Eddy Vandepoel van het filmteam
Focus History werkt aan een nieuwe film die zich opnieuw afspeelt tijdens WO II. Centraal staan de verzetsactiviteiten en de pilotenhulp op en rond de vliegbasis van Brustem. Eddy Vandepoel begint aan zijn 6de filmproject.
Allemaal zijn ze geïnspireerd door Limburgse feiten uit WO II. “Mei ‘44” kwam als eerste op het witte doek. Dan volgden “Verzet en Vergelding”, “De Ramp van Tessenderlo”, een DVD over partizaan Max De Vries en in 2019 “Dubbelmoord”.
Over het nieuwe filmproject, dat nog geen titel heeft, zegt Eddy Vandepoel het volgende :”De basis in Brustem was bezet door de Duitsers en hun jachtvliegtuigen, voornamelijk ‘Messerschmitt’s, waren er geïnstalleerd. Deze Duitse jachtvliegers probeerden geallieerde bommenwerpers, die naar Duitsland vlogen, uit de lucht te schieten. In de film zal ook gefocust worden op de pilotenhulp waarbij geallieerde piloten die neer werden geschoten maar toch levend op de grond raakten, door het verzet op een vluchtroute naar Engeland werden geholpen.”
“De film vertelt het ongelooflijk sterke verhaal van verzetsman Arthur Schalenborgh en zijn vrouw Jeanne Dubois, het koppel was gespecialiseerd in de pilotenhulp bij de Groep Bayard”, gaat Eddy Vandepoel verder, “we brengen ook de belevenissen van de Amerikaanse piloot Jetty Cook wiens B 17-bommenwerper boven Leopoldsburg werd neergehaald. Verder komt in de film de Duitse soldaat Max Schmailzl aan bod die spioneerde op de basis van Brustem en aan de kant van het verzet stond. Via hem werd belangrijke informatie naar Engeland doorgeseind.”
“De autobiografie van Jetty Cook, ‘The path of a warrior’, en het boek ‘Vinnige Valken, Vlammende Bliksems’ van Chris Vanhee vormen de basis voor deze film. Karen De Greeve (ex-presentatrice Radio 2 Limburg) schrijft momenteel het verhaal dat als basis zal fungeren en in de volgende fase wordt verwerkt tot een scenario en draaiboek.
In deze film gaan we, net zoals in de vorige, ook verschillende reconstructies verwerken van gebeurtenissen die Arthur Schalenborgh en Jetty Cook meegemaakt hebben”.
“Koken kost geld”, zegt Eddy, “al 20 jaar zijn we bezig met dit soort projecten, waar we telkens met de opbrengst van het ene, het volgende proberen te financieren. Wel hebben we in de loop der jaren financiële steun genoten van o.a de stad Beringen, de gemeenten Tessenderlo en Leopoldsburg, Rotary Beringen, Cera, Tessenderlo Chemie, Provincie Limburg, Erfgoedcel Mijn Erfgoed en Amerikaanse Stock Paal. Telkens proberen we als amateur-filmmakers de lat wat hoger te leggen. Voor de volgende film zijn we daarom op zoek naar sponsors, want zonder financiële steun van buitenaf zal het heel moeilijk worden”.
Wie de vorige films van Eddy Vandepoel heeft gezien, kan niet anders dan ongeduldig en
reikhalzend uitkijken naar het resultaat van dit nieuwe filmproject. (Martin Vanierschot)