De voorbije dagen is er weer heel wat geschreven over
drones, en waar je ze wel, en vooral niet mag gebruiken. Helaas is de berichtgeving daaromtrent in de media ook niet altijd correct, wat dus nog meer verwarring met zich mee brengt. Zo stelde de politie eerder deze week in de kranten dat je met een drone maximum 150 meter hoog mag vliegen, en maximum 500 meter ver. Klopt dit? We vroegen het aan onze
dronespecialist Jens Veraa.
'Ik viel ook van mijn stoel toen ik dat las van die 150 en 500 meter', aldus Jens. Maar dat klopt dus geenszins. 'De
maximale hoogte is 120 meter, en je moet de drone ten allen tijde
in het zicht blijven houden. Bij goed weer kan dat verder zijn dan 500 meter (zeker 's nachts gaat dat geen problemen geven, want de drone heeft lichtjes), maar bij slecht weer kan dat ook veel minder zijn'.
'Voor je opstijgt moet je altijd een digitale kaart (map.droneguide.be - zie foto hier onder) consulteren. Zeker in het noorden van Limburg, want wij zitten vlak bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, en dat geeft extra beperkingen in tijd en ruimte. Wanneer je in een grijze zone staat, mag je - op dat moment - vliegen. Is de zone rood, mag je niet vliegen (tenzij je tevoren een toestemming hebt aangevraagd). Als je op die zone klikt, komt er een melding tot wanneer je niet mag vliegen. In de de omtrek van 2 zeemijl rond de basis mag je nooit vliegen, die zone staat op de kaart in het geel.
Die zones zijn ook altijd aanpasbaar. Doorgaans beginnen ze in Kleine Brogel te vliegen vanaf 8u30, en dit tot 17u30. Maar vanaf september zijn er weer nachtvluchten waardoor het luchtruim - voor drones - gesloten blijft van maandagochtend tot woensdagavond. En als Kleine Brogel 'van wacht' is (in de Benelux is er een beurtrolsysteem met 3 andere basissen waarbij er dan 2 F16's vertrekkensklaar moeten staan om zo nodig uit te rukken) mag er ook weer niet gevlogen worden, en dat kan enkele weken tot soms zelfs enkele maanden duren'.
Nog volgens Jens moet je je drone altijd registreren bij de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. je krijgt dan een nummer toegewezen dat op je drone moet aangebracht worden.
Al de hierboven vermelde regels gelden voor de 'lichte' drones tot 250 gram. Voor zwaardere drones zijn extra beperkingen van toepassing en daarvoor moet je ook verplichte cursussen volgen. En uiteraard moet je altijd rekening houden met de standaard privacy-regels. (Foto boven: Koen Metten)