De Bouwbarometer, de driemaandelijkse conjunctuurmeter voor de bouw, laat nog steeds rode cijfers zien. In het derde kwartaal van dit jaar klokt die af op exact 97 punten, ofwel een half punt lager dan in het tweede kwartaal. Het is nu al het 12e kwartaal op rij dat de Barometer onder de gezonde grens van 100 duikt. “De malaise in de bouw blijft duren”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.
“Het dalende werkvolume en de afnemende winstgevendheid blijven zorgen baren. Zo verwacht een derde van de Vlaamse bouwkmo’s een daling van de rentabiliteit. Evenveel bedrijven heeft minder werk in vergelijking met het vorige kwartaal.”
Dat het niet goed gaat, bewijzen ook het hoge aantal faillissementen in de bouw. De sector rijgt de records aaneen. De voorbije negen maanden gingen 1.945 bouwbedrijven op de fles, ofwel maar liefst 22,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (1.593). Wat toen ook al een record was. De voorbije maand september alleen al, gingen 306 bouwbedrijven over de kop. Het hoogste aantal ooit voor een septembermaand. Vooral de nieuwbouwsector zit in moeilijke papieren. We zien dit ook in het aantal vergunningen voor nieuwbouw.
“In de eerste jaarhelft van 2024 zijn opnieuw aanzienlijk minder vergunningen verleend dan in het al zwakke 2023. Hierdoor ligt het aantal toegekende bouwvergunningen in Vlaanderen nu ruim een vijfde lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar”, aldus Waeytens.
Om de nieuwbouw uit het slop te trekken, blijft Bouwunie aandringen op een verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw inclusief verkoop. Daarnaast oppert de bouworganisatie om ook voor de nieuwbouw van een modale woning een verlaagd btw-tarief toe te passen. De renovatiesector houdt iets beter stand, maar floreren doet hij zeker niet. In die zin legt Bouwunie haar hoop op de versoepeling van de renovatieplicht. Al ziet ze zelf meer heil in een optimalisering van de renovatieplicht.