Asielzoekers uit Leopoldsburg, Houthalen-Helchteren en Lommel konden vandaag met de bus naar een
jobbeurs van de VDAB in Peer.
In november waren er bijna 7000 asielzoekers tussen de 18 en 65 jaar die mogen werken in Vlaanderen. Het is voor hen een grote uitdaging om hun weg te vinden naar werk.
Asielzoekers willen vaak graag werken maar vinden niet altijd hun weg naar een job.
“Een traject naar werk heeft een positieve impact op de persoonlijke ontwikkeling en het welbevinden van de asielzoeker. Door in te zetten op activering, ook van asielzoekers, dragen we bij om de werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken tegen 2023 en kan een win-win situatie teweeg gebracht worden voor zowel de asielzoekers als de maatschappij", zegt Jo Brouns, minister van Werk.
Vier maanden na het indienen van een asielaanvraag mogen asielzoekers werken en hebben ze recht op dienstverlening van VDAB. Dat betekent dat ze gebruik kunnen maken van begeleiding en opleidingen van VDAB. Fedasil en VDAB zetten ook een samenwerking op voor vragen van werkgevers.
Wim Adriaens, CEO van VDAB: “De krapte op de arbeidsmarkt blijft ontzettend groot. Daarom willen we zoveel mogelijk kandidaten vinden voor de vele vacatures. Heel wat asielzoekers willen in Vlaanderen op zoek gaan naar een job, maar vinden hun weg niet meteen. Samen met Fedasil willen we hen daarbij helpen. Vanuit VDAB zullen we veel aandacht besteden aan het overtuigen van werkgevers om deze mensen kansen te geven. We zien dat steeds meer werkgevers dat doen. Ook vandaag op de jobbeurs in Peer zien we dat er heel wat werkgevers bereid zijn om asielzoekers kansen te geven.”