Zou Christus destijds
waterafstotend haar op de onderkant van zijn voeten gehad hebben? Het zou kunnen verklaren waarom hij over het water kon wandelen. Want de
gerande oeverspin, die vandaag verkozen is tot
Europese spin van het jaar 2020, heeft zulke speciale waterafstotende haartjes op haar lijf. Daardoor kan ze over het water lopen, meldt Natuurpunt.
De gerande oeverspin,
Dolomedes fimbriatus, behoort tot de familie van de kraamwebspinnen, die wereldwijd 356 soorten telt. In België leven 3 soorten van deze familie, waaronder twee oeverspinnen: de gerande oeverspin en de grote oeverspin.
De gerande oeverspin leeft bij voorkeur op natte heide en in moerasgebied. Daar komt ze soms nog algemeen voor, maar door de vernietiging van haar voorkeurleefgebied is ze eerder zeldzaam geworden. In België is ze één van de vier wettelijk beschermde spinnensoorten, naast de waterspin, de tijgerspin en de gewone mijnspin. In de Vlaamse Rode Lijst staat de spin genoteerd als "kritiek wegens verdwijnen biotopen, op de rand van uitsterven".
Er zijn al aanwijzingen dat de soort bij ons te lijden heeft onder een toenemende verdroging van habitats onder invloed van de klimaatverandering.
Met een lichaamslengte van 15-22 mm bij de vrouwtjes en 10-16 mm bij de mannetjes, is de gerande oeverspin één van onze grootste spinnensoorten. Ze heeft een stevig postuur. De basiskleur is geel-bruin tot zwartbruin en aan beide zijden van het lichaam loopt meestal een beige tot gele lengtestreep.
De gerande oeverspin staat bekend als een actieve jager, die dus geen web gebruikt om prooi te vangen, maar jonge exemplaren maken vreemd genoeg wel nog een kleine webachtige constructie, vaak op bladeren van kruidachtige planten die niet noodzakelijk altijd vlakbij het water groeien.
Als de spinnen groter worden, verhuizen ze naar de waterkant van stilstaande of traag stromende waterpartijen in natte heidegebieden, vochtige graslanden, oever- of broekbossen. Ze maken dan niet langer een web. Om te jagen, zit de gerande oeverspin op het wateroppervlak bij de oevervegetatie en kijkt uit naar insecten die in het water beland zijn er daar dan liggen te spartelen. Die trillingen registreert ze met haar pootuiteinden, eigenlijk zoals webwevende spinnen de trillingen in hun web opmerken. Ze loopt dan vlot over het water naar de prooi en grijpt die vast. De gerande oeverspin gebruikt het wateroppervlak dus eigenlijk als een web!