Het overige nieuws

Het is maar dat je 't weet
In 2023 gebeurden er 4.799 letselongevallen waarbij de dader achteraf vluchtmisdrijf pleegde. Op 10 jaar tijd is er zelfs een stijging met 9% (van 4.400 in 2014 naar 4.799 in 2023). Elke week zijn er in ons land dus 92 ongevallen met gewonden of doden waarbij de dader de vlucht neemt! Daarbij kwamen vorig jaar 19 personen om het leven en raakten 5.266 anderen gewond.

400 Limburgers naar Lourdes

Vrijdag 12 juli 2024
Oudsbergen - 400 Limburgers naar Lourdes
Van 14 tot 19 juli nemen 400 Limburgers deel aan de diocesane bedevaart naar Lourdes. Al meer dan zeventig edities organiseert de Limburgse Diocesane Bedevaart (LDB) van het bisdom Hasselt elk jaar een pelgrimage naar Lourdes. Ook dit jaar mogen de organisatoren vierhonderd Limburgers begeleiden naar het Maria-bedevaartsoord in de Pyreneeën. Jongeren, mijnwerkers-brancardiers, vrijwilligers en zieken vertrekken met bussen vanuit Limburg naar het station van Tourcoing in Frankrijk, van hieruit reizen ze verder met de trein naar Lourdes. Ook mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, reist af naar het bedevaartsoord.
Deze foto werd gemaakt rond de jaren 1953-1954, toen Gijsbert Van Hertum (Achel, 1886-1965, de tweede geknield van links naar rechts) de busreis naar Lourdes maakte.
Oudsbergen - FM Goud viert verjaardag met nieuw radiostation
FM Goud – met stichter, boegbeeld en drijvende kracht Michel Vanderfeesten – is na 20 jaar on air een begrip in Limburg. Deze zomervakantie is het inderdaad precies 20 jaar geleden dat het radiostation startte. Langzaam maar zeker wist FM Goud heel wat harten in voornamelijk Noord-Limburg en het Maasland te veroveren. "We vieren natuurlijk onze verjaardag uitgebreid, liefst van al samen met onze vele luisteraars", aldus Michel Vanderfeesten. "Met 7,49% marktaandeel in Noord-Limburg en het Maasland doen we het nog steeds bovengemiddeld goed. In ons radioverhaal zit er constante groei. Zo lanceerden we, naast afzonderlijke FM Goud edities voor het Maasland, Noord-Limburg en... Tenerife (FM Goud Tenerife), ook YOLO - Life is like a dance met happy 90s, happy hardcore en eurodance en Bruce Radio met uitsluitend classic rock. Het is duidelijk dat de toekomst van radio digitaal is en daar willen we volop op anticiperen." Ook de nieuwste radiotelg past in die optiek. "We lanceren vandaag Bierfestradio.com. Een nieuw digitaal radiostation dat internationaal georiënteerd is en waar we enkel gekende Oktoberfest-klassiekers spelen. Meeluisteren kan via www.bierfestradio.com en eerstdaags ook via de FM Goud app. Het is een 100% digitaal radiostation dat volledig 'in the cloud' draait. 

Bouwverlof start vandaag

Vrijdag 12 juli 2024
Oudsbergen - Bouwverlof start vandaag
Vandaag gaat het traditionele bouwverlof in. Veel bedrijven stoppen vandaag wat vroeger en er wordt dan iets gedronken of gegeten. Of veel bouwvakkers trekken namiddag naar de kroeg. Wij wensen alle bouwvakkers een fijn verlof. (foto AI Patrick Haesevoets) 

Wie-is-het?

Vrijdag 12 juli 2024
De klare kijk van Tante Claus
Oudsbergen - Wie-is-het?
Ik kom hem tegen in de doe-het-zelf-maar-had-ik-het-toch-maar-aan-een-vakman-overgelaten-speciaalzaak. Bij de kassa sta ik te klungelen met een uitschuifbare borstelsteel en een zak sneldrogend cement en word joviaal op de schouder getikt.

 “Hey, Tante Claus, hoe is het?”

Mijn hersens scannen razendsnel door databanken. School? Hij lijkt me iets jonger dan ik. Een kennis van een kennis? Ex-collega?

“Ja, goed. En met jou?”

Ik probeer (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2000 neemt het aandeel van de bevolking van 67 jaar of ouder toe: van 15 procent in 2000 tot 19 procent in 2024. Het aandeel jonger dan 18 jaar daalde van 21 procent in 2000 naar 19 procent in 2024. Ook het aandeel van de brede middengroep tussen 18 en 66 jaar daalde: van 65 procent in 2000 naar 62 procent in 2024.

Meer vlinderstruiken?

Donderdag 11 juli 2024
Oudsbergen - Meer vlinderstruiken?
Gisteren was er nog het alarmerend bericht dat er steeds minder vlinders zijn. Misschien kunnen meer vlinderstruiken soelaas bieden? Want daar zitten toch altijd heel veel vlinders op. UPDATE Een kenner meldt ons dat vlinderstruiken géén waardplanten zijn voor vlinders. Een plant is pas een waardplant indien de plant ook echt belangrijk (noodzakelijk) is voor de ontwikkeling van het insect of vlinder. De vlinderstruiken trekken vlinders aan omwille van de nectar.
Meer vlinderstruiken?Meer vlinderstruiken?
Oudsbergen - 150 km aan waterleidingen vervangen
De Watergroep heeft het voorbije jaar 150 km aan waterleidingen vervangen in Limburg. In totaal wil de Watergroep 720 km aan waterleidingen vervangen op vijf jaar tijd. Het vervangen van de leidingen probeert de Watergroep steess te combineren met andere nutswerken, zodat de hinder beperkt blijft.

