Het overige nieuws

Om duizelig van te worden

Woensdag 25 januari 2017
Uit het popgeschiedenisboek
Om duizelig van te worden
Op deze dag in 1969 lag de single ‘Dizzy’ van Tommy Roe in de winkelrekken. Voor de pophistorici van de Jukeboxkalender is dat de aanleiding om herinneringen aan dat duizelingwekkende plaatje op te halen.

Nieuwjaarsborrel Akkerstraat

Dinsdag 24 januari 2017
Nieuwjaarsborrel Akkerstraat
Afgelopen zaterdag vond in de Akkerstraat de jaarlijkse nieuwjaarsborrel plaats. Terwijl de volwassenen aan de borrel zaten, speelde de kinderen met de slee in de sneeuw die er in de straat nog te vinden was.
Nieuwjaarsborrel St.-Jansstraat e.o.
Gezellig koud, maar verwarmd door een mooie zon en de warmste wensen voor elkaar! Daar genoten heel wat inwoners van de Sint-Jansstraat, Sint-Maartenstraat, Sint-Lutgardstraat en de Kremersstraat van tijdens hun burenborrel. Lekkere jeneverkes, homemade soep en knetterende vuurkorven zorgden mee voor een hartelijke sfeer. Ook werden er weer wat kleine bengeltjes in de straat verwelkomd...

Donderdag Gedichtendag

Dinsdag 24 januari 2017
Donderdag is het weer Gedichtendag. Twee jaar geleden bracht Musica een dichtbundel uit met teksten over de relatie tussen mens, klank en omgeving, waaronder twee mooie bijdragen van Maud Vanhauwaert. Iedereen die op Gedichtendag - overmorgen dus - naar Klankenbos Neerpelt komt, krijgt een exemplaar van deze dichtbundel cadeau, af te halen tussen 9u en 17u bij Musica in het Dommelhofpark. Het laat zich niet vangen
Het is maar dat u 't weet
Sinds kort kan men op het internet een woordenboek raadplegen over de dialecten in beide Limburgen. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten, die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. Geïnteresseerden kunnen er de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’ of ‘persstro’. Daarbij worden ook de verschillende fonetische varianten, de zogenoemde dialectopgaven, van de trefwoorden getoond. Het is ook mogelijk alle trefwoorden van één bepaalde Limburgse plaats op te zoeken.
Het e-WLD bevat 17.539 begrippen, 137.231 trefwoorden en 1.759.090 dialectopgaven, verzameld in ruim 1000 Limburgse plaatsen ofwel dialecten (iedere plaats vertegenwoordigt een eigen dialect). Kijk bijvoorbeeld eens naar de woorden waarmee in beide Limburgen een merel wordt benoemd. Of een lieveheersbeestje...

Geschiedenis geschreven

Dinsdag 24 januari 2017
Uit het popgeschiedenisboek
Geschiedenis geschreven
Vandaag 50 jaar geleden nam Aretha Franklin ‘I Never Loved A Man (The Way I Love You)’ op. De ingehuurde studiomuzikanten hadden na afloop tranen in de ogen, ze begrepen maar al te goed dat ze geschiedenis hadden geschreven. Maar nog voor een tweede song was ingeblikt, werden de opnames abrupt afgebroken. Hoe dat kwam? Lees het op de Jukeboxkalender!

Openbare verkoping: Gortenstraat

Dinsdag 24 januari 2017
Morgennamiddag wordt in Den Drossaerd de woning Gortenstraat 23 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 6a44ca en heeft een KI van 689 euro.
Op de goeie golf (145): Opname Berliner platen
Zelf platen opnemen, ook dat was mogelijk. Hoe men zelf groeven in een plaat kon snijden, dat vertelt Jo Ruffini u in deze nieuwe aflevering vanuit het Overpeltse radiomuseum.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 22 januari 2017
Wie wint de dvd - of het boek?
Dat wordt iemand die de mooiste tekst bedenkt voor het lege tekstballonnetje in bovenstaande cartoon van Stijn Lodewijks. Laat je verbeelding de vrije loop en mail je tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Zaterdag hoor je of je gewonnen hebt!

