Al sinds het begin van de jaren
1800 was Genk een populaire bestemming voor
natuurwetenschappers en
landschapsschilders, die gefascineerd waren door de idyllische schoonheid en veelzijdigheid van het landschap. En in hun voetsporen volgden ook de toeristen.
Het pittoreske dorpje Genck telde al snel verschillende comfortabele hotels, herbergen en zelfs een kuuroord en werd internationaal bekend als
station d’artistes.
Maar verandering was op til…
“De ontdekking van steenkool in de Genkse ondergrond luidde in het begin van de 20ste eeuw de transformatie van het landschap in,” zegt conservator Kristof Reulens. “Landschapsschilder Armand Maclot geloofde dat het toerisme een buffer kon vormen tegen de opkomende industrie en startte de toeristische campagne
Droomland Genk Pays du rêve.”
Tegelijkertijd promootten de steenkoolmijnen, in hun zoektocht naar arbeidskrachten, Genk als droomland voor een beter leven en een welvarende toekomst.
Nu is er de tentoonstelling "Droomland Gen©k", die vanaf woensdag kan bezocht worden in het Emile Van Dorenmuseum. "Die expo zoomt in en uit op deze bijzondere geschiedenis,” zegt schepen Anniek Nagels. “Met werk van kunstenaars van toen – zoals Armand Maclot en Emile Van Doren - én van vandaag, altijd met een blik op Genk, maar daarom niet minder universeel!”
De laatste tentoonstelling in het Emile Van Dorenmuseum, Compagnons de route, sloot af met opnieuw een recordaantal bezoekers. “Deze zomer zullen we dan ook een dag meer open zijn, van woensdag tot en met zondag,” vertelt Nagels.
Droomland Gen©k.
Van woensdag 28 juni t.e.m. zondag 1 oktober 2023.
Met werk van: Joseph Coosemans, Martin Kadar, Armand Maclot, Panita S, Sofie Van der Linden, Emile Van Doren, Elia Vanderheyden, Nils Verkaeren, Karel van Gerven, Iwert Bernakiewicz (foto), Stefaan Vermeulen en Giny Vos. Open van woensdag t.e.m. zondag van 13.30 tot 17.30 uur of op afspraak (groepen).
Gratis toegang.
Elke eerste zondag van de maand gratis rondleiding om 15 uur.