Het Genkse Veiligheidshuis heeft vorige week, bij wijze van preventieve actie, een aantal ‘mystery thieves’ op pad gestuurd in het stadscentrum. Resultaat: voor honderden euro’s buit, maar ook meer bewustzijn over de risico’s van winkeldiefstal. De getroffen handelaars kregen de buitgemaakte artikelen uiteraard netjes terug.
Winkeldiefstallen kosten retailers over het hele land jaarlijks honderden miljoenen euro’s. Onderzoekers schatten de kost van de verliezen en van de beschermende maatregelen op 2,1% van de totale sectoromzet, of maar liefst 119 euro per Belg, per jaar. Nochtans kan je een groot deel van de winkeldiefstallen vrij eenvoudig vermijden met een aantal preventieve maatregelen. Het stadsbestuur wil daar op inzetten met infosessies voor handelaars en winkelpersoneel, en dus ook met de mystery thieves in de winkelstraten. Burgemeester Wim Dries: “We willen onze handelaars er vooral op attent maken dat ze met een kleine moeite, die niet veel hoeft te kosten, een groot aantal diefstallen kunnen vermijden. Dat gaat van het herkennen van diefstaltechnieken tot hoe ze moeten reageren als ze een dief op heterdaad betrappen.” De stad werkt hiervoor samen met Crime Control, een trainings- en consultancybureau dat zich focust op preventie van criminaliteit en ongewenst gedrag. Zij verzorgden infosessies en namen enkele weken later de proef op de som met een onaangekondigd bezoek van enkele nepdieven in sommige handelszaken.
“Op korte tijd wisten de mystery thieves een aanzienlijke buit te veroveren,” weet Wim Dries. “Bij een supermarkt werd voor 150 euro aan artikelen gestolen, in een kledingzaak bestond de vangst uit kleding en accessoires ter waarde van 135 euro. De nepdieven hanteerden daarbij technieken waar u en ik niet eens aan zouden denken.”
Na de vaak geslaagde actie maakten de nepdieven zich bekend, gaven ze de gestolen waar terug en bezorgden ze de handelaars of de winkelbedienden de nodige feedback over wat ze goed en minder goed deden.
“We hopen dat onze handelaars aan de slag gaan met de tips en tricks die we hun geven,” besluit Dries. “Veel maatregelen kosten niets en zijn zeker de moeite waard om in de praktijk te brengen en zo de kost van winkeldiefstallen drastisch naar beneden te halen.”