Woensdag 23 september 2015
Om de versnippering in het waterbeheer tegen te gaan (Limburg telt maar liefst 56 waterbeheerders!), heeft de provincie de steden en gemeenten in het kader van de interne Vlaamse staatshervorming aangeboden om hun waterlopen over te dragen aan het provinciale niveau. Op die vraag zijn 37 van de 44 gemeenten ingegaan. Onder meer Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode deden dat niet. Meer dan 500 km waterlopen worden nu geherklasseerd van categorie 3 (gemeenten) naar categorie 2 (provincie), wat zorgt voor een nieuw totaal van 1 500 km provinciale waterlopen.
In heel Vlaanderen dragen maar liefst 84% van de gemeenten hun waterlopen over aan de provincies. In Limburg is dat zelfs 86%. De definitieve herklassering is voorzien op 1 januari 2016. Tot dan heeft de provincie met de betrokken gemeenten een overeenkomst afgesloten zodat ze de ruimingswerken reeds voor haar rekening kan nemen.
Door de herklassering van de waterlopen categorie 3 naar categorie 2 komt er meer eenheid van beheer en zullen de ruimingswerken efficiënter verlopen, met volledige provinciale financiering. Voor de gemeenten die hun waterlopen overdragen is dit een financiële meevaller wat hen een besparing kan opleveren van meer dan 40 000 euro per jaar, afhankelijk van het aantal km overgedragen waterlopen.
Niet enkel de ruimingswerken verlopen uniformer en efficiënter, de provincie zal voor de betrokken gemeenten ook de adviesverlening overnemen voor de watertoets bij bouwvergunningen. Dit is vooral voor grote projecten, bouwwerken langs waterlopen of in overstromingsgevoelige gebieden. De centralisering van de wateradviezen zorgt voor meer uniformiteit en gebeurt door experten van de provincie, soms in samenwerking met de watering. Hierdoor valt er ook een zekere werklast weg bij de gemeenten.
Door de herklassering wordt het ook duidelijker voor de inwoners van die gemeenten: in de meeste gevallen zal de provincie hun eerste aanspreekpunt worden voor alles wat in of juist langs de waterloop gebeurt.