Het overige nieuws

Nu de recyclageparken weer geopend zijn blijven de bezoekers komen. Met als gevolg: sinds woensdag opnieuw files. "De bezoekersaantallen van de afgelopen dagen liggen in lijn met de bezoekersaantallen op een normale dag. Dit betekent dat heel wat bezoekers ook komen als het niet noodzakelijk is en dat dit opnieuw voor files zal zorgen gezien de beperkingen in het aantal toegelaten bezoekers op het recyclagepark," aldus Limburg.net. "Gezien zaterdag traditioneel de drukste dag is, vreest Limburg.net opnieuw voor files en roept men iedereen op om enkel te komen als het noodzakelijk is.
1
Middenstandsorganisatie UNIZO is heel tevreden nu de regering ingaat op haar verzoek om de solden te verschuiven naar 1 augustus. In een recente UNIZO-enquête via Checkmarket gaf 73% van de zelfstandige handelaars, uit de mode- maar ook heel wat andere sectoren, aan vragende partij te zijn voor zo'n uitstel. "Deze maatregel zal onze handelaars, die momenteel noodgedwongen gesloten zijn, na de heropening wat extra ademruimte geven", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 
Hamont-Achel - Geen Muziekfestival in Pelt dit jaar
Het EMJ in Pelt gaat dit jaar niet door; volgend jaar komt er een gecombineerd instrumentaal én vocaal Muziekfestival. Dat heeft het organiserend comité beslist. "De organisatie moet vaststellen dat de uitzonderlijke toestand op dit moment er voor zorgt dat het nagenoeg onmogelijk is te voorspellen hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren in Europa," aldus een mededeling. "De aanhoudende coronacrisis zorgt ervoor dat de meeste scholen gesloten blijven in Europa. Hierdoor is het voor (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Al 2.697 inbreuken op coronamaatregelen
De Limburgse politiezones hadden tot en met gisteren al 2.697 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 74, Heusden-Zolder 150, Beringen-Ham-Tessenderlo 210, CARMA 501, HANO 94, Kempenland 104 en Lommel 110.

WMC een jaar opgeschoven

Vrijdag 10 april 2020
Grensgevallen
De 19de editie van het mondiale Wereld Muziek Concours in Kerkrade wordt verplaatst van 2021 naar 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om het WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

Extra campagne tegen zwerfvuil

Vrijdag 10 april 2020
Hamont-Achel - Extra campagne tegen zwerfvuil
We zitten allemaal al een tijdje in ons kot en dat heeft heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Daarom lanceert Mooimakers een extra campagne. Om de schaarse tijd die we buiten kunnen spenderen, voor iedereen aangenaam te houden en je afval niet achter te laten. Ze gaan ook gericht communiceren daar waar het probleem groot is, bijvoorbeeld op supermarktparkings. Wil je deze campagne zelf ondersteunen? Dat kan. In webwinkel van Mooimakers vind je een gratis downloadpakket met social posts om te delen op je eigen kanalen.
1

Brandje geblust, dank zij Bente

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Brandje geblust, dank zij Bente
De brandweer bluste gistermiddag een brandje rond een bijenkast aan de Molendijk. Die brand was ontdekt door Bente Handels. Ze kwam daar met haar moeder langs gewandeld en dacht dat er iemand een barbecue had aangestoken. Toen ze goed keek, zag ze rook rond de bijenkast. De brandweer werd verwittigd en bluste het brandje. Bente kreeg nadien complimenten voor haar oplettendheid, want het had best een grotere brand kunnen worden. (Foto Toon Duisters)

De klokken vertrokken naar Rome

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - De klokken vertrokken naar Rome
                                                                          (Cartoon: Fobie)

Awel, ik wil praten

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Awel, ik wil praten
Awel is gestart met een nieuwe campagne. De huidige situatie rond corona zorgt voor spanningen en dat is een gevaarlijke cocktail. Daarom is het belangrijk dat jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Awel werkt volledig anoniem. Dat betekent dat enkel de oproeper en Awel op de hoogte zijn van het contact. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis. Meer info via deze link.
Hamont-Achel - Campagne 'Opstaan en samen doorgaan'
Kamer van Koophandel Limburg dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep die de exitstrategie moet voorbereiden op aan om snel een actieplan op te stellen zodat de economie gefaseerd en met inachtneming van alle noodzakelijke gezondheids- en sanitaire voorschriften kan heropstarten. “We moeten nu snel werk maken van zo’n slimme heropstart van de economie. Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere (…) Het hele nieuwsbericht

Koop in je buurt!

