Het overige nieuws

Minder vis door storm in IJsland

Woensdag 17 januari 2018
Het weer zit in België niet echt mee maar in IJsland is het nog een stuk erger. Sneeuwstormen, zeer hoge windsnelheden en lawines zorgen ervoor dat de visserij danig verstoord is. Daardoor is er minder vis op de markt en dat laat zich ook voelen bij ons in de supermarkten. "Zo zal er de komende dagen minder kabeljauw, schelvis, roodbaars en zeewolf zijn", vertelt Sofie Vancolen van de aankoopdienst van de groep Colruyt.
Vanwege het verwachte slechte weer activeert de FOD Binnenlandse Zaken vanaf middernacht het nummer 1722. Op dat nummer mag je bellen als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast of stormschade. Het is de bedoeling dat daardoor het nummer 112 alleen gebruikt wordt wanneer mensen zich in een mogelijk levensbedreigende situatie bevinden. Wel kan het op het nummer 1722 even duren voor er opgenomen wordt als het druk is. Haak dan niet in, want dan kom je opnieuw achteraan in de wachtrij terecht. Zodra het slechte weer achter de rug is, wordt het nummer 1722 weer gedeactiveerd.
1

Marie Pirlet overleden

Woensdag 17 januari 2018
Marie Pirlet overledenMaandag overleed Marie Pirlet, de weduwe van Joseph Schoubben. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur).

Jean Kloos overleden

Woensdag 17 januari 2018
Jean Kloos overledenOp 6 januari overleed Jean Kloos, de echtgenoot van Karina Claes. Hij was 61 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Moet er nog vlees zijn?

Dinsdag 16 januari 2018
Om over na te denken
In oktober 2017 - de meest recente cijfers - werden in België 81.157 runderen geslacht. Het aantal geslachte varkens bedraagt 1.001.459 stuks, het aantal geslachte kippen 25.587.859. (Bron: Statbel)
1

Hinderpremie voor 273 ondernemers

Dinsdag 16 januari 2018
273 Limburgse ondernemers hebben gebruik gemaakt van de vorig jaar ingevoerde hinderpremie. De premie is bestemd voor kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden door wegen- en infrastructuurweken voor hun deur. Bedrijven met maximaal 9 werknemers kunnen een compensatie krijgen van 2.000 euro.
De rechtbank van Koophandel in Tongeren heeft imker en parfumerie Gustav Verhagen uit Tongeren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 8 februari ingediend worden.

Paul Baerten overleden

Dinsdag 16 januari 2018
Paul Baerten overledenZaterdag overleed Paul Baerten, de echtgenoot van José Hensen. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt in intieme familiekring plaats. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van 's Herenelderen waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Merken in Grote Spouwen.

Bouwbedrijf Loix legt boeken neer

Maandag 15 januari 2018
Algemeen bouwbedrijf Loix uit Tongeren heeft de boeken neergelegd. De zo'n 70 werknemers vrezen voor hun job.

Win een dvd - of een boek!

Maandag 15 januari 2018
Win een dvd - of een boek!ZoomHet was al wolf geblazen tijdens afgelopen weekend. Gelukkig was het geen weerwolf! Maar de wolf was wel in Bosland, waar boswachter Eddy Ulenaers  zijn pootafdruk kon vastleggen, en misschien staat hij - de wolf -  vandaag of morgen achter je tuintje te kijken of hij geen soortgenoot ziet. Het inspireerde Stijn Lodewijks tot deze cartoon. Wat zegt de boswachter als hij in de verte een wolf ziet lopen? Stuur uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wint u die dvd wel!

Jacques Destexhe overleden

Maandag 15 januari 2018
Jacques Destexhe overledenZaterdag is ere-OCMW-ontvanger Jacques Destexhe overleden, de weduwnaar van Eliza Gilissen. Hij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Lutgart. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay.

Roken als vorm van verzet

Maandag 15 januari 2018
Uit het popgeschiedenisboek
Roken als vorm van verzetZoomOp deze dag in 1974 kreeg de Amerikaanse rockband Brownsville Station een gouden plaat voor ‘Smokin’ In The Boy’s Room’. Lees hier dat de platenfirma deze song over stiekem roken in de schooltoiletten eerst maar niets vond. Maar het werd een strijdlied voor opstandige jongeren en een grote hit.

