Het overige nieuws

Die wonderlijke vogelpootjes

Woensdag 23 januari 2019
Hechtel-Eksel - Die wonderlijke vogelpootjes
Vogelpootjes zijn klein, dun en bloot. Die bevriezen met al die nachtvorst. Tenminste, dat zou je denken, want onze tenen redden het vaak niet zonder bescherming. Maar vogelpoten bevriezen níet. Hoe is dat mogelijk?
Voor de duidelijkheid: wat gebeurt er bij bevriezing? Als het vriest, vernauwen de bloedvaten in vingers, tenen, oorlellen en andere onbedekte lichaamsdelen die ‘misbaar’ zijn. Daardoor verliest het lichaam minder warmte aan de koude buitenlucht en kunnen de echt (…) Het hele nieuwsbericht

Dertig keer chemisch afval gedumpt

Dinsdag 22 januari 2019
Drugslabs hebben vorig jaar in Limburg 30 keer chemisch afval gedumpt, het dubbele van in 2017. De politie schat de waarde van de drugs die daarmee gemaakt zijn tussen de 50 en 150 miljoen euro. De vele dumpingen van drugsafval zijn maar een topje van de ijsberg. Vermoed wordt dat er zo’n 80 procent gewoon in de leidingen wordt geloosd, wat erg schadelijk is voor de volksgezondheid.

Verkeersongeval met snelbus

Dinsdag 22 januari 2019
Hechtel-Eksel - Verkeersongeval met snelbus
Aan de Vertakking in Zonhoven botsten vanmiddag rond 12.45 uur de snelbus Lommel-Hasselt en een bestelwagen. Die laatste schoof tijdens een sneeuwbui plots naar de vrijliggende busstrook. Daar kwam net de sneldienst van Noord-Limburg naar Hasselt aangereden. De buschauffeur gooide nog alles dicht, maar het kwam toch tot een botsing. Een toevallig passerende ambulancedienst verleende meteen hulp aan enkele passagiers op de bus. Die waren door de botsing flink door elkaar geschud. De 24-jarige Klaudia Z. uit Hechtel-Eksel werd gewond. (Foto T.R.)
Hechtel-Eksel - Ruiten ijsvrij en voetpaden sneeuwvrij
Nu het al een paar dagen vriest, zie je nog altijd mensen vertrekken met ruiten die niet helemaal ijsvrij zijn gemaakt. Je riskeert hiervoor een boete, van 58 tot 1375 euro. Volgens het verkeersreglement moeten zowel de voor- als de achterruit, alle zijruiten en alle spiegels vrij zijn van sneeuw en ijs. En met de sneeuw die vandaag gaat vallen, is het ook verplicht om de voetpaden voor je deur sneeuwvrij te maken
1

Ziekteverzuim bij leerkrachten

Maandag 21 januari 2019
In het algemeen stijgt het ziekteverzuim bij de Vlaamse leerkrachten, maar Limburg blijft de provincie met het grootste gemiddeld aantal ziektedagen bij leerkrachten. Psychosociale aandoeningen zijn de grootste oorzaak dat leerkrachten afwezig zijn. Het gaat dan over problemen zoals stress, burn-out en depressie. (Radio 2)

Code geel: sneeuw

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Code geel: sneeuw
Een storing bereikt dinsdagochtend de kust en trekt dan van west naar oost door het land en verlaat op het einde van de dag ons land. "We verwachten 2 tot 5 cm sneeuw in 6u tijd in het hele land. 's Avonds vallen er nog winterse buien die plaatselijk nog kunnen zorgen voor enkele cm verse sneeuw", waarschuwt het KMI.

Liza Croymans overleden

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Liza Croymans overleden
Zaterdag is de uit Hechtel afkomstige Liza Croymans overleden, de echtgenote van Michel Kuypers. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.
4

Henri Theunissen overleden

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Henri Theunissen overleden
Zaterdag is de uit Overpelt afkomstige Henri Theunissen overleden, de echtgenoot van Philomene Leten. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.
5

Anna Gielen overleden

Maandag 21 januari 2019
Vrijdag is de uit Grote Brogel afkomstige Anna Gielen overleden, de weduwe van Thieu Bollen. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Rachel Conincx overleden

Maandag 21 januari 2019
Vrijdag is in Leopoldsburg Rachel Conincx overleden, de weduwe van Victor Panis. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Negentien everzwijnen gedood

Zondag 20 januari 2019
Op het militair domein in Hechtel en Leopoldsburg zijn afgelopen weekend tijdens een drukjacht 15 everzwijnen gedood. In wildbeheerseenheid De Zand in Pelt waren er dat vier.
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest bij Heusden-Zolder
In 3de Provinciale heeft Hechtel met 4-2 verloren bij leider Heusden-Zolder. Fréderic Maex maakte beide doelpunten.

Eksel - RC Peer 2-2

Zaterdag 19 januari 2019
Hechtel-Eksel - Eksel - RC Peer 2-2
Eksel is vanavond niet verder geraakt dan een gelijkspel tegen RC Peer. Uitslag: 2-2.
Veel inzet en veel duels leidden pas na 20 minuten tot concreet doelgevaar. Vrysen kwam onbesuisd uit op een diepe bal. Coenen was hem te snel af en kon simpel binnenwerken. Net als vorig weekend reageerde Eksel vrijwel onmiddellijk: Marijn Bertrands maakt ruimte voor zichzelf met een knappe actie en zorgde vervolgens voor de dito afwerking. De 1-1 leek ook de ruststand te gaan worden, want opnieuw was het (…) Het hele nieuwsbericht

Vier tafeltenniskampioenen

Vrijdag 18 januari 2019
Hechtel-Eksel - Vier tafeltenniskampioenen
Op 5, 6 en 13 januari vonden de provinciale tafeltenniskampioenschappen plaats. Voor Tafeltennisclub Hechtel-Eksel waren er 4 kampioenen: Stephanie werd kampioene in de reeks NG, Christiane bij de veteranen dames 50+, bij gemengd dubbel en bij dubbel dames, Josephine werd kampioene bij de veteranen dames 70+, bij gemengd dubbel en dubbel dames en Mathieu bij de veteranen heren 65+. Proficiat aan allen!
1
Veel Vlaamse jeugdbewegingen kunnen deze zomer geen kamp opzetten in het zuiden van de provincie Luxemburg, omdat daar een groot gebied minstens tot 16 september niet betreden mag worden vanwege de varkenspest. In beperkte mate kan voor bepaalde locaties ontheffing worden verleend. Verzoeken daartoe kunnen tot 28 februari bij de provincie Luxemburg worden ingediend. Binnen een maand volgt dan een beslissing. (Bron: waalsweekblad.be)