Het overige nieuws

Wiegeliedje

Zondag 23 april 2017
Uit het popgeschiedenisboek
Op deze dag in 1971 brachten The Rolling Stones de elpee ‘Sticky Fingers’ uit. Daar stond onder meer ‘Wild Horses’ op. Lees hier hoe die song tot stand kwam. Het wordt tot in de smeuïge details verteld in de zopas verschenen memoires van Jim Dickinson, die meespeelde in de studio. “Eigenlijk was het een wiegeliedje. Keith Richards was net vader geworden en wou eigenlijk niet op tournee. Daar ging het oorspronkelijk over.”
De gezinstaal verschilt van de onderwijstaal voor 10,5 procent van de kleuters in Overpelt. In het lager onderwijs is de thuistaal voor 4,6 procent van de leerlingen niet het Nederlands. In het secundair is dat aandeel 5,8 procent.

'40 Years in Harmony'

Zaterdag 22 april 2017
'40 Years in Harmony'
Het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg bestaat dit jaar 40 jaar. Om dat te vieren is er tijdens het 65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd een jubileumconcert met de toepasselijke titel “40 Years in Harmony…” Het wordt volgens het EMJ een vrolijke, muzikale avond waaraan naast het harmonieorkest onder de artistieke leiding van Tom D’Joos ook de koren Rise Up, Just Music en de Piccolo’s hun medewerking verlenen. Kleine (…) Het hele nieuwsbericht

Meegedaan en gewonnen

Zaterdag 22 april 2017
Meegedaan en gewonnen
Op de trekking van de wedstrijd 'Doe mee en win!' van gisteren werd Robrecht Van Renterghem uitgeloot als winnaar. Hij ontvangt van BouweninPelt.be een cheque van € 500. Op de foto de winnaar met zijn partner - en de cheque - op hun bouwwerf aan de Haspershovenstraat 14 in Overpelt.
Het helmenproject in het kader van "Limburg 1914-1918" klinkt u vast nog wel bekend in de oren. Elke gemeente ging toen op een creatieve manier aan de slag met een helm. Momenteel is PCCE in opdracht van de Provincie opnieuw bezig met een WO-I project. Men is op zoek naar een foto, prent, glasnegatief, briefkaart,… uit de Eerste Wereldoorlog. Onderwerp van de foto is een gebouw: er mogen mensen opstaan maar het gebouw moet centraal staan. Achter de foto, prent of briefkaart moet een verhaal zitten. Het zou helemaal mooi zijn mocht het gebouw nog bestaan en kunnen worden opengesteld tijdens Open Monumentendag. De zoektocht naar één foto per gemeente is pas het begin van het project. Meer informatie hierover volgt op een later tijdstip.

Rudi Hermans overleden

Zaterdag 22 april 2017
Rudi Hermans overleden
Donderdag is Rudi Hermans overleden, de weduwnaar van Marleen Kuppens en de echtgenoot van Ann Bastiaensen. Hij was 52 jaar, zaakvoerder van HEBATO en trainer U21 van Lindel-Hoeven én wordt woensdag in Overpelt begraven na de uitvaartliturge (10.30 uur) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Dinsdag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren:condoleren[!]begrafenissencreemers.be

20

Niet altijd even wild

Zaterdag 22 april 2017
Uit het popgeschiedenisboek
Niet altijd even wild
Op deze dag in 1966 werd ‘Wild Thing’ van The Troggs uitgebracht. Lees hier dat het nummer oorspronkelijk van een oom van Angelina Jolie was. En ontdek er nog andere uitvoeringen die vaak allesbehalve wild zijn.

461 eenoudergezinnen

Zaterdag 22 april 2017
Overpelt telde vorig jaar 461 eenoudergezinnen. Eén op acht minderjarigen groeit er op bij een alleenstaande ouder. Eenoudergezinnen maken 7,5 procent van alle private huishoudens uit. De cijfers zijn afkomstig van het Rijksregister.

Flitsmarathon: 344 te snel

Vrijdag 21 april 2017
Tijdens de flitsmarathon betrapte de politiezone HAN0 344 hardrijders. Aan de 14 controleposten passeerden in het totaal 2.166 voertuigen.

