Het overige nieuws

Voor elektrische treinen tot Hamont

Donderdag 26 november 2015
Vanaf maandag 14 december kunnen er elektrische treinen rijden tussen Herentals en Mol. Een goede zaak, maar het kan nog beter! Om een volwaardige en snellere reizigersdienst uit te bouwen tussen Noord-Limburg en Antwerpen, is de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hamont noodzakelijk. Daarom is er een petitie-actie gestart waarin gevraagd wordt dat er zo snel mogelijk wordt geëlektrificeerd vanuit Mol naar Hamont. Noord-Limburg heeft ook recht op een volwaardige elektrische treindienst! De petitie vindt u hier. Ondertekenen maar!
Reageer

Over de kop met de slee

Donderdag 26 november 2015
Uit het popgeschiedenisboek


Neen, we hebben ons niet van maand vergist. Tegenwoordig associëren we ‘Jingle Bells’ met Kerstmis, maar dat liedje werd oorspronkelijk voor Thanksgiving Day geschreven en die feestdag vieren de Amerikanen vandaag. Lees vol verbazing op de Jukeboxkalender de geschiedenis van dit liedje over een koppeltje dat over de kop gaat met een paardenslee. In de tijd dat het werd geschreven was het voor dubbelzinnige interpretaties vatbaar...
Reageer

Slimme duiven

Woensdag 25 november 2015
Vandaag gelezen
 Uit een onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat duiven kunnen worden getraind om op een mammogram kwaadaardige borsttumoren te onderscheiden van gezond borstweefsel. Na een korte training waren de vogels bijna net zo effectief als een jarenlang geschoolde patholoog of radioloog - na twee weken waren ze in 85 procent van de gevallen succesvol. Als de duiven als groep werden genomen en de meerderheidskeuze werd gevolgd, steeg dat percentage zelfs naar 99 procent.
Volgens de onderzoekers kunnen duiven mogelijk helpen bij het ontwikkelen van nieuwe diagnostische technieken. Momenteel moeten er nog menselijke artsen worden ingehuurd om duizenden scans te bekijken om die technieken te verfijnen - een duur en zeer arbeidsintensief proces.
(Bron: scientificamerican.com)

Reageer
Ducatt Lommel krijgt 'Innovatie Award'
Het Lommelse bedrijf Ducatt is vandaag in Hasselt uitgeroepen tot meest innovatief bedrijf van Limburg. De directie mocht de Innovatie Award in ontvangst nemen voor de ontwikkeling van een milieuvriendelijke coating voor zonnepanelen, die zorgt voor een significante rendementsverhoging. Ducatt onstond in 2010, als opvolger van gloeilampenfabriek Emgo. Het bedrijf kwam eerder deze week nog in het nieuws door een herfinanciering met 9 miljoen euro en een loonsinlevering door het personeel.
Reageer

Je zou voor minder

Woensdag 25 november 2015
Prietprouwët
Je zou voor minder
Toen dè ós món dë prijs van dë slouwëj zààg, kreeg zë dë krop ien dë kèèl.
           Pjèrkën
Reageer

De grootste kloonfabriek ter wereld

Dinsdag 24 november 2015
Vandaag gelezen
De Chinese Boyalife Group gaat "de grootste kloonfabriek ter wereld" bouwen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. In de fabriek zal er onder meer een centrum voor gekloonde dieren, een genenbank en een tentoonstellingsruimte komen. De fabriek komt te staan in de rampzone van de noordoostelijke stad Tianjin waar in augustus meerdere gebouwen ontploften. De bouw gaat minstens 31 miljoen dollar kosten en moet volgend jaar al beginnen. Boyalife Group wil starten met het klonen van Japanse koeien om de prijs van rundvlees omlaag te drukken. (Bron: xinhuanet.com)
Reageer

62 ongevallen op Limburgse wegen

Dinsdag 24 november 2015
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 62 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel en 46 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 1 dode en 10 lichtgewonden.
Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 29 ademtesten afgenomen, waarvan er 7 (of 24 %) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Reageer

François Jansen overleden

Dinsdag 24 november 2015
François Jansen overleden
Zondag is François Jansen overleden, de echtgenoot van Josephine Lyen. Hij was 83 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30 uur) in de decenale kerk van Lommel-Centrum.
Reageer

Vertraging in het treinverkeer

Dinsdag 24 november 2015
Deze voormiddag heeft het treinverkeer vertraging ondervonden. Dat had te maken met een persoonsongeval tussen Herentals en Mol, aldus Infrabel. Het ongeval gebeurde op Mols grondgebied. De reizigers op de trein werden geëvacueerd en tussen Herentals en Mol werden een tijdlang vervangbussen ingelegd. UPDATE Rond 13u werd het treinverkeer op de lijn hervat.
Reageer
24.861 alcoholtesten tijdens Slim-acties
Tijdens de Slim-acties op de Limburgse wegen werden gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar 24.861 alcoholtesten afgenomen. Daarvan bleek 3 procent (782) positief. Dat is precies hetzelfde overtredingspercentage als vorig jaar.
Het aantal positieve bestuurders die zwaar onder invloed zijn (> 0,8 promille) blijft nog altijd zeer hoog met 65 procent. Van de 83.644 gecontroleerde voertuigen op snelheid, reden er 7 procent (6.198) te snel. Dit is net hetzelfde percentage als (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Zonder woorden

