensdag 15 februari 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - WeersveranderingAtlantische storingen kunnen stilaan tot over onze regio schuiven met veel wolken en ook wat neerslag. Het zonnige weer van de afgelopen dagen maakt plaats voor een heel ander weertype. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar, maar het gaat wel een stuk harder waaien.
Vandaag is de zon eerst nog flink van de partij, maar vanuit het westen komen er hoge wolkenvelden opzetten en die sluieren de zon. Na de middag krijgt de zon het steeds moeilijker om doorheen de wolken te schijnen, (…) Het hele nieuwsbericht

E314 Boorsem vannacht afgesloten

Woensdag 15 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht opnieuw werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting het knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.

Rik Mues overleden

Woensdag 15 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Rik Mues overledenGisteren is Rik Mues overleden, de echtgenoot van Lea Vaes. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Fietsbrug in Helchteren bijna klaar

Dinsdag 14 februari 2023
De werken aan de fietsbrug in Helchteren zitten in de laatste rechte lijn. De komende weken werkt de aannemer de nieuwe bushaltes en de fietspaden richting brug af.

Rihanna zwanger op Super Bowl

Dinsdag 14 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Rihanna zwanger op Super BowlZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Twee inbraken in Zonhoven

Dinsdag 14 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Zowel op de Engstegenseweg als in de Jacob Lenaerts in onhoven is er ingebroken. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.
Houthalen-Helchteren - Meer dan 2000 cannabisplanten ontdektVanochtend vond in Limburg de dertigste Cleanhouse-actie plaats sinds de start in 2015. Deze acties worden in nauw overleg met parket Limburg en eventueel de onderzoeksrechters periodiek georganiseerd met het oog op het detecteren en opruimen van cannabisplantages. Het doel is het beheersen van deze vorm van (georganiseerde) cannabisteelt binnen onze provincie. Op zes plaatsen werd een huiszoeking uitgevoerd: Zonhoven, Bilzen, As (2), Bree en Kortessem.
Op de Vogelsancklaan in Zonhoven (…) Het hele nieuwsbericht

Kunst voor de tuinvogels

Dinsdag 14 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Kunst voor de tuinvogelsZoomZondag timmerden vrijwilligers van Natuurpunt en Limburgs Landschap in Houthalen-Helchteren 30 nestkastjes voor tuinvogels in elkaar. De grootte van het gat in het kastje verschilt al naargelang de vogelsoort. Maurice Cambré zorgde bij hem thuis voor een artistieke toets. Geïnspireerd door schilder Piet Mondriaan beschilderde hij het kastje in diens veelkleurige opvallende stijl (foto).
Kunst waarvan ook vogels kunnen genieten! Zou het niet mooi zijn als we ook de stijl van andere schilders op zulke nestkastjes zouden loslaten? Een Valerius De Saedeleer? Een Breugel? Een Rubens? Een Tuymans?  (Jef Lingier)

Zo ging dat in De Panne

Dinsdag 14 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Zo ging dat in De PanneZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - 'Voetballers niet meer in 't zwart betaald'Een vergoedingsplafond van 4.500 euro per seizoen en alleen maar digitale betalingen. Met dat nieuwe financiële kader maakt Voetbal Vlaanderen vanaf volgend seizoen een einde aan de jarenlange rechtsonzekerheid rond de RSZ-bijdragen van amateurvoetballers, meldt Sporza. "De tijd waarin onze amateurclubs hun spelers honderden euro’s per maand in het zwart betaalden, is voorgoed voorbij." Lees meer bij Voetbal Vlaanderen

Hinder bij De Lijn

Dinsdag 14 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Hinder bij De LijnZoomDoor een vakbondsactie is er hinder bij De Lijn. "De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De Lijn betreurt alleszins de hinder die dit met zich zal meebrengen voor haar bus- en tramreizigers. Met de vakbondsactie wordt gepleit voor meer koopkracht en meer fiscale rechtvaardigheid", laat de vervoersmaatschappij weten. Wie een bus moet nemen, controleert best de app of de website. 