Trainer Heur-Tongeren blijft

Zondag 14 januari 2018
Trainer Heur-Tongeren blijftTrainer Steve Hoste zal ook volgend jaar voetbalclub Heur-Tongeren trainen. Dat is van een clubverantwoordelijke vernomen.
In mannen top divisie 2B van het basketbal heeft Tongeren met 82-98 verloren van Willebroek. Quarters: 25-24, 23-17, 9-38, 25-19.

Wie won de dvd?

Zondag 14 januari 2018
Wie won de dvd?ZoomHet is Jef Brebels. Hij kwam met dit tekstje voor de werknemer voor de dag. Velen lieten die werknemer zeggen dat hij niet Jansen heette, anderen lieten hem zeggen dat hij al verscheidene kinderen hàd. Maar klaarblijkelijk was het geen gemakkelijke opgave. Straks een nieuwe! (Cartoon Stijn Lodewijks)

EMBO - Eendracht Henis 1-1

Zondag 14 januari 2018
Eendracht Henis heeft vanmiddag 1-1 gelijk gespeeld op het veld van EMBO en staart zevende in de stand met 24 punten uit 16 wedstrijden. Valencia Piringen verloor thuis met 3-5 van FC Herderen-Millen. In de stand staat Valencia tiende met 26 punten uit 19 wedstrijden.Heur-Tongeren B won met 1-4 op het veld van SK Vliermaalroot en staat vijftiende met 14 punten uit 19 wedstrijden.'s Herenelderen verloor met 3-2 in Heers en staat samen met Heers aan de leiding.. Union Rutten versloeg Stevoort met 3-1. In de stand staat Rutten elfde met 19 punten uit 16 matchen.
Heur-Tongeren verliest van Esperanza PeltHeur-Tongeren, leider in Derde Amateurs B, is vanavond in Neerpelt gaan verliezen van Esperanza Pelt. Uitslag: 1-0. Heur-Tongeren blijft aan de leiding met twee punten voorsprong op Esperanza Pelt en drie punten op Bilzen-Waltwilder, dat morgen nog speelt op het veld van Woluwe-Zaventem.

Nieuwe coach bij Tongeren BT

Vrijdag 12 januari 2018
Basketbalclub Tongeren BT heeft een nieuwe coach: de Amerikaan Ronnie McCollum. Hij was eerder actief bij Cuva Houthalen-Helchteren en bij Limburg United.

Sylvain Reynders overleden

Vrijdag 12 januari 2018
Sylvain Reynders overledenGisteren is Sylvain Reynders overleden, de weduwnaar van Annie Stas. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Weer intensief controleweekend

Donderdag 11 januari 2018
Het is maar dat u 't weet
Weer intensief controleweekendMorgen/vrijdagavond start opnieuw een weekend vol wegcontroles: de politie is dan op zoek naar chauffeurs die teveel hebben gedronken. De start wordt gegeven om 18 uur en de actie duurt tot maandag 15 januari 6 uur.

Gaston Gomand overleden

Donderdag 11 januari 2018
Gaston Gomand overledenGisteren is Gaston Gomand overleden, de echtgenoot van Godelieve Luyckx. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt zaterdag 20 januari vanaf 14 uur plaats aan de Heurstraat 90 in Diets-Heur.

Josée Liévin overleden

Donderdag 11 januari 2018
Gisteren is Josée Liévin overleden, de echtgenote van Michel Hennuy. Zij was 73 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag 18 januari (10.30 uur) plaats in de Sint-Lutgartkerk. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij Uitvaartzorg Driesen.

Rosa Saerens overleden

Donderdag 11 januari 2018
Rosa Saerens overledenVandaag is Rosa Saerens overleden, de weduwe van Victor Van Cauwenbergh. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Debay.

586 festivalgangers betrapt op drugs

Woensdag 10 januari 2018
586 festivalgangers betrapt op drugsVorig jaar werden in totaal 586 onmiddellijke minnelijke schikkingen gegeven aan personen die betrapt werden met een gebruikershoeveelheid drugs op festivals in Limburg. Hiervan werden er 409 onmiddellijk betaald via bankterminal en 177 via overschrijving. 53 personen werden gedagvaard wegens niet-betaling. Zij werden door de rechtbanken in Hasselt en Tongeren veroordeeld tot geldboetes, werkstraffen of eventuele probatie-opschortingen, afhankelijk van de aangetroffen hoeveelheden, de antecedenten en hun aanwezigheid op de zitting.

