Met de campagne ‘Weet wat je stuurt’ wil stad Genk jongeren sensibiliseren en hen bewuster laten omgaan met sexting. ‘Sexting’ is het fenomeen waarbij mensen, vaak jongeren, seksueel getinte berichten en foto’s naar elkaar doorsturen. “Het is niet altijd onschuldig,” zegt burgemeester Wim Dries, “en jongeren zijn er vatbaar voor. Met deze campagne willen we het misbruik drastisch doen dalen.”
Jeugdwelzijnswerk, scholen en politie sturen al langer signalen uit dat het probleem rond sexting steeds groter wordt, maar het onderwerp is moeilijk bespreekbaar, ook bij jongeren. Daardoor zijn de mogelijke risico’s niet altijd even duidelijk. “Bovendien gaan slechts weinig jongeren na een fout gelopen ervaring over tot melding bij de politie,” aldus Dries.
Met de campagne ‘Weet wat je stuurt’ hoopt stad Genk jongeren tussen 12 en 15 jaar, maar ook jeugdwerkers, ouders en grootouders te informeren over het thema. De focus ligt op het misbruik van sextingberichten.
“De campagne wil zeker niet de boodschap meegeven dat sexting fout is of niet mag,” zegt Karel Kriekemans, schepen bevoegd voor Jeugd. “Het behoort immers tot de normale seksuele beleving van jongeren. Wat we wel willen, is een dubbele boodschap meegeven: namelijk dat je best twee keer nadenkt alvorens je seksueel getinte berichten of beelden doorstuurt, én dat je daarvoor altijd wederzijdse toestemming nodig hebt. Wie zich daar niet aan houdt, is strafbaar en gedraagt zich ronduit respectloos.”
Uit een bevraging die Overkop voerde bij meer dan 200 Genkse jongeren blijkt dat meer dan 60% al eens te maken heeft gehad met sexting. Dezelfde enquête wees uit dat een minderheid hier negatieve gevolgen van heeft ervaren.
De stad gaat nu advertenties plaatsen op Instagram en Snapchat. Ze verwijzen de jongeren door naar een webpagina met meer info over sexting, hoe je er verantwoord mee omgaat en waar je terecht kunt als er problemen zijn. Ook voor ouders is er info op de website: ze komen er te weten hoe je best kunt omgaan met sexting bij jongeren.
De campagne wordt compleet gemaakt met workshops en een educatief aanbod in de Genkse scholen. Daarvoor wordt samengewerkt met vzw Gigos en schoolagent Oliver van Politie CARMA.