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Koop in je buurt!
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert samen met VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be. Dit platform is een online verzamelplaats waar je als consument lokale handelaars op terug kan vinden. We roepen alle handelaars op zich dan ook te registreren via een van de verschillende initiatieven.
Binnenkort wordt er ook een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de websites van de partners nog vergemakkelijkt. De coronacrisis slaat (…) Het hele nieuwsbericht
1

Ondertussen, in uw kot...

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in uw kot...
                                                                        (Cartoon: Fobie)
Welzijnsregio Noord-Limburg en RIMO organiseren volgende week dinsdag in samenwerking met Vormingplus en Eurosys een inzamelactie voor gebruikte laptops en tablets
Heb je nog een laptop of tablet liggen die je niet meer gebruikt? Werken ze nog en is er de juiste stroomkabel bij? Dan kan je ze dinsdag tussen 10u en 15u binnenbrengen in het gebouw van Welzijnsregio (Hoekstraat 70, 3910 Pelt).
Eurosys zal vervolgens de toestellen gebruiksklaar maken. Ze worden nadien in de regio verdeeld aan kinderen uit kansarme gezinnen opdat ook zij de komende weken thuisonderwijs kunnen volgen. 
Ook bij een aantal lokale besturen kan je de laptops rechtstreeks binnenbrengen. Check daarvoor de gemeentelijke websites en hun Facebookpagina’s. 

Wachten op de 'boem'

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Wachten op  de 'boem'
Deze middag en morgen kan u mogelijk een “Sonic Boom” horen. Elke 200 vlieguren ondergaat de motor van een F16 zijn fase-inspectie. Na de “GO” in de testbank van de vliegbasis Kleine Brogel wordt de motor (foto) terug in de F16 gemonteerd. Eén van de testpiloten gaat dan geautoriseerd supersoon vliegen en even met een snelheid van 1200km/u door het luchtruim klieven (zo heet dat dan). Dat is sneller dan het geluid, vandaar de "boem" die u op de grond hoort. UPDATE De "boem" kwam er om 14.27u. (Foto KB Air Base)
3

Praten met dementerenden

Donderdag 9 april 2020
Mag ik naar huis? Waar is mijn moeder? Iedereen die een alzheimerpatiënt in zijn omgeving heeft, weet dat communiceren vaak lastig is – of je nu op afstand bent of dichtbij. Jorien Marcus ging na hoe je het beste zo’n gesprek kunt voeren. Lees het bij het Genootschap Onze Taal.

Met de groeten uit Thailand

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Met de groeten uit Thailand
Patrick Jacobs moest in Thailand lang wachten voor hij dit beestje uit zijn schelp zag kruipen. Let op die twee oogjes vooraan! Het is een heremietkreeftje, maar in feite is het een soort krab. Bij Wikipedia vindt u er alles over. Een prachtige foto!
Hamont-Achel - Maak van je tuin een lenteparadijs
We hebben allemaal veel meer tijd om in de tuin te werken, dat zien we overal in het straatbeeld. Natuurpunt geeft in deze coronatijd 13 tips om van je tuin een echt paradijs te maken. Klik via deze link. Je kan er ook gratis een e-book bestellen.

