Het overige nieuws

Een tankwagen, quads en honden

Donderdag 27 juni 2019
De anonieme grommelaar
Grommelen is mijn tweede natuur, ik kan er ook niet aan doen. Ik weet het, het is sterker dan mezelf. Soms grommel ik voor dingen waar een normaal mens niet eens bij stilstaat, of hooguit eens om zucht. Maar soms…
Neem nu enkele dagen geleden, maandagochtend: om de hitte voor te zijn was de anonieme al vroeg aan 't fietsen. Langs het kanaal. Staat daar – vóór 8 uur – onder de brug van Kaulille naar Lozen een tankwagen van een (Nederlands) industrieel schoonmaakbedrijf op het (…) Het hele nieuwsbericht

Hitte blijft duren

Donderdag 27 juni 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Hitte blijft duren
Hogedrukinvloeden zorgen voor droog en zonnig weer. Hierbij wordt erg warme lucht aangevoerd en bereikt het kwik geregeld tropische waarden. Om een hittegolf te krijgen hebben we 5 opeenvolgende dagen nodig van 25 graden of meer, waarvan 3 dagen 30 graden of meer bedragen. Momenteel hebben we reeds 3 dagen met meer dan 25 graden als maxima, waarvan 2 dagen boven 30 graden waren. De volgende dagen blijft het bijzonder warm, dus een hittegolf zit er zeker aan te komen.
Vandaag wordt het (…) Het hele nieuwsbericht
"Peltenaars, Lommelaars en Hamontenaren die dezer weken het treintje nemen richting Antwerpen, vallen van de ene miserie in de andere. De week is nog maar half en zowel maandag als dinsdag waren we meer dan een uur te laat thuis. De laatste dagen is het de gewoonte om de trein te laten rijden tot Mol en dan de Limburgers te laten staan. Kapotte motorwagens, treinen die stil vallen door de warmte, mensen die bijna flauw vallen omdat de airco het niet doet."
Aldus de klacht van een van de vele Noord-Limburgse treinreizigers. Kunt u zich daarin vinden? Hebt u de voorbije dagen ook zulke toestanden meegemaakt? 
19
Grensgevallen
De politie van Valkenswaard heeft deze namiddag een zijruit van een auto ingeslagen omdat er in de wagen een hond opgesloten zat. ‘Onbegrijpelijk! Het is 27 graden buiten. In een geparkeerde auto na 10 minuten 37 graden. Na een uur meer dan 45 graden,’ aldus de politie op Twitter. Nadat de hond uit de auto was bevrijd werd hij elders ondergebracht voor verzorging.
1
In het tennistoernooi van Eastbourne is Elise Mertens uitgeschakeld. Ze verloor vandaag van de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA-3) in twee sets: 6-1 en 6-2.

Onderzoek naar dode mezen

Woensdag 26 juni 2019
VELT en Vogelbescherming Vlaanderen hebben dit voorjaar heel wat meldingen van verontruste mensen ontvangen die een nest met dode mezenjongen in de tuin vonden. In Limburg gaat het om circa 500 dode mezen. De komende weken wordt er stalen geanalyseerd in het labo. (Bron: Radio 2)
Grensgevallen
Hamont-Achel - 'Handen af van ons groene Dorplein'
Het is zomer, de zon schijnt volop. Het is lekker warm en ik loop door het oude dorp. De Sepulchrestraat, de Liedekerkestraat, de St.-Josephstraat. Vier huizen onder één dak, maar wel met de ruggen tegen elkaar. Dus geen achtertuin, alleen een grote voortuin. Een eindje verder aan de Hoofdstraat een paar grote villa’s met uitgestrekte tuinen. Aan de overkant van de straat het Machientje, in cortènstaal uitgevoerd door vrijwilligers. Bijna allemaal mooie tuinen, nog tamelijk jonge tuinen, goed (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens heeft de 1/8ste finales bereikt in het toernooi van Eastbourne. Ze versloeg de Tsjechische Marketa Vondrousova (WTA-16) in 3 sets: 6-1, 5-7 en 6-2.

