Medewerkers van Natuurpunt, van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben vandaag op de oever van de Grote Dilikensweier 500 jonge knoflookpadden uitgezet.
De knoflookpad is de laatste decennia niet alleen uit De Maten verdwenen, maar in vrijwel alle voormalige leefgebieden. Het is ondertussen een met uitsterven bedreigde soort in Vlaanderen. Deze bijzondere pad komt van nature nog maar op twee plaatsen in België voor: in Hasselt en in Peer.
Overdag graaft ze zich in in de grond. Na zonsondergang komt ze tevoorschijn om zich te voeden met kevers, spinnen en slakjes. In het voorjaar trekken de padden naar geschikte voortplantingswateren. De mannetjes maken onder water een zacht klokkend geluid waarop de vrouwtjes afkomen. Ze leggen lange ei-snoeren af die rond de stengels van waterplanten worden gewikkeld. Door hun nachtelijke levenswijze en hun zacht geroep wordt deze knoflookpad zelden gezien of gehoord.
“Bij Natuur en Bos stelden we voor de knoflookpad een Soortenbeschermingsprogramma (SBP) op om deze zeldzame pad in eerste instantie te behouden en vervolgens de populaties te vergroten en het aantal leefgebieden uit te breiden. We werken daarvoor intensief samen met de beheerders van de leefgebieden en het INBO”, zegt Lily Gora coördinator van dit programma. “De huidige, voormalige en nieuwe leefgebieden worden in orde gebracht, zodat ze optimaal zijn voor knoflookpad.”