Rik Alen overleden

Zondag 22 januari 2017
Rik Alen overleden
Gisteren is Rik Alen overleden, de echtgenoot van Maria Geysmans. Hij was 71 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Donderdag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk in Holheide waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens.
14

Wie won de DVD?

Zondag 22 januari 2017
Wie won de DVD?
Het is Maurice Kohlen, die een plezierig tekstje had voor het lege tekstballonnetje. Hij mag deze week zijn prijs verwachten! Het aantal inzendingen rond "Schat, staat de Bokma koud" was niet te tellen en veel lezers hadden iets gezien in "ijsblokjes"... Straks een nieuwe opgave!

Lommelaar ontwierp EMJ-affiche

Vrijdag 20 januari 2017
Lommelaar ontwierp EMJ-affiche
De affiche die het 65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd aankondigt is dit jaar ontworpen door Glenn Mermans (18) uit Lommel, een student van WICO Mater Dei in Overpelt. Glenn volgde daar de richting ‘Publiciteit’ en is thans bezig aan het specialisatiejaar ‘Logistiek’. “In het 5de jaar middelbaar onderwijs kregen we de kans een EMJ-affiche te ontwerpen,” zegt Glenn. “Natuurlijk ben ik blij dat mijn ontwerp uiteindelijk gekozen werd. Op de affiche staat een viool die ik omvormde tot een muzikant die aan het fluiten is. Ik koos ervoor een viool te verpersoonlijken tot een vrolijke, jeugdige muzikant, omdat het 65ste EMJ (28 april – 1 mei) een instrumentaal festival is dat ook vrolijkheid en uitbundigheid uitstraalt."
Lommelaar ontwierp EMJ-affiche
6

Verkeerslichten anders afgesteld

Vrijdag 20 januari 2017
Volgende week gaat een aannemer enkele wijzigingen uitvoeren aan het kruispunt van Helchteren, om de doorstroming te verbeteren. Sinds de werken van vorig jaar gaat het verkeer op de Grote Baan al iets vlotter. De lichten zijn nu anders afgesteld, en rijstroken zijn verlengd. Uit metingen bleek dat de bestuurders er vijf minuten tijd winnen. Maar diezelfde metingen tonen aan dat het verkeer op de Kazernelaan juist langer in de file staat dan vóór die ingreep. Daarom worden de lichten nu weer iets anders afgesteld.

Alcoholcontrole op vijf locaties

Vrijdag 20 januari 2017
Alcoholcontrole op vijf locaties
De politiezone HANO heeft gisteren op vijf locaties alcoholcontroles uitgevoerd. 85 bestuurders werden aan een controle onderworpen. Alle ademtesten vielen negatief uit. De agenten schreven wel een aantal bekeuringen uit voor andere inbreuken.

Op MegaKamp bij Sint-Oda

Vrijdag 20 januari 2017
Wie zich tijdens de zomervakantie nuttig wil maken bij personen met een diep of ernstig mentale handicap, kan bij St.-Oda in Overpelt terecht. Jaarlijks organiseert men daar kampen voor vrijwilligers. Vele jongeren schreven zich al in voor een van de Megakampen, maar er zijn er nog meer welkom om een handje te komen toesteken. MegaKampers gaan met de bewoners van St.-Oda wandelen, fietsen, zwemmen en nog zoveel meer en overnachten als echte kampeerders in tenten op de campus. Als jongere (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Kuppens overleden

Vrijdag 20 januari 2017
Mia Kuppens overleden
Gisteren is Mia Kuppens overleden, de echtgenote van Jan Braeken. Zij was 79 jaar en wordt woensdag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Lindel-Hoeven. Dinsdag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.
7

Mannen gezocht voor Overdagkoor

Vrijdag 20 januari 2017
Mannen gezocht voor Overdagkoor
Een week geleden meldden we u reeds de oprichting van een 'Overdagkoor'. Hierop kwamen erg veel reacties, zodat de initiatiefnemers nu melden dat het er ook effectief gaat komen. De eerste samenkomst is voorzien op dinsdag 31 januari aanstaande om 13.30 uur in 't Pelterke in Overpelt. Voorlopig is er een overaanbod aan vrouwen, dus worden er nog vooral mannen gezocht... Meer info en inschrijven via Peter Okhuijsen  (pokhuysen[!]hotmail.com) of  Willy Reynders (willyreynders[!]outlook.com)