Uniform oproepsysteem voor brandweer

Maandag 13 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Uniform oproepsysteem voor brandweerZoomNa de zone Oost-Limburg hebben nu ook de hulpverleningszones Noord- en Zuid-West Limburg het nieuwe oproepsysteem ‘FrontForce Emergency’ in gebruik genomen. Een belangrijke stap voor de Limburgse hulpverlening, want dit stelt de drie Limburgse hulpverleningszones in staat om het oproepen van personeel, materiaal en voertuigen voortaan nog beter en sneller te laten verlopen.
Aan de hand van dit nieuwe oproepsysteem stuurt de brandweerdispatch zowel brandweer- als ziekenwageninterventies aan. (…) Het hele nieuwsbericht

COVID-19 is de derde doodsoorzaak

Maandag 13 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de doodsoorzaken voor 2020. De COVID-19-pandemie veroorzaakte in dat jaar 22.012 doden in België, of 17,4% van alle sterfgevallen. Daarmee is COVID-19, de besmettelijke ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, de derde doodsoorzaak in 2020. Net als in 2019 waren tumoren de belangrijkste doodsoorzaak. In totaal overleden 27.209 mensen aan tumoren (kwaadaardig, goedaardig of onzeker), ofwel 21,4% van alle sterfgevallen in 2020. 26.289 Belgen stierven aan aandoeningen van de bloedsomloop, ofwel 20,7% van alle sterfgevallen.

Fernanda Papens overleden

Maandag 13 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Fernanda Papens overledenZaterdag is Fernanda Papens overleden, de weduwe van André Vandael. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt donderdag (14 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Onder invloed en geen rijbewijs

Maandag 13 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven heeft de politie het voorbije weekend een bestuurder betrapt die onder invloed van drugs was en nooit een rijbewijs heeft gehad. Zijn auto was niet verzekerd en niet ingeschreven bij de Dienst voor het Wegverkeer.

Doelman Florczak verlaat Helson

Maandag 13 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Doelman Florczak verlaat HelsonDoelman Dries Florczak trekt de deur achter zich dicht bij FC Helson. Hij verkast naar tweedeprovincialer Kabouters Opglabbeek.

Handbal: Kreasa - Kortrijk 32-17

Maandag 13 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Kreasa - Kortrijk 32-17In eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen Kortrijk verslagen met 32-17. Kreasa is gekwalificeerd voor de play-offs.

Helson wint bij Zonhoven United

Zondag 12 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson wint bij Zonhoven UnitedIn Eerste Provinciale is Helson bij Zonhoven United gaan winnen met 0-1. De ruststand was 0-0. In de 66ste minuut scoorde Duvan de winninggoal.

Houthalen VV speelt gelijk

Zondag 12 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV speelt gelijkIn Derde Provinciale is Houthalen VV bij Grimbie 69 niet vderder gekomen dan een gelijkspel: 2-2.

Park verliest bij Torpedo Hasselt

Zondag 12 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Park verliest bij Torpedo HasseltPark Houthalen heeft thuis met 0-2 verloren van Torpedo Hasselt.

Helson B verliest bij Neeroeteren

Zaterdag 11 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson B verliest bij NeeroeterenIn Vierde Provinciale heeft Helson B bij Neeroeteren FC verloren met 5-1.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca - Full Genk 0-9In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 0-9 verloren van Full Genk. Genk staat zesde in de stand, La Baraccca staat laatste.

Groen licht voor Vlaamse Toetsen

Zaterdag 11 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse Regering geeft groen licht voor de invoering van Vlaamse Toetsen. Het gaat om toetsen die álle leerlingen zullen afleggen in het 4de leerjaar, het 6de leerjaar, het 2de jaar secundair en het 6de jaar secundair. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts introduceert deze centrale proeven in de strijd tegen de dalende onderwijskwaliteit. De Vlaamse Toetsen zijn volgens hem nodig om permanent de vinger aan de pols te houden bij alle leerlingen, om scholen de kans te geven zich te vergelijken met (…) Het hele nieuwsbericht

1 euro per inwoner

Vrijdag 10 februari 2023
Hoeveel moet een gemeente geven aan slachtoffers van de aardbevingen? Bij ons blijven de bedragen per gemeente relatief beperkt. In Eindhoven hanteren ze een andere norm: 1 euro per inwoner, zodat daar nu een bedrag van zowat 244.000 euro wordt overgeschreven naar het Nederlandse gironummer 555 van de samenwerkende hulporganisaties. Dat scheelt een slok op een borrel, nemen we aan.
Het is maar dat je 't weet
Wie vandaag bouwt of grondig verbouwt moest tot op heden een regenwaterput van 5.000 liter laten steken, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in, meldt minister Zuhal Demir. 5.000 liter blijft het minimum. Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine. De maatregel gaat in vanaf 2 oktober.