48.000 studentenjobs in Limburg

Donderdag 11 juli 2024
Cijfer van de dag
In heel 2023 waren er 48.000 Limburgse jobstudenten aan het werk, een toename van 10% op 2 jaar tijd. Samen werkten ze ruim 10,5 miljoen uren en verdienden ze 154 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de RSZ die UNIZO Limburg verwerkte. Vrouwelijke studenten werken meer jobs en uren dan hun mannelijke tegenhangers. UNIZO Limburg benadrukt het belang van jobstudenten voor ondernemingen, vooral vanwege de flexibiliteit en het kostenvoordeel dat ze bieden in een krappe arbeidsmarkt. UNIZO pleit (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Begin 2024 woonden er in het Vlaamse Gewest bijna 4.965.300 personen van Belgische herkomst en bijna 1.856.500 personen van buitenlandse herkomst. Het aandeel personen van buitenlandse herkomst lag daarmee op 27% van de totale wettelijke bevolking. In 2000 ging het om 10%.
Nieuwe boeken
Oudsbergen - Bokrijk, landelijke architectuur in beweging
Bokrijk, wie kent deze naam niet? Ieder kind in Limburg is wel eens op schoolreis geweest naar het openluchtmuseum in Genk maar het is ook nog altijd één van de favoriete familie-uitstappen. Bokrijk dompelt je als bezoeker onder in de boeiende wereld van onze voorouders, een uitgestrekt en prachtig domein vol waardevol erfgoed, uniek in de wereld. Bokrijk had twintig jaar geleden een oubollig imago, de oude huisjes spraken niet meer echt tot de verbeelding. Een nieuwe toekomst, een nieuwe visie (…) Het hele nieuwsbericht

Werkdruk in de zorg is te hoog

Woensdag 10 juli 2024
Oudsbergen - Werkdruk in de zorg is te hoog
De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) publiceerde vandaag een rapport over de werkbaarheid van de jobs in zorg en welzijn in Vlaanderen. “De cijfers zijn alarmerend voor een sector waar het water al sinds de coronacrisis aan de lippen staat,” aldus federaal secretaris voor de Vlaamse social-profit Evert Persoon. Het rapport van de SERV bevestigt bovendien de resultaten van een eerdere werkdrukbevraging van de BBTK. Van de bijna 5.000 werknemers in de sector die deelnamen aan die bevraging, maakte het overgrote deel van de respondenten melding van fysieke en mentale vermoeidheid op het einde van de werkdag. De BBTK roept op om werk te maken van collectieve arbeidsduurvermindering om het werk haalbaar te maken en zo de sector aantrekkelijker te maken.

Opgelet voor kaartophalers

Woensdag 10 juli 2024
Oudsbergen - Opgelet voor kaartophalers
Febelfin en het Parket van Antwerpen waarschuwen vandaag voor een toenemend fenomeen van fraude door zogenaamde kaartophalers. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen bij jou thuis langs te komen om je bankkaart en pincode in handen te krijgen. Ook overhalen ze de slachtoffers om hun andere waardevolle spullen (zoals cash of juwelen) mee te geven om deze in veiligheid te brengen. Wees op je hoede en onthoud dat een echte bankmedewerker nooit aan de deur (…) Het hele nieuwsbericht

Nog nooit zo weinig vlinders

Woensdag 10 juli 2024
Het is maar dat je 't weet
Nog nooit waren er zo weinig vlinders als dit jaar in Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie van Natuurpunt. De droogte van de afgelopen jaren, versnipperde natuurgebieden en de grote hoeveelheid stikstof zouden de boosdoeners zijn. Zelfs het kletsnatte voorjaar heeft de negatieve trend niet kunnen keren. Voor soorten die het al moeilijk hebben, kan zo'n slechte periode het einde betekenen.

Raar: geld

Woensdag 10 juli 2024
Raar
Oudsbergen - Raar: geld
Wij mensen hebben een rare band met geld. We betalen niet graag en alles is te duur, maar nu en dan geven we toch graag veel uit. Vakantie is zo een moment. Dan denken we liever niet te veel na en mogen we het er eens goed van nemen. We zijn ver weg van huis en het lijkt wel alsof het geld dat we verbrassen niet van ons is. We mogen ook eens genieten, hé. Door het jaar mag het geld dan weer vloeien als we op stap gaan. Ook dan kan het niet op: gaan eten, dure drankjes, concert, cinema… Ge leeft maar ene (…) Het hele nieuwsbericht

Treinverkeer verstoord

Dinsdag 9 juli 2024
Oudsbergen - Treinverkeer verstoord
Door het slechte weer zijn er bij de NBMS storingen op het hele net. Wie nog de trein moet nemen, controleert best de app of website. 
Het is maar dat je 't weet
In 2023 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 82,3 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben een levensverwachting bij de geboorte van 84,3 jaar en voor mannen gaat het om 80,2 jaar. De levensverwachting bij de geboorte voor mannen en vrouwen samen is licht gestegen ten aanzien van 2022 (+215 dagen). (Statbel)
Kort nieuws van bij de buren
Na elf jaar heeft Bree weer een jeugdhuis. Het heet 'Heivers' en is gelegen aan de Boneput. Het zaaltje waar het jeugdhuis werd ondergebracht werd ter beschikking gesteld door de stad.
  1. Tip voor trip: Fietsen langs de molens
  2. Reetje uit zwembad gehaald
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen