Woensdag 28 februari 2024
Steeds meer hulp- en dienstverleners worden geconfronteerd met agressie. Een trend die dringend een halt toegeroepen moet worden. Daarom slaan stad Genk, ZOL, Politiezone CARMA, Brandweerzone Oost-Limburg, Eerstelijnszone Kemp en Duin en de huisartsengroep Prometheus de handen in elkaar en lanceren ze een sensibiliseringscampagne met krachtige getuigenissen, om meer respect te vragen voor hun medewerkers.
Burgers verwachten snelheid en efficiëntie. Iets wat zeker en vast ook van groot belang is bij dienst- en hulpverlening. Maar wanneer het niet loopt zoals gewenst, wordt die onvrede steeds vaker op een agressieve manier geuit. Dat bevestigt ook Steven, vrijwilliger bij Brandweerzone Oost-Limburg:
“Tijdens een interventie niet zo lang geleden werd de ambulance vernield terwijl wij hulp verleenden aan een meisje dat bewusteloos was. Onze drijfveer als vrijwilliger is net mensen te willen helpen. We krijgen hiervoor ook veel waardering, maar merken soms ook het omgekeerde. Hulp- en dienstverlenende organisaties zijn er om te helpen, niet om te beboeten of te irriteren. We willen enkel het beste.”
“Respectvol omgaan met elkaar werkt in twee richtingen,” aldus Wim Dries. “Naast de brede communicatiecampagne hebben we met de stad een algemeen protocol tegen agressie uitgewerkt. Hierin wordt onder andere uitgelegd hoe je best omgaat met een voorval van agressie, hoe je een melding doet, hoe je als leidinggevende de medewerker kan ondersteunen,... zo hopen we de medewerkers beter weerbaar te maken tegen gevallen van agressie.”