Oude laptops en tablets gezocht

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Oude laptops en tablets gezocht
'Ondernemers voor een Warm België' zoekt laptops en tablets die niet meer gebruikt worden. "We willen die in orde brengen en schenken aan kinderen van kansarme gezinnen van het basisonderwijs. We doen dit bewust nu. Sinds de uitbraak van het Corona-virus zijn kinderen immers aangewezen op thuisonderwijs. Daarvoor is een computer of tablet echt noodzakelijk. Jammer genoeg heeft niet elk gezin zo’n toestel. Heeft u zelf nog een toestel (of meerdere) dat niet meer gebruikt wordt, dan kan u ons dat (…) Het hele nieuwsbericht
In normale tijden zouden vanavond op de prachtige accommodaties van SK Kadijk de finales van de voetbalbeker der gewesten doorgaan. Er stonden 3 heel mooie derby's op het programma: Verbroedering Lommel tegen Kattenbos Sport, Lindel-Hoeven VV tegen Kadijk SK en tot slot SV Herkol tegen Achel VV. Maar door de lockdown werden zoals iedereen al wist alle voetbalwedstrijden verboden.
Omdat de 3 winnaars mogen deelnemen aan de Beker van België besliste het bestuur van de gewesten (Noord/West) om de deelnemers hieraan door het lot aan te duiden. En dus mogen Verbroedering Lommel, Kadijk SK en Achel VV deelnemen aan de competitie voor de Beker van België.

Help de helpers

Woensdag 8 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Help de helpers
Zorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’  Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - TECTUM Achel versterkt zich met Tim Smit
Tectum Achel heeft, na een onverhoopt maar uiterst verdiend succesvol seizoen, snel geanticipeerd op de transfermarkt na het vertrek van icoon Rob Bontje, die afscheid nam van de Liga A. De club strikte de Nederlandse international Tim Smit (foto), die overkomt van Lindemans Aalst. Tim Smit, (30 jaar, 2.01m) zal het middencompartiment van Achel komen versterken. “Met de komt van Tim Smit bevestigen we onze ambitie om op zijn minst een vaste waarde te zijn in de Euromillions Volley League en kijken we weer een beetje meer richting 'omhoog', zegt voorzitter Joos Gysen. "Momenteel zijn we nog in onderhandeling met meerdere spelers die een meerwaarde voor Tectum Achel kunnen betekenen."

Ondertussen, in Wuhan...

Woensdag 8 april 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in Wuhan...
                                                                     (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Ook gratis mondmaskers bij Drive-In TIO
Het was vandaag even file rijden in de Peltanusstraat in Pelt, ter hoogte van de personeelsparking van Wico-campus TIO. Meer dan 65 zorgverleners uit de regio Noord-Limburg kwamen samen 468 gezichtsbeschermers afhalen. Niet uitsluitend gemaakt door TIO, want ook lokaal blijven de ‘Helpende Handen van het eerste uur’ – zoals men ze daar intussen noemt – onverminderd 3D-printen. Vooraf werden strikte afspraken en richtlijnen meegedeeld om dit in maximale (…) Het hele nieuwsbericht

Pater Jos Stevens overleden

Dinsdag 7 april 2020
Hamont-Achel - Pater Jos Stevens overleden
Vandaag is pater Jos Stevens overleden, van de congregatie der salvatorianen. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie in de parochiekerk van Hamont-Lo en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
4

Fietsers gewond bij botsing

Dinsdag 7 april 2020
In de Linzenstraat in Helchteren kwam het deze namiddag rond 15 uur tot een aanrijding tussen twee fietsers. Beiden raakten gewond. Het betreft een 58-jarige man uit Hamont-Achel en een 61-jarige man uit Hasselt.
10/04

van harte gefeliciteerd met je verjaardag.anita. rik hilde en de kinderen.

rik rooyakkers-corneliss
07/04

Fijne verjaardag anita

Nelly Jaeken
07/04

Beste Anita Feyen, van harte gefeliciteerd met je verjaardag op 7 april. Vanwege Mireille en Luc en Lex

Mireillle Craeghs
07/04

Blijven hopen lieve mensen, hopelijk mag iedereen gezond blijven

Daisy Sak
Groeten toevoegen
Alle groeten uit Hamont-Achel
07/04

fijne verjaardag groetjes josee hendrikx

joseee hendrikx
07/04

Proficiat met je 14e verjaardag Ymke! Geen groot feest vandaag maar geniet van deze mooie dag. Als iedereen weer uit zijn kot mag zullen we het zeker nog gaan vieren!

Heidi Cox
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel
  1. Marie José Jonkers overleden
  2. Harrie van Deursen overleden
  3. Digitale bruggen bouwen in 'Aan de Beverdijk'