Zes familieleden van de Australische piloot John Balmer van een neergestorte bommenwerper bezoeken zondag 12 mei het
museum Liberation Garden in Leopoldsburg waar de verwrongen radiator van het toestel tentoongesteld staat.
In de nacht van 11-12 mei 1944 bombarderen geallieerde bommenwerpers het kamp. Tenminste, dat denken de bemanningen. In werkelijkheid raken ze door navigatiefouten alleen
maar huizen in en rond het dorp Beverlo. Er zijn meer dan tachtig burgerdoden. Paardenkarren vervoeren enkele dagen later de vele lijkkisten.
Tijdens de aanval lijden ook de geallieerde bemanningen zware verliezen. Een Duits Messerschmitt jachtvliegtuig bestookt de Lancaster met nummer LL792. De bommenwerper van 467 Squadron Royal Australian Airforce ontploft als een vuurbal in de lucht. Alle acht bemanningsleden, zes Britten en twee Australiërs, verliezen het leven. Twee van de Britten liggen vandaag begraven op de begraafplaats van het Britse Gemenebest tegenover Liberation Garden. Eén van die jongens is 23, de andere 21.
Twee weken later, in de nacht van 27-28 mei 1944, keren de geallieerde bommenwerpers terug. Het Duitse legerkamp in Leopoldsburg wordt dan wel met de grond gelijk gemaakt.
Pas in 2002 graven vrijwilligers brokstukken van de ongelukkige LL792 op uit een beemd in Beverlo. Liberation Garden stelt daarvan de radiator tentoon, een brok verwrongen metaal die dient als stille getuige.
Op zondag 12 mei bezoeken zes familieleden van John Raeburn Balmer, de Australische piloot van de LL792, Liberation Garden. Vier van hen zijn speciaal voor de gelegenheid overgevlogen vanuit Australië, de anderen komen uit Engeland en Noord-Ierland. Hun bezoek werd mee mogelijk gemaakt door de Heemkundige Kring van Beverlo.
Piloot John Balmer, afkomstig uit de Australische staat Victoria, vocht eerst tegen de Japanners en vloog daarna missies boven Europa vanuit Engeland. De Australiër voerde onder andere aanvallen uit tegen doelwitten in Berlijn, Frankfurt en Hannover. Hij ontving hiervoor het Distinguished Flying Cross, een hoge Britse onderscheiding voor moed. Hij was 33 jaar toen hij omkwam boven Leopoldsburg, ver weg van huis. (foto National Archives of Australia)