Lèneke Huyers overleden

Dinsdag 25 juni 2019
Hamont-Achel - Lèneke Huyers overleden
in het Mariaziekenhuis is gisteren Lèneke Huyers overleden, de echtgenote van Herman Stalmans. Ze was 78 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Vrijdag om 18.30u is er daar een avondwake, waarna mogelijkheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens.
1
Hamont-Achel - Nog wachten op lijn Hamont-Weert
De NMBS wil voorlopig niet weten van een verlenging van de spoorlijn Mol-Hamont tot in Weert. Dat is gisteren gezegd tijdens de bespreking van voorstellen voor een nieuw vervoersplan met de Limburgse parlementsleden en lokale besturen. Volgens de NMBS moeten er eerst nog infrastructuurwerken worden uitgevoerd. Aan Nederlandse zijde is men wel bereid om de verbinding te realiseren, maar voor de uitvoering ervan wordt er gekeken naar de NMBS.
Ook bestudeert de NMBS de mogelijkheid om de (…) Het hele nieuwsbericht
5
Hamont-Achel - Schutterswezen nu immaterieel erfgoed
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft 5 nieuwe elementen toegevoegd aan de Vlaamse Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. Daaronder het schutterswezen met zijn vele buks- en andere schutterijen.
Schuttersgilden werden eeuwen geleden opgericht om in te staan voor de veiligheid van de plaatselijke bevolking. Vandaag de dag bestaan ze nog steeds in de vorm van sociale verenigingen, waarbij het groepsgevoel primeert. Deze broeder- en zusterschappen houden eeuwenoude tradities (…) Het hele nieuwsbericht

Vakantieregeling De Lijn

Dinsdag 25 juni 2019
Hamont-Achel - Vakantieregeling De Lijn
Vanaf morgen, woensdag 26 juni rijden de bussen van De Lijn volgens de vakantiedienstregeling. Meer info via de site van De Lijn.
Hamont-Achel - 'Noorderklanken' was in Antwerpen
Gisteren was zangkoor Noorderklanken uit Achel in Antwerpen. Het koor sloot zijn succesvol werkjaar, waarin het 20-jarig jubileum gevierd werd, af met een dagtrip naar de havenstad. De voormiddag werd gevuld met een boeiend, geleid bezoek aan de haven. De enorme omvang van de installaties en de uitgestrektheid van dit industriegebied maakten indruk. Maar de vlotte gids verraste de groep eveneens met het kleine dorpje Lillo-Fort, een groene oase aan de Schelde, omringd door één van de (…) Het hele nieuwsbericht

Tips voor warme dagen!

Maandag 24 juni 2019
Hamont-Achel - Tips voor warme dagen!
De Vlaamse Overheid heeft deze speciale website boordevol tips om deze warme dagen beter te overleven.
Elise Mertens heeft een goede start genomen op het WTA-toernooi van het Britse Eastbourne. In de eerste ronde versloeg ze de Porto Ricaanse Monica Puig (WTA-53) in twee sets: 6-4, 7-6.

Code oranje: hitte

Zondag 23 juni 2019
Hamont-Achel - Code oranje: hitte
Het KMI geeft vandaag code oranje. De volgende dagen wordt het steeds warmer. Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen voor behoeftige mensen bepaalde maatregelen noodzakelijk zijn : regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.
1

Mia Hillen overleden

Zondag 23 juni 2019
Hamont-Achel - Mia Hillen overleden
In het rusthuis in Achel is gisteren Mia Hillen overleden, de weduwe van Henri Mennen. Ze was 89 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
14

Nog 496 landbouwbedrijven

Zondag 23 juni 2019
Noord-Limburg telt 496 landbouwbedrijven. Zij bewerken in het totaal 13.800 ha. Tien jaar geleden waren er in Noord-Limburg nog 607 landbouwbedrijven.
Hamont-Achel - Leven met de overlast van de processierups
Van de processierups geraken we nooit meer af, lazen we gisteren ergens. Dus moeten we met die overlast leren leven. Nature Today mailde vandaag wat een mens kan doen bij gezondheidsklachten die door de brandhaarden van de vermaledijde rups veroorzaakt worden. Krabben tegen de jeuk is er niet bij.  
16/06
Lesley LuytenLieve Lesley Luyten, Beter laat dan nooit. We moeten nog klinken, zoals echte binken. Om achteraf in ons bed te liggen stinken :) Dikke kus van je drie kapoenen: C,K en M.
Carine Peeters
14/06
voor onze schoonzus angele bij deze een dikke kus straks mag je ze ontvangen op je beide wangen
Lily Van otterdijk
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel
  1. Naar de huishoudschool 'om de man te behagen'
  2. Werken nieuw stadspark starten na de vakantie
  3. 'Handen af van ons groene Dorplein'