De bibliotheek werkt samen met de Beringse onderwijsinstellingen aan een
proefproject rond digitaal leesplezier. Het is een gekend probleem: jongeren haken vanaf 12 jaar af als lid van de bib en lezen nauwelijks nog boeken buiten de verplichte schoolliteratuur.
"Scholen maken leeslijsten aan, maar vaak zijn de interessantste boeken uitgeleend. Door de werken als e-boek aan te bieden, kan één titel gelijktijdig door meerdere leerlingen gelezen worden", zegt Sofie Lenaerts van het Spectrumcollege Beringen.
De bib wil, in overleg met de secundaire scholen, werken aan digitale leeslijsten en hoopt op die manier zowel een oplossing te bieden voor een praktisch probleem als het leesplezier bij jongeren te stimuleren. Leerlingen kunnen het boek lezen op hun eigen device, zoals een smartphone, tablet of e-reader.
"Dit experiment is één van de 16 digitale projecten die door Cultuurconnect gekozen werden en ondersteund zullen worden. In totaal werden een 100-tal projectideeën ingediend door bibliotheken en culturele actoren in heel Vlaanderen. Cultuurconnect is een nieuwe organisatie die het lokaal cultuurbeleid versterkt en ondersteunt in de digitale samenleving van vandaag", zegt
Anne Vrints van de Beringse bib.
De geselecteerde projectideeën worden in een experimentele omgeving uitgetest, met werkingsmiddelen van Cultuurconnect. Als dit e-boekenexperiment slaagt in Beringen, kan het worden opgeschaald en aangeboden aan andere bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Bibliotheek Beringen mag zich dus pionier noemen in het aanreiken van e-boeken aan jongeren.