De Hulpverleningszone Noord-Limburg gaat nog voor het einde van het jaar de ambulancediensten overschakelen naar een
24-uurspermanentie.
De nieuwe regeling zal worden toegepast in de brandweerposten Bree,
Leopoldsburg en Lommel, voor de ziekenwagens die de eerste uitruk
garanderen. Voor de ziekenwagen van Pelt verandert er niets: die is al
sinds de oprichting in 2017 permanent operationeel vanuit de
brandweerkazerne.
Begin 2019 veranderde de wetgeving rond de organisatie en financiering van de dringende geneeskundige hulpverlening grondig. Hierdoor werden de ziekenwagendiensten verplicht om hun werking te herbekijken. Hulpverleningszone Noord-Limburg wil, in samenspraak met de gemeentebesturen, haar bevolking ook in de toekomst van een kwalitatieve en efficiënte dringende geneeskundige hulpverlening blijven voorzien. Tot op vandaag werd er buiten de kantooruren gewerkt, met wachten aan huis. De ambulancier vertrok thuis met de ziekenwagen en pikte zijn/haar collega op, om vervolgens naar de patiënt te rijden.
Zonecommandant Kol. Jan Jorissen. “Op die manier versterken we onze dienstverlening op vier niveaus. Vooreerst zal de snelheid van de hulpverlening toenemen. Het allerbelangrijkste hierin is dat we sneller bij de patiënt zullen zijn, omdat het ziekenwagenpersoneel dag en nacht van wacht is in de kazerne en dus onmiddellijk na een noodoproep kan uitrukken naar de plaats waar het slachtoffer zich bevindt.”
Maar ook de kwaliteit van de toegediende eerstehulptechnieken zal nog verbeteren. “We werken nu al met het project ‘staande orders’ voor onze spoedverpleegkundigen. Hierdoor mogen onze ambulanciers die ook verpleegkundige zijn, taken uitvoeren die normaal voorbehouden zijn voor een MUG-arts. Dit is belangrijk in een regio als de onze, waar de dekking van de MUG-teams beperkt is,” aldus Jorissen.
De nieuwe regeling komt ook de multidisciplinaire werking binnen de organisatie ten goede. Binnen de rangen van de hulpverleningszone wordt de brandweerdienst én de medische hulpverlening aangeboden. “Op incidenten met technische moeilijkheden en waarbij er slachtoffers vallen, kunnen we zo de verschillende hulpverleningstaken beter op elkaar afstemmen. Dit doen we door op voorhand procedures en oefeningen te organiseren. We beschikken dus over polyvalente medewerkers bij complexe situaties. Ook kunnen we de gemeentebesturen ondersteunen bij rampsituaties door de coördinatie van het rampterrein uit te voeren of hen hierbij beleidsmatig te adviseren in de crisiscel met een bril die de situatie beschouwt vanuit 2 disciplines,” aldus Jorissen.
Verder zal de nieuwe werking ook de transparantie verhogen. Niet enkel naar de burger, die beter op de hoogte is van wat hij van onze hulpdiensten mag verwachten, Maar ook naar de federale en gemeentelijke overheden, die de financiering van dit project dragen.
“We vinden de financiering vanuit de federale overheid ontoereikend om een kwalitatieve ziekenwagendienst te kunnen uitbouwen en onderhouden. Daarom wordt dit kwaliteitsproject voornamelijk gedragen door de gemeentebesturen. We hopen in de toekomst op een meer realistisch budget vanuit de federale overheid, gecombineerd met hogere kwaliteitsnormen voor iedere ziekenwagendienst. Want dat is waar de dringende geneeskundige hulpverlening anno 2019 een sterke behoefte aan heeft”, aldus burgemeester Bob Nijs, voorzitter van Hulpverleningszone Noord-Limburg.