Bosland is geslaagd op haar ‘herexamen’, zo liet de Vlaamse Regering vandaag weten, en is nu dus
definitief erkend als Nationaal Park.
Op 13 oktober 2023 ontvingen vier Vlaamse gebieden de erkenning als Nationaal Park. De erkenning van Nationaal Park Bosland kwam er onder
twee opschortende voorwaarden. Binnen het jaar moest er nog aan twee werkpunten tegemoetgekomen worden.
Zo moest de onderscheidende USP ('Unique Selling Point') beter uitgewerkt worden met meer aandacht voor natuur en moest er in sommige gebieden - in het bijzonder voor de beekvalleien - een duidelijkere focus komen voor het realiseren van zeer hoge en unieke natuurwaarden - kortom de uniciteit van de landschapsecologie van het gebied moest op die locaties beter uitgelegd worden.
Dat ‘huiswerk’ heeft Nationaal Park Bosland grondig gemaakt en ingediend, wat vandaag leidde tot de
definitieve erkenning.
Met de leuze
'Samen naar de wildernis van morgen!' wil de parkcoalitie Nationaal Park Bosland vanaf nu op de kaart zetten. Deze slagzin onderstreept met stip waar Nationaal Park Bosland voor staat. Nu al herbergt Nationaal Park Bosland natuur met een grote wildernis allure. De enige wolvenroedel in Vlaanderen maakte de natuurgebieden van Nationaal Park Bosland al meer dan zes jaar geleden tot haar leefgebied. Ook andere unieke soorten zoals de aas etende raaf deden hun intrede in het Nationaal Park. De landschapsecologische eenheid binnen het Nationaal Park, samen met de groen-blauwe verbindingen met de beekvalleien van de Zwarte Beek, de Grote Beek en de Grote Nete, zorgen voor een groot massief natuurgeheel waarbinnen de biodiversiteit en de ‘wildernis van morgen’ zich verder kunnen ontwikkelen.