Het overige nieuws

Die wonderlijke vogelpootjes

Woensdag 23 januari 2019
Oudsbergen - Die wonderlijke vogelpootjes
Vogelpootjes zijn klein, dun en bloot. Die bevriezen met al die nachtvorst. Tenminste, dat zou je denken, want onze tenen redden het vaak niet zonder bescherming. Maar vogelpoten bevriezen níet. Hoe is dat mogelijk?
Voor de duidelijkheid: wat gebeurt er bij bevriezing? Als het vriest, vernauwen de bloedvaten in vingers, tenen, oorlellen en andere onbedekte lichaamsdelen die ‘misbaar’ zijn. Daardoor verliest het lichaam minder warmte aan de koude buitenlucht en kunnen de echt (…) Het hele nieuwsbericht

Oecumenische viering

Dinsdag 22 januari 2019
De parochiefederaties Meeuwen-Gruitrode en Bree organiseren woensdag (19.30 uur) in samenwerking met de Evangelische Kerk van Meeuwen een oecumenische gebedsviering in de kerk van Gerdingen. Het initiatief vindt plaats in het kader van de Gebedsweek voor de eenheid van de christenen.

Dertig keer chemisch afval gedumpt

Dinsdag 22 januari 2019
Drugslabs hebben vorig jaar in Limburg 30 keer chemisch afval gedumpt, het dubbele van in 2017. De politie schat de waarde van de drugs die daarmee gemaakt zijn tussen de 50 en 150 miljoen euro. De vele dumpingen van drugsafval zijn maar een topje van de ijsberg. Vermoed wordt dat er zo’n 80 procent gewoon in de leidingen wordt geloosd, wat erg schadelijk is voor de volksgezondheid.

Nieuwe bvba: Byjo

Dinsdag 22 januari 2019
Jo Beyen uit Oudsbergen heeft de bvba Byjo opgericht met zetel aan de Neerhovenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het aanleggen, het oordeelkundig uitbouwen en het beheren van een roerend en onroerend vermogen.

Volgend jaar werken in Ellikom

Dinsdag 22 januari 2019
In de Valkstraat in Ellikom wordt volgend jaar een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en het wegdek hersteld. Op een infovergadering in de raadzaal in het gemeentehuis kregen de inwoners al meer informatie.
De Valkstraat is de nieuwe naam voor de Dwarsstraat. In 2020 wordt daar overgeschakeld naar een gescheiden riolering, waarbij afvalwater en regenwater apart worden afgevoerd. “De bewoners moeten er zelf voor zorgen dat zij hun vuil water en het regenwater via aparte buizen (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Neyens overleden

Dinsdag 22 januari 2019
In Peer is zondag Mia Neyens overleden, de weduwe van Jef Cillen. Zij was 82 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gruitrode. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters aan de Lentestraat.
Oudsbergen - Ruiten ijsvrij en voetpaden sneeuwvrij
Nu het al een paar dagen vriest, zie je nog altijd mensen vertrekken met ruiten die niet helemaal ijsvrij zijn gemaakt. Je riskeert hiervoor een boete, van 58 tot 1375 euro. Volgens het verkeersreglement moeten zowel de voor- als de achterruit, alle zijruiten en alle spiegels vrij zijn van sneeuw en ijs. En met de sneeuw die vandaag gaat vallen, is het ook verplicht om de voetpaden voor je deur sneeuwvrij te maken
2

Ziekteverzuim bij leerkrachten

Maandag 21 januari 2019
In het algemeen stijgt het ziekteverzuim bij de Vlaamse leerkrachten, maar Limburg blijft de provincie met het grootste gemiddeld aantal ziektedagen bij leerkrachten. Psychosociale aandoeningen zijn de grootste oorzaak dat leerkrachten afwezig zijn. Het gaat dan over problemen zoals stress, burn-out en depressie. (Radio 2)
Oudsbergen - Politie-inspecteur Vanherle overleden
Op 13 januari overleed politie-inspecteur Luc Vanherle van de politiezone CARMA. Hij was 47 jaar en laat zijn echtgenote en vier kinderen na.

Koperen afvoerbuizen kerk gestolen

Maandag 21 januari 2019
Kort nieuws van bij de buren
In de Ambachtslaan in As hebben onbekenden acht koperen afvoerbuizen van de kerk gestolen. Op een werf in de Dorpsstraat werd allerlei werkmateriaal gestolen. De diefstallen zijn vandaag vastgesteld.