Er zijn wereldwijd
maar 7 trappistenbieren. De meest verkochte is de Chimay. Dan volgt de Westmalle. Maar
ONZE trappist uit Achel gaat in stijgende lijn: er wordt nu al 3800 hectoliter per jaar gebrouwen. En zijn kwaliteiten worden
wereldwijd geroemd.
De Achelse Kluis begon pas eind vorige eeuw opnieuw met het brouwen van bier. Er worden nu zes bieren geproduceerd, allemaal van hoge gisting. De absolute top wordt gevormd door de
blonde en de
bruine Achel van 9,5°, die gebotteld worden in flessen van 75 cl. Deze laatste flessen worden in de abdij zelf afgevuld, de kleinere flessen in Ertvelde.
De Achelse Kluis is dus niet alleen een oord van rust en ingetogenheid, er wordt ook stevig gebrouwen. Het productieproces is in handen van
broeder Juul (foto boven). Hij was zelf ook betrokken bij de "smaakkeuze" voor de "grote blonde". Wist u dat daar kruiden uit de abdijtuin in verwerkt zijn? En wist u dat de trappist, die u op het terras of in het Kluiscafé kunt drinken, rechtstreeks getapt wordt uit citernes die boven de brouwerij liggen? En dat het bier via een ingenieus systeem zo in uw glas belandt?
Elke dag om 17 u wordt het weer
stil in de Sint-Benedictusabdij. Het is immers een slotklooster waar men leeft volgens de regels van Sint-Benedictus:
ora et labora - bid en werk. Er zijn elke dag 7 gebedsmomenten, met om 17u30 een vesperdienst en om 20u30 de dagafsluiting met de
completen. Daarna gaan de monniken naar bed want om 04u15
(kwart over vier!) begint voor hen weer een nieuwe dag...
(Tekst en foto's: Marcella Stappers)