MolenNetwerk KempenBroek (MNKB) is begonnen met het samenstellen van de
Kempenmolenroute in de Faro Erfgoedapp. De Kempenmolenroute wordt de 3e door MNKB ontwikkelde thematische molenfietsroute door GrensPark Kempen~Broek in de Erfgoedapp. De fietsroute krijgt een zuidelijke en een noordelijke lus met Lozen als wisselpunt. Het thema van de route is “Door Natuur en Mensenhand gemaakt”. De provincie Limburg en de gebiedssamenwerking De Kempen maakten de route mogelijk.
De planning is dat de zuidelijke route van 45km voor het eind van 2020 online komt. De noordelijke lus wordt bijna 50km en moet in de lente van 2021 in de Erfgoedapp te vinden zijn.
De Kempenmolenroute Zuid voert langs de 7 watermolens van de Abeek,
tussen Reppel en De Luysen. Vandaar leidt de route de fietsers door natuurgebieden De Luysen, Vosseven, Wijffelterbroek en de Laurabossen bij Altweerterheide naar de Zuid-Willemsvaart en terug richting
Lozen en het wisselpunt. Vanaf Lozen gaat de tocht verder richting Sluis 18 met een waterkrachtcentrale in de Zuid-Willemsvaart langs de oever van het kanaal Bocholt-Herentals via de Dorperheide en voorbij een, door velen vergeten, watermolensite terug naar Kaulille en de markante Sevensmolen, een van de weinige nog bestaande ronde stenen grondzeilers in Vlaanderen.
De noordelijke lus passeert voorbij de huidige én de vroegere locatie van de Lilse Meulen en de Broekkant-watermolen in Sint-Huibrechts-Lille richting Hamont, met watermolen ’t Mulke, de mystieke Tomp (wachttoren of toch een molen?) en de imposante Napoleonsmolen. Verder gaat het naar de drie nog altijd in vol bedrijf zijnde windmolens van Budel en terug richting Lozen, dwars door beschermd dorpsgezicht Dorplein.
Vanwege corona kan MNKB helaas geen gemeenschappelijke informatieavond voor de betrokken moleneigenaren, molenvrijwilligers of erfgoedverenigingen organiseren als officiële start van dit project. Contacten moeten daarom vooral telefonisch en digitaal via e-mail verlopen", zeggen de initiatiefnemers. "Heb je zelf informatie zoals anekdotes over de molens en de molenaars, oude foto's, prentbriefkaarten, oude krantenknipsels, misschien wel filmfragmenten of andere interessante informatie over deze molens, laat het ons weten. Stuur dan een e-mail naar kempenbroekmolens
gmail.com. We zijn héél blij met al het materiaal!"
Foto boven: het Mulke, toen er nog een rad tegen de muur hing.