Twee jaar geleden begon de Molse
Tinne Vansand, studente aan de kunstacademie fotografie in Mol, aan een 'zot' plan:
fotograferen met blinden en slechtzienden. Niet wetende welke mooie momenten en vooral welke mooie mensen ze op haar pad zou ontmoeten. Maar zo gek bleek dat plan uiteindelijk niet. Zonder 'ja maars' en vooral 'gewoon doen' kwamen ze verder dan ze had gehoopt. Met haar acht medefotografen zijn ze erin geslaagd een tentoonstelling bijeen te fotograferen die ze toegankelijk maken voor iedereen. Ze hopen vooral ook dat het anderen aan het denken zet en zo een inspiratiebron kan zijn. Want zou het niet zo moeten zijn dat iedereen gelijk is? Niet als eenheidsworst, maar wel als gelijkwaardig? Uitspraken als "als we samen bezig zijn, voel ik me niet blind" zeggen zoveel...
Deze unieke
tentoonstelling, met de naam 'Van beeld tot verbeelding' kan je nog tot en met woensdag 29 mei bezoeken in de exporuimte van 't Getouw, het cultuurcentrum Mol.
Mol, dat is bij de Antwerpse buren. Ja dat klopt, maar er hebben in de groep van acht blinden en slechtzienden ook
twee Lommelse dames deelgenomen aan dit unieke project:
Anniek Vrijsen en Josephina Thomas. Je kan dus ook hun werk gaan bekijken in Mol. De expo geeft je een unieke kijk op hun wereld: foto's door de ogen van blinden en slechtzienden. Want de wereld rondom hen is heel visueel en ook zij zijn deel van deze wereld. Waarom zouden zij dus geen visuele beelden kunnen weergeven? Omdat ze het niet of minder zien? Neen, verkeerd gedacht. Ook personen met een visuele beperking kunnen beeld geven aan de visuele aspecten rondom hen. Misschien net iets anders of net iets specialer. Maar hoe weten ze dan uiteindelijk wat ze gefotografeerd hebben, horen ze velen vragen. '
Be my eyes' is hier een geweldige app voor. De app beschrijft gedetailleerd wat er op het beeld staat dat ze maakten.
Anniek fotografeert met een spiegelreflex camera. Vóór het project deed ze dit op de automatische stand. Maar met de uitleg en steun van Tinne slaagde ze erin weg van de automatische stand te fotograferen en prachtige foto’s te maken. Wat haar visus juist inhoudt heeft ze mooi in beeld kunnen brengen met enkele foto’s die ze maakte in B-mine in Beringen. Als eerste nam ze een foto van een lange ketting die weergeeft hoe andere personen zonder visuele beperking die ketting zouden zien. Een lange ketting, duidelijke structuren, goed overzicht,…. Wanneer zijzelf naar diezelfde ketting kijkt ziet ze nog maar bepaalde delen van de ketting. Dit geeft ze weer door 2,5 schakels te tonen in haar foto, omdat zij ook maar 2,5 schakels ziet met haar bril. Hierdoor mist ze ook overzicht over het geheel omdat ze overal dichter moet gaan bijstaan. Als derde nam ze een foto van een ronde opening in een kastje met roestplekken. Hierin herkent ze haar schemer en nachtblindheid wat het voor haar moeilijker maakt zich te verplaatsen in het donker. Tenslotte nam ze een foto van een hoop stenen, verschillend van grootte. Deze geven haar verschillende oogaandoeningen weer waarbij ze op dit moment niet weet of haar zicht stabiel zal blijven.
Naast het bezoek aan B-mine zijn ze ook foto’s gaan maken in het Prinsenpark in Retie en in Tabloo in Dessel. Beide unieke plaatsen om prachtige foto’s te maken. Naast deze bezoeken mochten ze ook foto’s maken binnen hun dagelijks leven. Het was voor Anniek snel duidelijk welke foto’s ze hiervoor wilde selecteren. Als echte poezenmama mogen haar poezen vaak voor haar lens poseren. Haar vriendin Kathy is een geweldige hondenmama die dan ook enorm trots was wanneer Anniek haar honden ook in beeld wilde brengen.
In haar vrije tijd gaat ze naar de ateliers voor overdag waar ze o.a. Photoshop volgt. Dankzij vergrotingen op haar laptop is het voor haar mogelijk foto’s te bewerken. Zo maakte ze een portretfoto van haar drie poezen.
Fototentoonstelling 'Van beeld tot verbeelding', nog tot woensdag 29 mei in de exporuimte van Cultuurcentrum Mol, Molenhoekstraat 2 te 2400 Mol. Openingsuren vind je hier.