Nieuwe bvba: CMS

Woensdag 10 januari 2018
Coin Mining Solutions, afgekort CMS: dat is de naam van de bvba die door de bvba Bejugu en de bvba  Heva Invest, beide uit Tongeren, werd opgericht. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het verschaffen van accommodatie in de brede zin van het woord en het verlenen van steun en diensten op het vlak van IT. De bvba is gevestigd aan de Romeinse Kassei.

Jos Nizet overleden

Woensdag 10 januari 2018
Jos Nizet overledenOp 5 januari overleed de uit Tongeren afkomstige Jos Nizet, de echtgenoot van Gilberte Vanlokeren. Hij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Heusden-Centrum. Donderdag (19.15 uur) is er daar een avondwake.

Laat je kat onvruchtbaar maken

Dinsdag 9 januari 2018
Helaas worden nakomelingen van gewone huiskatten later vaak zwerfkatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2017 kwamen in de Limburgse asielen samen zo'n 4.000 katten binnen! Laat je huiskat of kitten daarom tijdig onvruchtbaar maken, adviseert de provincie.
Als extra stimulans geven sommige gemeenten kortingsbonnen weg van 15,00 euro (kater) en 25,00 euro (kattin). Deze bonnen kan je bij de milieudienst aanvragen vanaf 14 februari. Ze zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg.
Deelnemende gemeenten die op 5 januari 2018 reeds bevestigd hebben om kortingsbonnen te voorzien: Bocholt, Genk, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heers, Leopoldsburg, Meeuwen-Gruitrode, Sint-Truiden en Tongeren.
2
Tongenaar Marc Dupain is benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Reclame. Dat is vandaag bekendgemaakt. Dupain is oud-advocaat, oud-journalist en werkte ook nog voor Levenslijn. Momenteel is hij algemeen manager van The Ppress, de vereniging van uitgevers van de Belgische periodieke pers.
Gaby Van de Winkel (101)  overledenGisteren is Gaby Van de Winkel overleden, de weduwe van Louis Herbots en van Joseph Pâques. Zij was 101 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (12 uur) plaats in de parochiekerk van Diets-Heur.

Lange drumsolo

Dinsdag 9 januari 2018
Uit het popgeschiedenisboek
Lange drumsoloZoomHet is vandaag 37 jaar geleden dat de Amerikaanse jazzdrummer Cozy Cole overleed. Hij zat achter de trommels bij tal van beroemdheden, maar gaat de geschiedenis in voor een uitzonderlijke prestatie in het Expo-jaar 1958. Hij had tegelijk hits met ‘Topsy’ en ‘Topsy II’, die op eenzelfde single stonden. Vooral het tweede deel werd een groot succes, hoewel dat eigenlijk een langgerekte drumsolo was. Het verhaal achter dit unicum kunt u hier lezen. 

Minder ongevallen met gewonden

Maandag 8 januari 2018
In alle Vlaamse provincies is tijdens de eerste negen maanden van 2017 het aantal ongevallen met gewonden gedaald. De daling was het sterkst in Limburg (-14,5%). (Bron:Vias Institute)

Mariette Van de Vondele overleden

Maandag 8 januari 2018
Mariette Van de Vondele overledenZaterdag is Mariette Van de Vondele overleden, de echtgenote van René Coppens. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur).

Liefdesbrief op muziek

Maandag 8 januari 2018
Uit het popgeschiedenisboek
Liefdesbrief op muziekZoomOp deze dag in 1989 trouwde Richard Marx met Cynthia Rhodes, een actrice en danseres die te zien was in films als ‘Flashdance’ of ‘Dirty Dancing’ en in videoclips als ‘Rosanna’ van Toto. Lees hier hoe hij haar een liefdesbrief op muziek schreef. Van mailen was nog geen sprake, hij maakte een opname en verzond die per boot. Nooit was het de bedoeling het op plaat uit te brengen, maar uiteindelijk werd het zijn grootste hit: ‘Right Here Waiting’. Als dat geen romantisch verhaal is…
In Liga A dames van het volleybal heeft Datovoc Tongeren VDK Gent verslagen met 3-0. Sets: 25-14; 25-22 en 25-15.