Frater Yvo Nijsten overleden

Vrijdag 10 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Frater Yvo Nijsten overledenOp 4 februari is Frater Yvo Nijsten overleden, lid van de Congregatie van de Fraters van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. Hij was 82 jaar en afkomstig uit Houthalen. Als missionaris was hij werkzaam in Zaïre, Curaçao en Brazilië. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zonhoven.

Werkstraf voor drugsdealer

Donderdag 9 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Werkstraf voor drugsdealerEen werkstraf van 200 uur en een boete van 8.000 euro, waarvan 6.000 euro met uitstel: dat is de straf die een dertiger uit Heusden-Zolder vandaag heeft gekregen voor het dealen van drugs. Hij bracht cannabis en XTC aan de man. Hij dealde ook aan minderjarigen.

Ramenhandel Kubraam failliet

Donderdag 9 februari 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag Ramenhandel Kubraam uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 11 maart ingediend worden via website RegSol.

Juwelendiefstal in Sonnisstraat

Donderdag 9 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Juwelendiefstal in SonnisstraatIn een woning aan de Sonnnisstraat zijn juwelen gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

ZOL zoekt spermadonoren

Donderdag 9 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - ZOL zoekt spermadonorenZoomDe spermabank van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk doet een oproep naar lokale spermadonoren. Door een tekort aan donoren liggen de prijzen momenteel hoog en lopen de wachttijden op tot 3 maanden. Het ZOL heeft sinds 2013 een spermabank. Die werkte eerst met lokale donoren, maar ook met geïmporteerd zaad vanuit Denemarken. "2 jaar geleden kwam er een tekort op de internationale markt en zijn we toch terug begonnen met het rekruteren van onze eigen donoren", vertelt fertiliteitsarts Natalie Dhont. Het (…) Het hele nieuwsbericht

Aantal geboorten in 2022 gedaald

Donderdag 9 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden voorlopig ongeveer 113.800 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er zo’n 2.800 minder dan in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,4%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,2%) en het Waalse Gewest (-0,6%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-11,1%) ten opzichte van de periode 2018-2021. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2022 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Toon Lemmens overleden

Donderdag 9 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Toon Lemmens overledenGisteren is Toon Lemmens overleden, de echtgenoot van Jacqueline Vanroey. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

Park wint bij Juve Hasselt

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Park wint bij Juve HasseltIn Eerste Provinciale is Park Houthalen vanavond bij Juve Hasselt gaan winnen met 0-2. Voor Park scoorden Livio Olivieri en Nico Prévot.

Helson B en Meeuwen B spelen gelijk

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson B en Meeuwen B spelen gelijkIn Vierde Provinciale hebben Helson B en KSK Meeuwen B vanavond op het veld van Helson 0-0 gelijk gespeeld.

Houthalen-Boxberg : 5-0

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen-Boxberg : 5-0Vanwege het forfait van Racing Boxberg heeft Houthalen VV vanavond de geplande match tegen die club gewonnen met 5-0.

Helson klopt Meeuwen

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson klopt MeeuwenIn Eerste Provinciale heeft Helson Helchteren vanavond de punten thuis gehouden tegen KSK Meeuwen: 3-2.

Meer wolken

Woensdag 8 februari 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Meer wolkenEen kanjer van een hogedrukgebied ontfermt zich over het weer in onze streken. De zon is daarbij omnipresent en er staat nauwelijks wind. Met heldere condities tijdens de nacht vriest het wel algemeen. Minpunt is de luchtkwaliteit: omdat er nauwelijks beweging in de atmosfeer is, blijven stof- en roetdeeltjes hangen en is de luchtkwaliteit zeer slecht. De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich stilaan richting Rusland, waardoor donderdag een erg zwakke storing over onze streken kan schuiven. Ook de dagen (…) Het hele nieuwsbericht

Gerard Hermans overleden

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Gerard Hermans overledenOp 2 februari is Gerard Hermans overleden, de echtgenoot van Alda Keunen. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Drie auto's botsen: twee gewonden

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Drie auto's botsen: twee gewondenEen 54-jarige vrouw uit Beringen en een 30-jarige man uit Diepenbeek raakten gewond bij een kop-staartbotsing tussen drie auto's op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde deze voormiddag rond 10.10 uur.
Op de Herebaan-Oost raakten gisterenavond rond 17 uur een auto en een 19-jarige voetganger uit de gemeente in een aanrijding betrokken. De voetganger werd daarbij gewond.

