Dinsdag 14 september 2021
Het stadsbestuur komt met een kadernota rond bedrijfsunits. Als de stad aan alle huidige aanvragen voor het plaatsen van zulke units zou voldoen, dan zou het huidige in een tijdsspanne van 1 tot 2 jaar verdriedubbelen, aldus de stad.
Toon Vandeurzen, schepen voor Economie: “Momenteel zijn er ontzettend veel ondernemingen en ontwikkelaars die binnen een termijn van 1 tot 2 jaar bijkomende units in Genk willen voorzien. Zoveel ondernemerschap in onze stad juichen we natuurlijk toe, maar het dwingt ons ook tot doordachte aanpak. Het bestaande aanbod van een 100-tal units is er ook maar gekomen over een grote tijdspanne van tientallen jaren en kon zo geleidelijk ingevuld geraken. Een verdriedubbeling nu kan binnen de kortste keren leiden tot een overaanbod en leegstand. En daar is niemand mee gebaat.”
Momenteel zijn er in Genk nog maar weinig units beschikbaar. Dat maakt dat heel wat ondernemers zelf een unit willen bouwen. “Ook de vastgoed- en ondernemerswereld is op de hoogte van deze tendens, wat maakt dat ook zij staan te dringen om bedrijfsunits te bouwen, om daarna te verhuren of te verkopen. Dit verstoort dan weer een ander evenwicht. Want op die manier treden deze ontwikkelaars in concurrentie met KMO's die op zoek zijn naar een industriegrond om hun onderneming uit te breiden. Als stad willen we de groei en expansiedrang in onze stad natuurlijk zo goed mogelijk faciliteren. Daarom komen we nu met deze kadernota”, aldus schepen Vandeurzen.
De kadernota bevat drie concrete afspraken: er wordt alleen nog een omgevingsvergunning toegekend voor de door de stad gekende en op til staande projecten. Aanvragen voor toekomstige projecten die nu nog niet in beeld of concreet zijn, worden op een reservelijst geplaatst; aan de al gekende projecten worden strikte voorwaarden opgelegd; en jaarlijks organiseert de stad controles om na te gaan of de voorwaarden en stedenbouwkundige voorschriften gerespecteerd worden.