Neerpelt
In 1993 schreef Luc Stalmans in
Het Liller Heem, het tijdschrift van de Liller Heemkundige Kring, schreef Luc Stalmans: “Toen aanvang september 1944 de Engelse troepen op weg naar Duitsland in Sint-Huibrechts-Lille werden opgehouden, begonnen er veertien moeilijke dagen voor de familie Gielen. De meeste van de toenmalige bewoners van de Venderstraat vluchtten naar de Geuskens Meer dan zestig mensen verbleven gedurende twee weken op de boerderij Gielen. Later, wanneer er meer en meer Duitsers in de Broekkant aankwamen, er meer bedrijvigheid in de lucht was en er links en rechts geschoten werd of granaten neervielen, steeg ook de onrust bij de bewoners en vluchtelingen op de Geuskens.
Deze onrust werd stilaan een uitgesproken vrees voor een slechte afloop, die quasi zekerheid werd in de nacht van maandag op dinsdag 19 september 1944. Die nacht staken Engelse soldaten het kanaal over, wat gepaard ging met zware beschietingen waarvan men het in de schuilkelder erg benauwd kreeg. In die moeilijke uren stelden de bewoners en de vluchtelingen op de Geuskens hun vertrouwen in O.-L.-Vrouw en
beloofden haar een kapelletje als iedereen heelhuids deze nacht zou doorkomen. De Duitse soldaten werden verdreven door de Engelsen en voor de mensen van de Geuskens was bijgevolg de nachtmerrie voorbij. Zodra alles een beetje genormaliseerd was geworden, beslisten de familie Gielen en de mensen die onderdak vonden op de Geuskens het beloofde kapelletje te bouwen. Harrie Tielens uit Lille kreeg de opdracht tot bouwen. In april 1945 werd het kapelletje plechtig ingewijd door pastoor Jaak Soors, in aanwezigheid van alle betrokkenen. Het werd toegewijd aan O.-L.-Vrouw van Lourdes”.
Nu is de kapel vervallen. Hopelijk wordt dit kleine monument in ere hersteld, alleen al voor de geschiedenis...