Inbraak in Binnenvaartstraat

Woensdag 8 februari 2023
In een woning aan de Binnenvaartstraat is gisteren ingebroken. De dieven gingen er met juwelen aan de haal.
Op de Facebookpagina van een (ingeweken) Peltenaar vonden we een heftige reactie op het tamelijk omstreden tv-programma Het Verhaal van Vlaanderen. Piet Peters snuffelt al een half leven aan de (naar zijn zeggen) van de pot gerukte mythevorming rond 1302. Stukjes van zijn puzzel staan op zijn website www.leugensvan1302.be die wellicht nooit helemaal klaar geraakt omdat hij met zoveel andere dingen bezig is... Hier is die reactie: 
"Het (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - 10.000 euro voor slachtoffers aardbevingVanuit het Fonds Wereldnoden schenkt bisdom Hasselt 10.000 euro aan Caritas International voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. “De machteloosheid ten aanzien van zulke natuurramp roert me enorm”, zegt bisschoppelijk  gedelegeerde voor de diaconie en de caritassector Frank Deloffer. “In die situaties willen we ons christelijk geloof ook werkelijk in daden uitdrukken".

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Nathalie Leyssens overleden

Woensdag 8 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Nathalie Leyssens overledenMaandag is in Koersel Nathalie Leyssens overleden, de weduwe van de in 2012 gestorven Maurice Kumpen. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) bij Franken Uitvaartzorg in Heusden-Centrum.
Kort nieuws van bij de buren
In twee uur tijd heeft de politie van Heusden-Zolder 33 bestuurders geverbaliseerd voor gsm-gebruik aan het stuur. De controle gebeurde gisterennamiddag.
Houthalen-Helchteren - Ongeval op Grote Baan: twee gewondenOp de Grote Baan botsten deze namiddag rond 13.15 uur twee auto's. Een 66-jarige en een 63-jarige vrouw, beiden uit de gemeente, raakten daarbij gewond.

Boetes voor betrapte winkeldieven

Dinsdag 7 februari 2023
Winkeldiefstal is nog steeds een veelvoorkomende vorm van criminaliteit die, in tegenstelling tot andere vormen van diefstal, de laatste jaren niet is afgenomen. Iedere handelaar maakt het wel eens mee en vaak wordt er geen aangifte gedaan. Om die straffeloosheid tegen te gaan, voerden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en het College van procureurs-generaal vorig jaar lik-op-stukboetes of onmiddellijke minnelijke schikkingen in voor winkeldiefstal. Hiermee kan de politie de dader ter (…) Het hele nieuwsbericht

Aardbevingen in Turkije en Syrië

Dinsdag 7 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Gisteren werden delen van Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen, de zwaarste in wel 100 jaar. De materiële schade is enorm en ook de menselijke tol is hoog... Ondertussen werden al méér dan 5.000 slachtoffers geteld. Heel wat landen sturen mensen en materieel om hulp te bieden, maar er zal véél geld nodig zijn voor de wederopbouw. Meerdere organisaties roepen dan ook nu reeds op om geld te storten voor deze hulp. O.a. kan dit via Unicef of het Rode Kruis.

Virginia Houben overleden

Dinsdag 7 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Virginia Houben overledenOp 31 januari is Virginia Houben overleden. Zij was 81 jaar.

Handbal: Sasja - Houthalen 27-25

Maandag 6 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Sasja - Houthalen 27-25In eerste nationale mannen van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 27-25 verloren van Sasja, de tweede in de stand. Kreasa staat zesde.

