Het overige nieuws

Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Grensoverschrijdende oefening met C-130
Tot 16 december vindt het grensoverschrijdende evenement "Orange Bull" plaats. Dit is een grootschalige oefening van de Nederlandse luchtmacht die plaatsvindt in het Nederlandse en Belgische luchtruim. Tijdens deze oefening zullen Nederlandse C-130-transportvliegtuigen op lage hoogte en ook in het donker gaan vliegen op nachtzichtapparatuur.
De oefening vindt vanaf vrijdag ook plaats in de regio van de Kempen (dropgebied Hechtel en vliegveld Weelde), in de Ardennen (luchthaven van Bertrix) en (…) Het hele nieuwsbericht
1

Vernieuwde Sociale Kaart online

Dinsdag 6 december 2022
De vernieuwde Sociale Kaart staat online. Die Sociale Kaart wil elke burger en hulpverlener informeren over het zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel. Wat gaat u er vinden?
- Als burger vind je er een antwoord op allerlei zorgvragen, zoals: ‘Waar vind ik kinderopvang in mijn buurt?’, ‘welke huisartsen zijn er in mijn stad/gemeente?’ of ‘waar vindt een verslaafd familielid hulp?’.
- Als zorg- en welzijnsverlener kan je de tool gebruiken om je (…) Het hele nieuwsbericht
1

Gouverneur: 'Meer politie nodig'

Dinsdag 6 december 2022
Elk jaar houdt de gouverneur tijdens de openingszitting van de provincieraad een rede voor de raadsleden. Vandaag had gouverneur Jos Landmeeters het over het personeelstekort bij de politie in Limburg. Landmeeters noemde dat tekort structureel. Volgens hem zijn er in Limburg ruim 800 politiemensen méér nodig dan nu, wil men het Belgisch niveau benaderen. Hoewel Limburg een grensregio is, telt de provincie slechts 25,8 politiemensen per 10.000 inwoners. Het nationaal gemiddelde bedraagt 41/10.000.
1

Jean Evens overleden

Dinsdag 6 december 2022
Hamont-Achel - Jean Evens overleden
In het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jean Evens overleden, de echtgenoot van Christine Feijen. Hij was geboren in Antwerpen en werd 94 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers.
1
Vandaag gelezen
De kinderopvang en de zorg voor ouderen houden ons als maatschappij een spiegel voor. Die toont ons dat de prioriteit ligt bij degenen die economisch renderen. De rest is louter een ‘kostenpost’ waarop zoveel mogelijk bespaard moet worden. Dat rendementsdenken schuurt met alles van intrinsieke waarde: zorg, kunst, onderwijs. Het beschavingspeil van een samenleving kan je nochtans niet aflezen van haar BBP of begrotingsevenwicht, maar van hoe ze met de meest kwetsbaren omgaat.
(Liza Cortois in Tertio)
1

Vertraging in treinverbindingen

Dinsdag 6 december 2022
Hamont-Achel - Vertraging in treinverbindingen
Even na 15u is er een persoonsongeval gebeurd ter hoogte van een overweg op de spoorlijn Antwerpen-Mol. Dat gebeurde even voor een trein uit Antwerpen het station in Mol binnen zou rijden.
De trein staat stil en voor de reizigers is het wachten tot ze verder kunnen. Verwacht wordt dat er in de loop van de vooravond nog aanzienlijke vertraging op de verbindingen Mol-Hasselt en Mol-Hamont zal zijn.
1

Sociale media: zegen, maar ...

Dinsdag 6 december 2022
Vandaag gelezen
Sociale media zijn een zegen om informatie sneller en breder te verspreiden dan voordien. De keerzijde daarvan is echter dat ook desinformatie sneller voet aan de grond krijgt. De beheerders van de netwerken kunnen een belangrijke rol spelen om die verspreiding tegen te gaan, maar de grens met censuur is daarbij erg dun. (Kerk & leven)
1

Internet of Things

Maandag 5 december 2022
Het is maar dat je 't weet
29% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikte minstens één met internet verbonden huiselijk apparaat of systeem in 2022. In 2020 was dat 24%. De praktische huiselijke toepassingen waarvan sprake is, dienen voor de beveiliging van de woning, zoals een alarmsysteem, veiligheidscamera of rookdetector (13%); voor energiebeheer, zoals een slimme thermostaat, verbruiksmeter of verlichting (14%); of voor een virtuele assistent zoals Google Home, Siri,.. (10%). Tot slot zijn huishoudtoestellen (koelkasten, ovens…) goed voor 6%. (Statbel)
1
Vandaag gelezen
Mensen die in armoede leven, hebben veel vragen en zorgen. Kloppen ze ergens aan voor ondersteuning, dan botsen ze steeds vaker op gesloten loketten. Alles moet digitaal. Goede hulp- en dienstverlening start nochtans bij een open loket, waar tijd en ruimte is om samen dingen uit te zoeken of bijkomende vragen te stellen.
(Koen Trappeniers op Linkedln)
1

