Om alle
acties tegen armoede mee te realiseren en te coördineren, zoekt Genk een
‘regisseur armoede & sociale uitsluiting’. Iemand die mee voor
bewustmaking zal zorgen. “Wie in nood zit, ziet soms door de bomen het bos niet meer”, vertelt Sara Roncada, schepen van Sociaal Welzijn. “Via de campagne ‘Zegnooitnooit’ gaan we de Genkenaar nog beter informeren over ons aanbod. Ook komen er infosessies over thema’s die vaak bepalend zijn in iemands leven; zoals ‘het ouderlijk nest verlaten en op eigen benen staan’, ‘scheiden’ en ‘het pensioen’.
De stad gaat haar strijd tegen armoede verstrijken via een reeks nieuwe maatregelen. Hierbij is er niet alleen aandacht voor de meest kwetsbaren, maar voor iedereen die moeite heeft om de balletjes in de lucht te houden. Het nieuwe armoedebeleidsplan vertrekt vanuit een gecoördineerde aanpak en werkt vooral preventief. De ‘regisseur armoede & sociale uitsluiting’ moet alles in goede banen leiden.
Ten opzichte van de andere centrumsteden doet Genk het niet slecht. Het aantal geboortes in kansarme gezinnen daalde de afgelopen jaren met 30% en Genk heeft één van de laagste cijfers als het gaat over personen met een leefloon. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Zo zag het Sociaal Huis Portavida – het voormalige OCMW - het aantal hulpvragen met 30% toenemen, deels te verklaren door de recente crisissen.
In het nieuwe actieplan ligt de focus op inkomen, tewerkstelling en onderwijs. Zo zal er o.a. extra gewerkt worden rond de begeleiding en integratie van baanloze gezinnen op de arbeidsmarkt. Ook onderzoekt Genk of een systeem van vroegdetectie rond achterstallige betalingen mogelijk is. Burgemeester Wim Dries: “Rond energie & sociale huisvesting organiseren we momenteel lokale adviescommissies. Hiermee voorkomen we vaak dat iemands energiecontract wordt opgezegd of dat er een uithuiszetting gebeurt. Maar soms zijn de schulden te hoog opgelopen. Via een nieuw systeem van vroegdetectie zouden we betalingsachterstanden al binnen enkele maanden op het spoor kunnen komen. We zien dat dit goed werkt in andere landen.”
De opmaak van het nieuwe armoedebeleidsplan vergde heel wat voorbereidingswerk. Schepen Sara Roncada: “We spraken met verschillende stadsdiensten, verenigingen en organisaties, maar ook met de Genkenaar zelf”, vertelt schepen Roncada. “Waar ligt hij of zij wakker van? Dat is de energiefactuur, maar evengoed de schoolkosten en de stijgende prijzen in de supermarkten. Op het eerste zicht kleine bekommernissen, maar soms met grote gevolgen. Het is dus heel belangrijk om op tijd aan de alarmbel te trekken.”