Met een reeks nieuwe maatregelen wilt het stadsbestuur de steeds toenemende energiearmoede aanpakken. Financieel kwetsbare Genkenaren met vragen over het thema energie kunnen voortaan terecht in het energieloket van vzw Stebo in het Sociaal Huis Portavida. Voor de Genkse huishoudens die de energiefacturen niet kunnen betalen, komt er een extra energiepremie.
Cliënten van Sociaal Huis Portavida kunnen met al hun vragen over energie terecht op een zitdag van Energiehuis Limburg. Op verwijzing van een maatschappelijk assistent kunnen zij vragen stellen over hun energiefactuur, -contracten, -afrekeningen, (sociale) tarieven, leveranciers, energiebesparende maatregelen, en meer. Dit zal met zekerheid tot eind 2022 georganiseerd worden, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus. Vzw Stebo, partner van het Energiehuis, zal telkens drie uur aanwezig zijn in het Sociaal Huis Portavida.
Schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada: “Om niet in het vaarwater te komen van de Genkse woonloketten - die voor alle Genkenaren toegankelijk zijn - richten we ons specifiek op bestaand cliënteel van het Sociaal Huis Portavida. We informeren hen o.a. in de wachtzaal over het nieuwe initiatief. Via een laagdrempelig contactmoment hopen we dat mensen die met een energievraag zitten makkelijker de weg zullen vinden richting campus Portavida. Zij krijgen begeleiding en gepast advies. Ook onze eigen maatschappelijk assistenten, die vaak als eersten in contact komen met ongeruste cliënten en dus op de hoogte moeten zijn van alle reglementeringen, kunnen een beroep doen op de kennis van vzw Stebo. Indien de hulpvraag groter wordt, zullen wij bekijken of we extra zitdagen kunnen inlassen.”
Genk werkt al heel wat jaren samen met vzw Stebo rond energiearmoede én rond de verbetering van de woonkwaliteit. Elk jaar worden een honderdtal energiescans uitgevoerd in Genkse huizen en dit bij gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Zij moeten, ondanks een lager inkomen, toch vaak de volle pot betalen als het gaat over energiekosten. Om kwetsbare huishoudens die geen beroep kunnen doen op een sociaal tarief extra te beschermen wordt de huidige algemene energiepremie – een jaarlijkse tegemoetkoming van 210 euro – aangepast, aldus schepen Roncada.
“Naast een jaarlijkse energiepremie van 210 euro voor het dagelijks elektriciteitsverbruik komt er een jaarlijkse premie – eveneens ter waarde van 210 euro – voor verwarmingskosten via bronnen als elektriciteit, aardgas, pellets, mazout, … bij. Voorafgaand aan het al dan niet toekennen van de premies zal er, in samenwerking met onze maatschappelijke assistenten, steeds een sociaal onderzoek gebeuren o.a. op basis van een vooraf bepaalde inkomensgrens.”