Het overige nieuws

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Oudsbergen - Vakbondsactie bij De Lijn
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.

Laat er soep zijn

Vrijdag 24 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Oudsbergen - Laat er soep zijn
Een nieuwe lente, een oud, afgezaagd geluid. Er zijn verkiezingen op komst en we worden weer om de oren geslagen met loze beloften en simplistische slogans die je in minder dan één zin een betere wereld beloven. Slogans zonder inhoud, maar lekker gemakkelijk te behappen. Want dat hebben de mensen graag. Liever Mc Politiek dan een bord gezonde soep, waarin allerlei groenten en kruiden samen in het pannetje zwemmen.
We zijn toch geen kleuters die dreinen om ongezonde, vettige, hapklare brokken? We zijn toch verantwoordelijke ouders die begrijpen dat soep je gezond en sterk zal maken? Maar nee, liever dan de moeite te nemen om samen te leven, zoeken we liever naar gemakkelijke oplossingen en zondebokken.
Dichter Stefan Hertmans verwoordde het heel klaar: “een samenleving waarin begeerte, prestatie en na-ijver regeren, zal een maatschappij van chronisch gestreste burgers opleveren.” De reclame spiegelt je voor dat je het toch beter voor elkaar hebt dan je buurman. Wat zal hij jaloers zijn dat het gras bij jou echt groener lijkt. Daar gaat het mis! Want in zo’n totalitair systeem van meer-meer-meer voor mij-mij-mij, waar hebzucht goed is en de anderen alles van ons wil komen afpikken, verliezen we wie we in oorsprong waren. Zorgzaam, bewust van elkaars noden en bereid om voor elkaar in te staan. Zorgen vraagt tijd. Aandacht vraagt tijd. Soep maak je niet in 30 seconden.
Een cultuur waar alles snel en in korte zinnen moet en waar we steeds ons eigen succes afwegen tegen dat van een ander, zal ons nooit de tijd en rust gunnen om alles helder te zien. Het zorgt voor een politiek landschap waarin overhaaste beslissingen en veel geschreeuw uiteindelijk maar weinig wol opleveren. En dat terwijl er heel wat mensen zijn die de loze beloften van de kop op de verkiezingsposter elke dag wél waarmaken. Of toch pogingen doen, maar zich stuklopen op de regeltjes of het gebrek aan medewerking. De handen aan het bed, de vrijwilligers, de goede buur of zorgzame huisvaders en -moeders, de sportcoach die belangeloos langs het veld staat,... U, die de kantjes er niet vanaf loopt, maar doet wat gebeuren moet. De helden van alle dag. U bent het die de wereld beter maakt. Die soep kookt en bedeelt. Die de afwas doet. Die, als de soep van vandaag wat te zout of aangebrand was, morgen met evenveel ijver aan een nieuw recept werkt.
Laat er soep zijn. Voor alle burgers. En zet een bordje bij voor wie honger of kou heeft. Er is genoeg voor iedereen.

Brand in Kruisstraat

Woensdag 22 mei 2024
In de achterbouw van een woning aan de Kruisstraat is vanochtend rond 0.15 uur brand uitgebroken. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een kortsluiting aan de wasmachine. Er is beperkte schade.

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Oudsbergen - Staking bij De Lijn op vrijdag
Opgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).

Opnieuw treinperikelen

Dinsdag 21 mei 2024
300 woorden van Rudi
Oudsbergen - Opnieuw treinperikelen
Na een verkwikkende dag in de stad van Rubens en Jordaens lazen we een minder verkwikkend bericht op het stationsbord met de vertrektijden. “Deze trein rijdt niet”, gevolgd door “Vertrekt wel vanuit Berchem”.
We hadden die dag twee stadsfietsen gereserveerd en we hadden nog twintig minuten tijd, dus ik stelde voor om met de stadsfiets naar Berchem te rijden. Mijn telefoon leerde me dat het negen minuten zou duren.
Mensen die ons zagen moeten zeker gedacht hebben: “Die (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Mannen werken meer ‘s avonds en ‘s nachts dan vrouwen. In 2023 was 15,4% van de werkende mannen in de avond aan de slag, tegenover 8,8% bij de vrouwen. Bij nachtwerk ging het om 4,5% bij de mannen tegenover 1,9% bij de vrouwen. Het aandeel mannen en vrouwen dat in het weekend werkt, is min of meer gelijk. Bij zaterdagwerk was het aandeel mannen in 2023 (21,1%) nagenoeg even groot als het aandeel vrouwen (20,4%). Ook bij zondagwerk was dat het geval, met respectievelijk 12,6% en 12,0%. Mannen (16,0%) werkten meer dan vrouwen (11,6%) in ploegverband, maar vrouwen (40,8%) werkten iets meer dan mannen (38,6%) van thuis uit.

Twee zestigers gewond

Zondag 19 mei 2024
Oudsbergen - Twee zestigers gewond
Gisterenavond rond 19.45 uur verloor een 65-jarige bestuurster uit Peer de controle over haar voertuig in de Kasteelstraat in Oudsbergen. De bestuurster en haar 67-jarige passagier, eveneens uit Peer, raakten gewond.
Oudsbergen - Aanwinst voor Nevok Gruitrode
Nevok Gruitrode heeft met het oog op komend seizoen Glenn Bloemen aangetrokken. Hij komt over van FC Helson en speelde eerder onder meer bij Eendracht Termien.