Opnieuw wolf doodgereden

Maandag 6 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Opnieuw wolf doodgeredenZoomOpnieuw is een wolf doodgereden, de tweede al op nog geen week tijd. Vanavond gebeurde dat op de N76, de weg tussen Zwartberg en Meeuwen. Daar is de toegang tot de weg voor dieren nochtans slechts mogelijk via uitgangen die met waarschuwingslichten voor het verkeer zijn beveiligd. Hoe het kwam dat de wolf op die weg werd aangereden, is nog niet duidelijk.
Volgens het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gaat het om een mannelijke wolf, van ongeveer een jaar oud. Medewerkers van het NHC zijn het kadaver gaan ophalen. 
Donderdag jl. werd een jonge wolf doodgereden in Hechtel-Eksel. In totaal zijn de voorbije jaren in Limburg al zeven wolven door het verkeer omgekomen. (Foto NHC)
Houthalen-Helchteren - Steunactie Rode Kruis voor aardbevingZoomRode Kruis-Vlaanderen zet 200.000 euro vanuit het noodhulpfonds in voor humanitaire ondersteuning bij de aardbevingen die Turkije en Syrië getroffen hebben. De noden ter plaatse zijn immers enorm hoog: er is op dit moment al sprake van meer dan 2.300 doden en zo’n 10.000 gewonden. Bovendien zijn ook duizenden gebouwen verwoest. “Onze collega’s van de Turkse Rode Halve Maan, de Syrische Rode Halve Maan en het internationale Rode Kruis kunnen momenteel alle hulp gebruiken”, aldus Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. 
“Alle Limburgers die dus een steentje willen bijdragen, kunnen dit doen via rodekruis.be/aardbeving of het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding aardbeving". (foto Rode Kruis)

Auto tegen boom: man (45) gewond

Maandag 6 februari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is een 45-jarige man met zijn auto tegen een boom gereden op de Terlaemenlaan in Heusden-Zolder. Hij raakte daarbij gewond.
Houthalen-Helchteren - Frans Timmers en Lène Vangansewinkel overledenOp 1 februari is Frans Timmers (93) overleden. Op 5 februari overleed zijn echtgenote Lène Vangansewinkel (89). Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Houthalen-Centrum.

Spionageballon boven de Noordpool

Maandag 6 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Spionageballon boven de NoordpoolZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

'Minder huisvuil door Optimo'

Maandag 6 februari 2023
Houthalen-Helchteren - 'Minder huisvuil door Optimo'ZoomHet Optimo-systeem van Limburg.net, waarbij slechts één ophaalbeurt nodig is voor verschillende huisvuilzakken, werkt nu één jaar. Uit metingen blijkt dat in de 33 gemeenten die op dit moment aan het systeem deelnemen, de hoeveelheid huisvuil met gemiddeld 4,95 % daalde, dat is 4,5 kg per inwoner, meldt Limburg.net.
In de gemeenten die werken met full Optimo - met vijf verschillende vuilniszakken - is de daling zelfs 5,47 %. In de gele zakken wordt gemiddeld 5,21 kg (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Neergestorte weerballon beïnvloedt WKZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Pierre Segers overleden

Maandag 6 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Pierre Segers overledenOp 2 februari is Pierre Segers overleden. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witter en Baers aan de Weg naar Zwartberg.
Houthalen-Helchteren - Merovingische mantelspeld in Gallo-Romeins MuseumZoom2021 verwierf het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten uit Broechem (Ranst, provincie Antwerpen). Ze behoren tot de Vlaamse Topstukkenlijst. Hét topstuk – een gouden mantelspeld – is voortaan te bewonderen in de inkomhal van het museum. Experten hebben het over een Schijffibula in goud en zilver met filigraanversiering en ingelegd met granaat.
Het Merovingisch grafveld van Broechem is de best onderzochte, (…) Het hele nieuwsbericht

Helson zet trainers aan de deur

Maandag 6 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson zet trainers aan de deurEersteprovincialer FC Helson heeft zowel Jurgen Vandeurzen (T1) als Brecht Deferm (T2) ontslagen.

Houthalen VV wint van Wiemismeer

Zondag 5 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV wint van WiemismeerIn Derde Provinciale heeft Houthalen VV thuis Zwaluwen Wiemismeer verslagen met 3-0. Aan de rust was de stand 1-0. De doelpuntenmakers waren Kaddouri, Pilliteri en Sirfouq.