LRM wil meer start-ups aantrekken

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - LRM wil meer start-ups aantrekken
De zeven Limburgse incubatoren lanceren een oproep om nieuwe start-ups aan te trekken. Via het programma Pitch Your Seat krijgen recent gestarte ondernemers nu de kans om te solliciteren voor een gratis werkplek en begeleiding voor zes maanden op één van de incubatoren. Ondernemers die recent gestart zijn met hun start-up kunnen zich tot 15 januari 2023 kandidaat stellen voor een plek in het Pitch your seat-programma. Ze moeten wel voldoen aan enkele voorwaarden, zegt Marc Beenders van de LRM: “We zijn op zoek naar start-ups waar innovatie vooropstaat. De start-up moet actief zijn in één van de volgende thema’s: ICT, health, energie, drones, creative, agro of cleantech. Daarnaast zoeken we ondernemers die broeden op een innovatief idee, of die recent (minder dan twee jaar geleden) gestart zijn. Tot slot engageren deelnemers zich gedurende minstens zes maanden voor een begeleidingstraject in samenwerking met verschillende partners, waaronder Vlaio.”
Wil jij je kandidaat stellen? Dat kan tot 15 januari 2023 via deze link
1

Lekker eten tijdens de feestdagen?

Maandag 5 december 2022
Partnerbijdrage
Hamont-Achel - Lekker eten tijdens de feestdagen?
Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat de feestdagen weer voor de deur staan. Tijd om je te verwennen met lekker eten! Maar wat als je niet veel geld uit wilt geven? Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je moet inboeten op smaak. Er zijn genoeg lekkere recepten te maken die niet al te duur zijn.
Voor je van start gaat en een budgetmenu in elkaar steekt, blader eerst even in de folders van de goedkopere supermarkten. Zijn er bepaalde vlezen, groenten of hapjes in promotie? Hou dan hiermee (…) Het hele nieuwsbericht
1

Mathieu Geutjens overleden

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - Mathieu Geutjens overleden
In het rusthuis in Achel is zaterdag Mathieu Geutjens overleden, de echtgenoot van Maria Joosten. Hij was geboren in Bocholt en werd 91 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
1

Sinterklaas bij Hamontse kleuters

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - Sinterklaas bij Hamontse kleuters
Ook dit jaar konden de kleuters van het centrum en de wijkschool van kleuterschool De Robbert genieten van een prachtig Sinterklaasfeest. Met een aftelkalender konden ze toeleven naar de komst van Sinterklaas. De Sint en 3 pieten kwamen met de koets naar de school. Hiervan waren de kleuters behoorlijk onder de indruk. In de turnzaal werden er spelletjes gedaan en werd er samen met de pieten en de juffen gedanst op muziek. En lol dat iedereen had! Op de foto's: wachten op de Sint...
Sinterklaas bij Hamontse kleuters
1

U15 van KFC zijn kampioen

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - U15 van KFC zijn kampioen
De provinciale U15 van KFC Hamont 99 zijn met 40 op 42 punten kampioen geworden in hun reeks. Ze gaan vanaf januari dus in een hogere reeks spelen. Proficiat!
1
De afgelopen drie weekends vond, voor de 39ste keer, de Najaarsactie van het Steunfonds Filipijnen Overpelt (SFO) plaats: de verkoop van speculaas bij Noord-Limburgse kerken ten voordele van de organisatie Bidlisiw in de Filipijnen. Bidlisiw begeleidt, samen met Filipijnse technische scholen en lokale kleine bedrijven, kansarme jongeren naar een baan en geeft deze jongeren zo de kans om uit de groeien tot actieve burgers die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling.
De actie aan de 14 parochiekerken (…) Het hele nieuwsbericht
1
  1. De 50-jarigen van Hamont bijeen
  2. Lekker eten tijdens de feestdagen?
  3. Feestje bij KFC
26/11

Marie_ Thérèse. Fijne 70 verjaardag vandaag

Lisette Kiggen
05/11

Gemeente Hamont hartelijk bedankt voor het bezoek en de leuke attentie op onze 50e huwelijksdag

Ger van Galen
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel