Vanmorgen is
FacThory officieel geopend, het nieuwe zwaartepunt voor de slimme maakindustrie op het Thor Park. Het is een project van Stad Genk, LRM, KU Leuven, het Vlaams Gewest en POM Limburg. In totaal gaat het om een investering van 24 miljoen euro.
FacThory, ook wel dé verzamelplaats voor de fabrieken van de toekomst genoemd, beslaat in totaal 30.000m² en wordt
in 4 fases gebouwd. De eerste fase
(foto) is vandaag ingehuldigd en omvat 3.500 m² productievloer, 1.000 m² labo- en testruimtes en 3.500 m² kantoren. “De opening van FacThory is een belangrijke mijlpaal voor Limburg én daarbuiten. Dit multifunctionele maakgebouw is voorzien van innovatieve, hightech toestellen die een zeer brede inzetbaarheid kennen in verschillende industriële sectoren zoals Aerospace, Defense, Food en Automotive”, licht Tom Vanham, algemeen directeur van LRM toe. “FacThory is daarmee de perfecte uitvalsbasis voor kleinere bedrijven die op zoek zijn naar een vaste locatie, of voor grotere – Belgische en internationale – bedrijven die ongestoord aan nieuwe producten of processen willen werken, los van het hoofdkantoor. Zij vinden er een externe R&D-site én komen er in aanraking met andere innovatieve bedrijven die aan smart manufacturing en industry 4.0-gerelateerde toepassingen werken.”
De benedenverdieping werd ingericht als productievloer voor bedrijven die een eindproduct maken of assembleren, of die een proces willen optimaliseren of opschalen door een pilootlijn op te zetten. Verder vind je op de eerste verdieping labo’s en testruimtes voor bedrijven die werken aan een prototype of die ondersteunende diensten aanbieden in het maakproces. Denk aan integratoren of bedrijven die werken aan de robotisering en automatisatie van machines. De tweede verdieping bestaat uit kantoren, zowel voor bedrijven die je ook al terugvindt in de rest van het gebouw, alsook voor tech-bedrijven die actief zijn in de maakindustrie. Koen Nulens,
head of corporate real estate bij LRM: “Dat het concept aanslaat, is nu al duidelijk. Verschillende bedrijven, waaronder Boolean, ViManPro, Gabriel, Merino Consulting Services en Sirris kiezen voor deze fabriek van de toekomst als uitvalsbasis voor hun business.”
Door al die bedrijven letterlijk onder één dak samen te brengen, ontstaat er een
sterk ecosysteem. Er komen knappe kruisbestuivingen tot stand
waarbij bedrijven gebruikmaken van elkaars activiteiten om verder te groeien. Zo zal bijvoorbeeld een bedrijf dat AR of VR-technologie ontwikkelt in de kantoren gediend zijn met de machines van een bedrijf op de productievloer. Het bedrijf op de productievloer kan dan weer advies inwinnen bij procesexperten in de testruimte én kan gebruikmaken van softwareontwikkelaars in de kantoren.
Tom Vanham: “Thor Park onderging als voormalige mijnsite al een indrukwekkende transformatie. Met de opening van de FacThory zetten we nu een nieuwe mijlpaal neer die Thor Park nog steviger op de kaart zet, ook buiten onze landsgrenzen. Dankzij het
triple helix-verhaal, waarbij er een krachtige synergie is tussen kennisinstellingen, onderzoekers en opleidingscentra, is Thor Park de perfecte locatie voor private bedrijven. FacThory is op haar beurt een extra katalysator voor de lokale maakindustrie, die voor onze provincie van cruciaal belang is. Het feit dat Thor Park een living lab is, maakt het plaatje compleet. Je kan dus resoluut stellen dat Thor Park dé technologie-hotspot is die alle kansen biedt voor duurzame bedrijfsinnovatie en het ontwikkelen van nieuwe business in een dynamisch ecosysteem. Zeker bedrijven uit de maakindustrie en energiesector kunnen nergens in België een betere locatie vinden dan hier op Thor Park.”
(Foto LRM)