Komend weekend opent het nieuwe
Werkhuis officieel zijn deuren. Na een jarenlange leegstand is de vroegere Trioscoop hiermee nu definitief verveld tot een
creatieve hotspot voor jonge, creatieve makers en denkers.
Werkhuis geeft dit weekend een bijzondere inkijk in zijn werking. Niet alleen krijgt het Genkse publiek voor het eerst een blik achter de schermen van een unieke plek, het leert ook een nieuwe generatie makers kennen en wordt vergast op een intrigerend podiumprogramma. Opvallend is dat deze metamorfose gerealiseerd werd door jonge makers en dit in negen maanden tijd. De stad Genk en LUCA School of Arts werkten hiervoor samen met het Geraas, een collectief van pas afgestudeerde LUCA-studenten.
Het Triosgebouw stond al jarenlang leeg. De ommekeer kwam er op initiatief van LUCA-studenten. De laatstejaars
Productdesign verenigden zich in het collectief "GERAAS" en deden de stad Genk
"an offer they couldn't refuse": maak van het leegstaande pand een creatieve maak-, ontmoetings- en presentatieruimte voor jonge denkers en makers. In februari kreeg het voorstel groen licht van de stad en van LUCA School of Arts. Negen maanden later wordt het Werkhuis boven het doopvont gehouden en heeft Genk er een creative hub bij.
Het Triosgebouw was in de jaren tachtig een echte publiekstrekker. Voor verschillende generaties Genkenaars was dit de plek waar je de films van dat moment op het grote scherm kon zien. Midden jaren negentig hield de cinema op te bestaan maar H&M nam het gebouw in gebruik als winkel. Nadien stond het pand jarenlang leeg.
Het komende weekend kunnen de Genkenaars er kennismaken met kunstateliers en ideeën van jonge ontwerpers en kunstenaars. Het Werkhuis wordt geopend met live muziek, een openingsreceptie, een gloednieuwe expositie, een exclusieve inkijk in de atelierruimtes en een clubnacht.
De expo "Bewoners van het Werkhuis" is een groepstentoonstelling die de diversiteit aan ateliers van het Werkhuis illustreert: van textiel en kleding tot keramiek en van schilderkunst tot houten meubilair. 21 denkers en makers tonen de potentie van de verschillende disciplines.
Met werk van: Amber de Vleeschauwer, Bob Meylaerts, Cas Reynders, Cédric Van Hool, Fenia Proost, Henri Vanhaerents, Jens Leduc, Jietse Vanlandschoot, Jules Vrijsen, Juul Prinsen, Karel Op T Eynde, Kato Herbots, Lars Marcoen, Leto Keunen, Lola Illegems, Milo Nysten, Nathan Vrebos, Sam Vandevelde, Saverio Sammartino, Xandrine Van Der Werf en Yoram Musiek.
De opening party Club Derive wil verrassen met een groots feest. 12 artiesten volgden hiervoor een radicaal en experimenteel clubonderzoek tijdens een intensieve 3-daagse workshop. Het resultaat is een line-up gevuld met eclectische beats en soundscapes die in interactie gaan tussen de omgeving en de clubganger.
(Foto © 2022 LUCA School of Arts)