Het overige nieuws

Kort nieuws van bij de buren
In 2033 zullen er volgens de demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen naar verwachting bijna 1,05 miljoen personen van 18 jaar of ouder alleen wonen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn afgerond 79.000 alleenwonenden meer dan in 2023. Tussen 2023 en 2033 zal het aantal alleenwonenden zo stijgen met 8 procent. Tussen 2013 en 2023 was die stijging groter (+ 17 procent).

Jos Beenders overleden

Dinsdag 28 mei 2024
Hamont-Achel - Jos Beenders overleden
In het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt is op 28 mei Jos Beenders overleden, echtgenoot van Irène Vanduren. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering van Jos heeft plaats in besloten kring. U kan Jos nog een laatste groet brengen op vrijdag 31 mei tussen 19u en 20u in uitvaartcentrum Creemers te Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be
Hamont-Achel - 33 SACN atleten, 16 medailles
Gisteren stond in Tessenderlo het Limburgs Kampioenschap Jeugd op het menu. SACN ging met 33 atleten naar de andere kant van Limburg, en zou 's avonds terugkeren met maar liefst 16 medailles. Vijf keer mochten ze zelfs op het hoogste schavotje als Limburgs Kampioen! Jayden Vanhamond (foto) zelfs twee keer met posstok en speerwerpen.
Waren ook de beste van Limburg: Wout Claes (discus), Tuur Verheyen (1.000m) en Finn Schuermans (80m.).
Bij de SACN waren ze er ook trots op dat 80 % van hun atleten daar hun persoonlijk record weer hebben aangescherpt. (SACN)
Gezondheid
Hamont-Achel - Pompelmoes(sap) en medicatie: opletten
Pompelmoessap komt van de pompelmoes, een grote citrusvrucht die lijkt op een sinaasappel maar wat zuurder en bitterder smaakt. Veel mensen drinken pompelmoessap omdat het vol zit met vitamines. Maar in combinatie met de inname van medicatie moet er opgelet worden.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je medicijnen slikt, gaat het medicijn door je maag en darmen naar je bloed. Je lever helpt bij het verwerken van het medicijn zodat het goed werkt. Maar pompelmoessap kan de lever in de war brengen. Het bevat stoffen die de werking van enzymen in je lever veranderen. Enzymen zijn een soort hulpjes die ervoor zorgen dat medicijnen op de juiste manier worden afgebroken. Als deze hulpjes hun werk niet goed kunnen doen, kan er te veel of te weinig van het medicijn in je bloed terechtkomen.
Een teveel van een bepaald medicijn kan toxische effecten in je bloed veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn. Zo kan pompelmoessap in combinatie met Simvastatine, een cholesterolverlagend middel, de werking van het medicijn tot 15 keer verhogen, met bijbehorende bijwerkingen. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn bij het gebruik van bloedverdunners, omdat het risico op bloedingen verhoogd wordt. 
Welke medicijnen zijn gevoelig?
Ongeveer 1/3 van de medicijnen op de markt kunnen niet gecombineerd worden met pompelmoessap. Waaronder sommige medicijnen voor hoge bloeddruk, medicijnen tegen allergieën, cholesterol verlagende medicijnen en verschillende soorten chemotherapie
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om met je dokter of apotheker te praten. Ze kunnen je vertellen of jouw medicijnen veilig zijn om te nemen met pompelmoessap. Soms kun je het sap beter helemaal vermijden als je medicijnen slikt.
Anouk Mertens

Poetin en de overwinning

Maandag 27 mei 2024
Hamont-Achel - Poetin en de overwinning
Vur de verandering es e mopke oet Oekraïne…
Ge wit hoe gèèr dezze doa Poetin hemme.
Had öllie goed eh!
Fons
Het is maar dat je 't weet
Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk één dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter vervolgd.

