Vandaag werden de eerste vier overeenkomsten voor het ‘Burgerbudget Genk’ ondertekend. De organisaties krijgen nu 2 jaar de tijd om hun project verder te realiseren.
Een van de projecten is "Minewine" dat een wijngaard wil aanleggen op één van de terrils van Genk. Via sociale tewerkstelling willen de organisatoren een authentieke Genker ‘mijnwijn’ maken. Voor de aanleg en het onderhoud van de wijngaard worden opleidingstrajecten opgezet voor personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Burgemeester Wim Dries: “Onze mijnterrils vormen het ideale terroir voor wijnbouw. Hiermee kunnen we als Genk een voortrekkersrol spelen voor Vlaanderen. Het is mooi om te zien hoe ons verleden ons nu letterlijk vruchten kan geven voor de toekomst. Daarnaast baseert het concept zich op een biologische teelt, wat perfect past binnen onze visie als ‘groene stad’.”
Nvdr: we wensen de initiatiefnemers veel succes, maar we hebben op dat gebied een slechte ervaring. Zo'n 25 jaar geleden bezochten we voor een reportage een wijngaard op een mijnterril bij Charleroi, waar witte "Vin du terril" gemaakt werd. Hij was niet te drinken.