Vanaf vandaag mag je op Internetgazet elke zaterdag een nieuwe cartoon verwachten van Dirk Van Bun, een creatieve duizendpoot die zijn sporen verdiende als grafisch ontwerper, illustrator én muurschilder. In zijn wekelijkse rubriek brengt Dirk ons de avonturen van Molleke, een ietwat onhandige mol met herkenbare menselijke trekjes. De figuur ontstond tijdens de coronaperiode, toen Dirk de tijd vond om terug te keren naar zijn creatieve roots.
“Molleke leeft onder de grond, ziet slecht, maakt zich vuil en doet dingen die niemand ziet – ideaal om op een luchtige manier situaties uit het echte leven te parodiëren,” vertelt Dirk. Zo komt Molleke geregeld in grappige en soms pijnlijk herkenbare situaties terecht: een mislukte blind date, een zoektocht naar werk of een conflict met een buur. Altijd met een knipoog.
Dirk Van Bun, die eerder muurschilderingen maakte, kinderzoektochten ontwierp en illustraties leverde voor bedrijven, werkt vandaag vooral digitaal. Toch start hij zijn cartoons altijd nog op papier, “omdat het idee eerst in mijn hoofd moet rijpen”. Daarna worden ze ingescand en digitaal afgewerkt. “Als ik een illustratie maak, moet ik durven zeggen: dit is van mij. Alleen dan is het goed genoeg.”
Het tekenen werd Dirk met de paplepel ingegeven: “Mijn vader was een héél goede tekenaar, maar hij had wel een heel andere stijl. Heel schone dingen, heel realistisch.” Dirk studeerde aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Industriële Vormgeving in Genk, maar hij leerde vooral tekenen tijdens zijn legerdienst. “Dat was nog de tijd dat goede kopieermachines niet bestonden”, aldus Dirk. “En dus moest alles mooi nagetekend worden, van een schroevendraaier, een scherpschuttersgeweer tot de uitnodiging van de vrouw van een commandant voor de KAV (het huidige Femma).”
Na een eerder beperkte publicatie op sociale media, krijgt Molleke nu een vast plekje op Internetgazet. “Cartoons maken is leuk, maar je wil ze ook delen. En daar is Internetgazet het perfecte platform voor.”
Elke zaterdag dus: Molleke. De mol die ons een spiegel voorhoudt.
Marc Faes