Het overige nieuws

Ontsnapte wallaby is terecht

Dinsdag 28 mei 2024
Hechtel-Eksel - Ontsnapte wallaby is terecht
Onze fotograaf Paul Smeets had een week terug een wallaby gespot in het Hobos, de foto die hij ons bezorgde stond binnen de kortste keren ook in de nationale media, tot en met op de VRT-website. De wallaby bleek ontsnapt te zijn in Hechtel-Eksel, maar vandaag kwam er goed nieuws, want 'Djoey' (zo heet ie dus) is terug bij zijn baasje Jeroen. Hij werd gespot bij de firma Heras, waar hij niet over de 2 meter hoge hekken kon springen. Hij is niet alleen herenigd met Jeroen, maar ook met Randy, ook een wallaby. 
Kort nieuws van bij de buren
In 2033 zullen er volgens de demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen naar verwachting bijna 1,05 miljoen personen van 18 jaar of ouder alleen wonen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn afgerond 79.000 alleenwonenden meer dan in 2023. Tussen 2023 en 2033 zal het aantal alleenwonenden zo stijgen met 8 procent. Tussen 2013 en 2023 was die stijging groter (+ 17 procent).

Leon Vaes overleden

Dinsdag 28 mei 2024
Hechtel-Eksel - Leon Vaes overleden
In Pëer is zaterdag Leon Vaes (72) overleden. Hj woonde in Hechtel en was afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de parkbegraafplaats in Eksel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Pompelmoes(sap) en medicatie: opletten
Pompelmoessap komt van de pompelmoes, een grote citrusvrucht die lijkt op een sinaasappel maar wat zuurder en bitterder smaakt. Veel mensen drinken pompelmoessap omdat het vol zit met vitamines. Maar in combinatie met de inname van medicatie moet er opgelet worden.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je medicijnen slikt, gaat het medicijn door je maag en darmen naar je bloed. Je lever helpt bij het verwerken van het medicijn zodat het goed werkt. Maar pompelmoessap kan de lever in de war brengen. Het bevat stoffen die de werking van enzymen in je lever veranderen. Enzymen zijn een soort hulpjes die ervoor zorgen dat medicijnen op de juiste manier worden afgebroken. Als deze hulpjes hun werk niet goed kunnen doen, kan er te veel of te weinig van het medicijn in je bloed terechtkomen.
Een teveel van een bepaald medicijn kan toxische effecten in je bloed veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn. Zo kan pompelmoessap in combinatie met Simvastatine, een cholesterolverlagend middel, de werking van het medicijn tot 15 keer verhogen, met bijbehorende bijwerkingen. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn bij het gebruik van bloedverdunners, omdat het risico op bloedingen verhoogd wordt. 
Welke medicijnen zijn gevoelig?
Ongeveer 1/3 van de medicijnen op de markt kunnen niet gecombineerd worden met pompelmoessap. Waaronder sommige medicijnen voor hoge bloeddruk, medicijnen tegen allergieën, cholesterol verlagende medicijnen en verschillende soorten chemotherapie
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om met je dokter of apotheker te praten. Ze kunnen je vertellen of jouw medicijnen veilig zijn om te nemen met pompelmoessap. Soms kun je het sap beter helemaal vermijden als je medicijnen slikt.
Anouk Mertens

Poetin en de overwinning

Maandag 27 mei 2024
Hechtel-Eksel - Poetin en de overwinning
Vur de verandering es e mopke oet Oekraïne…
Ge wit hoe gèèr dezze doa Poetin hemme.
Had öllie goed eh!
Fons
Het is maar dat je 't weet
Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk één dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter vervolgd.

Lgbtqia+ toiletten

Zaterdag 25 mei 2024
Chel mag het zeggen
Hechtel-Eksel - Lgbtqia+ toiletten
De Nederlandse dichter Herman Gorter schreef het al in 1889: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”. Het was een episch gedicht dat ik als student gedwongen werd te lezen. De beginregels geven aan dat mensen van toen het gewoon vonden dat er met elk nieuw voorjaar ook een soort nieuwe wereld ontstond. Een wereld waarin die andere poëet Willem Willem Kloos op een morgen uit zijn bed stapte in de overtuiging dat hij “een God was in het diepst van zijn gedachten”. Een wereld met andere, (…) Het hele nieuwsbericht

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Hechtel-Eksel - Vakbondsactie bij De Lijn
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.