Aan de treinreizigers

Vrijdag 20 januari 2017
Het is maar dat u 't weet
Vanaf morgen/zaterdag om 01.30u tot zondag 18u rijden er geen treinen tussen Herentals en Lier. Er worden nieuwe brugliggers geplaatst op de E 313-snelwegbrug. Hou rekening met een vervangende busdienst en extra reistijd tijdens dit weekend.

120 standhouders op de Vakantiebeurs

Woensdag 18 januari 2017
120 standhouders op de Vakantiebeurs
Liefst 120 standhouders zijn er zondag te bezoeken op de Noord-Limburgse Vakantiebeurs, die door Pasar georganiseerd wordt in de Posthoorn in Hamont-Achel. De beurs is elk jaar al een publiekstrekker, maar 120 standhouders is toch een groot aantal. Bij hen B&B's, hotels, reisbureaus, VVV's, toeristische diensten... Wie er dit jaar op uit wil trekken, kan er zijn voordeel doen. Bovendien kan men met een inkomticket onder meer enkele weekendtrips winnen. Een ticket kost 2,5 euro, voor Pasar-leden is dat 2 euro. Meer info

Vingerafdruk af te lezen van foto

Woensdag 18 januari 2017
Het is maar dat u 't weet
Digitale fotografie is zo ver gevorderd dat vingerafdrukken kunnen worden gekopieerd van een foto. Dat zegt het Japanse Instituut voor Informatica (NII). Het waarschuwt ervoor dat scherpe foto's, waarop iemand bijvoorbeeld het populaire vredesteken maakt (met twee vingers een V maken) gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Een experiment toonde aan dat een vinger, gefotografeerd van op een afstand van drie meter met een goede digitale camera, gemakkelijk kon worden "gereproduceerd". (Bron: dpreview.com)
1

Appartementen fors duurder

Woensdag 18 januari 2017
Een appartement kopen is weer fors duurder geworden in Limburg. Het afgelopen jaar steeg de prijs van een appartement in onze provincie met 13 procent, gemiddeld betaal je nu zo een 197.000 euro. Dat meldt TVL.
Het is maar dat u 't weet
38% van Vlaamse broedvogels in gevaar
Op basis van een evaluatie van 161 Vlaamse broedvogelsoorten blijkt dat 38% ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’ is. Minder dan de helft van de soorten wordt momenteel als niet in gevaar beschouwd. Lees meer bij Natuurpunt. Op de foto: een kievit. (Foto © Wim Dirckx)

De trends voor 2017

Dinsdag 17 januari 2017
Donderdag om 20u spreekt Herman Konings in Palethe over "De trends voor 2017". Konings is een gewaardeerd trendwatcher en beheerder van een trend- en toekomstonderzoeksbureau. Hij vindt dat de huidige trend naar verdere digitalisering ook een sterke analoge tegenreactie krijgt in de zoektocht naar gezelligheid en daarbij komt de term 'Hygge' overgewaaid uit Denemarken, niet toevallig het gelukkigste land ter wereld. De trend van de globalisering krijgt een tegenreactie in de aandacht voor het lokale. Wil je meer weten over deze en andere trends voor de volgende jaren? Info en tickets via www.palethe.be.
Neerslag vandaag? Bezoek buienradar (klik)
-1°
0.0 mm
Nevel
-3°
24/01
Gelukkige verjaardag liefste mama/oma dikke kussen van ons alle
Priscilla Driesen
12/01
Mia een dikke proficiat met je verjaardag!!!Zet de wijn en het bier al maar koud,want morgen zijn we er zonder fout.Albert en Rosa xxx
Rosa Schildermans
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Overpelt
  1. Rik Alen overleden
  2. Zonsopgang
  3. Lachen met Xander De Rijcke