Maandag 23 november 2015
Zonder woorden
(Foto Albert Agten)
Reageer

André Overloop overleden

Maandag 23 november 2015
André Overloop overleden
Gisteren is André Overloop overleden, de weduwnaar van Mit Vermeiren.  Hij was 84 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie in de parochiekerk  van Lommel-Centrum.
Reageer

Zwarte Piet was er al rond 1800

Zondag 22 november 2015
Vandaag gelezen
Een prenthistoricus heeft de voorgeschiedenis ontdekt van zwarte Piet. De onderzoeker vond een Duits gedicht uit ongeveer 1800 waarin een kerstman met zijn knecht Ruprecht optreedt. De kerstman is een Turk, en Ruprecht is zijn slaaf. Dit werpt nieuw licht op het boek van Jan Schenkman (1850), waarin Sinterklaas voor het eerst te zien is met een donkere knecht. (Bron: ii.nl)
Reageer

'La Charmante' nieuw in Septakkers

Zondag 22 november 2015
'La Charmante' nieuw in Septakkers
In de Septakkers 1 opende een totaal nieuwe zaak met exclusieve woondecoratie. Uitbaters Bettina Van Lierop en dochters Sanne en Liche, samen met Filip Van Reeth (foto bovenaan) hebben tevens een eigen huisstijl uit de romantische periode, maar met een hedendaagse toets. Ook voor een eigen productie van bad- en bedlinnen kunt u er terecht. Veel succes! (Foto's Annie Teuwens)
'La Charmante' nieuw in Septakkers'La Charmante' nieuw in Septakkers'La Charmante' nieuw in Septakkers
Reageer

Uitslagen handbal dit weekend

Zondag 22 november 2015
Uitslagen handbal dit weekend
Gisteren - zaterdag - moesten de -12j. van HVL hun meerdere erkennen in Nelo. De -14j. wonnen deze voormiddag hun thuiswedstrijd tegen Bilzen met overtuigende 32-6 cijfers.
Reageer
Campus Mercurius steunt leerlingen tijdens de FLL
Volgende week neemt het zesde leerjaar van basisschool Kla4tje deel aan de FLL (First Lego League). Tijdens dit project werken de leerlingen rond een door Lego gekozen thema. Dit jaar is dat thema 'Trash Trek' of 'Afval, kunnen we er iets van maken...' Campus Mercurius wou dit project en de leerlingen van het zesde leerjaar graag steunen. Er werd contact opgenomen met 'Goodplanet' en de stad Lommel en zo werd het mogelijk gemaakt dat alle leerlingen van de school en cursisten van het (…) Het hele nieuwsbericht
Campus Mercurius steunt leerlingen tijdens de FLLCampus Mercurius steunt leerlingen tijdens de FLLCampus Mercurius steunt leerlingen tijdens de FLL
Reageer

Bij de dood van Armand

Zaterdag 21 november 2015
Vandaag gelezen
'Vijftig jaar lang pleitte hij onvermoeibaar en met ontwapenende oprechtheid voor vrede en verdraagzaamheid. "Mijn allergrootste wens is een beetje vriendelijkheid," zong hij. Was iedereen maar een beetje als Armand, dan was er niets aan de hand.' (Bron: De Volkskrant)
Reageer

CVO Lino op reis naar Lanzarote

Zaterdag 21 november 2015
CVO Lino op reis naar Lanzarote
Afgelopen week maakten cursisten van het volwassenenonderwijs Spaans van CVO Lino een studiereis naar het eiland Lanzarote, één van de 7 Canarische eilanden. Gedurende zeven dagen doorkruisten ze het hele eiland op zoek naar de mooiste plekjes. Zo bezochten ze het atelier en de constructies van de architect-kunstenaar César Manrique en werden ze overweldigd door de vulkanische schoonheid van het natuurpark Timanfaya. Dankzij de prospectie van 'la profesora Linde' en het enthousiasme van de cursisten  en hun sympathisanten werd het alweer een fantastische en leerrijke ervaring. (Foto Jacky Geboers)
Reageer

Geen concert André Rieu

Zaterdag 21 november 2015
Het is maar dat u 't weet
Het concert van André Rieu in Ethias Arena in Hasselt gaat vanavond niet door, meldt Radio2. Het is uitgesteld naar 27 februari. Rieu heeft vanmorgen zelf die beslissing genomen, hij wilde in deze omstandigheden liever niet optreden, zegt de uitbater van de Ethias Arena.
Reageer

