Conflicten in gezinnen komen vaker voor dan je denkt. Om de problemen voortijdig aan te pakken, start het Genkse Veiligheidshuis samen met het Family Justice Center, politiezone Carma en 7 andere Limburgse gemeenten het project ‘Hoe gaat het met u?' rond familiaal geweld. Getroffen gezinnen worden voortaan sneller en nauwer opgevolgd, en kunnen praten met lotgenoten.
“Problemen ontstaan vaak als een gezin te lang alleen door ploetert”, vertelt Sabrina Reggers, coördinator van het Family Justice Center Limburg (FJC Limburg), die de samenwerking tussen de partners - politie, parket, hulp- en dienstverlening en de besturen van Genk, As, Bocholt, Bree, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal - coördineert. “Maar ook externe omstandigheden spelen een rol. Zo zaten heel wat gezinnen tijdens de COVID-19-periode op elkaars lip, waardoor de spanningen toenamen. In 2021 kwamen er uit de 8 betrokken gemeenten 839 nieuwe gezinnen op de radar bij politiezone CARMA voor familiaal geweld, vaak met minderjarige kinderen.”
Minister Annelies Verlinden, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, beaamt: “De problematiek van intrafamiliaal geweld is veelal niet zichtbaar. De drempel om hulp te zoeken en aangifte te doen ligt vaak nog te hoog, waardoor heel wat slachtoffers niet de gepaste zorg krijgen. We steunen de lokale besturen dan ook graag in hun initiatieven om slachtoffers een luisterend oor en een veilige omgeving te bieden. Ik hoop dat het project ‘Hoe gaat het met u?’ de komende tijd als voorbeeld kan dienen voor veel andere steden en gemeenten. Want we hebben iedereen nodig om deze strijd aan te gaan."
‘Hoe gaat het met u?’ werkt zowel preventief als proactief. Gezinnen die de politie over de vloer kregen, ontvangen een telefoontje. “Vervolgens bekijkt het FJC Limburg waar de gezinnen nood aan hebben en of er toeleiding nodig is naar eerstelijnshulpverlening en -ondersteuning”, aldus Patsy Schepers van het Genkse Veiligheidshuis. “We richten ons zowel tot de daders als de slachtoffers en trachten verdere escalatie te voorkomen.”
Mensen die met beginnende problemen of met geweld te maken hebben en steun zoeken, kunnen vanaf 2023 hun ervaringen delen in een lotgenotengroep. Een nieuw, laagdrempelig initiatief voor Limburg, binnen de werking van het FJC. Naast een luisterend oor ontvangen de betrokkenen informatie over thema’s als veiligheid, het belang van aangifte en hulpverleningsmogelijkheden. Ook staat men stil bij de impact die geweld heeft op kinderen, om zo de ouders bewust te maken van de mogelijke gevolgen.