Hades - Heur-Tongeren 5-4

Zondag 7 januari 2018
Hades - Heur-Tongeren 5-4Heur-Tongeren heeft zijn oefenwedstrijd op het terrein van Hades verloren met 5-4. Aan de rust was de stand 2-1.

Wie wint de dvd?

Zondag 7 januari 2018
Wie wint de dvd?ZoomDe jaarwisseling is achter de rug, dus kunnen we er weer tegenaan gaan met onze wedstrijd waarin aan de lezer gevraagd wordt een grappig tekstje te verzinnen voor het lege tekstballonnetje in de cartoon van Stijn Lodewijks. Hoe reageert de man links op de wensen van zijn werkgever? Mail uw tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wordt u wel de winnaar!
Eendracht Henis heeft vanmiddag met 2-3 gewonnen op het veld van KMR Biesen. Henis staat achtste in de stand met 20 punten uit 14 wedstrijden. Union Rutten verloor met 2-1 in Godsheide en staat elfde in de stand met 16 punten uit 15 wedstrijden. ' s Herenelderen versloeg Donk met 2-0 en staat aan de leiding met drie punten voorsprong op Heers en vijf punten op Diepenbeek. Valencia Piringen klopte Riemst met 4-2 en staat na 18 wedstrijden tiende in de stand met 26 punten. Heur-Tongeren B verloor thuis van Gingelom met 1-4. In de stand staat Heir-Tongeren B vijftiende met 11 punten uit 18 wedstrijden.

Fina Broux overleden

Zondag 7 januari 2018
Donderdag is Fina Broux overleden, de weduwe van François Raskin. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Handbalbeker: Callant Tongeren tegen ViséIn de halve finales van de competitie voor de beker van België in het handbal komt Callant Tongeren  uit tegen Visé. Callant speelt thuis. De wedstrijd vindt plaats op 6, 7 of 8 februari - de precieze datum is nog niet bekend. De andere halve finale gaat tussen Sporting NeLo en Initia Hasselt.
In 2017 werden in Limburg 6.196 nieuwe ondernemingen opgestart. Vorig jaar was het beste jaar van de 21ste eeuw op het vlak van het aantal starters in Limburg. 'Vorig jaar kondigden we trots aan dat het record dat in 2010 gevestigd werd (met 5.669 starters) voor het eerst terug werd verbroken, na de daling tussen 2011 en 2013 en de heropleving sinds 2014', stelt VOKA.
Frans Lysens uit Tongeren én Johannes van den Borne en Lea Cox, beiden uit Mol, hebben de vzw Begijnhofmuseum Beghina opgericht met zetel Onder de Linde in Tongeren. De vzw heeft als culturele doelstelling het in stand houden en verspreiden van de kennis, tradities en de geschiedenis van het Sint-Catharinabegijnhof in Tongeren door middel van de exploitatie van het begijnhofmuseum Beghina.

Annyta Cuyx overleden

Vrijdag 5 januari 2018
Gisteren is Annyta Cuyx overleden, de weduwe van Georges Renard. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Basketbal: Houthalen-Tongeren 98-67

Donderdag 4 januari 2018
In het basketbal heeft Houthalen Tongeren verslagen met 98-67. Quarters: 27-20, 24-18 (56-38), 23-16 (79-54)
Els Telens uit Tongeren heeft de bvba Starter Thuisverpleging Els Telens opgericht met zetel aan de Elderenstraat in Tongeren. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 1500 euro.
Politieactie rond (brom)fietsverlichtingVan 8 tot en met 12 januari gaan de Limburgse politiekorpsen weer aandacht schenken aan de zichtbaarheid van fietsers en bromfietsers in het verkeer. Wanneer minderjarigen (-18 jaar) betrapt worden op defecte verlichting of het niet-gebruiken van verlichting, kunnen ze een “jongeren-pv” aan de broek krijgen - en de hieraan gekoppelde verkeersvormingsklas.
Het parket engageert zich om de in het kader van de actie opgestelde processen-verbaal met prioriteit te behandelen, zo meldt het provinciebestuur.

670 bedrijven op de fles

Donderdag 4 januari 2018
In Limburg zijn in 2017 670 bedrijven failliet verklaard. Dat is 2,3 procent minder dan in 2016. Door de falingen gingen 1.355 jobs verloren.

