Vandaag werd een online persconferentie georganiseerd door
Cristal Alken waar de vernieuwde Cristal werd voorgesteld. De smaak blijft als vanouds, de verpakking is moderner gemaakt en legt de nadruk op het ambachtelijk karakter. Het Limburgs bier zal voortaan vooral
duurzamer gebrouwen worden. Een nauwere samenwerking met Belgische hop- en gerstboeren staat hierbij vooraan.
Brouwer Jeroen: “We werken voortaan rechtstreeks samen met 't Hoppecrut uit Poperinge die voor ons het hele proces opvolgt zodat we altijd een Belgische hop van topkwaliteit krijgen. Zo wil Cristal Alken al komen tot 50% lokale hop. Op langere termijn moet dat zelfs 100% worden. Er zal ook meer gewerkt worden met lokale gerst. Zo is er in
Riemst een testveld ingezaaid met speciale gerst exclusief voor Cristal Alken”.
Doel is volgend jaar al 20ha gerst in Zuid-Limburg te telen in samenwerking met lokale boeren. Op termijn moet nog meer Belgische gerst richting Alken komen.
“De brouwerij gaat ook inzetten op duurzaamheid bij het brouwproces. Er is een groot stroomverbruik bij het brouwproces. Er is nu 100% groene stroom dankzij twee nieuwe windmolens en zonnepanelen ter grootte van vier voetbalvelden. Ook water is belangrijk voor een brouwer. Er is 3,9 liter water nodig per liter bier, dat waterverbruik moet in te toekomst naar beneden tot 3,2 liter”.
De mensen die bij het hele proces van het bierbrouwen betrokken zijn, zullen in de loop van het jaar in de kijker gesteld worden. Zowel de boer en de cafébaas als de mensen die werken in de brouwerij, zullen op de etiketten of verpakkingen in de kijker gesteld worden.
(foto Evi Clerckx)