Overdaad schaadt

Zaterdag 21 november 2015
Chel mag het zeggen
Overdaad schaadt
Dinsdag was het weer zover: het jaarlijks onderzoek bij de cardioloog. Niet dat ik me ziek of slapjes voel, maar toch maak ik me elk jaar weer zorgen in de weken vooraf. Ik weeg een kilo of tien teveel, beweeg te weinig en bij de recente bloedanalyse wezen mijn leverfuncties een meer dan gemiddeld alcoholgebruik aan. Nee, nog niet echt alarmerend, maar voldoende voor mijn huisarts om me telkens weer de goed gemeende raad te geven toch maar wat op dat verbruik te letten. Doe ik dan ook. Echt. Een maand of zo. Tja. (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Captagon voor het gevecht

Vrijdag 20 november 2015
Vandaag gelezen
De amfetamine fenethylline, beter bekend onder de merknaam Captagon, is zeer in trek bij de strijdende partijen in Syrië. Het krachtige, sterk verslavende pilletje zorgt voor een enorme energieboost, die strijders op de been houdt tijdens lange vuurgevechten en pijn en angst onderdrukt. Het is ook relatief goedkoop. Volgens dokters heeft Captagon wel een aantal gevaarlijke mogelijke bijeffecten, zoals psychoses en hersenschade. De Syrische politie heeft het moeilijk met Captagon: demonstranten die de pil gebruikten, konden moeilijker worden gemarteld omdat hun incasseringsvermogen aanzienlijk was gestegen. (Bron: washingtonpost.com)
Reageer

Wat een hondenleven waard is

Vrijdag 20 november 2015
Tribunaliteiten
Op 15 september 2015 boog de vrederechter van het elfde kanton van Antwerpen zich over de aanval van twee Dalmatiërs op Charlie. Charlie was een Cavalier King Charles, in de leeftijd van twee jaar, een hond zoals wijlen Pim Fortuyn en Ronald Reagan er één hadden. De gebeten hond verbleef een week in het ziekenhuis en liep twee weken rond met een spalk. Voor het vredegerecht eiste de baas van het slachtoffer naast de verplaatsings- en administratiekosten (100 euro) ook de terugbetaling van de (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Van onze man in New York

Vrijdag 20 november 2015
Van onze man in New York
‘Central park’ is zeker het meest gekende park van New York, maar het heeft een geduchte concurrent gekregen in de vorm van ‘High line park’ ook wel ‘The High Line’ genoemd. Dit park is aangelegd op een in ongebruik geraakte verhoogde spoorweg, die vroeger de pakhuizen en industrie langs de Hudson rivier verbond. De ganse lengte van het park is één jaar open en heeft een enorme impact op de aanpalende stadsdelen. In zeer korte tijd is dit stukje Manhattan (…) Het hele nieuwsbericht
Van onze man in New YorkVan onze man in New YorkVan onze man in New YorkVan onze man in New York
Reageer

Oppassen met vis

Donderdag 19 november 2015
Vandaag gelezen
"Nederlandse visverwerkers gebruiken verboden ontsmettingsmiddelen om vis er mooier uit te laten zien". Dat zegt de Nederlandse voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Hij noemt het gebruik van waterstofperoxide in de visindustrie een publiek geheim: "Malafide bedrijven gebruiken dit om oude vis op te lappen. Vis wordt er weer wit van en het werkt ontsmettend. Door waterstofperoxide toe te voegen kunnen bedrijven verhullen dat ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne." (Bron: omroepgelderland.nl)
Reageer

Neos Lommel bezocht Sint-Truiden

Donderdag 19 november 2015
Neos Lommel bezocht Sint-Truiden
Afgelopen dinsdag vertrokken een 50-tal Neos leden naar Sint-Truiden om de Veiling Haspengouw en de stad te bezoeken. Bij het onthaal werden ze verrast met heerlijke koffie en een 'kattenkop', waarna ze werden rondgeleid in de veiling, die haar roots in 1939 vindt toen een grote groep fruittelers besloot om zich te verenigen. Na een verzorgde maaltijd, trokken ze via het Begijnhof naar de Abdijsite, waar zelfs de abdijtoren beklommen werd... Het werd een leerrijke dag. (Bijdrage Hélène Vissers)
Reageer
Neerslag vandaag? Bezoek buienradar (klik)
0.4 mm
Gedeeltelijk bewolkt
25/10
Riet van HeeswijkKleine meisjes worden oud ;) Proficiat met je 65ste verjaardag mams
Jennifer Hendriks
11/10
opa, proficiat met je 78e verjaardag!! wij wensen je een mooie dag!groetjes van Luke,Jeff,Lise,Tony en Seline.
seline de coster
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel