Tot en met 6 november vult het kleurrijke en baanbrekende oeuvre van de Indiase architect
Balkrishna Doshi de tentoonstellingsruimtes van
C-mine. Hiermee borduurt de creatieve site verder op een succesvolle reeks aan grote tentoonstellingen (The World of Charles and Ray Eames, The World of Tim Burton, Tim Walker: Wonderful Things). De expo is een project van het Vitra Design Museum, de Wüstenrot Foundation en de Vastushilpa Foundation.
De architecturale erfgoedruimtes van C-mine gaan in dialoog met het werk van Doshi, dat zich niet enkel uit in 2D-werk en maquettes maar ook in interactieve installaties; zo wandel je als bezoeker binnen in een levensgrote reproductie van de persoonlijke woning van de architect, net als zijn bijzondere studio 'Sangath'. Louise Osieka, directeur C-mine: "Kan architectuur sociale grenzen overwinnen? Een essentiële vraag die ook de jonge, diverse rasterstad Genk - met haar historische mijntuinwijken - kan inspirere
De vermaarde architect en stedenbouwkundige
Balkrishna Doshi is één van de weinige pioniers van de moderne architectuur in zijn thuisland, en de eerste Indiase architect die de prestigieuze Pritzker-prijs in ontvangst mocht nemen. Zeer recent werd hij geëerd met de RIBA Royal Gold Medal 2022. In zijn 60-jarige carrière heeft Doshi een brede waaier aan projecten gerealiseerd, waarbij hij de principes van de Europese modernistische architectuur tot zich nam en verrijkte met kennis, gebruiken en technieken uit India.
Doshi’s opvattingen over architectuur werden beïnvloed door Le Corbusier (1887-1965) en Louis I. Kahn (1901-1974), met wie hij al vroeg in zijn carrière samenwerkte. Door het modernisme te verbinden met traditionele Indiase bouwvormen en -methodes, ontwikkelde hij echter een geheel eigen architectuurtaal. Zijn praktijk weerspiegelt een diepgaande kennis van lokale factoren, zoals klimaat, leefwijze en materialen. Gebaseerd op het duurzaamheidsprincipe, houdt Doshi’s werk rekening met de sociale, ecologische en economische dimensies van de architectuur. In zijn werk heeft de bouwvorm vooral het doel om kansen te bieden en mogelijkheden te scheppen voor mensen, door het bevorderen van beweging, interacties en relaties.
Louise Osieka, directeur C-mine: "We hebben inmiddels een traditie opgebouwd van internationale tentoonstellingen en projecten, die inhoudelijk steeds geënt zijn op de context van onze multidisciplinaire campus en op het DNA van Genk. Doshi neemt naast architect ook een engagement op als docent, pedagoog en stedenbouwkundige. Die gelaagdheid is ook kenmerkend voor de site. Op C-mine werken ondernemers en ontwerpers, academici en kunstenaars naast elkaar. Wat hen verbindt is hun alternatieve blik op de wereld en hun verlangen om dat met een groot publiek te delen. Die drive zien we terug in het werk en in de erfenis van Balkrishna Doshi."
(Foto C-mine)