E. Houthalen verliest van Breugel

Zondag 5 februari 2023
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen verliest van BreugelIn Derde Provinciale is SV Breugel bij Eendfracut. Houthalen gaan winnen met 0-6. Willekens (3), Dujourie, Jongeneelen en Vrijsen maakten de doelpunten. Atmaca van Eendracht Houthalen werd uitgesloten wegens twee keer geel.
Kort nieuws van bij de buren
In de Holleweg in Zonhoven botsten gisterenavond een auto en een 18-jarige bromfietser. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Helson verliest van Bregel Sport

Zaterdag 4 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson verliest van Bregel SportIn Eerste Provinciale heeft de eerste ploeg van Helson vanavond thuis met 0-2 verloren van Bregel Sport.

Herkol en Park spelen gelijk

Zaterdag 4 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Herkol en Park spelen gelijkOp het veld van Herkol in Pelt hebben Herkol en Park Houthalen vanavond 2-2 gelijk gespeeld. Park kwam 0-2 voor via Bieniek en Bouazil. Maar Herkol toonde wilskracht en Foqué en Wels zorgden voor de uiteindelijk gelijke eindstand.

Helson B houdt de punten thuis

Zaterdag 4 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Helson B houdt de punten thuisHelson B heeft vanavond de punten thuis gehouden in de wedstrijd tegen Sparta Lille. Het won met 4-0.

Geheimzinnige ballon boven de VS

Zaterdag 4 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Geheimzinnige ballon boven de VSZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Werk van Walter Vrancken

Zaterdag 4 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Werk van Walter VranckenZoomOp de Meylandt-Art tentoonstelling in de Luchtfabriek hangen werken van leerlingen van de kunstacademie. Een topwerk tussen de veelheid van kunst is dat van Walter Vranken uit Helchteren. Een typisch Vrankenwerk met hoekige, kleurrijke, kubistische figuren die in elkaar schuiven. Nog te bezichtigen tot eind februari. (Jef Lingier)

Robot voorgesteld in SFZ

Zaterdag 4 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Robot voorgesteld in SFZZoomOnder ruime belangstelling van onder meer de huisartsen uit de streek, is vandaag de Versius-robot voorgesteld in het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder. De robot is ontwikkeld door specialisten aan de universiteit van Cambridge, er zijn op dit moment wereldwijd 100 exemplaren in gebruik, dit is de eerste in de Benelux. Eén van de voordelen van deze operatierobot in vergelijking met andere in Limburg is dat hij veel lichter is en dus makkelijk verplaatsbaar. "We gaan nu in eerste (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - 'Wonen in Limburg': de nieuwe woonmaatschappijZoomVanaf 1 juli zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn: ‘Wonen in Limburg’. Ze gaat de 19 Limburgse sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren vervangen, die nu 375 medewerkers tellen. Het gaat om Cordium, KBM, Vooruitzien, Nieuw Dak, Nieuw Sint-Truiden, Maaslands Huis, Kempisch Tehuis, Woonzo, Ons Dak, Hacosi, Landwaarts, Kleine Landeigendom, SVK Het Scharnier, SVK Midden-Limburg, SVK Houtvast, SVK West-Limburg, SVK Land (…) Het hele nieuwsbericht

Het wordt opnieuw kouder

Vrijdag 3 februari 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Het wordt opnieuw kouderNa de doortocht van een koufront op zondagochtend stroomt gevoelig koudere lucht over onze streken. Wel stijgt de luchtdruk en is het droog met een grote kans op zonneschijn. Na het weekend gaat het ook tijdens de nacht vriezen. Tot het koufront voorbij is getrokken krijgen we zacht en bewolkt weer met soms een drupje regen.
Vandaag zijn de wolken nadrukkelijk aanwezig. Een enkele opklaring is niet uitgesloten, maar meestal blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Bovendien is een lokaal drupje motregen (…) Het hele nieuwsbericht

Minder wagens ingeschreven

Vrijdag 3 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal geregistreerde wagens in België daalt voor het derde jaar op rij. In  2022 waren er 374.597 personenwagens ingeschreven in België, of 4,6% minder dan in 2021. In 2019 werden 557.970 nieuwe wagens in gebruik genomen, wat betekent dat de markt op drie jaar tijd met ongeveer een derde is gekrompen. De verkoop van nieuwe hybride personenauto's (benzine of diesel + elektrisch) steeg met 15%, van 115.317 auto's in 2021 naar 133.184 in 2022. Ook de verkoop van puur elektrische auto's (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een miljoen Belgen zijn materieel en sociaal kansarm: onverwachte uitgaven en vakanties zijn de belangrijkste obstakels. 9,5% van de Belgische bevolking is materieel en sociaal achtergesteld. Dit komt overeen met 1.083.000 personen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 17,5% van de bevolking, in het Waals Gewest 14,4% en in het Vlaams Gewest 5,4%. Dit zijn de eerste resultaten van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden in 2022. (Statbel)

