De
Vallei van de Zwarte Beek is één van de waardevolste gebieden voor weidevogels. De zones die nog geen natuurreservaat zijn, moeten door de landbouwers gekoesterd worden anders dreigen veel vogelsoorten uit te sterven. De gebieden in Vlaanderen die het meest geschikt zijn voor akkervogels, beslaan zo’n 10.000 ha. Maar daar staan akkervogels onder druk. De bedrijfsplanners van de VLM proberen daarom zoveel mogelijk landbouwers te overtuigen om beheerovereenkomsten voor akkervogels te sluiten en die gebieden op die manier nog beter in te richten. En met succes. Op een jaar tijd werd een forse toename gerealiseerd van de oppervlakte aan beheerovereenkomsten in de voornaamste akkervogelgebieden: van 443 ha naar 657 hectare (+48%).
Ook beheerovereenkomsten voor
weidevogels worden zo veel mogelijk gesloten in de meest geschikte weidevogelgebieden. Aan de benedenloop van de Zwarte Beek ligt een weidevogelgebied van 1000 ha. Daar werden op ruim
162 ha (of bijna 17%) beheerovereenkomsten voor weidevogels gesloten.
Toch is het allemaal geen rozengeur en maneschijn. Over vijf jaar zijn de akker- en weidevogels in Limburg uitgestorven. Dat liet Likona, de koepel voor Natuurstudie in Limburg, deze week nog weten. Uit nieuwe cijfers van de vogelwerkgroep blijkt dat de grutto, de wulf en de kiewit nauwelijks nog voorkomen in Limburg omdat er veel graslanden omgeploegd worden, voornamelijk voor het telen van maïs.