422 niet werkende werkzoekenden

Vrijdag 21 april 2017
Overpelt telde in 2016 gemiddeld 422 niet-werkende werkzoekenden. Dat is 4,56 procent van het aantal inwoners op actieve leeftijd. Het aantal jonge werkzoekenden lag met 23,5 procent veel hoger dan het Limburgse gemiddelde.
Tribunaliteiten
Ook een bankier is een huisvader
Al tachtig jaar waren de bedrijven van de heer K., actief in de bouwpromotie, klant bij de bank. Tot de bank een aantal kredieten en ‘straight loans’ introk en eiste dat de heer K. als borg een bedrag van 80.000 euro ophoestte. De heer K. nam dit niet, waarop de bank de heer K. dagvaardde voor de rechtbank in Gent. In de bankcontracten las de rechtbank dat het voor de bank volstond om een opzeg van 90 dagen te respecteren, om de kredieten stop te zetten. Verdere uitleg overbodig. ‘Kan wel (…) Het hele nieuwsbericht
De televisiezender Nickelodeon is op zoek naar Belgische kinderen van 9 tot 12 jaar om mee te doen met een nieuwe gameshow. In het programma strijden Belgische kinderen in koppels tegen Nederlandse kinderen. De eerste opnamen zijn al op 6 en 7 mei in Hilversum (tegen reiskostenvergoeding). Als je meer wil weten of inschrijven kan dat via een mailtje naar barbara[!]tvworks24.nl. Succes!
Op 8 maart 2016 - iets meer dan een jaar geleden - verklaarde minister-president Geert Bourgeois dat de reactivering van Spoorlijn 18 Hasselt – Neerpelt (Spartacus lijn 3) dé prioriteit van de Vlaamse prioriteiten in het investeringsprogramma van de NMBS was. Vandaag herhaalde minister Weyts dit niet in zijn antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Johan Danen. De minister zei dat Spoorlijn 18 één van de 11 prioriteiten blijft.
Unizo Limburg zegt (…) Het hele nieuwsbericht

930 bedrijven failliet in maart

Donderdag 20 april 2017
Gedurende de maand maart 2017 gingen in België in totaal 930 bedrijven failliet. Dat meldt de FOD Economie. Het verlies aan arbeidsplaatsen ten gevolge van faillissementen in maart bedraagt 1.502; 737 voltijdse werknemers, 341 deeltijdse werknemers en 424 loontrekkende werkgevers verloren hun job.
Het aantal faillissementen gedurende de voorbije zes maanden bedraagt 4.955, een stijging van 6,2% ten opzichte van dezelfde periode van een jaar ervoor. Gedurende de laatste zes maanden, (…) Het hele nieuwsbericht
1
Vliegmaatschappij Transavia breidt haar pakket aan bestemmingen vanaf Eindhoven Airport uit. Met ingang van november - als het nieuwe winterschema ingaat - gaat Transavia ook op Tel Aviv, Marrakech en Sevilla vliegen. Op Tel Aviv zal tweemaal per week worden gevlogen: op dinsdag en vrijdag. Dat geldt ook voor Marakech, maar dan op woensdag en zaterdag. Tot slot zal Transavia drie keer per week vliegen naar Sevilla, en dat op dinsdag, donderdag en zondag.

Jeanne Dekkers overleden

Donderdag 20 april 2017
Jeanne Dekkers overleden
Gisteren is Jeanne Dekkers overleden, de echtgenote van Lambert Theuwis. Zij was 80 jaar. De afscheidsviering vindt in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.
1
Robert Steyvers is verkozen tot voorzitter van de kerkraad van Lindel-Hoeven. Hij volgt in die functie Juul Stessens op, die lid van de kerkraad blijft.

Jef Schildermans overleden

Woensdag 19 april 2017
Jef Schildermans overleden
In het Mariaziekenhuis is gisteren Jef Schildermans overleden, de echtgenoot van Lena Gerits. Hij was 95 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten kring worden gehouden. Laatste groet: vrijdag tussen 19 en 20u in uitvaartcentrum Vandebosch.
2

Drone voor politie en brandweer

Woensdag 19 april 2017
Het provinciebestuur heeft een drone aangekocht ter ondersteuning van de lokale politie, de federale politie en de hulpverleningszones in Limburg. De drone heeft beeldtechnologie, software en accessoires aan boord "voor een optimale ondersteuning van operationele opdrachten van politionele en civiele aard" en zal ingezet worden boven heel het grondgebied van de provincie. Het toestel wordt beheerd door het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training), dat ook de opleiding en training van de zes piloten/operatoren uit de lokale en de federale politie voor zijn rekening neemt. Vrijdag wordt een en ander officieel voorgesteld. UPDATE De voorstelling is sine die uitgesteld.
Studenten die volgend academiejaar willen starten in een lerarenopleiding kunnen vanaf vandaag een online instaptoets afleggen via de website www.onderwijskiezer.be. De Vlaamse overheid besliste deze toets in te voeren zodat kandidaat-studenten zichzelf goed kunnen inschatten bij de start. Deze toets is geen toelatingsproef, en het resultaat is niet bindend maar deelname is wel verplicht. Kandidaat-studenten lerarenopleiding kunnen dus enkel inschrijven op voorwaarde dat ze de toets hebben afgelegd. De instaptoets omvat een taaltest en peilt naar de studiehouding en motivatie. Voor wie leraar in het lager onderwijs wil worden zijn er ook testen wiskunde en Frans.
In de parochiekerk van Overpelt-Fabriek zijn twee kinderen gedoopt: Phebe Poets, dochtertje van Nick Poets en van Renée Bartels én Wout Geudens, zoontje van Björn Geudens en Nathalie Mertens.
Extra nachtvluchten op 19 april en 3 mei
"Om de jonge F16-piloten toe te laten tijdig alle nodige kwalificaties te behalen voor hun inzet in de lopende operaties in het Midden-Oosten" zal er in het voorjaar bij uitzondering ook op sommige woensdagavonden worden getraind, zo meldt "Kleine Brogel". Tot 31 mei kan er elke werkdag worden gevlogen tussen 8 en 17.30 uur, en op maandag- en dinsdagavond zijn er mogelijk avondvluchten tot middernacht. Extra nachtvluchten zijn gepland voor woensdag 19 april (morgen) en wellicht ook voor woensdag 3 mei.
Van 1 juni tot 31 augustus kan er elke werkdag gevlogen worden tussen 8 en 17.30 uur en zijn er - mede vanwege de examenperiode - geen nachtvluchten voorzien tot 31 augustus. (Foto Marcel Gybels)

