Vanaf vandaag kunnen leerlingen zich aanmelden om zich in te schrijven
voor de secundaire school.
109 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich
opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Ook in onze regio melden diverse
scholen samen aan: Diest - Tessenderlo - Beringen - Leopoldsburg -
Campus FLX Leopoldsburg - GO! A-Maze Beringen - Sint-Michiel
Leopoldsburg - Katholieke Scholen Diest - GO! De Prins Diest - Campus
MAX Tessenderlo - GO! Atheneum Russelberg Tessenderlo Ouders die hun
kind voor het schooljaar 2025-2026 willen inschrijven in het eerste jaar
in één van deze 109 secundaire scholen, kunnen zich vanaf 31 maart 2025
digitaal aanmelden via één centrale website: www.aanmelden.school.
Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven. Gezamenlijk aanmelden, minder onzekerheid Het samenwerkingsverband bestaat sinds enkele jaren en telt ieder jaar opnieuw meer scholen. Dit is volledig ontwikkeld vanuit het onderwijsveld waarbij elke regio, van Dendermonde tot Leopoldsburg en van Mechelen over Leuven tot Halle, betrokken is.
Bij de start deelden 66 scholen het aanmeldsysteem. Inmiddels zijn het er 109. Dankzij deze sterke samenwerking kunnen ouders in één keer aanmelden voor scholen in verschillende regio’s. Dat maakt het voor hen veel eenvoudiger. In deze regio’s zijn er ook veel minder dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten. Ouders en kinderen weten zo veel sneller in welke school ze terecht kunnen. In totaal maakten vorig jaar meer dan 16.000 kinderen gebruik van het aanmeldsysteem om hun keuzes op te geven. Verleden jaar onmiddellijk na de toewijzing kon 91,2 % van de leerlingen terecht in de school van eerste voorkeur, 2,6 % in de school van tweede voorkeur. 5% kreeg niet onmiddellijk een school toegewezen.
Aanmelden vanaf maandag 31 maart
De aanmeldperiode loopt van maandag 31 maart 2025 (14 uur) tot en met vrijdag 25 april 2025 (14 uur). Het aanmeldsysteem (zie filmpje op aanmelden.school) verzamelt nadien alle gegevens en verdeelt dan de plaatsen eerst op basis van schoolvoorkeur en vervolgens op basis van toeval. Het tijdstip waarop men aanmeldt, heeft dus geen belang. Het is wel belangrijk om meerdere scholen van voorkeur aan te duiden. Want de ervaring leert dat er voor sommige scholen meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Hoe meer scholen men aanduidt, hoe groter de kans dat de leerling een school toegewezen krijgt.
Eerst aanmelden, dan inschrijven
Op 15 mei vernemen de ouders aan welke school hun kind is toegewezen. Vanaf 20 mei kunnen ze hun kind daar dan inschrijven. Ze ontvangen alle nodige informatie hierover via mail. Vanaf de inschrijving is de stoel in de school definitief gereserveerd. Ook wie geen school heeft kan vanaf 20 mei nog inschrijven, maar enkel in scholen waar er na de aanmeldprocedure nog plaatsen vrij zijn.
Een helpdesk voor vragen en informatie
Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen staat beschreven op www.aanmelden.school. Vragen stellen kan via info
![[!]](/img/slingeraap.gif)
aanmelden.school. Wie telefonisch contact wil, laat best zijn telefoonnummer achter zodat de helpdesk kan terugbellen. Vanaf 31 maart zal er een telefoonpermanentie bij de helpdesk zijn. Op dat moment zal het telefoonnummer van deze helpdesk op de website verschijnen. Ieder jaar kunnen ouders en kinderen rekenen op de steun van heel wat lokale organisaties, diensten en basisscholen om te helpen bij het aanmelden. De contactgegevens van ondersteuners staan vermeld op de website.
Maar niet alle scholen zitten in dit systeem.
Het Spectrumcollege Beringen bijvoorbeeld werkt met een ander systeem.
Scholen die een capaciteitsprobleem hebben en dus niet elke leerling kunnen inschrijven die dat wil, moeten met een aanmeldsysteem werken. Er zijn verschillende systemen; de school kiest zelf met welk systeem ze werkt.
"Het Spectrumcollege heeft in het verleden steeds gekozen voor VLAS, het aanmeldsysteem van de Vlaamse overheid. Dit systeem is zeer performant, en werd dit jaar nog verder verbeterd door een koppeling met Discimus, het uitwisselingssysteem voor leerlinggegevens (waaronder inschrijvingen) van de Vlaamse overheid. Het VLAS wordt uitstekend ondersteund met een helpdesk, digitale spreekuren, opleidingen en handleidingen. VLAS is bovendien gratis voor de deelnemende scholen.
Om de aanmeldingen voor het eerste leerjaar secundair onderwijs van het volgende schooljaar in goede banen te leiden, werkt het Spectrumcollege samen met het Sint Fransciscuscollege van Heusden-Zolder en Don Bosco Helchteren. Deze laatste scholen melden trouwens enkel aan voor 1B - de middenscholen van het Spectrumcollege melden aan zowel voor 1A als voor 1B.
Via de link https://beringenheusdenhelchterenlummenpaalso.aanmelden.vlaanderen/ kunnen de ouders zich aanmelden en kiezen voor één of meerdere scholen uit dit samenwerkingsverband; ze duiden best meerdere scholen aan om een grotere kans te hebben dat ze een school toegewezen krijgen. Ze moeten dan ook een voorkeurschool opgeven. Samenwerking tussen meerdere scholen zorgt voor minder dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten.
Het samenwerkingsverband Spectrumcollege, Sint Franciscuscollege en Don Bosco zal naar verwachting al op 5 mei duidelijkheid scheppen voor de ouders door de toewijzingsberichten te versturen. De ouders weten dan al of ze de eerste, tweede of derde schoolkeuze toegewezen kregen, dan wel dat er voorlopig nog geen plekje voor hen gereserveerd kon worden. Als ze een ticket toegewezen kregen voor een school, moeten ze nog effectief komen inschrijven in deze school om de inschrijving definitief te maken", legt Rik Meeuwissen van Spectrumcollege uit.