Vlaanderen haalt
5,2 miljoen Europees geld binnen voor het
valoriseren en recycleren van afval op stortplaatsen. Het was Europarlementslid Hilde Vautmans die dit nieuws vandaag op een persconferentie kond mocht doen op de
Cleantech-campus in Houthalen. Het project
Closing the Circle van de Group Machiels op het Remo-stort dient hierbij als referentieproject.
3,8 miljoen euro gaat naar het project New-Mine dat gecoördineerd wordt door de KU Leuven. Doel van dit project is nieuwe technologieën ontwikkelen voor het scheiden en recycleren van afvalmateriaal. 1,4 miljoen euro gaat naar COCOON, dat geleid wordt door i-Cleantech Vlaanderen. Hier is het zowel de bedoeling om beleidsinstrumenten te ontwikkelen voor 6 Europese regio's, als om subsidies voor de verbetering van het beheer van stortplaatsen.
Hilde Vautmans: "In Europa zijn er maar liefst 500.000 stortplaatsen, waarvan 90% dateert van voor de regelgeving. De Europese Commissie heeft nog geen enkel idee wat de toekomstige saneringskost zal zijn. Een klassieke sanering zal de belastingbetaler tussen 100 en 1.000 miljard (!) euro kosten. Er is dus duidelijk behoefte aan een andere visie voor de aanpak van de stortplaatsen, waarbij sanering wordt gecombineerd met recuperatie van grondstoffen, hetgeen zowel economisch als ecologisch verantwoord is.
Wat daar perfect in past is Closing the Circle van Group Machiels. 16 miljoen ton afval zal opgegraven worden op het
Remo-stort. Het wordt eerst gesorteerd en daarna deels gerecycleerd. De restfractie zal verbrand worden in een plasma-oven waardoor het zal omgevormd worden tot waterstofenergie en licht bouwmateriaal. Machiels is al 11 jaar bezig met de voorbereiding van dit project, hetgeen de firma al 10 miljoen euro heeft gekost. Het bekomen van allerlei vergunningen vergt echter heel wat tijd. De laatste hindernis is momenteel het beroep dat werd ingesteld door natuurverenigingen tegen het GRUP (Gemeentelijk Uitvoeringsplan) bij de Raad van State. Buurtbewoners zijn ongerust over de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Men weet immers niet voor 100% wat er allemaal onder de grond zit. Yves Tielemans, CEO van Closing the Circle: "90% weten we. Een
Early Warning System moet de omwonenden geruststellen. Dit speciaal ontworpen systeem meet de luchtkwaliteit en het stof, zodat we bij het minste probleem dadelijk kunnen ingrijpen."
(Jef Lingier - foto Remo)