Zaterdag gratis motorscreening

Dinsdag 18 april 2017
Zaterdag tussen 9 en 12 u. of 13 en 16 u. organiseren de Provincie Limburg, de lokale politie en het Centrum voor Motorbeheersing een dag motorscreening op het stedelijke motorcrossterrein in Lommel (Marie Curiestraat). Motor- en scooterrijders vanaf 125 cc krijgen daar de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen. Ook de recente wijzigingen in regelgeving voor motorrijders en hun uitrusting komen uitgebreid aan bod.
Prioriteit wordt gegeven (…) Het hele nieuwsbericht
Koerswijziging bij Radio2-nieuws
Ook al gemerkt dat het regionale nieuws op Radio2 sinds vandaag minder vanuit Hasselt wordt uitgezonden? Dat heeft te maken met een koerswijziging bij de zender, die op die manier voortaan beter wil inspelen op het huidige mediagebruik en de nieuwsbehoefte van de mensen. Regionale nieuwsberichten worden sneller online uitgespeeld: op radio2.be, Facebook en Twitter. Regionale nieuwsmomenten op de radio zijn er niet meer om het uur, maar op weekdagen zes keer op het half uur: 6u30, 7u30, 8u30, 12u30, 16u30 en 17u30. Het programmablok “Start je dag”, tussen 6 en 8u, blijft behouden, en ook het middagprogramma tussen 12 en 13u. Ook hoort de Radio2-luisteraar voortaan op weekdagen van 6 tot 19 uur op het uur een nationaal nieuwsbulletin, waarin soms een interessant regionaal item zit.
De voorbije paasvakantie was een toeristische voltreffer voor onze provincie. 7 op 10 logieshouders en 8 op 10 van de grote attracties spreken van een status quo en zelfs verbetering ten opzichte van de succesvolle paasvakantie van vorig jaar. Dat blijkt uit een steekproef van Toerisme Limburg, meldt gedeputeerde Igor Philtjens.

Nieuw vaandel voor het EMJ

Maandag 17 april 2017
Nieuw vaandel voor het EMJ
Binnen enkele dagen, vóór de start van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, wappert in de voornaamste centrumstraten van Neerpelt een nieuw EMJ-vaandel. Het vervangt het oude blauw-witte exemplaar, met notenbalk bovenaan, dat 30 jaar dienst deed. Het nieuwe vaandel is ontworpen analoog aan de nieuwe huisstijl van het EMJ. De festivalvogeltjes - de pietjes in het Neerpeltse jargon - staan nog steeds centraal. Het vaandel is er in twee kleuren: een gele versie en een blauwe (foto). De vaandels komen te hangen in onder meer de Kerkstraat, de Kloosterstraat, de Groenstraat en aan de diverse sierpalen in het centrum van de gemeente. Wie een klein model van dit nieuwe vaandel als hebbeding wil aankopen, kan daarvoor tijdens de festivaldagen terecht in de mobiele EMJ-souvenirshop.

Win een dvd - of een boek

Zondag 16 april 2017
Win een dvd - of een boek
Voor de nieuwe opgave blijft cartoonist Stijn Lodewijks in de paassfeer. Wat zegt het meisje tegen de als paashaas verklede man?
Mail uw tekst voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, vermeld ook uw postadres (zodat we bij winst die dvd kunnen opsturen) en wacht dan maar op het verdict van de jury! Ten laatste zondagavond weet u of u de winnaar bent geworden. Succes!
Neerslag vandaag? Bezoek buienradar (klik)
0.5 mm
Gedeeltelijk bewolkt
15°
19/04
Proficiat Lore, de volgende kinderburgemeester
Bart,Tante Josee, Tinus
15/04
Aan nonkel Jan en tante Lies proficiat met jullie 65 jarige huwelijks- jubileum "palissander" Jan en Greet Tielens-De Heyn, kinderen en kleinkinderen
Jan en Greet Tielens-De Heyn
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Overpelt
  1. Buitenspeeldag: Lore Gielen verkozen
  2. Fotofestival start op 18 juni
  3. Vandaag is het Buitenspeeldag