Laat er soep zijn

Vrijdag 24 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hechtel-Eksel - Laat er soep zijn
Een nieuwe lente, een oud, afgezaagd geluid. Er zijn verkiezingen op komst en we worden weer om de oren geslagen met loze beloften en simplistische slogans die je in minder dan één zin een betere wereld beloven. Slogans zonder inhoud, maar lekker gemakkelijk te behappen. Want dat hebben de mensen graag. Liever Mc Politiek dan een bord gezonde soep, waarin allerlei groenten en kruiden samen in het pannetje zwemmen.
We zijn toch geen kleuters die dreinen om ongezonde, vettige, hapklare brokken? We (…) Het hele nieuwsbericht

Pierre Geys overleden

Donderdag 23 mei 2024
Hechtel-Eksel - Pierre Geys overleden
Dinsdag is Pierre Geys (76) overleden. Hij woonde in Leopoldsburg en was afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Naar een weerbaar Dommelland

Donderdag 23 mei 2024
Hechtel-Eksel - Naar een weerbaar Dommelland
We hebben meer en meer te maken met extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte en hitte, hetgeen ons watersysteem én de samenleving onder druk zet. Ook in het stroomgebied van de Warmbeek-Tongelreep en de Dommel heeft dit gevolgen. Een aantal Belgische en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland en dit met het oog op het creëren van de klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
Meer concreet zal de Vlaamse Milieu Maatschappij de riviervallei van de Dommel op de grens van Pelt, Hechtel-Eksel en Peer herstellen door meanders (een meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop) opnieuw aan te sluiten en de bedding te verhogen. Hierdoor zal het water langer vast gehouden worden in de vallei en zo wordt ook het veen hersteld. De buffercapaciteit van het 'gecontroleerd overstromingsgebied in Pelt wordt ook vergroot. Op die manier wordt er maximaal ingezet op waterberging om overstromingsrisico's terug te dringen. 

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Hechtel-Eksel - Staking bij De Lijn op vrijdag
Opgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).
Hechtel-Eksel - Siebe Gesquiere weg bij KFC Hechtel
Siebe Gesquiere trekt de deur achter zich dicht bij KFC Hechtel. Hij zal komend seizoen de kleuren van Sporting Wijchmaal verdedigen.

Jose Bernaerdts is overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Hechtel-Eksel - Jose Bernaerdts is overleden
Jose Bernaerdts uit Ham, echtgenote van Jef Husso, is overleden.
(° Hechtel op 15 september 1940 † Heusden-Zolder op 18 mei 2024)
Begroeting: donderdag 23 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring.

Opnieuw treinperikelen

Dinsdag 21 mei 2024
300 woorden van Rudi
Hechtel-Eksel - Opnieuw treinperikelen
Na een verkwikkende dag in de stad van Rubens en Jordaens lazen we een minder verkwikkend bericht op het stationsbord met de vertrektijden. “Deze trein rijdt niet”, gevolgd door “Vertrekt wel vanuit Berchem”.
We hadden die dag twee stadsfietsen gereserveerd en we hadden nog twintig minuten tijd, dus ik stelde voor om met de stadsfiets naar Berchem te rijden. Mijn telefoon leerde me dat het negen minuten zou duren.
Mensen die ons zagen moeten zeker gedacht hebben: “Die (…) Het hele nieuwsbericht

Remi Huybrechts overleden

Maandag 20 mei 2024
Hechtel-Eksel - Remi Huybrechts overleden
Zaterdag is Remi Huybrechts overleden, de echtgenoot van Annie Paesen. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Zijn urne wordt geplaatst in het colulmbarium op de begraafplaats in Eksel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.
  1. Grootschalige actie tegen patserbakken
  2. Over huismoeders en huiskamers
  3. Vondst maakt afscheid een beetje zoeter
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen