Broccoli is niet zomaar een groente die gegeten moet worden om aan de gewenste 'vijf stuks groenten en vruchten per dag' te komen, meldt de Sunday Telegraph vandaag. Wie broccoli eet, krijgt in één moeite door een beschermende laag aan de binnenkant van de slagaders en dat wil zeggen dat de kans op het dichtslibben van die aders, en dus op hartziektes, kleiner wordt. Bloemkool en andere koolsoorten
hebben hetzelfde effect.
Dat blijkt uit onderzoek dat werd verricht onder leiding van dr. Paul Evans, van het Nationaal Hart en Long Instituut van het Londense Imperial College. Zijn ploeg ontdekte, bij proeven op muizen, dat de chemische substantie sulforafaan, dat in deze groentes natuurlijk voorkomt, het eiwit stimuleert dat zorgt voor een 'verdedigingsmechanisme' tegen schade aan de slagaders. "Sulforafaan", aldus dr. Evans, "tref je in natuurlijke vorm aan in broccoli, dus nu moeten we nagaan of het eten van die groente, en van andere groentes uit dezelfde 'familie', dezelfde beschermende uitwerking heeft. En ook moeten we nagaan of langs deze weg de ziekte in al aangetaste slagaders nog kan worden afgeremd".
Volgens professor Peter Weissberg, medisch directeur van de Britse Hartstichting, "is hier sprake van een fascinerende ontdekking die de mogelijkheid biedt om door het eten van bepaalde groentes hartziektes te voorkomen. Dit kan leiden tot een meer gerichte aanpak, of medisch of via dieet, om de aandoeningen die kunnen uitmonden in hartaanvallen en beroertes, te voorkomen of te verminderen".