Lgbtqia+ toiletten

Zaterdag 25 mei 2024
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Lgbtqia+ toiletten
De Nederlandse dichter Herman Gorter schreef het al in 1889: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”. Het was een episch gedicht dat ik als student gedwongen werd te lezen. De beginregels geven aan dat mensen van toen het gewoon vonden dat er met elk nieuw voorjaar ook een soort nieuwe wereld ontstond. Een wereld waarin die andere poëet Willem Willem Kloos op een morgen uit zijn bed stapte in de overtuiging dat hij “een God was in het diepst van zijn gedachten”. Een wereld met andere, (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag stond in de Ronde van Noorwegen de tweede rit op het menu, een tocht van 204,8 km. De zege ging naar Axel Laurance van Alpecin-Deceuninck, eerste Belg in de rituitslag was Kamiel Bonneu met een knappe 7e plaats. In het algemeen klassement schuift hij op naar plek 9.

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Hamont-Achel - Vakbondsactie bij De Lijn
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.

Laat er soep zijn

Vrijdag 24 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Laat er soep zijn
Een nieuwe lente, een oud, afgezaagd geluid. Er zijn verkiezingen op komst en we worden weer om de oren geslagen met loze beloften en simplistische slogans die je in minder dan één zin een betere wereld beloven. Slogans zonder inhoud, maar lekker gemakkelijk te behappen. Want dat hebben de mensen graag. Liever Mc Politiek dan een bord gezonde soep, waarin allerlei groenten en kruiden samen in het pannetje zwemmen.
We zijn toch geen kleuters die dreinen om ongezonde, vettige, hapklare brokken? We (…) Het hele nieuwsbericht

José Versmissen overleden

Donderdag 23 mei 2024
Hamont-Achel - José Versmissen overleden
In WZC Sint-Jan Berchmans is op 22 mei José Versmissen overleden, echtgenote van wijlen Piet Fransen. Zij was 88 jaar. Op dinsdag 28 mei van 19u tot 20u is er gelegenheid om afscheid te nemen aan de urne van José in het uitvaartcentrum Creemers te Hamont. Naar de wens van José zal haar urne in intieme kring worden bijgezet in het urnengraf bij Piet. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
De Ronde van Noorwegen staat fel in de publiciteit dezer dagen, grotendeels te verklaren door het feit dat Wout Van Aert er terug de competitie hervat. Vandaag werd de eerste rit gereden, die werd gewonnen door de man in vorm, Thibau Nys. Kamiel Bonneu eindigde op een knappe 15e plaats.

Drie jaar cel voor dief

Woensdag 22 mei 2024
Hamont-Achel - Drie jaar cel voor dief
Drie jaar cel en een boete van 1.600 euro: dat is de straf voor een vijftiger die op 27 mei 2022 een woninginbraak pleegde in Hamont-Achel. Hij had er juwelen en een laptop gestolen. Hj liep eerder al 29 veroordelingen op. (PG).

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Hamont-Achel - Staking bij De Lijn op vrijdag
Opgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).
Hamont-Achel - Diefstal aanhangwagen in de Mulk
In de Mulk  is een aanhangwagen gestolen, en dit in de periode van 11 tot 18 mei. Elk spoor naar verdachten ontbreekt.

Maria Joosten overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Hamont-Achel - Maria Joosten overleden
In Hamont-Achel is op 20 mei Maria 'Mia' Joosten overleden, echtgenote van wijlen Isidoor 'Theo' Driesen. Zij was 98 jaar. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Gelegenheid om afscheid te nemen van Mia in het uitvaartcentrum Creemers te Bree, en dit op donderdag 23 mei van 19u tot 20u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be
  1. Class X Unplugged in Ursulinenkapel
  2. Jos Beenders overleden
  3. Ga op Tour Elentrik!
16/05

Proficiat Lily met je verjaardag.

Hubert Poppelmonde
08/05

Gefeliciteerd lieve Giesje! Vandaag al 1 week oud! Veel geluk in je verdere leventje samen met je mama's en Mace! Dikke kus, Bonnie

Christel Ceulemans
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel