Bij de start van een nieuw jaar wenst iedereen elkaar het beste en nemen we ons allemaal voor om de dingen een stuk beter te gaan doen. Vaak hoort daar het steevaste voornemen bij om meer te gaan bewegen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Hoe dat meestal verloopt weet u wel.
Rosalie Coolkens, lector lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan de lerarenopleiding van Hogeschool PXL en daarnaast ook bewegingscoach, adviseert ons om even te kijken hoe managers erin slagen om hun doelen te realiseren en daarvan te leren. Als het aan haar ligt wordt iedereen in 2020 manager van het jaar.
“Zo zorg je ervoor dat je goede voornemens geen vage droom blijven maar een plan worden. Een manager bepaalt het doel dat hij wil bereiken en maakt dat S.M.A.R.T. Smart staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden,” aldus Rosalie Coolkens.
Specifiek: zorg ervoor dat je plannen niet vaag blijven. Meer gaan sporten is bijvoorbeeld veel te vrijblijvend en zal erop uitdraaien dat je ergens begin maart vaststelt dat je helemaal niet sport. Ga best even voor je spiegel staan en praat eens eerlijk met jezelf. Wat doe je graag en wat haat je? Wil je lopen of yoga doen?s Ben je een sociaal dier en heb je gezelschap nodig of ben je een loner die graag uren alleen is? Wil je competitie of just fun? Bepaal ook hoeveel je wil sporten per week. Plan je sportmomenten in en houd je eraan. Te vage voornemens leiden tot afhaken of erger nog tot niet starten.
Meetbaar: wat wil je bereiken? Durf een doel op te schrijven voor jezelf. Dat kan 5 kilometer lopen zijn over 4 maanden, of elke week twee beweegmomenten volmaken, X-aantal kilogram gewicht verliezen enzovoort. Maar zorg dat je het kan meten zodat je voor jezelf duidelijk kan zien of je voornemens ook realiteit worden. Durf te kijken naar hoe je vordert. Haal je bijvoorbeeld het wekelijks vooropgestelde aantal sportmomenten als dat je doel zou zijn?
Acceptabel of ambitieus: durf ambitieus zijn. Een mooie ambitie is om bewegen of sporten tot een belangrijk onderdeel van je levensstijl te maken. Een bijzonder goed idee is om eens een afspraak te maken met een personal coach. Deze coaches hebben de kennis en expertise om je professioneel te begeleiden bij het maken van acceptabele doelen. Het tijdperk dat personal sportcoaches enkel toegankelijk waren voor Hollywoodsterren is voorbijgestreefd. Ze zijn er ook voor jou! Ga op zoek naar een sportcoach die jou kan inspireren en motiveren. Een te groot kostenplaatje? Het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. Niet bewegen zal je op termijn ook wat geld kosten.
Realistisch: wees realistisch bij het bepalen van je doelen. Als je geen 100 meter kan lopen zonder buiten adem te zijn is olympisch goud op de marathon wellicht te ambitieus. Ga verantwoord om met je eigen lichaam, werk stap per stap en hou rekening met je realiteit. Kitesurfen als je 150 km van de kust woont is bv. niet echt realistisch. Wees realistisch maar ook creatief. Zo heb je bv. een fantastisch fitnesstoestel in huis zonder dat je het beseft: de trap! Laat naast je wekelijkse sportmomenten bewegen deel uitmaken van je dagelijkse activiteiten. Neem zoveel mogelijk de trap en lift je bips, maar wist je dat de trap nemen ook goed is voor je brein? Recent onderzoek concludeert dat hoe meer trappen je neemt, des te jonger je brein blijft.
Tijdgebonden: uiteraard is het de bedoeling dat je je doel in de loop van het komende jaar realiseert. Uitstelgedrag leidt in het geval van goede voornemens meestal tot afstel. Bepaal daarom bij het vastleggen van je doel wanneer je het wil bereiken. Start je beweegmomenten zo snel mogelijk. Volgende week is al een week te laat.
Daarnaast zijn er nog een aantal extralegale voordelen.
Neem voldoende rust en boost je work-out terwijl je slaapt! Hoe meer je beweegt, hoe meer rust je lichaam nodig heeft. Voldoende slaap (7-9 uur per nacht) zorgt voor energie- en spierherstel. Als je te weinig slaapt, ben je ook geneigd om meer te eten dan goed voor je is.
En wat de extralegale voordelen betreft, wijst onderzoek uit dat sporten je meer zin geeft in seks. Iets wat frequente sporters al lang wisten natuurlijk. Britse onderzoekers hebben 1.500 hardlopers bevraagd en van deze lopers zei 68 procent meer zin in seks te hebben na een tochtje.
Hopelijk kan het bovenstaande je inspireren en kunnen we je bekronen tot manager van je goede voornemens van het jaar 2020. Over de extralegale voordelen mag u uiteraard discreet blijven.