Aad Straver overleden

Zondag 19 mei 2024
Oudsbergen - Aad Straver overleden
Vrijdag is Aad Straver overleden. Hij was 79 jaar en afkomstig uit Waddinxveen (NL). Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar hebben de ondernemingsrechtbanken 2.224 faillissementen in het Vlaamse Gewest uitgesproken. Dit cijfer ligt 12,3 procent hoger dan het vorige record uit 2013 (1.980).

Jos Kerkhofs overleden

Zaterdag 18 mei 2024
Oudsbergen - Jos Kerkhofs overleden
Donderdag is Jos Kerkhofs overleden. Hij was 66 jaar. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Witters. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur).
Oudsbergen - Bocholt klaar voor Sezoens Rally 2024
In en rond Bocholt wordt zaterdag de 47e Internationale Sezoens Rally betwist, een wedstrijd die nu (weer) tot de grote Belgische klassiekers dient te worden gerekend (zoals Haspengouw, Ieper, Spa en Sankt-Vith). Het kloppend hart van de rally bevindt zich op de sportzone De Damburg. Niet alleen daar zijn de wagens ‘in alle rust’ te bezichtigen, maar ook op het Kerkplein waar ze drie keer halt houden. Wie naar de Damburg wil komen met de wagen parkeert best op parking 7 (Publieksparking langs de Reppelerweg, te bereiken via de Meierbroekstraat).
Het parcours voor de deelnemers is 275 km lang, waarvan 140 km tegen de klok. 30 % van de route is onverhard. In elke zone worden 3 Krono Proeven gehouden, ze beginnen in de zone Goolder (start 8u26) om dan via Brueghel (8u57) en Gerdingen (10u53) naar Veldhoven (11u16) te rijden. Wie de wagens op het Kerkplein wil zien, daar stoppen ze rond 9u33, 13u42 en 17u51.
Maar liefst 91 wagens schreven zich in voor de wedstrijd van het Belgian Rally Championship. Na de ‘echte’ race komen er nog 21 oude rallyglorieën, en dit in de Slowly Sezoens Demo-reeks. 

Vandaag (vrijdag) werden alle wagens uitgebreid getest. Niet alleen werd alles in en buiten de wagen grondig geïnspecteerd, ook de kledij en de schoenen van de rijders werden aan een controle onderworpen.
Zaterdagochtend om 8u mag de eerste wagen van start gaan, richting de start van de eerste Krono Proef op Goolderheide. Omstreeks 20u23 zouden we moeten weten wie op het podium mag. Meer foto's
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel werkenden in het Vlaamse Gewest dat minstens de helft van de werkdagen avondwerk en nachtwerk verricht op respectievelijk 12,3% en 3,3%. Daarnaast lag het aandeel werkenden dat minstens op 2 zondagen per maand werkt op 12,3% en het aandeel met zaterdagwerk op 20,8%. Ten slotte kwam het aandeel werknemers met ploegenarbeid op 13,9% en het aandeel werkenden dat minstens af en toe thuiswerkt op 39,6%.  Bijna al die flexibele arbeidsvormen, met uitzondering van zaterdagwerk, zijn tussen 2013 en 2023 toegenomen. Bij thuiswerk (+18,0 procentpunten) en ploegenarbeid (+ 5,9 procentpunten) was die toename het grootst.

United by drama

Vrijdag 17 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Oudsbergen - United by drama
Het had een knus avondje moeten worden, met hapjes en puntenlijsten, met meningsverschillen over een liedje en vooral met heel veel ouderwetse gezelligheid. Het werd een kouwe kermis vol politiek gelazer, een discutabele diskwalificatie, nepapplaus en een kapotte trofee. Zoals elk jaar roept dat songfestival mensen op om het grondig met elkaar oneens te zijn, maar nooit eerder vond ik de sfeer zo grimmig, zo on-eurovisie.
Het feestje van verdraagzaamheid en een overdosis glitter kreeg dit jaar wel een erg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 14 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat aangeeft dat het zich geen week vakantie buitenshuis per jaar kan veroorloven om financiële redenen. Dat komt overeen met ongeveer 900.000 personen. Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2023 te vinden bij huurders (35%) en bij eenoudergezinnen (32%). Ook bij laaggeschoolden (27%), werklozen (25%), alleenstaanden (25%) en niet-actieven (exclusief gepensioneerden) lag het aandeel met vakantiearmoede hoger dan gemiddeld.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 zette ongeveer één op drie Vlaamse bedrijven minstens één AI-technologie in. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van één op vier in 2022. Vooral de opkomst van instrumenten zoals ChatGPT blijken deze stijging te verklaren. Ook de aandacht voor cyberveiligheid neemt toe bij de Vlaamse bedrijven, maar blijft beperkt. Zo heeft slechts één op de drie bedrijven minstens één cyberveiligheidsmaatregel genomen het afgelopen jaar.
Minister (…) Het hele nieuwsbericht
  1. Oudsbergse ruiters in Lummen
  2. Brand in Kruisstraat
27/04

Gefeliciteerd met je verjaardag Ali!, 42 begint al oud te worden lol. MAAk er en SUPER gezelige dag van bozo. Inshalah

Sam Wouters
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Oudsbergen