Opnieuw wolf doodgereden

Vrijdag 3 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Opnieuw wolf doodgeredenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Tridente

Vrijdag 3 februari 2023
Ronnie Verhoeven uit Houthalen heeft de besloten vennnootschap Tridente opgericht met zetel aan de Burgemeester Jan Geritslaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer alle activiteiten die verband houden met het verlenen van consultancy, managementactiviteiten en administratrieve en commerciële dienstverlening.

Nog even de Noord-Zuid

Donderdag 2 februari 2023
Nog tot en met 7 februari (volgende week dinsdag!) kan je reageren op de projectonderzoeksnota inzake de Noord-Zuid via noordzuidlimburg.be/raadpleging. De nota beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. Via dat geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp van de Noord-Zuid steeds meer vorm. Zo worden onder meer de locatie van de tunnelmonden vastgelegd, alsook de haltes van de trambus.
Je kan de projectonderzoeksnota ook inkijken en erop reageren in volgende stad- en gemeentehuizen (na afspraak): Houthalen-Helchteren, Peer, Hechtel-Eksel, Pelt, Zonhoven, Heusden-Zolder en Hasselt. Meer info op noordzuidlimburg.be/raadpleging.

Cametec failiet verklaard

Donderdag 2 februari 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillisement uitgesproken van Cametec uit Houthalen-Helchteren. Schuldvorderingen moeten voor 4 maart ingediend worden.

Minderjarige bromfietser aangereden

Donderdag 2 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Minderjarige bromfietser aangeredenOp de Herebaan-West is vanmiddag rond 12 uur een minderjarige bromfietser uit de gemeente aangereden door een auto. Hij raakte daarbij gewond.

Margarita Viso-Garcia overleden

Donderdag 2 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Margarita Viso-Garcia overleden
Dinsdag is Margarita Viso-Garcia overleden, de echtgenote van Gines Campan-Meneses. Zij was 65 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur);

Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'

Donderdag 2 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'ZoomMusica in Pelt heeft een nieuw hEARDROPS-filmpje online geplaatst. Het heet "Dronotonous" en het gaat over drone-klanken. Een drone is hier geen mini-helikopter maar een lang aangehouden toon. Je vindt drones zelfs in het leven van alledag. Sommige drones zijn rijk genoeg om er wat meer in detail naar te luisteren. Geef ze alleen even wat aandacht. Speel met hun klankkleur, volume, duur of richting. Combineer ze in lagen op elkaar of laat ze met elkaar interageren. Mooi om te bekijken en te beluisteren!
In 2023 organiseert Centrum Duurzaam Groen maar liefst 24 gratis online workshops voor particulieren. Allemaal in het teken van het sluiten van de biologische kringloop in huis en tuin.
De eerste workshop gaat door op maandag 13 februari 2023. De volgende thema's komen aan bod: voedselverlies, thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihout voorkomen en verwerken, stadstuinieren.
Zin om bij te leren hierover? Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via deze link. Deze workshops worden georganiseerd met medewerking van Vlaco vzw en Limburg.net

Mathieu Pinxten overleden

Woensdag 1 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Mathieu Pinxten overledenGisteren is Mathieu Pinxten overleden. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Lieve Vanstiphout overleden

Woensdag 1 februari 2023
Houthalen-Helchteren - Lieve Vanstiphout overledenMaandag is Lieve Vanstiphout overleden, de echtgenote van André Schepers. Zij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Morsen met tijd

Woensdag 1 februari 2023
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Morsen met tijdStaan we er ooit bij stil dat tegenwoordig bijna alles automatisch gaat? Langzaam evolueren we naar een zijn zonder nadenken, zonder doen. Geleidelijk laten we ons leiden door technologie en vliegen we door het leven op automatische piloot. Vervang die langzaam van daarnet maar door ‘steeds sneller’. Zo leven we ook. Steeds sneller. Ongeduldiger. Ambachten verdwijnen, mensen worden luier en halen steeds minder voldoening uit hun werk en hun leven. Bijgevolg worden ze rusteloos en gefrustreerd. Onze (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen