Voor wie woont in een van de tuinwijken is een grondige renovatie vaak allesbehalve vanzelfsprekend. Door het historische karakter van de huizen zijn niet alle gewenste ingrepen toegestaan, wat dan weer voor frustratie zorgt bij de verbouwers. Het stadsbestuur gaat nu een set richtlijnen opstellen die duidelijk maken hoe je je tuinwijkwoning kan en mag renoveren.
Waar kan je bijvoorbeeld een buitenunit voor een warmtepomp plaatsen, hoe zit het met zonnepanelen, welke materialen moet je, of mag je net niet gebruiken, enzovoorts. "Het zijn terechte vragen van burgers die in deze tijden van dure energie hun woning klaar willen maken voor de toekomst," zegt schepen Vandeurzen. “De verwarming werkt vaak nog op mazout, de muren zijn niet geïsoleerd en de ramen zijn veelal aan vervanging toe. Een duurzame renovatie met nieuwe verwarmingstechnieken en zonnepanelen moet dus echt wel kunnen, weliswaar mét respect voor de eigenheid en het erfgoedkarakter van de tuinwijk.”
Het stadsbestuur en de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt gaan nu renovatierichtlijnen. opstellen. “Het is een heuse evenwichtsoefening tussen erfgoed en energie, tussen veranderen en bewaren,” zegt Vandeurzen. De resultaten worden verwacht in het voorjaar van 2023.