Bionerga dat momenteel de laatste hand legt aan de verbrandingsoven op het industrieterrein Ravenshout in Paal wil voortaan ook afval gaan sorteren en recycleren. "Het afval dat bij ons binnenkomt, willen wij sorteren met het oog op een betere recyclage achteraf. Concreet hebben wij een
vergunningsaanvraag ingediend voor 2 projecten op de site van Ravenshout. De eerste gaat om de verwerking van de P+MD-zakken die waarschijnlijk in 2021 in Limburg worden ingevoerd. In deze blauwe zak mag dan niet enkel PMD (plastics, metalen en drankkartons) verzameld worden, maar ook andere kunststofmaterialen (botervlootjes, folie…). De ingezamelde voorraad zal in een nieuw bedrijf naast de biostoomcentrale verder gesorteerd worden in liefst 14 verschillende fracties, die nadien ter plaatse of elders verder worden verwerkt of opgewaardeerd", zegt Philip Peeters van Bionerga.
De verwerkingscapaciteit is 20.000 ton/jaar en goed voor een investering van 20 miljoen. De te creëren tewerkstelling wordt geschat op 20 personen.
De 2de aanvraag behelst de sortering van de Optimo-zakken. Verschillende soorten afval worden in telkens anders gekleurde zakken tegelijkertijd ingezameld, wat dus efficiënt en milieuvriendelijk is. Bionerga vraagt nu een vergunning aan om de 5 fracties te scheiden: P+MD (vanaf 2021), keukenafval, tuinafval, textiel en restafval. Kostprijs van deze sorteringsinstallatie: 10 mio. Gecreëerde tewerkstelling: 10 personen.
"De 2de bijkomende pijler is het verwerken van biomassa. Dat
zal in Houthalen gebeuren waar nu al een biomassaplein wordt ingericht. Daar zullen houtsnippers van goede kwaliteit worden aangemaakt, die op hun beurt via verbranding warmte en energie zullen opwekken op verschillende kleinschalige projecten in de gemeenten (nu bv. al actief in een school in Bocholt). Veel hout zal komen van de houtkanten langs de Limburgse wegen, die onderhouden worden door o.a. het Regionaal Landschap Lage Kempen. Maar ook in de bossen zijn onderhoudswerken nodig en nuttig. En tot slot, de 3de bijkomende pijler, is de ontwikkeling van warmtenetten bij gemeenten. Neem nu Kortessem, waar men enkele overheidsgebouwen die dicht bij elkaar liggen, wil verwarmen via een kleinschalige biomassacentrale op basis van lokaal gedroogd snoeihout", zeg Peeters nog.