ECRU, de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur en cultureel erfgoed in Midden-Limburg, lanceerde deze zomer een oproep voor iedereen die een activiteit organiseert rond troost- en rouwcultuur. Projectvereniging ECRU is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen. Met
Troostkracht wil de organisatie in het najaar 2023 en voorjaar 2024 de deur openzetten voor een positieve kijk op rouw en verlies.
ECRU wil met de subsidie ‘Troostkracht’ een impuls geven aan vernieuwende herdenkingsactiviteiten. De coronapandemie had een grote impact op de invulling van troost- en rouwcultuur. Heel wat gemeenten organiseerden herdenkingsactiviteiten en richtten troostplekken in ter ere van de coronaslachtoffers. Dat inspireerde ECRU om deze oproep te lanceren. “Het komende najaar én voorjaar 2024 willen we inzetten op herdenkingsactiviteiten”, verduidelijkt ECRU-voorzitter An Moons. “We denken dan bijvoorbeeld aan een voordracht, een theaterstuk, een concert of een tentoonstelling over uiteenlopende thema’s. Dat kan gaan van een herdenking aan de wereldoorlogen, de mijnrampen, de coronapandemie, Allerheiligen, de aardbevingen in Turkije, Syrië en Marokko of een ander verlies.”
Voor ‘Troostkracht’ voorziet ECRU een totaalbudget van maximaal 20 000 euro. Aanvragers kunnen hun project indienen voor activiteiten die plaatsvinden voor 30 juni 2024. De aanvraag moet minstens 1 maand voor de activiteit gebeuren en er kan tot en met 31 maart 2024 worden ingediend. Er kan maximum 1.000 euro aangevraagd worden per aanvrager en per project.
Op de website van ECRU kunnen geïnteresseerden een aanvraag indienen. Ze moeten wel kunnen inloggen.