Simonne Champagne overleden

Donderdag 4 januari 2018
Vandaag is Simonne Champagne overleden, de weduwe van Joseph Vanderleyden en de levensgezel van wijlen Raymond Jacobs  Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt vrijdag 12 januari (11 uur) plaats bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur).

Isabelle Craemers overleden

Donderdag 4 januari 2018
Isabelle Craemers overledenDinsdag is Isabelle Craemers overleden, de weduwe van Willem Jorissen. Zij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Lutgart. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.
Tongenaar Bas Thonnon stopt met koersen. Het voorbije seizoen won hij nog twee wedstrijden.

Trinette Ghijsens overleden

Woensdag 3 januari 2018
Trinette Ghijsens overledenGisteren is in Overrepen Trinette Ghijsens overleden, de weduwe van Remy Wilderjans. Zij was 93 jaar en wordt zaterdag in Overrepen begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Neerrepen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay in Tongeren.

Avondonderwijs verpleegkunde

Woensdag 3 januari 2018
Hogeschool PXL in Hasselt start als eerste onderwijsinstelling in Limburg met een avondtraject voor de vierjarige bacheloropleiding Verpleegkunde. Dit traject is bedoeld voor werkstudenten, die dus minstens 80 uur per maand werken. De hogeschool wil hiermee tegemoetkomen aan de groeiende nood aan verpleegkundigen in de provincie.

Hendrik Ory overleden

Woensdag 3 januari 2018
Hendrik Ory overledenOp 29 december overleed de uit Koninksem afkomstige Hendrik Ory, de weduwnaar van Emma Snels. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

Datovoc wint oefenpartij

Dinsdag 2 januari 2018
Volleybalclub Datovoc Tongeren (Liga A dames) heeft een vriendschappelijke wedstrijd tegen Weert gewonnen. Uitslag: 3-1.

Ophaling kerstbomen

Dinsdag 2 januari 2018
Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 januari worden de kerstbomen aan huis opgehaald. Ze worden opgepikt de dag dat in uw straat het gewone huisvuil wordt opgehaald.

Nieuwjaarsreceptie op 7 januari

Dinsdag 2 januari 2018
Het stadsbestuur nodigt alle Tongenaren uit op de feestelijke nieuwjaarsreceptie. Die vindt dit jaar plaats op zondag 7 januari van 11 tot 13 op de Grote Markt. Ook dit jaar bieden de Tongerse bakkers en slagers gratis belegde boterhammen aan. De winkels zijn open van 13 tot 17 uur. Het centrum verkeersvrij: de straten in het centrum zijn afgesloten van 7 tot 17.30 uur. De Hemelingenstraat wordt afgesloten van 12.30 tot 17.30 uur.Er is een parkeerverbod op het Stadhuisplein van 6 tot 17.30 uur.

Code Oranje: hevige rukwinden

Dinsdag 2 januari 2018
Het KMI waarschuwt voor hevige rukwinden en geeft de code oranje. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend gaat het stevig waaien. In Limburg neemt de windkracht toe tot windkracht 6 tot 7. Tijdens het tweede deel van de nacht en morgenochtend kunnen de rukwinden oplopen tussen 90 en 120 km/h. Plaatselijk kunnen er felle buien ontstaan met onweer waarbij nog zwaardere windstoten niet uitgesloten zijn. Plaatselijk kan schade of hinder verwacht worden. Daarom wordt vandaag vanaf 20:00 uur het nummer 1722 geactiveerd. Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel 112 alleen als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.

Stephanie Delmartino overleden

Dinsdag 2 januari 2018
Stephanie Delmartino overledenZaterdag is Stephanie Delmartino overleden, de echtgenote van François Servaes. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Belgische dinsdag

Dinsdag 2 januari 2018
Belgische dinsdagZoomOp de eerste dinsdag van het nieuwe jaar heeft de Jukeboxkalender het over ‘If It’s Tuesday, This Must Be Belgium’. De uitdrukking zal je bekender in de oren klinken dan de song van Nederpopzangeres Bojoura uit 1969. Ontdek hoe ons landje in dit liedje terechtkwam.

Gelukkig nieuwjaar!

Maandag 1 januari 2018
Gelukkig nieuwjaar!ZoomDe redactie van de Internetgazet wenst van harte alle lezers, adverteerders en medewerkers een prachtig nieuw jaar, in goede gezondheid!
2
Er zijn nog geen wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw felicitaties toe!
Felicitatie of wensen toevoegen